هدف ما از نگارش این مقاله، مقایسه دو نمونه از جدیدترین و کممصرفترین ماینرهای بیت کوین یعنی +Whatsminer M۳۰S از شرکت مایکروبیتی (MicroBT) و Antminer S۱۹ Pro از شرکت بیت مین (Bitmain) است. البته شکی نیست که محصول ۷ نانومتری و گرانقیمتتر شرکت بیت مین از قدرت بیشتری برخوردار است؛ اما ازنظر توان خروجی و نتیجه، میتوان گفت که هر دو ماینر عملکرد تقریباً مشابهی را از خود نمایش میدهند. دادهها در طی این دوره آزمایشی کوتاهمدت و سهروزه نشان میدهد که کارایی ماینر شرکت بیت مین کمی بهتر از واتسماینر است؛ اما از سوی دیگر، واتسماینر از نظر ثبات بر رقیب خود برتری دارد. بهطور کلی، هر دو محصول بسیار عالی عمل میکنند.
ما در این مقاله بهکمک آزمایشی که بخش تحقیقات صرافی بیتمکس (BitMEX) انجام داده است، جزئیات دو ماینر پرچمدار شرکتهای بیت مین و مایکروبیتی یعنی Antminer S۱۹ Pro و +Whatsminer M۳۰S را بهطور دقیق بررسی میکنیم. برای انجام این آزمایش، تیم تحقیقاتی این صرافی هر دو ماینر را بهمدت سه روز روشن گذاشته و دادههای موردنیاز برای سنجش عملکرد آنها مانند هش ریت، توان مصرفی، دما، صدا و حتی سرعت جریان هوای تولیدشده از فن خروجی آنها را ثبت کرده است.
البته باید این را در نظر داشت که +Whatsminer M۳۰S در حال حاضر پیشرفتهترین ماینر شرکت مایکروبیتی محسوب نمیشود و اخیراً ++Whatsminer M۳۰S هم به بازار عرضه شده است. در تصویر زیر میتوانید جدیدترین ماینرهای این دو شرکت و اطلاعات مربوط به آنها را مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین دستگاههای استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۱
هش ریت (قدرت پردازش)
هش ریت ماینر S۱۹ Pro شرکت بیت مین، ۱۱۰ تراهش در ثانیه گزارش شده است و این مقدار برای ماینر +M30S واتسماینر هم ۱۰۰ تراهش در ثانیه است. این توان محاسباتی بسیار عظیمی برای یک ماشین به شمار میرود و بدان معناست که این ماشینها میتوانند در هر ثانیه، صد تریلیون بار برای یافتن یک بلاک بیت کوین تلاش کنند. همان طور که در تصویر شماره یک مشاهده میکنید، در طول این آزمایش هر دوی این ماینرها توانستهاند به هش ریت اعلامشده و تقریبی خود دست پیدا کنند.
واتسماینر +M30S پس از بهروزرسانی به آخرین سفتافزار (Firmware) خود توانست به هش ریت ۱۰۳٫۸ تراهش، یعنی ۳٫۸ درصد بالاتر از هش ریت اعلامشده خود دست پیدا کند؛ درحالی که انتماینر S۱۹ Pro به ۱۱۰٫۷ تراهش یعنی ۰٫۶ درصد بالاتر از هش ریت تبلیغشده برای آن رسید. همان طور که در نمودار شماره یک مشخص است، ماینر شرکت واتسماینر از ثبات هش ریت بالاتری نسبت به محصول شرکت بیت مین برخوردار است و نوسان کمتری را در طول مدت آزمایش تجربه کرده است. این پایداری از نظر ما یکی از نقاط برتری قابلتوجه واتسماینر نسبت به رقیبش محسوب میشود.
البته نوسانات هش ریت میتواند تحت تأثیر شرایط مختلف محیط تست هم قرار بگیرد. بهعنوان مثال، دمای محیط آزمایشگاهی ما نسبتاً بالا بود و این یکی از عواملی است که میتواند نتایج بهدستآمده را تحت تأثیر قرار داده باشد.
تصاویر شماره ۲ و ۳ بهترتیب هش ریتی را نمایش میدهند که استخر استخراج پولین (Poolin) برای دو ماینر واتسماینر +M30S و انتماینر S۱۹ Pro در یک بازه زمانی ۱۵ دقیقهای گزارش کرده است. بهدلیل بازه زمانی کوتاهتر، میزان نوسان گزارششده نیز بیشتر است.
