Scroll Top
بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال برای ترید کدام است؟

بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال برای ترید کدام است؟

تحلیل تکنیکال دنیای بسیار بزرگی است که در آن اندیکاتورها به‌عنوان ابزارهای بسیار کارآمد محسوب می‌شوند. از بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال هم می‌توان برای تحلیل مستقیم و هم به‌عنوان یک تأییدیه برای سایر روش‌های تحلیلی استفاده کرد. اما قبل از آن باید بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال را بشناسید و درباره نحوه استفاده از آن‌ها بدانید.

در این مقاله از انتخاب در کنار شما هستیم تا با معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال شما را با این روش تحلیلی بیشتر آشنا کرده و البته نکات بسیار ظریف از به‌کارگیری آن‌ها را نیز با شما در میان بگذاریم.

اندیکاتور چیست؟

الگوسازی یکی از مهم‌ترین پایه‌های رشد تحلیل تکنیکال قیمت دارایی‌ها است و اندیکاتورها را نیز می‌توان نتیجه همین الگوسازی از روی رفتار قیمت دانست. علاوه بر اندیکاتورها، داده‌ها و شاخص‌های درون‌زنجیره‌ای یا آنچین (Onchain metrics) هم هستند که نقش بسیار پررنگی در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذار در بازار ارزهای دیجیتال دارند. این شاخص‌ها می‌توانند معیار بسیار خوبی برای تعیین بهترین زمان خرید یا فروش باشند.

اندیکاتور (Indicator) به معنی شاخص، در حقیقت الگویی از نحوه رفتار قیمت است. این دست از شاخص‌ها با تکرار یک رفتار خاص از سوی قیمت در نمودار توسعه پیدا کرده‌اند و انتظار می‌رود تا در آینده نیز همان رفتارها دوباره در روند قیمت تکرار شوند. از این رو از اندیکاتور می‌توان برای تحلیل و پیش‌بینی قیمت استفاده کرد.

اندیکاتور چیست
تحلیل‌گران با استفاده از علم ریاضی و استراتژی‌های تحلیل خود می‌توانند اندیکاتور بسازند و در شرایط مختلف از آن استفاده کنند.

فرض کنید که قیمت یک ارز دیجیتال به صورت مداوم به میانگین قیمت ۳۰ روزه آخر خود واکنش نشان داده و با برخورد به آن برمی‌گردد. اگر این دیدگاه در یک بازه زمانی طولانی تکرار شود، می‌توانیم به این نتیجه برسیم که در آینده نیز با برخورد قیمت به میانگین قیمت ۳۰ روز آخر، شاهد برگشت آن باشیم. شما همین الان از اندیکاتور میانگین متحرک برای تحلیل روند قیمت استفاده کردید. سایر اندیکاتورها نیز تابعی از رفتار قیمت هستند و به همین ترتیب توسعه پیدا می‌کنند.

اینکه هر اندیکاتور چه قدرتی داشته و چگونه می‌توان از آن برای تحلیلگری استفاده کرد، به ماهیت اندیکاتور و تکنیک‌های رایج برای بهره‌برداری از آن برمی‌گردد. منظور ما از معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال در واقع ارائه همین نکات حرفه‌ای و ظریف از آنها برای تحلیلگری است نه فقط یک معرفی ساده. رسیدن به مهارت کافی در استفاده از بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال می‌تواند روند به مراتب بهتری برای معاملات شما ایجاد نماید.

از این اندیکاتورها می‌توانید برای دو هدف استفاده کنید:

  • برای تحلیل مستقیم قیمت ارزهای دیجیتال و معامله‌گری
  • برای تائیدیه همراه با سایر روش‌های تحلیل تکنیکال و افزایش قدرت معامله‌گری

اندیکاتورها بر اساس ماهیتی که دارند نیز به دو دسته پسرو (Lagging indicators) و پیشرو (Leading indicators) تقسیم می‌شوند. پسرو یا تأخیری‌ها آنهایی هستند که با الگوسازی از رفتار گذشته قیمت سیگنال‌های خریدوفروش خود را صادر می‌نمایند و پیشرو‌ها نیز به ارائه نشانه‌هایی از آینده قیمت می‌پردازند.

بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال کدام‌اند؟

نوبت به معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال می‌رسد. اندیکاتورها کاربردهای متعددی دارند و بسته به قدرتی که از آنها سراغ داریم، می‌توانیم بهترین کاربرد آنها را برگزینیم. رایج‌ترین کاربردهای بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال را می‌توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:

  • سیگنال خرید یا فروش می‌دهند.
  • می‌توان برای تعیین روند قیمت از آنها استفاده کرد.
  • نشانه‌ای برای برگشت روند هستند.
  • قدرت خریداران و فروشندگان را در لحظه نشان می‌دهند.
  • حمایت‌ها و مقاومت‌های داینامیک برای قیمت هستند که انتظار واکنش به آنها را داریم.

در ادامه با بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال و نحوه استفاده از آنها در تحلیل‌گری بیشتر آشنا خواهید شد. دقت کنید که همه این اندیکاتورها در میان تریدرهای بازار ارز دیجیتال محبوب و رایج بوده و به‌کارگیری آنها در پیش‌بینی روند قیمت بسیار مؤثر است.

بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال عبارت‌اند از:

  • میانگین متحرک (Moving Average)
  • شاخص قدرت نسبی (RSI)
  • مکدی (MACD)
  • فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement)
  • ایچیموکو (Ichimoku)
  • باندهای بولینگر (Bollinger Bands)
  • استوکستیک (Stochastic)
  • حجم تعادلی (On-Balance Volume یا OBV)
  • تعداد آدرس‌های فعال (Active Addresses)
  • نسبت ارزش به تراکنش (NVT)
  • نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی (MVRV)
  • نسبت سود خروجی مصرف شده (SOPR)

بیشتر بخوانید: بهترین ابزار و نرم‌ افزارهای تحلیل تکنیکال در سال ۲۰۲۴

میانگین متحرک (Moving Average)

معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال را با بررسی میانگین متحرک آغاز می‌کنیم. میانگین متحرک اندیکاتوری است که مانند یک منحنی بر روی نمودار قیمت ظاهر می‌شود. این منحنی از به‌هم‌پیوستن میانگین قیمت در یک دوره مشخص به دست می‌آید. اگر میانگین قیمت در ۱۴ دوره قبلی تعیین شود، شما در حال استفاده از MA14 هستید و اگر دوره انتخاب شما ۱۰۰ باشد، منحنی روی نمودار MA100 است.

نمودار اندیکاتور Moving Average
نمودار اندیکاتور Moving Average

استفاده از میانگین متحرک در دو نوع میانگین متحرک ساده (SMA) و میانگین متحرک نمایی (EMA) رایج است. در میانگین متحرک ساده مانند SMA14 همه نقاط منحنی، یک میانگین کاملاً ساده از قیمت در ۱۴ دوره زمانی قبلی است و در میانگین متحرک نمایی مانند EMA14، از میانگین وزنی استفاده می‌شود که تأثیرگذاری قیمت‌های دوره‌های اخیر در آن بیشتر است.

دوره زمانی میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال بر اساس تایم‌فریم‌های رایج انتخاب می‌شود. تایک‌فریم‌های یک دقیقه، ۵ دقیقه، ۱۵ دقیقه، ۱ ساعته، ۴ ساعته و روزانه رایج‌ترین بازه‌های زمانی برای انتخاب پریود زمانی برای میانگین متحرک است.

کاربردها و نحوه ترید با میانگین متحرک

میانگین متحرک یکی از رایج‌ترین اندیکاتورها برای تحلیل ارزهای دیجیتال است که کاربردهای زیر را می‌توان برای آن تعریف کرد:

