Scroll Top
  • صفحه اصلی
  • تاریخچه
  • از دانه‌های کاکائو تا بیت کوین؛ داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟
از دانه‌های کاکائو تا بیت کوین؛ داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟

از دانه‌های کاکائو تا بیت کوین؛ داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟

بی‌شک یکی از اتفاقات تاریخ‌ساز برای بیت کوین در سال ۲۰۲۱، پذیرش آن به‌عنوان پول رسمی در کشور السالوادور بود. السالوادور کشور کوچکی در آمریکای مرکزی است که طبق آمار جهانی در سال ۲۰۲۱، حدود ۶,۵۰۰,۰۰۰ نفر جمعیت دارد. نجیب ابوکیله (Nayib Bukele)، رئیس‌جمهور ۴۰ساله السالوادور، در ژوئن سال ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) و طی اتفاقی بحث‌برانگیز اعلام کرد که قصد دارد طرح پذیرش بیت کوین به‌عنوان پول رسمی را به نهاد قانون‌گذار این کشور ارائه کند.

این طرح در نهایت در مجلس پذیرفته شد و بیت کوین را به پول رسمی السالوادور تبدیل کرد. به این شکل، السالوادور به‌ اولین کشور جهان تبدیل شد که رسماً بیت کوین را پذیرفت؛ اما هنوز مشخص نیست که این اتفاق برای بیت کوین و البته برای السالوادور خوب است یا بد. در حقیقت پذیرش بیت کوین در السالوادور مانند تیغ دولبه‌ای است که هم می‌تواند به‌نفع بیت کوین عمل کند و هم به‌ضرر آن.

از یک طرف، پذیرش بیت کوین از سوی کشورهای جهان اتفاقی بود که اعضای جامعه این ارز دیجیتال همیشه منتظر آن بودند؛ اما از سوی دیگر، معلوم نیست اگر این روند با کشور کوچکی مثل السالوادور که اقتصاد قوی و پایداری ندارد آغاز شود، پایان آن به چه صورت خواهد بود؟

مایک گالسکی (Mike Galeski) در همین رابطه یادداشتی را در وب‌سایت مدیوم منتشر کرده و داستان پذیرش بیت کوین در السالوادور را از ابتدا تاکنون بررسی کرده است. در ادامه، این یادداشت را از زبان نویسنده می‌خوانید.

از دلار تا بیت کوین؛ سیری در تحولات سیاسی و اقتصادی السالوادور

السالوادور کشوری کوچک در آمریکای مرکزی است که به‌دلیل فعالیت‌های آتشفشانی و زمین‌لرزه‌های مکرر، «سرزمین آتشفشان‌ها» لقب گرفته و اغلب با زمین‌لرزه‌هایش شناخته می‌شود. اما گذشته از زلزله‌های طبیعی، این روز‌ها السالوادور یک زلزله اقتصادی سیاسی خودخواسته را تجربه می‌کند. زلزله‌ای که در نهایت به تحول سیستم مالی این کشور منجر خواهد شد.

پیش از قرن ۱۶ میلادی، بومیانی در سرزمینی که ما اکنون آن را السالوادور می‌نامیم زندگی می‌کردند و از دانه‌های کاکائو به‌عنوان ابزار اصلی مبادلات خود استفاده می‌کردند. اکنون در سال ۲۰۲۱ مردمانی که در این سرزمین زندگی می‌کنند، از بیت کوین استفاده می‌کنند.

چنین تحول بنیادینی در رابطه بشریت با پول، مرا مجذوب خود کرد و یکی از دلایل اصلی من برای سفر به السالوادور بود. من واقعاً می‌خواستم این فناوری را درک کرده و پاسخی برای این پرسش‌ها پیدا کنم که آیا بیت کوین واقعاً این قدرت را دارد که به وعده خود عمل کند و آیا مردم محلی واقعاً با این تغییر دگرگون‌کننده موافق هستند؟

اما قبل از اینکه تجربه خود را از این سفر بیان کنم، ابتدا لازم می‌دانم کمی ریشه‌ها و پیش‌زمینه‌های این موضوع را بررسی کنیم تا ماهیت این لحظه تاریخی را بهتر درک کنیم.