بهرهوری انرژی
همان طور که در تصاویر ۴ و ۵ مشاهده میکنید، هر دو ماینر از جهت بهرهوری انرژی بهخوبی عمل کردهاند وعملکرد آنها مطابق با تبلیغات انجامشده بوده است. انرژی مصرفشده واتسماینر در این آزمایش برابر با ۳۴٫۴ ژول بر تراهش (J/TH) بود که این مقدار یک درصد بالاتر از عدد اعلامشده برای این ماینر است. انتماینر با مصرف ۲۹٫۷ ژول بر تراهش (که ۰٫۶ درصد بیشتر از مقدار اعلام شده بود) در این آزمایش از رقیب خود پیشی گرفت.
حالت توان بیشینه (High Power) واتسماینر
واتسماینر +M30S دارای یک مود یا حالت توان بیشینه (High Power) هم هست که ما آن را بهمدت یک روز مورد آزمایش قرار دادیم. با استفاده از این حالت، این ماینر توانست به توان خروجی ۱۰۹٫۴ تراهش دست پیدا کند که نسبت به حالت نرمال آن افزایش چشمگیری به شمار میرود. البته واضح است که استفاده از این حالت توان مصرفی بیشتری را میطلبد. توان مصرفی واتسماینر در طول مدتی که در این حالت قرار داشت به ۳,۷۴۳ وات رسید که نسبت به حالت نرمال (۳,۳۳۱ وات)، حدود ۴۰۰ وات بیشتر بود.
همان طور که در تصویر شماره ۷ مشاهده میکنید، بهرهوری انرژی واتسماینر +M30S در حالت High Power با میانگین ۳۴.۳ ژول بر تراهش، از حالت نرمال آن تنها کمی فاصله داشت.
دما
یکی از مهمترین وجوه تمایز این ماینرها که باعث برتری بیت مین نسبت به رقیب آن میشود، میانگین دمای آنهاست. ما با قراردادن یک حرارتسنج در مسیر جریان هوا و در فاصله ۱۵ سانتیمتری خروجی اصلی، دمای آنها را هر یک ساعت یکبار اندازهگیری کردیم. انتماینر دمای میانگین ۴۵.۹ درجه سانتیگراد را ثبت کرد که چیزی حدود ۱۰.۵ درجه سانتیگراد از دمای رقیب آن یعنی واتسماینر کمتر بود.
از نظر ما این یک برتری عمده برای انتماینر محسوب میشود و دلیل آن هم میتواند مصرف توان کمتر انتماینر یا سیستم خنککننده بهتر آن باشد. انتماینر نسبت به رقیب خود فنهای بیشتری دارد و سرعت گردش هوا در آن بالاتر است. همین عوامل به کاهش دمای جریان هوا در این دستگاه میانجامد. لازم به ذکر است که علاوه بر جریان هوای گرمتر واتسماینر، دمای خود این دستگاه هم در طی انجام آزمایش بسیار بیشتر از انتماینر بود.
صدا
میزان صدای تولیدشده توسط هر ماینر، یکی دیگر از معیارهای این آزمایش بود. ما با قرار دادن یک صداسنج در فاصله ۱۵ سانتیمتری و عمود به ماینرها، میزان صدایی را که هریک از آنها تولید میکنند اندازهگیری کردیم. طبق نتایج آزمایش، واتسماینر با میانگین صدای ۸۳ دسیبل نسبت به انتماینر با میانگین صدای ۸۱٫۴ دسیبل، صدای بیشتری را تولید میکند.
همانطور که در تصویر شماره ۹ مشخص است، میزان صدای تولیدشده توسط واتسماینر ثبات بیشتری دارد و دامنه نوسان صدای انتماینر گاهی تا ۴ برابر بیشتر از واتسماینر است. تفاوت این دو ماینر از این جهت، تقریباً شبیه به تفاوت هش ریتهای آنهاست که با وجود عملکرد بهتر انتماینر، واتسماینر از ثبات بیشتری برخوردار بود. نکته جالبی که میتوان بررسی کرد این است که آیا این ثبات بیشتر، در طولانیمدت باعث محبوبیت بیشتر واتسماینر خواهد شد یا خیر.
سرعت جریان هوا
بهعقیده ما، سرعت جریان هوا کماهمیتترین معیار این آزمایش است. طبق آمار بهدستآمده از میانگین ۱۰ خوانش که هر یک ساعت یکبار صورت گرفته است، سرعت هوای خروجی از انتماینر برابر با ۵٫۲ متر بر ثانیه و سرعت هوای خروجی از واتسماینر برابر با ۳ متر بر ثانیه است.