  • این اندیکاتور شاخص خوبی برای تعیین روند قیمت است. اگر انتهای منحنی آن به سمت بالا باشد، نشان‌دهنده روند صعودی، اگر انتهای آن به سمت پایین باشد، نشان‌دهنده روند نزولی و مستقیم بودن انتهای منحنی نشان‌دهنده روند رنج است.
  • میانگین متحرک را می‌توان یک حمایت یا مقاومت قدرتمند داینامیک برای قیمت دانست. میانگین‌های متحرک با بازه‌های زمانی بلندتر قدرت بیشتری به‌عنوان حمایت و مقاومت دارند. MA100 و MA200 پرکاربردترین گزینه‌ها به‌عنوان مقاومت و حمایت هستند. MA9، MA۱۴، MA30 و MA60 نیز گزینه‌های مناسبی برای این منظور هستند. میانگین‌های متحرک کوتاه بیشتر برای ترید در کوتاه‌مدت و نوسان‌گیری رایج هستند و بلندترها نیز برای تعیین روندهای بلندمدت کاربرد بیشتری دارند.
  • از کراس دو میانگین متحرک می‌توان به‌عنوان سیگنال خریدوفروش استفاده کرد. اگر میانگین متحرک کوتاه‌مدت از بالا به پایین میانگین متحرک بلندمدت را قطع کند، سیگنال فروش و اگر میانگین متحرک کوتاه‌مدت از پایین به بالا میانگین متحرک بلندمدت را قطع کند، سیگنال خرید خواهد بود.
  • برای ترید در کوتاه مدت می‌توان از کراس دو میانگین متحرک ۹ و ۱۴، برای نوسان‌گیری در میان‌مدت می‌توان از کراس دو میانگین ۳۰ و ۶۰ و برای تعیین تارگت‌های بلندمدت می‌توان از کراس میانگین ۵۰ و ۲۰۰ استفاده کرد.

شاخص قدرت نسبی (RSI)

در قدم دوم برای معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال سراغ اندیکاتور معروف و جذابی به نام RSI می‌رویم که در بین تکنیکالیست‌ها به ماشین سیگنال‌دهی معروف است. این شاخص به ارزیابی قدرت خریداران و فروشندگان در بازار می‌پردازد. شخص قدرت نسبی مانند یک افزونه به زیر نمودار قیمت اضافه شده و از ۰ تا ۱۰۰ شماره‌گذاری می‌شود.

هر چقدر این‌ شاخص به صفر نزدیک‌تر شود، نشان‌دهنده حالت اشباع فروش در بازار بوده و تمایل به خرید را نشان می‌دهد و هر چقدر مقدار RSI به ۱۰۰ نزدیک‌تر شود، حالت اشباع خرید و تمایل به فروش را نشان می‌دهد.

نمودار اندیکاتور RSI
نمودار اندیکاتور RSI

به‌صورت پیش‌فرض پنجره این اندیکاتور از ۰ تا ۱۰۰ درجه‌بندی شده و دو سطح اصلی در محدوده ۳۰ و ۷۰ روی آن مشخص است. هر کدام از این سطوح کاربرد خود را در معامله‌گری و سیگنال‌دهی با RSI دارند.

کاربردها و نحوه ترید با RSI

  • اگر خط RSI از پایین به بالا سطح ۳۰ اندیکاتور را قطع کند، سیگنال خرید ارز دیجیتال موردنظر توسط این اندیکاتور صادر شده است.
  • در صورتی که خط RSI از بالا به پایین سطح ۷۰ درصد را قطع کند، سیگنال فروش توسط اندیکاتور RSI صادر شده است.
  • تریدرها می‌توانند همزمان با تحلیل خود قیمت، به تحلیل نحوه نوسانات خط RSI نیز پرداخته و برای آن نیز خط روند ترسیم کنند.
  • یکی از رایج‌ترین کاربردهای RSI برای تعیین واگرایی‌ها در نمودار قیمت است. اگر در یک روند صعودی قیمت موفق به ثبت قله جدید بالاتر شده، اما RSI قله پایین‌تری بسازد، شاهد واگرایی منفی هستید. همچنین اگر در یک روند نزولی قیمت موفق به ثبت دره جدید پایین‌تر شده اما در RSI دره جدید بالاتر تشکیل شود، شاهد واگرایی مثبت خواهید بود که اولی یک نشانه قدرتمند برای شروع روند نزولی و دومی نشانه‌ای عالی برای شروع روند صعودی است.

مکدی (MACD)

همچنین در لیست بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال می‌توانیم سراغ مکدی هم برویم که همراه با RSI و میانگین متحرک‌ها از جمله اندیکاتورهای محبوب و رایج محسوب می‌شود. این اندیکاتور نیز یک پنجره جداگانه نسبت به پنجره قیمت خواهد داشت.