همچنین بخوانید: تاریخچه پول؛ از مبادله کالا به کالا تا بیت کوین و ارزهای دیجیتال

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟

از زمانی که دانه‌های کاکائو به‌عنوان ابزار مبادله استفاده می‌شدند تا به امروز که بیت کوین در السالوادور جنبه رسمی پیدا کرده، ارز این کشور بارها تغییر کرده است. وقتی اسپانیایی‌ها به این سرزمین آمدند، السالوادوری‌ها مجبور شدند ارز مستعمراتی اسپانیایی را بپذیرند. ارز رایج این کشور پس از مدتی به سکه‌های نقره‌ای با نام رئال (real) تغییر یافت و پس از آن هم چیزی تحت‌عنوان بامباس (Bambas) به ارز رایج تبدیل شد. سپس کولون (Colon) السالوادور این نقش را ایفا کرد و در نهایت این کشور در سال ۲۰۰۱ (۱۳۸۰) دلار آمریکا را به‌عنوان ارز رسمی برگزید.

پذیرش دلار در الساوادور

جنگ داخلی طی سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۲ میلادی (۱۳۵۸ تا ۱۳۷۱ شمسی)، بسیاری از السالوادوری‌ها را مجبور به ترک وطن و مهاجرت به ایالات متحده کرد. طبیعی است که این مهاجران با خانواده و دوستان خود در السالوادور در ارتباط بودند و برای آنها پول یا حواله ارسال می‌کردند تا در دورانی که این کشور با مشکلات زیادی دسته و پنجه نرم می‌کرد، بتوانند از آنها حمایت کنند.

ارسال این حواله‌ها به این معنی بود که در طول سال مقادیر زیادی دلار آمریکا به السالوادور منتقل و در آنجا با کولون مبادله می‌شد. این شرایط به‌طور مصنوعی قیمت کولون را فراتر از ارزش واقعی آن افزایش داد و در نهایت باعث شد صادرات السالوادور مزیت رقابتی خود را از دست داده و به رشد اقتصادی این کشور لطمه وارد شود.

دولت السالوادور در سال‌های پایانی قرن بیستم تصمیم گرفت که با برگزیدن دلار آمریکا به‌عنوان ارز رسمی کشور این مشکلات را حل کند. دولتمردان امید داشتند که با این تصمیم ثبات بیشتری بر اقتصاد این کشور حاکم شود، نرخ بهره کاهش پیدا کند و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تقویت شود. در سال ۲۰۰۱ این تصمیم اجرایی شد و السالوادور پس از اکوادور و پاناما به سومین کشور آمریکای لاتین تبدیل شد که دلار آمریکا را به‌عنوان پول رسمی خود می‌پذیرفت.

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟

دولت به شهروندان وعده داد که کولون در کنار دلار آمریکا همچنان در گردش باقی بماند؛ اما بر اساس صحبت‌های بسیاری از افرادی که در اینجا با آنها ملاقات کردم، طی چند ماه همه کولون‌ها از گردش خارج شدند. در ادامه قیمت‌ها افزایش یافت؛ چراکه همه کسب‌وکارها ناگهان مجبور شدند سیستم قیمت‌گذاری خود را تغییر داده و آن را با دلار آمریکا مطابقت دهند.

این شرایط به پدیده‌ای تحت عنوان «گردکردن قیمت‌ها به‌سمت کران بالا» منجر شد. هنگامی که مبنای ارزش‌گذاری اقلام و خدمات کوچک (مانند کرایه اتوبوس و مواد غذایی) از کولون به دلار تبدیل شد، قیمت آنها رو به بالا و به نزدیک‌ترین سکه پنج سنتی، ۱۰ سنتی و ۲۵ سنتی گرد شد. با این حال، دستمزدها ثابت ماند و این وضعیت به تورم بالا و کاهش قدرت خرید مردم منجر شد. در این میان، السالوادوری‌های فقیر بیشترین آسیب را دیدند.

