رشد روزافزون بازار نوپای ارزهای دیجیتالی، باعث شده تا سیل مشتاقان سرمایهگذاری در این عرصه مدام در حال افزایش باشد. از سال ۲۰۱۱، که این خرید ارزهای دیجیتالی یک اتفاق زودگذر و بیشتر به یک علاقه موقتی شبیه بود، تا به امروز، ارزهای دیجیتالی دچار دگرگونیهای بسیاری شدهاند، تا جایی که میبینیم در حال حاضر یکی از محبوبترین بخشهای زندگی اقتصادی بسیاری را شامل شدهاند.
یادگیری بهوسیله اشتباهات یکی از معقولترین راهها برای ورود به این عرصه توسط تازهکارهاست؛ اما انجام دوباره آنها باوجود عواقب وخیم آن برای دیگران، کمی مضحک به نظر میرسد. در ادامه با انتخاب همراه باشید تا جای پای محکمی برای ورود به این صنعت برای خود دستوپا کنید.
بحث بر سر اینکه اینترنت نحوه انجام بسیاری از کارهای ما را تغییر داد، زیاد است. دسترسی آسان به اطلاعات به این معنی نیست که برای جستجو کردن یک موضوع در گوگل، اطلاعات خاصی را بلد باشید. رایانه تمام این کارها را برای شما انجام میدهد؛ اما در مورد ارزهای دیجیتال، قرار دادن کارها بر دوش رایانه، نوعی خودکشی بهحساب می آید. در ادامه به چند مورد از اشتباهاتی که برایتان گران تمام خواهد شد اشاره خواهیم نمود.
یک: گم کردن کلیدها
ارزهای دیجیتالی بر پایه بلاک چین اجرا میشوند که قابلیتهای امنیتی بسیار مناسبی را برای شما به ارمغان دارد. رمزنگاری آمیخته با ذات غیرمتمرکز بلاک چین باعث شده تا کلیدهای شما تنها راه برای اثبات هویت شما بهعنوان صاحب حساب باشد. از دست دادن و گم کردن این کلیدها به معنی از دست دادن دسترسی به تمام کوینها و ارزهای شماست. این موضوع کاملاً باگم کردن رمز عبور و پین کد شما متفاوت است و نمیتوانید بهراحتی و با استفاده از یک ایمیل آنها را بازیابی کنید. هیچ تیم پشتیبانی در کار نیست و هیچ راهی برای برگرداندن کلیدهایی که گمکردهاید وجود ندارد.
گم کردن این کلیدها یکی از اشتباهات متداول در میان افرادی است که تازه پا در این راه میگذارند. کم بودن اطلاعات، بی دقتی، هر دو مورد یا هر دلیل دیگری که داشته، بسیاری از تازه واردین کلید های خود را گم کرده و کوینهای خود را نیز به طبع آن از دست داده اند. طی آخرین اعلام «فورچن»، نزدیک به چهار میلیارد دلار بیت کوین به دلایل مختلف برای همیشه معلق ماندهاند. یکی از این دلایل گم کردن کلیدها توسط اشخاص بوده است.
دو: نگه داشتن ارزها در کیف پول های آنلاین
با وجود محبوبیت شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک، توییتر و اینستاگرام، مردم به نحوی اینترنت را جانشینی برای خود در نظر میگیرند. قرار دادن یک چیز (اموال یا اطلاعات) در اینترنت به راهی معمول در میان انسان ها تبدیل شده است. بسیاری از افراد تازه وارد در مورد ارزهای دیجیتالی، پس از خرید ارزها در صرافی ها، از انتقال ها آنها و بیرون کشیدن ارزها امتناع میکنند. در اینجا عامل این کار میتواند تنبلی، بی توجهی یا تلفیقی از این دو باشد.
مالکیت و کنترل دو بعد بسیار مهم برای در اختیار داشتن هرگونه دارایی هستند. ارزها و سکههایی که در یک کیف پول آنلاین ذخیرهشده باشند، شاید توسط کاربر مالکیت داشته باشند اما کاربر کنترلی بر روی آن نخواهد داشت. کیف پولهای آنلاین، شکار هکرهایی هستند که به دنبال دزدی از ارزهای دیجیتالی پرارزشاند. قرار دادن ارزهای خود در این کیف پولها، آنها را در معرض خطر هک شدن قرار میدهد. هکهای بزرگ بسیاری در مورد میلیونها دلار از ارزهای دیجیتالی وجود دارند؛ از همین رو لازم است تا بهمحض اتمام خرید ارزها آنها را به یک کیف پول مناسب انتقال دهید.