تنظیمات پیش‌فرض مکدی میانگین متحرک‌های ۹، ۱۲ و ۲۶ است. در این اندیکاتور دو منحنی به نام‌های خط سیگنال و خط مکدی و یک هیستوگرام حضور دارند. خط مکدی خطی است که نشان‌دهنده اختلاف دو میانگین متحرک EMA26 و EMA12 است. اگر شما این دو میانگین متحرک را روی نمودار قیمت انداخته و آنها را از هم کم کنید، خط مکدی تشکیل خواهد شد.

نمودار اندیکاتور MACD
نمودار اندیکاتور MACD

خط سیگنال مکدی یک میانگین متحرک با دوره زمانی ۹ از خط مکدی است. همچنین هیستوگرام مکدی نیز در هر لحظه اختلاف میان خط مکدی و خط سیگنال را نشان می‌دهد. از مکدی می‌توان برای کاربردهای متنوعی استفاده کرد و سیگنال‌های زیادی از آن صادر می‌گردد.

کاربردها و نحوه ترید با اندیکاتور مکدی

  • اگر خط مکدی خط سیگنال آن را از پایین به بالا قطع کند، سیگنال خرید ارز دیجیتال صادر شده است.
  • گر خط مکدی خط سیگنال آن را از بالا به پایین قطع کند، سیگنال فروش مکدی صادر شده است.
  • در صورتی که اندازه استوانه‌های هیستوگرام مکدی در جهت مثبت (رو به بالا) خیلی زیاد شود، حالتی شبیه به اشباع خرید در اندیکاتور RSI است.
  • اگر اندازه استوانه‌های هیستوگرام مکدی در جهت منفی خیلی زیاد شود، حالتی شبیه به اشباع فروش در RSI است.
  • در فاز منفی مکدی اگر شاهد کم شدن ارتفاع هیستوگرام مکدی و در فاز مثبت شاهد افزایش ارتفاع هیستوگرام آن باشیم، نشان‌دهنده روند صعودی در قیمت است.
  • اگر در فاز مثبت مکدی شاهد کم شدن ارتفاع هیستوگرام و در فاز منفی شاهد افزایش ارتفاع هیستوگرام مکدی باشید، نشان‌دهنده روند نزولی قیمت است.
  • از اندیکاتور مکدی هم می‌توان مشابه با RSI برای تعیین واگرایی‌ها در روند قیمت استفاده کرد.

فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement)

یکی از قدرتمندترین ابزارهای تحلیل تکنیکال فیبوناچی است که قدرت زیادی هم برای تعیین نقاط برگشتی در نمودار قیمت داشته و هم برای تعیین اهداف قیمتی نیز بسیار کاربر دارد.

فیبوناچی نام یک ریاضی‌دان بزرگ است که ثابت کرد بسیاری از پدیده‌های طبیعی مانند نحوه تشکیل امواج یا منحنی‌های روی صدف حلزون یا حتی پدیده‌های بزرگ کهکشانی از یک نظم ثابت ریاضی پیروی می‌کنند. این نظم ریاضی در نحوه نوسانات قیمت نیز به کار گرفته شده و منجر به توسعه ابزاری به نام فیبوناچی اصلاحی شده است.

فیبوناچی اصلاحی یک ابزار دو سر است که اگر شما سر اول آن یعنی ۰ درصد را روی یک سر یک موج در نمودار قیمت گذاشته و سر دیگر (۱۰۰ درصد) آن را روی انتهای همان موج قرار دهید، در موج بعدی تشکیل شده، درصدهایی به شما نشان داده خواهد شد که قیمت به آنها واکنش نشان خواهد داد. البته این موضوع حتمی نیست، اما احتمال بالایی دارد.

درصدهای مهم فیبوناچی ۲۳.۶، ۳۸.۲، ۵۰، ۶۱.۸ و ۷۸.۶ هستند که در این بین ۶۱.۸ درصد به‌عنوان عدد طلایی فیبوناچی اهمیت بیشتری دارد. در صورتی که قیمت به هر یک از این درصدها برخورد کند، انتظار یک واکنش هرچند کوچک را داریم. همچنین در صورتی که یکی از این سطوح بشکند، انتظار داریم تا قیمت تا سطح بعدی به حرکت خود ادامه دهد.