اخیراً این شرایط تورمی به‌دنبال سیاست‌های اقتصادی ایالات متحده بدتر هم شده است. السالوادور با پذیرش دلار آمریکا به‌عنوان پول رسمی، اختیار عرضه پول و نرخ‌های بهره خود را به فدرال رزرو واگذار کرده است. کاملاً بدیهی است که فدرال رزرو در تصمیم‌گیری‌های خود منافع السالوادور را در نظر نگیرد.

تصمیم فدرال رزرو برای تزریق میلیون‌ها دلار به اقتصاد ایالات متحده، بر السالوادوری‌ها نیز تأثیر می‌گذارد و ارزش پول آنها را کاهش می‌دهد؛ اما برخلاف آمریکایی‌هایی که از مزایای کمک‌های مالی دولتی، حمایت از بیکاری و سرمایه‌گذاری در اقتصاد برخوردار شدند، مردم السالوادور از هیچ‌یک از این مزایا بهره‌ای نبردند.

آنها همه اثرات منفی تورم را حس می‌کنند و از جنبه‌های مثبت شبکه امنیت اجتماعی بی‌بهره‌اند. به همین دلیل دولت السالوادور مجبور به افزایش کسری بودجه برای تحریک اقتصاد شد. در واقع کاهش نرخ بهره برای تحریک مصرف (همانند کاری که آمریکا انجام داد)، گزینه قابل اجرایی برای دولتمردان السالوادور نیست.

چطور به بیت کوین رسیدیم؟

ریچارد نیکسون در ۱۵ اوت سال ۱۹۷۱ (۲۴ مرداد ۱۳۵۰)، دقیقاً ۵۰ سال و ۲۳ روز قبل از آغاز به کار رسمی بیت کوین در السالوادور، قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا را به حالت تعلیق در آورد. بدین ترتیب دلارهای آمریکا دیگر نمود فیزیکی واحدهای کوچکی از طلا که بین مردم و کسب‌وکارها معامله می‌شدند نبود.

بر خلاف طلا که یک منبع کمیاب ارزش است که تلاش و سرمایه زیادی برای استخراج آن لازم است، پول‌های کاغذی ارزش ذاتی ندارند. در عوض، ارزش این نوع ارزها از قدرت کشوری که از آن پشتیبانی می‌کند نشئت می‌گیرد. ما این ارزها را «فیات» می‌نامیم؛ همان طور که کلمه لاتین fiat به‌معنی «بگذارید انجام شود» یا «باید باشد» است.

این بدان معناست که دلار آمریکا بسیار ارزشمند است؛ چون ایالات متحده یک کشور بزرگ، قدرتمند، قابل‌اعتماد و دارای ارتشی قوی است. بعید به نظر می‌رسد که اقتصاد آمریکا بر اثر یک جنگ تضعیف شود، بنیان اقتصاد آمریکا از هم بپاشد و ارزش پول این کشور کاهش پیدا کند؛ بنابراین مردم ایمان دارند که دلار آمریکا همچنان ارزشمند خواهد بود.

از ۵۰ سال پیش که آمریکا استاندارد طلا را کنار گذاشت، سیاست‌مداران این کشور از آزادی کاملی برخوردار بوده‌اند که در صورت تمایل دلار بیشتری چاپ کنند. حتی نیازی به چاپ پول نیست و به‌سادگی و با تغییر ارقام حساب‌ها می‌توان عرضه دلار را بیشتر کرد.

بیشتر بخوانید: ۵۰ سال پیش در چنین روزی دلار بدون پشتوانه شد

اخیراً عرضه دلار با سرعت بسیار زیادی افزایش یافته و نگرانی‌هایی در رابطه با کاهش ارزش دلار آمریکا به وجود آورده است. در حالی که بسیاری از افرادی که نحوه کارکرد این سیستم را درک نمی‌کنند، به پس‌انداز دلار آمریکا ادامه می‌دهند، ثروتمندان دلارهای خود را به دارایی (سهام، املاک و مستغلات، آثار هنری و…) تبدیل می‌کنند تا ارزش آن با گذشت زمان کاهش نیابد.