سرعت راهاندازی
یکی از ویژگیهای مهمی که در آن انتماینر بر رقیب خود برتری دارد، سرعت راهاندازی و شروع به کار ماینر است. طبق آمار بهدستآمده در ۵ اقدامی که ما برای راهاندازی ماینرها انجام دادیم، رسیدن به هشریت هدف برای انتماینر تنها ۴ دقیقه به طول میانجامد، در حالی که این رقم برای واتسماینر بهطور میانگین ۲۷ دقیقه است. البته این تأخیر میتواند بهعلت یک ویژگی امنیتی مشخص باشد که در واتسماینر تعبیه شده است.
سازوکار عرضه و زنجیره تأمین
باید اذعان کرد که شرکت مایکروبیتی در زمینه مدیریت زنجیره تأمین محصولاتش برتر از بیت مین عمل میکند. در حال حاضر گزینههای زیادی برای خرید دستگاههای انتماینر برای متقاضیان وجود ندارد و این ماینرها برای فروش عمده موجود نیستند. در گفتگوهایی که ما با مشتریان بیت مین انجام دادهایم، بسیاری از آنها از تأخیرهای مکرر در ارسال کالا و مشکلات مربوط به انبارهای این شرکت شاکی بودند. خودمان هم در هنگام خرید با همین مشکل مواجه شدیم.
شرکت مایکروبیتی توانست کالاهایش را ظرف چند روز به دست ما برساند؛ اما این کار برای انتماینر تقریبا ۵ هفته به طول انجامید. این تأخیر میتواند مربوط به اخلال در تأمین چیپهای ۷ نانومتری شرکت تایوانی TSMC و یا بهدلیل جنگ قدرتی باشد که مدتی است در شرکت بیت مین صورت گرفته است.
نتیجهگیری
اولین چیزی که باید به آن اشاره کنیم این است که انتماینر S۱۹ Pro با مصرف ۲۹٫۷ ژول بر تراهش، دستگاه کممصرفتری نسبت به واتسماینر +M30S با مصرف ۳۴٫۴ ژول بر تراهش است. اگرچه مایکروبیتی اخیراً محصول جدیدتری را با نام واتسماینر ++M30S و با بهرهوری انرژی ۳۱٫۰ ژول بر تراهش به بازار عرضه کرده است، اما این محصول هنوز هم از نظر بهرهوری ضعیفتر از انتماینر عمل میکند. با این حال، اختلاف بهرهوری را به حداقل کاهش داده است؛ بهویژه با در نظر گرفتن این موضوع که مایکروبیتی از چیپهای ۸ نانومتری سامسونگ (چیپهای قدیمیتر با بهرهوری ذاتی کمتر) و بیت مین از چیپهای ۷ نانومتری TSMC با بهرهوری ذاتی بالاتر استفاده میکند. لازم به ذکر است که محصولات مایکروبیتی بهطور چشمگیری از محصولات بیت مین ارزانتر هستند و به دلیل زنجیره تأمین قویتر، خرید آن ها نیز بسیار راحتتر است. این در حالی است که برای خرید محصولات بیت مین، تنها میتوانید از طریق سایت رسمی این شرکت اقدام کنید.
در ارزیابی قدرت و میزان سفارشهای دریافتی این دو شرکت، از نظر ما بیت مین هنوز برتری نسبی خود را حفظ کرده است. دلیل اصلی این امر میتواند برند برتر و نام شناختهشدهتر این شرکت باشد. پس از صحبت با چندین اپراتور فارمهای استخراج بیت کوین، متوجه شدیم که با وجود اینکه غالب آنها از مشکلات موجود در زنجیره تأمین بیت مین کلافه هستند، اما بسیاری از آنها ادامه کار با محصولات این شرکت را ترجیح میدهند و تمایلی برای جایگزینی آنها با ماینرهای شرکت مایکروبیتی ندارند. البته بهطور کلی، متقاعد کردن یک اپراتور فارم استخراج برای استفاده از یک ماینر جدید کار چندان آسانی نیست؛ چراکه کار کردن مداوم با یک تولیدکننده خاص میتواند باعث تقویت بهرهوری فارم شود و هزینههای نگهداری آن را کاهش دهد.
نتیجهگیری نهایی ما در خصوص این دو ماینر و شرکتهای تولیدکننده آنها این است که این دو شرکت رقابت بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و با در نظر گرفتن تمامی موارد بالا، شاید بتوان گفت که شرکت بیت مین با فاصلهای هرچند اندک از رقیب خود جلوتر است.