درصدهای ۵۰، ۶۱.۸ و ۷۸.۶ می‌توانند مستعدترین نقاط برای برگشت کامل قیمت و تشکیل یک روند جدید باشند. در صورتی که قیمت از محدوده ۱۰۰ درصد موج قبلی عبور کند، درصدهای ۱.۶۱۸ و ۲.۶۱۸ را می‌توان به‌عنوان تارگت‌های جدید قیمت استفاده کرد که انتظار واکنش به آنها را داریم.

ایچیموکو (Ichimoku)

در معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال همچنین باید سراغ اندیکاتور پیچیده، اما محبوب ایچیموکو هم برویم. این اندیکاتور روی نمودار قیمت قرار گرفته و شکل آن را بسیار پیچیده می‌نماید. از این رو ممکن است کمی برای درک کامل آن زمان بیشتری نیاز داشته باشید. اندیکاتور ایچیموکو از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که هر یک کاربرد خاص خود را دارند.

نمودار اندیکاتور Ichimoku
نمودار اندیکاتور Ichimoku

ابر کومو: ابر کومو پرکاربردترین ‌بخش اندیکاتور ایچیموکو است. این ابر نقش حمایت و مقاومتی را برای قیمت ایفا می‌نماید. اگر قیمت به‌ بخش ضخیم ابر ایچی برخورد کند، احتمال برگشت آن زیاد است. اگر به ‌بخش نازک ابر برخورد نماید، احتمال شکست ابر بیشتر خواهد شد. ابر کومو بین دو خط محصور شده است که به سنکو اسپن A و سنکو اسپن B معروف هستند. در صورتی که سنکو اسپن A بالای سنکو اسپن B قرار گرفته و ابر رنگ سبز داشته باشد، روند صعودی است. اگر این موضوع برعکس بوده و ابر قرمز باشد، روند نزولی است.

خط تنکنسن (Tenkan Sen): خط تنکنسن در این اندیکاتور دارای رنگ آبی است. اگر میانگین متحرک دوره زمانی ۹ را برای بالاترین قیمت و پایین‌ترین قیمت به صورت جداگانه ترسیم کرده و از این دو میانگین بگیرید، خط تنکنسن تشکیل خواهد شد.

خط کیجونسن (Kijun Sen): خط قرمزرنگی که دقیقاً مانند خط تنکنسن تشکیل می‌شود، با این تفاوت که برای ترسیم کیجونسن از میانگین متحرک‌های دوره زمانی ۲۶ استفاده می‌شود. هر دو خط کیجونسن و تنکنسن هم خاصیت حمایت و مقاومتی داشته و هم به‌عنوان خطوط روندنما می‌توان از جهت آنها استفاده کرد.

خط چیکواسپن (Chikou Span): خط چیکواسپن همان نمودار خطی قیمت، اما در ۲۶ دوره قبل است. کراس این خط با قیمت از پایین به بالا می‌تواند سیگنال خرید و کراس آن با قیمت از بالا به پایین نشانه سیگنال فروش است.

باندهای بولینگر (Bollinger Bands)

در قدم بعدی معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال باید سراغ باندهای بولینگر برویم. بولینگر اندیکاتوری است که از ۳ منحنی تشکیل می‌شود. منحنی وسط یک میانگین متحرک ساده است که دوره زمانی آن را می‌توانید دستی مشخص کنید. دو منحنی کناری انحراف معیاری از منحنی میانی هستند که قابلیت تنظیم دارند. این اندیکاتور نیز برای نوسان‌گیری و ترید کاربرد زیادی دارد.

نمودار اندیکاتور Bollinger Bands
نمودار اندیکاتور Bollinger Bands
  • اگر قیمت از هر یک از باندهای کناری بولینگر به بیرون برود، انتظار داریم تا خیلی سریع دوباره در جهت مختلف حرکت کرده و وارد باند شود. هر چقدر انحراف معیار را بیشتر در نظر بگیرید، احتمال این برگشت بیشتر خواهد بود. انحراف معیار ۲، عدد رایجی برای تنظیم این اندیکاتور است.
  • همچنین منحنی میانی بولینگر در نقش یک حمایت و مقاومت داینامیک عمل می‌کند. در صورتی که قیمت از آن به هر سمتی عبور کند، انتظار داریم که تا باند کناری مسیر خود را ادامه دهد.
  • نزدیک‌شدن شدید باندهای کناری به هم نشان‌دهنده یک روند رنج در قیمت و فاصله گرفتن زیاد آنها نیز به نشانه نوسانات زیاد در قیمت است.