این چرخه سال‌هاست ادامه دارد و به نابرابری گسترده منجر شده است؛ چراکه ثروتمندانی که صاحب دارایی‌ها هستند از بازدهی عظیم سالیانه لذت می‌برند و فقرا که چنین دارایی‌هایی ندارند، شاهد کاهش قدرت خرید دلارهایشان هستند.

در چنین شرایطی بود که فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو در بحبوحه بحران مالی سال ۲۰۰۹، ارزی اینترنتی با نام بیت کوین را اختراع کرد. بیت کوین ارزی شبیه به دلار آمریکاست؛ با این تفاوت که جهان‌شمول است و ماهیت آن کاملاً دیجیتال است.

مزیت اصلی بیت کوین نسبت به دلار آمریکا این است که نوعی پول «سالم و مستحکم» است؛ بدین معنی که عرضه ثابتی دارد و تورم‌زا نیست. فقط ۲۱ میلیون بیت کوین تولید خواهد شد و تولید بیت کوین‌های جدید مبتنی بر یک برنامه ثابت است که همه می‌توانند بر اساس آن برنامه‌ریزی کنند.

همچنین بخوانید: پول: از نیکسون تا ناکاموتو

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟
منحنی آبی نشان‌دهنده تعداد بیت کوین‌های در گردش در واحد زمان است و منحنی نارنجی رنگ، تورم پولی بیت کوین را نشان می‌دهد.

توصیف مشروح سازوکار بیت کوین از حوصله این متن خارج است؛ اما اگر بخواهیم خلاصه‌ای از آن را بیان کنیم، می‌توان گفت که ما با استفاده از بیت کوین به‌جای اینکه به یک مرجع مرکزی مانند بانک وابسته باشیم که حسابمان را بررسی کرده و تضمین کند که کارت اعتباری ما هنگام پرداخت از موجودی کافی برخوردار است، به یک شبکه غیرمتمرکز و توزیع‌شده از رایانه‌ها اعتماد می‌کنیم که صلاحیتمان را برای پرداخت بررسی می‌کند و سپس این تراکنش را در جایی به نام بلاک چین به‌صورت عمومی منتشر می‌کند.

این فرایند به این معناست که هیچ دولت یا شرکت مرکزی، مسئولیتی در قبال تأیید پرداخت و یا هر نوع تبادل مالی دیگری که ما انجام می‌دهیم ندارد. چنین ویژگی‌ای برای بسیاری از افراد جذاب است. همچنین وجود چنین سازوکاری بدین معناست که برای مشارکت در خدمات مالی استاندارد، نیازی به یک حساب بانکی ندارید و فقط کافی است که به اینترنت متصل باشید.

در نهایت این سیستم مالی کاملاً بدون مرز است؛ به‌طوری که ارسال پول برای شخصی در جمهوری آفریقای مرکزی دقیقاً مشابه ارسال پول به همسایه دیواربه‌دیوار شماست. بیت کوین پولی جهانی، قابل برنامه‌ریزی و ضدتورمی است که اخیراً به دلیل بحران‌های زیست‌محیطی، سیاسی و بهداشتی که اعتماد بسیاری از مردم را نسبت به مؤسسات بزرگ و متمرکز خدشه‌دار کرده، محبوبیت آن به‌شدت افزایش یافته است.

همچنین بخوانید: بیت کوین چگونه کار می‌کند؟

چرا السالوادور بیت کوین را می‌پذیرد؟

همان‌ طور که پیش از این در مقاله دیگری هم ذکر کرده‌ام، این کار شاید صرفاً به این دلیل باشد که کار جالبی به نظر می‌رسد. نجیب ابوکیله، رئیس‌جمهور فعلی این کشور، سوار بر موجی از پوپولیسم است و می‌داند که چطور توجهات را به‌سمت ایده‌های خود جلب کند.

سنجش ارزش واقعی این میزان از توجه رسانه‌ای که این تصمیم جسورانه در پی داشته واقعاً کار دشواری است؛ اما تصمیم به پذیرش بیت کوین به‌عنوان پول رسمی، موضوعی است که السالوادور را برای نخستین‌ بار پس از جنگ داخلی شوم این کشور، در کانون توجهات بین‌المللی قرار داده است.