سه: نگه نداشتن یک رونوشت فیزیکی از اطلاعات مهم
یک سند که بهوسیله نرمافزار ورد ایجادشده و حاوی تمام آدرسها، کلیدها و اطلاعات مهم شما در مورد ارزهایتان است، یک رونوشت (کپی) فیزیکی بهحساب نمیآید. یک رونوشت فیزیکی، رونوشتی است که چاپشده و در یک مکان مطمئن بهدوراز آسیب های احتمالی نگهداری میشود. بسیاری از افراد تازهکار، سکههای خود را با دلایلی همچون، نقص فنی رایانه، از بین رفتن آن و آسیب به هارد و کارتهای حافظه از دست دادهاند.
«تایلر» و «کامرون وینکلواس»، که بیشتر بانام دوقلوهای وینکلواس شناخته میشوند، به تدابیر امنیتی شدید در مورد بیت کوینهای خود مشهورند. این دو نفر که به اولین میلیاردرهای بیت کوین نیز شهرت دارند، با خرید یازده میلیون دلار بیت کوین در سال ۲۰۱۳ حالا سرمایهای به ارزش یک میلیارد دلار در اختیار دارند. به گفته خودشان، آنها کلید شخصی کیف پول خود را به چهار بخش تقسیم کرده و در چهار تکه کاغذ نوشته و سپس در چهار نقطه با امنیت بسیار بالا در صندوق های امانات نگهداری کردهاند.
باوجود اینکه کمتر کسی این میزان از بیت کوین را در اختیار دارد، اما مقادیر کم آن نیز دارای ارزشهای بسیار بالایی هستند و میبایست در مکانهایی با امنیت بالا نگهداری شوند. نگهداری کلیدها بهصورت دیجیتالی اشکالی ندارد اما درعینحال نگه داری نسخههای فیزیکی نیز ضرورت بالایی دارد.
چهار: خطای انگشت بزرگ
این خطا با بالا گرفتن تبوتاب استفاده از رایانهها در عملیاتهای اقتصادی بر سر زبانها افتاد. به عبارتی اشتباههای تایپی، چه بر روی رایانه و چه بر روی صفحههای موجود در تلفنهای همراه، با عنوان خطای انگشت بزرگ شناخته میشود.
چندین نمونه از اشتباهات فاجعهبار تجاری که تابهحال در تاریخ به ثبت رسیدهاند، به دنبال خطای انگشت بزرگ بوده است.
یکی از معمولترین اشتباهات انگشت بزرگی که تازه واردان انجام میدهند، هنگامی است که قصد انجام تراکنش بر روی یک پلتفرم ارزهای دیجیتالی را دارند. هر اعشار در مورد پولهای دارای پشتوانه، دارای شاخههای متعددی است. تازه واردان گاهی مقادیر اشتباه را در این پلتفرمها وارد مینمایند. بهعنوانمثال در هنگام معامله با واحد میلی بیت کوین، آنها بهاشتباه واحد را بیت کوین تصور میکنند. یکی دیگر از خطاهای مرتبط، در هنگام ارسال بیت کوین به کیف پولهای دیگر است. در اینجا بهتر است تا اعداد و کدها بهصورت کپی-پیست وارد شوند چراکه واردکردن ارقام اشتباه ممکن است مقصدی اشتباه را به دنبال داشته باشد.
درست بهمانند دیگر تبادلات، دنیای ارزهای دیجیتالی نیز دارای قوانین و محافظه کاریهای مخصوص به خود است پس لازم است که با خواندن مطالب مرتبط، اطلاعات خود را در مورد لازمههای امنیتی بالا ببریم. از طرفی در این میان هیچ راه بازگشتی وجود ندارد و یک اشتباه تا ابد در صفحه هات بلاک چین کندهکاری خواهد شد.