استوکستیک (Stochastic)

استوکستیک را نیز می‌توانیم در لیست بهترین اندیکاتورهای ارز دیجیتال قرار دهیم. این اندیکاتور نیز برای نوسان‌گیری و ترید بسیار مناسب است و سیگنال‌های زیادی را صادر می‌نماید. عملکرد استوکستیک بسیار شبیه به اندیکاتور RSI می‌باشد که می‌توان با آن مناطق اشباع خرید و فروش را تعیین کرد. در این اندیکاتور دو سطح ۲۰ و ۸۰ برای تعیین چنین شرایطی در نظر گرفته شده است.

نمودار اندیکاتور Stochastic
نمودار اندیکاتور Stochastic

اگر منحنی استوکستیک به بالای ۸۰ برسد، نشان از شرایط اشباع خرید داشته و در صورتی که به زیر ۲۰ برسد، نشان از اشباع فروش دارد. در این اندیکاتور از دو خط D و K استفاده می‌شود که خط D اهمیت بیشتری داشته و برای تعیین اشباع خرید و فروش از آن استفاده می‌شود.

قطع سطح ۲۰ از پایین به بالا توسط خط D سیگنال خرید و قطع سطح ۸۰ از بالا به پایین توسط خط D سیگنال فروش ارز دیجیتال است. همچنین از تقاطع دو خط استوکستیک نیز می‌توان به عنوان سیگنال خرید و فروش استفاده نمود.

حجم تعادلی (On-Balance Volume یا OBV)

حجم تعادلی یا OBV یکی دیگر از اندیکاتورهای رایج ارز دیجیتال است که به‌عنوان یک اندیکاتور پیشرو عمل می‌نماید. این اندیکاتور یک منحنی را در پنجره جداگانه به شما نشان می‌دهد که تغییرات آن مبتنی بر تغییرات حجم است. به گواه بسیاری از تحلیلگران بزرگ، تغییرات حجم مقدم بر تغییرات قیمت است و نوسانات حجم اهمیت به‌مراتب بیشتری نسبت به نوسانات قیمت دارد. اندیکاتور OBV به‌نوعی بر اساس تغییرات حجم، ما را از تغییرات قیمت در آینده آگاه می‌سازد.

نمودار اندیکاتور OBV
نمودار اندیکاتور OBV

قیمت و OBV باید در یک راستا و متناسب با هم حرکت کنند، هر جا تغییر اساسی و مهمی در OBV مشاهده کردید، سیگنالی برای تغییر روند قیمت محسوب می‌شود. واگرایی میان قیمت و OBV مهم‌ترین سیگنالی است که می‌توانیم از این اندیکاتور برای تغییر روند و ترید بر اساس آن استفاده کنیم.

اندیکاتورهای آنچین (On-chain Metrics)

در اینترنت سایت‌هایی وجود دارند که به‌عنوان منابع آنچین اطلاعات و داده‌های بسیار مهمی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. مثلاً اگر شما بدانید که در چند روز گذشته هولدرهای اتریوم درصد قابل توجهی از توکن‌های خود را به فروش رسانده و اکنون دارایی آنها خیلی کم است، چه نتیجه‌ای می‌گیرید؟ آیا جز این است که این اطلاعات نشانی از خروج پول از ارز دیجیتال اتریوم دارد و می‌تواند سیگنالی برای فروش آن باشد؟

این دست از اطلاعات با عنوان داده‌های درون‌زنجیره‌ای شناخته می‌شوند و تحلیل ارز دیجیتال با استفاده از آنها نیز به تحلیل آنچین یا درون‌زنجیره‌ای معروف است. بعد از معرفی بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال در تحلیل تکنیکال برای ایجاد قدرت بیشتر تحلیل‌گری لازم است تا برخی از مهم‌ترین اندیکاتورها یا شاخص‌های آنچین را نیز به شما معرفی کنیم.