فارغ از این تفسیر بدبینانه، اگر دو قسمت قبلی مربوط به تاریخ السالوادور و تاریخ بیت کوین را با یکدیگر ترکیب کنید، این اقدام به‌نوعی منطقی به نظر می‌رسد. با توجه به تعداد بسیار زیاد شهروندان السالوادوری که در خارج از السالوادور زندگی می‌کنند و با خانواده‌های خود در این کشور تبادلات مالی دارند، استفاده از یک ارز بدون مرز، مزیت بزرگی محسوب می‌شود.

وجود مرزها در یک سیستم مالی سنتی، فرصتی برای کسب سود واسطه‌هاست. ارسال حواله کارمزدهای متفاوتی دارد؛ اما بسیاری از افراد مبلغی بالغ بر ۱۰ درصد از کل پول ارسالی را به‌عنوان کارمزد پرداخت می‌کنند تا بتوانند پول‌های خود را به آن سوی مرزها ارسال کنند.

بیت کوین دست چنین واسطه‌هایی را کوتاه می‌کند و این بدین معناست که درصد بیشتری از پول ارسالی (در بسیاری از موارد ۱۰۰ درصد این پول‌ها) به خود شهروندان السالوادوری می‌رسد. با توجه به اینکه این حواله‌ها بیش از ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی السالوادور را تشکیل می‌دهند، قطعاً درمورد اعداد و ارقام کوچکی صحبت نمی‌کنیم.

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟ سفر السالوادور از دلار تا بیت کوین

علاوه بر این، ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین به این معنی است که السالوادور با پذیرش این ارز دیجیتال، دیگر به‌طور کامل تحت کنترل فدرال رزرو نیست. تحریم‌های اقتصادی آمریکا ممکن است اثر کمتری داشته باشد و با مالکیت بیت کوین، السالوادور می‌تواند خود را در برابر خطر چاپ پول محافظت کند.

در حقیقت، اگر افزایش قیمت بیت کوین ادامه‌دار باشد، السالوادور به یک مزیت جهانی دست خواهد یافت. تا سه ماه پس از آنکه ابوکیله اعلام کرد این کشور بیت کوین را می‌پذیرد، قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد. به‌علاوه، تبدیل‌شدن السالوادور به اولین کشوری که بیت کوین را به‌عنوان پول رسمی پذیرش می‌کند، ممکن است طرفداران ارزهای دیجیتال را به سرمایه‌گذاری در این کشور تشویق کند و به تولید فرصت‌های شغلی زیادی در حوزه فناوری بینجامد. به این ترتیب السالوادور می‌تواند به یک قطب نوآوری در منطقه تبدیل شود.

در نهایت باید گفت ۷۰ درصد السالوادوری‌ها حساب بانکی ندارند. برای افرادی که در مناطق دورافتاده روستایی زندگی می‌کنند، استفاده از بیت کوین نمی‌تواند راهکار مناسبی تلقی شود؛ اما این ارز دیجیتال می‌تواند برای کسانی که ساکن شهرها هستند و به اینترنت دسترسی دارند، اما حساب بانکی ندارند کارایی داشته باشد.

دسترسی مالی یکی از ارکان اصلی کاهش نابرابری و اطمینان از این موضوع است که هر انسانی از فرصت برابر برای شکوفایی استعدادهایش برخوردار است.

تجربه من با بیت کوین در السالوادور

من شخصاً نسبت به بیت کوین به‌عنوان یک فناوری، هیچ جهت‌گیری و تعصبی ندارم؛ اما به‌شدت حامی هر چیزی هستم که بتواند دسترسی مالی مردم را افزایش دهد. بنابراین وقتی دیدم یک کشور در حال توسعه بیت کوین را پذیرفته است، واقعاً هیجان‌زده شدم؛ چون این موضوع می‌تواند پتانسیلی برای برقراری یک موازنه در حوزه مالی باشد.

اگر جهان در حال توسعه به‌سمت بیت کوین حرکت کند و سپس نهادهای کشورهای توسعه‌یافته با سرعت کمتری این مسیر را ادامه دهند و قیمت بیت کوین همچنان مسیر صعودی خود را ادامه دهد، این شرایط می‌تواند یک موفقیت بزرگ برای حل مسئله نابرابری جهانی باشد. من به این امید به السالوادور آمدم که بتوانم محقق‌شدن این مسئله را تأیید کنم. البته سواحل معروف السالوادور هم در این تصمیم من بی‌تأثیر نبود.

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟ سفری پرهیجان از دلار تا بیت کوین

با این حال، من از جهت‌گیری‌های شخصی خودم آگاه بودم. به همین دلیل، تمام تلاشم را کردم که تا آنجا که ممکن است، سؤالات باز مطرح کنم و اعتقادات شخصی‌ام را در این کار دخالت ندهم. من برای درک نظر مردم السالوادور نسبت به بیت کوین، از پرسشنامه‌های آماده استفاده نکردم و سعی کردم افراد را با سؤالات پیاپی آزار ندهم. در عوض، تا آنجا که می‌توانستم با افراد زیادی گفت‌وگو کردم. حتی بسیاری از اوقات، گفت‌وگوی من و شهروندان السالوادوری به‌‌طور ناخواسته به‌سمت بیت کوین کشیده می‌شد؛ اما من به‌وضوح به‌دنبال روایت خاصی بودم.

من دوست داشتم بشنوم که مردم این کشور برای اولین‌ بار و به‌دلیل حضور بیت کوین، در حال فکرکردن به امور مالی شخصی‌شان هستند؛ دوست داشتم بشنوم که آنها از سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال و سایر دارایی‌ها هیجان‌زده‌اند و آن را برای پرداخت نسبت به پول نقد ترجیح می‌دهند.

من می‌توانم همانند بسیاری از افراد به شما دروغ بگویم و مدعی شوم که این دقیقاً همان چیزی است که اغلب مردم در السالوادور به آن فکر می‌کنند؛ اما این حقیقت ندارد.

برخلاف آنچه همه ماکسیمالیست‌های بیت کوین در توییتر خواهان آن هستند، اکثریت مردم در السالوادور هنوز از بیت کوین حمایت نمی‌کنند. این موضوع حتی در میان کسانی که از حامیان رئیس‌جمهور ابوکیله هستند هم مصداق دارد. من با افراد بسیار زیادی صحبت کردم که به‌طور کلی ابوکیله را تأیید می‌کردند؛ اما ایده بیت کوین او را بسیار نامتعارف می‌دانستند.

دلایل نارضایتی مردم السالوادور چیست؟

دلایل بسیاری برای این موضوع وجود دارد؛ اما من سعی کرده‌ام مهم‌ترین دلایلی که شنیده‌ام را خلاصه کنم.

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟ سفری پرهیجان از دلار تا بیت کوین
تظاهرات مردم السالوادور در مخالفت با پذیرش بیت کوین

هرکسی که به موفقیت بیت کوین امیدوار است، قبل از اینکه بخواهد این مشکلات را برطرف کند، باید بداند که این نگرانی‌ها واقعی، مشروع و در اغلب موارد منطقی هستند. انسان‌ها معمولاً وقتی می‌خواهید ایده‌ای را به‌زور به آنها بقبولانید، واکنش مناسبی نشان نمی‌دهند. آنها معمولاً به صبر و توافق واکنش مثبت نشان می‌دهند و گاه برای قبول ایده‌های بزرگ و جدید به زمان نیاز دارند.