بیشتر بخوانید: تحلیل آنچین (OnChain Analysis) چیست؟

تعداد آدرس‌های فعال (Active Addresses)

تعداد آدرس‌های فعال یک شبکه هرقدر بیشتر باشد، نشان‌دهنده اعتبار بیشتری برای آن است و همچنین امنیت بیشتر شبکه را نیز تضمین می‌کند. آدرس‌های فعال در داده‌های آنچین به دو دسته آدرس‌های فعال فرستنده (فروشندگان) و آدرس‌های فعال گیرنده (خریداران) تقسیم می‌شود. متعاقباً افزایش آدرس‌های فعال فرستنده می‌تواند سیگنالی برای افت قیمت آن باشد.

نمودار اندیکاتور Active Addresses
نمودار اندیکاتور Active Addresses

همچنین به صورت کلی هم افزایش آدرس‌های فعال شبکه یک ارز دیجیتال نشانه خوبی برای آن است. البته دقت داشته باشید که از این شاخص باید در کنار سایر شاخص‌ها برای یک تحلیل کامل و جامع استفاده کنید.

نسبت ارزش به تراکنش (Network Value to Transaction Ratio یا NVT)

NVT شاخصی برای ارزش‌گذاری قیمت ارزهای دیجیتال و تعیین حباب قیمتی برای آنها است. این شاخص تقریباً معادل نسبت P به E در بازار بورس است. برای محاسبه NVT باید ارزش بازار یا همان مارکت‌کپ ارز دیجیتال را بر ارزش حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته تقسیم کرد.

هر چقدر این عدد بالاتر باشد، نشان‌دهنده حباب قیمتی برای ارز دیجیتال مورد تحلیل است و هرچقدر این عدد پایین‌تر باشد، نشان‌دهنده این است که ارز دیجیتال مورد نظر کمتر از ارزش ذاتی خود در بازار معامله شده و می‌تواند نشانه‌ای برای خرید آن باشد.

نمودار اندیکاتور NVT
نمودار اندیکاتور NVT

البته با توجه به اینکه حجم معاملات یک ارز دیجیتال در هر ۲۴ ساعت ممکن است با نوسانات مختلف و دور از واقعیت همیشگی آن ارز روبه‌رو باشد، از این رو در نسخه به‌روز شده شاخص NVT که به NVTS معروف شده، از میانگین حجم معاملات ۹۰ روزه آن استفاده می‌شود. این شاخص در سایت‌هایی مانند گلس‌نود در دسترس کاربران است.

نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی (Market Value/Realized Value یا MVRV)

MVRV یکی دیگر از داده‌های درون‌زنجیره‌ای است که اهمیت زیادی مخصوصاً برای آنالیز ارزش بیت کوین دارد. این نسبت از تقسیم ارزش بازار یا مارکت‌کپ ارز دیجیتال بر ارزش بازار واقعی آن به دست می‌آید. ارزش بازار واقعی به معنی هزینه واقعی صرف شده برای خرید تمام توکن‌های در گردش ارز دیجیتال مورد نظر است. مثلا اگر ارز دیجیتالی امروز با قیمت ۱۰۰ دلار و فردا با قیمت ۱۵۰ دلار معامله می‌شود، ارزش بازار واقعی آن از جمع حاصل ضرب قیمت امروز در حجم امروز با قیمت فردا در حجم فردا به دست می‌آید.

نمودار اندیکاتور MVRV
نمودار اندیکاتور MVRV

نسبت MVRV دارای دو سطح حداقل و حداکثر است. اگر مقدار این شاخص از عدد ۳.۷ به‌عنوان حداکثر بیشتر رود، به این معنی است که ارز دیجیتال مورد نظر بیشتر از ارزش واقعی خود در بازار معامله می‌شود. همچنین اگر این نسبت به زیر عدد ۱ به‌عنوان حداقل بیاید، نشان‌دهنده حباب منفی بوده و به این معنی است که ارز دیجیتال مورد تحلیل کمتر از ارزش واقعی خود در بازار معامله می‌شود. این شاخص بیشتر برای تعیین روندهای بزرگ قیمت کاربرد دارد.