با در نظر داشتن این مسئله، چند دلیل اصلی بی‌اعتمادی مردم السالوادور به بیت کوین را برایتان مطرح می‌کنم:

  • نوسان زیاد بیت کوین
    شاید بزرگ‌ترین دلیل مخالفت مردم السالوادور با بیت کوین، نوسان قیمت زیاد این ارز دیجیتال باشد. بیت کوین یک ابزار ذخیره ارزش بسیار عالی است؛ اما در حال حاضر یک واحد مبادله بسیار ناکارآمد است. اگر به‌اندازه کافی پس‌انداز ندارید و فردا باید قبض‌ها را پرداخت کنید، ترس از اینکه با یک توییت ایلان ماسک، ثروت خالص شما ۲۰ درصد از ارزش خود را از دست بدهد، همواره وجود دارد. البته دولت السالوادور اعلام کرده است که هیچ‌کس مجبور به نگهداری بیت کوین نیست؛ اما بسیاری از مردم به این گفته اعتماد ندارند.
  • ترس از تکرار پیامدهای تبدیل ارز رسمی کشور به دلار
    دلیل این بی‌اعتمادی تا حد زیادی ناشی از سوء‌مدیریت ماجرای تغییر ارز کشور به دلار آمریکا در سال ۲۰۰۱ است. این ماجرا مربوط به بیست سال پیش است؛ اما بسیاری از مردم سختی‌هایی را که در آن دوره برای تأمین هزینه‌های زندگی خود متحمل شده‌اند از یاد نبرده‌اند. منطقی است که آنها مایل نباشند چنین اتفاقی در این دوره نیز تکرار شود.
  • مخالفت با نجیب ابوکیله
    برخی افراد صرفاً به‌دلیل مخالفت با ابوکیله، از ایده بیت کوین او حمایت نمی‌کنند. شکی نیست که برخی اقدامات او می‌تواند ناخوشایند و آزاردهنده باشد و به ایجاد دوقطبی در جامعه منجر شود. همین موضوع پذیرش گسترده بیت کوین را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد.
  • ناآگاهی درمورد بیت کوین
    بسیاری از مردم اعلام کرده‌اند که اطلاعات چندانی درباره بیت کوین نداشته و برای انجام بررسی‌های بیشتر نیاز به زمان دارند. من افرادی را که چنین موضعی دارند، تحسین می‌کنم. آنها از اظهار عقیده درباره چیزی که از آن اطلاع کافی ندارند خودداری می‌کنند. نکته مهم این است که این افراد زمان زیادی برای انجام بررسی‌های خود دارند. اگر وعده بیت کوین حقیقی باشد، هنوز راه زیادی برای تحقق آن در پیش است.
  • درک‌نکردن لزوم وجود بیت کوین به‌عنوان ارز رسمی در السالوادور
    در نهایت دلیل دیگری که وجود داشت این بود که «السالوادور مسائل بزرگ‌تری نسبت به بیت کوین دارد». بسیاری از مردم از این مسئله گلایه دارند که دولت منابع محدود خود را بر روی بیت کوین قمار کند و در عین حال، بسیاری از السالوادوری‌ها برای رفع نیازهای روزانه‌شان با مشکلات جدی مواجه باشند.

برخی از آنها می‌گویند:

من ترجیح می‌دهم ابتدا یک کشور توسعه‌یافته مانند آمریکا این کار را امتحان کند تا ما بتوانیم به آن اعتماد کنیم.

و یا می‌گویند:

ما در اینجا نیازهای بسیار ضروری‌تری داریم که باید اکنون برطرف شود.

بدون شک استراتژی دولت درباره بیت کوین، اقدامی جسورانه است که ریسک زیادی به دنبال دارد و اگر اثرات مثبت آن محسوس نباشد، ریسک آن بسیار بیشتر می‌شود. تعداد کمی از افراد معتقدند که این تغییر بزرگ در سیاست‌های پولی می‌تواند راهکاری برای بسیاری از مشکلاتی باشد که السالوادور با آن مواجه است.

با در نظر گرفتن همه این موارد، من یک شکاف بزرگ بین شهرهای ساحلی و سایر مناطق این کشور کشف کردم. در شهرهای ساحلی نظیر الزونته (El Zonte)، بسیاری از مردم سال‌هاست که از بیت کوین استفاده می‌کنند و اگر بیت کوین ثروت شما را در چند سال گذشته ۱۰ برابر کرده باشد، چطور می‌توانید آن را دوست نداشته باشید؟

شور و شوق و امید زیادی درباره بیت کوین در مناطقی وجود داشت که واقعاً آن را امتحان کرده بودند. برخلاف آنچه مخالفان بیت کوین می‌خواهند به شما بقبولانند، این شور و شوق مختص ثروتمندان و شرکت‌هایی که بازدهی فوق‌العاده‌ای از این طریق به دست آورده‌اند، نیست.

من در میان هواداران بیت کوین در السالوادور، دختری را دیدم که در یک غذاخوری کم‌نور، شفیره (غذای ملی السالوادور) می‌فروخت و یا کودکی که در یک خواروبارفروشی کوچک کار می‌کرد. من برای لحظاتی، جهانی را دیدم که دارای یک سیستم مالی فراگیرتر است؛ اما در عین حال متوجه شدم که برای محقق‌شدن این رویا به‌طور کامل، چه راه دور و درازی در پیش است.

داستان السالوادور و بیت کوین از کجا شروع شد؟
دو شهروند خارجی (از جمله نویسنده مقاله) و دو بیت کوینر محلی در کنار اولین خودپرداز بیت کوین در السالوادور

گذر زمان همه چیز را معلوم می‌کند

رابطه بیت کوین و السالوادور پیچیده است و بخش عمده‌ای از تاریخ آن هنوز نانوشته باقی مانده است. چشم جهانیان طی ماه‌ها و سال‌های آینده به این کشور کوچک واقع در آمریکای مرکزی دوخته خواهد شد تا ببینند که آیا آنها واقعاً می‌توانند با وجود تمام مشکلات، از پس این کار بر بیایند؛ یک‌بار برای همیشه رابطه انسان با پول را بازتعریف کنند؛ یک سیستم مالی فراگیرتر را ترویج کنند و غیرممکن‌ها را ممکن کنند یا خیر.

ما اخبار زیادی را از این کشور می‌شنویم که انواع و اقسام مطالب را بیان می‌کنند و تلاش دارند وضعیت را به‌نفع یکی از دو سوی این ماجرا (موافقان و مخالفان بیت کوین) به پیش ببرند. در حالی که تنها چند ماه از قانونی‌شدن بیت کوین در السالوادور گذشته، عده‌ای به‌طور قطعی برای توصیف این تجربه جدید، از عباراتی نظیر یک شکست تمام‌عیار و یا یک موفقیت فوق‌العاده استفاده می‌کنند.

هیچ‌یک از این دو حقیقت ندارد. ما باید برای قضاوت افرادی که درگیر این پروژه هستند و کارهای سختی که برای تحقق این چشم‌انداز در پیش رو دارند، صبر کنیم. ما باید درک کنیم که تغییری به این بزرگی سال‌ها به طول می‌انجامد. باید به تنوع دیدگاه‌هایی که در حال تکامل هستند احترام بگذاریم و اجازه دهیم دیدگاه خود ما نیز با تغییر واقعیت‌ها تکامل یابد؛ چراکه در نهایت این صدای مردم السالوادور است که حکم نهایی را به جهان اعلام خواهد کرد و اگر ما واقعاً علاقه‌مند به ساختن فردایی بهتر هستیم، باید به‌دقت به آن گوش فرا دهیم.

شما درباره پذیرش بیت کوین در السالوادور چه نظری دارید؟ دیدگاه‌های خود را در بخش نظرات همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری

پست های مرتبط
Clear Filters
پست های توضیه شده
Clear Filters
Clear Filters

بلاک چین بیت کوین پر است از پیام‌های مخفی‌شده از پیشنهاد ازدواج گرفته تا دعا و نیایش. برخی از آنها…

جملاتی از مرد یا زنی که ماهیت پول را دگرگون کرد. خالق بیت کوین کیست؟ ساتوشی ناکاموتو. ساتوشی ناکاموتو کیست؟…

قرن هفدهم عصر طلایی استعمارگری در اروپا بود. برخی از بزرگترین شرکت‌ها در کل تاریخ جهان، در این دوره تأسیس…

طی یک دهه گذشته، دستگاه‌های استخراج یا به‌طور دقیق‌تر تجهیزاتی که به حفظ شبکه بیت کوین کمک می‌کنند، دستخوش تحولات…

Clear Filters
مارا دنبال کنید
پست های منتخب