نسبت سود خروجی مصرف شده (Spent Output Profit Ratio یا SOPR)

یکی دیگر از داده‌های آنچین که استفاده از آن برای تحلیل بسیار ساده است، شاخصی با عنوان SOPR است. این شاخص در واقع مشخص‌کننده مقدار سود کاربران از معاملات ارز دیجیتال مورد نظر است. فرض کنید که شما دیروز بیت کوین خریدید و امروز با ۵ درصد افت ارزش بیت کوین، در حال فروش بیت کوین‌های خود هستید. هر چند شما امروز به‌عنوان فروشنده بیت کوین معرفی می‌شوید، اما معامله شما در واقع یک معامله زیان‌آور بوده و سودی برای شما ایجاد نکرده است.

نمودار اندیکاتور SOPR
نمودار اندیکاتور SOPR

SOPR در واقع شاخصی است که مشخص می‌کند که آیا فروشندگان یک ارز دیجیتال بیشتر در سود در حال عرضه توکن‌های خود هستند یا در ضرر. اگر این نسبت بیشتر از ۱ باشد، نشان از این دارد که اکثر فروشندگان با سود معاملات خود را می‌بندند. اگر کوچکتر از ۱ باشد، نشان دهنده این است که اکثر معامله‌گران با زیان معاملات خود را می‌بندند و مساوی‌بودن آن با ۱ نیز نشان‌دهنده برابربودن میزان سود و ضرر در معاملات ارز دیجیتال مورد نظر خواهد بود.

سوالات متداول

اندیکاتور پیشرو در ارز دیجیتال چیست؟

اندیکاتورهای پیشرو ابزارهایی هستند که به معامله‌گران ارز دیجیتال در پیش‌بینی تغییر جهت‌های آینده بازار کمک می‌کنند.

بهترین اندیکاتور برای تریدینگ ویو چیست؟

میانگین‌های متحرک (Moving Averages)، شاخص قدرت نسبی (RSI)، باندهای بولینگر (Bollinger Bands)، حجم تعادلی (OBV)، ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) و مکدی (MACD) از بهترین اندیکاتورهای رایگان تریدینگ ویو هستند.

بهترین نرم‌افزار اندیکاتور ارز دیجیتال چیست؟

تریدینگ ویو به عنوان بهترین نرم‌افزار چارت‌خوانی ارز دیجیتال شناخته می‌شود. گزینه‌های دیگری نیز مانند متاتریدر، کریپتوویو، کریپتوواچ و گوچارتیگ هستند.

کدام اندیکاتور نشان‌دهنده خرید قوی در ارز دیجیتال است؟

قابل اعتمادترین اندیکاتور برای ترید به شرایط خاص بازار و دارایی مورد معامله بستگی دارد. بااین‌حال، برخی از اندیکاتورهای رایج در معاملات ارز دیجیتال که قابل‌اعتماد تلقی می‌شوند عبارت‌اند از شاخص قدرت نسبی (RSI)، واگرایی میانگین‌های متحرک (MACD) و باندهای بولینگر.

دقیق‌ترین اندیکاتور پیشرو کدام است؟

شاخص قدرت نسبی (RSI) توسط بسیاری از معامله‌گران به عنوان بهترین اندیکاتور پیشرو در نظر گرفته می‌شود.

جمع‌بندی

سعی کردیم تا توضیح کامل و مفصلی از بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال برای افزایش قدرت تحلیلگری شما داشته باشیم. این اندیکاتورها در صورتی که به‌موقع و به‌درستی استفاده شوند، قدرت معاملاتی شما را به میزان قابل‌توجهی افزایش خواهند داد. البته که هیچ اندیکاتور و هیچ روشی در تحلیل تکنیکال کامل نیست و با نقص‌هایی همراه است. برای رفع نواقص اندیکاتورها می‌توانید آنها را به صورت ترکیبی یا با ترکیب با سایر روش‌های تکنیکالی به کار بگیرید.

در انتها دعوت می‌کنیم اگر دیدگاهی نسبت به بهترین اندیکاتور ارز دیجیتال دارید یا اگر نقطه نظری دارید که در این مقاله به آن پرداخته نشد، آنها را با ما در انتهای همین مقاله در میان بگذارید.

اشتراک گذاری

پست های مرتبط
پست های توضیه شده
مارا دنبال کنید
پست های منتخب