یک کارشناس اقتصادی گفت: کشورهای اسلامی میتوانند رمزارز واحد، با یک پشتوانه معرفی کرده و از آن برای مبادلات تجاری استفاده کنند. این اقدام تبادلات مالی این کشورها با یکدیگر را تسهیل خواهد کرد و اگر اجرایی شود میتواند نفوذ دلار یا یورو را کمتر کند.
به گزارش انتخاب به نقل از ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین روحانی، رئیسجمهور، روز پنجشنبه هفته گذشته ضمن حضور در اجلاس سران كوالالامپور ۲۰۱۹ در جمع رؤسای جمهور، نخستوزیران و روسای هیئتهای حاضر در این اجلاس سخنرانی كرد. وی در بخشی از سخنان خود پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی کشورهای اسلامی ارائه داد که از جمله این موارد، «ایجاد رمزارز واحد در میان کشورهای اسلامی» تأسیس «صندوق مشترك نشست كوالالامپور برای تأمین مالی همكاریهای فناورانه میان كشورهای اسلامی»، «مركز تحقیقات مشترك در حوزه فناوریهای هوش مصنوعی» و «امنیت سایبری» و «بازار مشترك كشورهای اسلامی در حوزه اقتصاد دیجیتال» بود.
محمد قاسمی در گفتوگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره شکلگیری ارز دیجیتال واحد در جهان اسلام پرداخت و اظهار کرد:
واقعیت این است که ایجاد رمزارز مشترک در میان چند کشور الان در حوزه یورو هم مورد بحث است. همچنین کشورهایی نظیر روسیه، ترکیه و چین به دنبال انجام چنین کاری هستند لذا کشورهای اسلامی هم طبیعتاً میتوانند به دنبال چنین کاری بروند.
امکان شکلگیری ارز دیجیتال واحد در جهان اسلام
وی ادامه داد:
چند کشور که منافع مشترک اقتصادی، سیاسی یا مذهبی داشته باشند میتوانند برای ایجاد رمزارز واحد برای انجام فعالیتهای تجاری و اقتصادی اقدام کنند. بالاخره وقتی که تبادل مالی میان این کشورها وجود دارد و به ویژه اگر حجم این تبادلات زیاد باشد لازم است با یک ارز جهانتراز انجام شود؛ بدین معنی که باید طرفهای تجاری آن را قبول داشته باشند، نه اینکه مبادلات به وسیله ارز محلی هر کشوری انجام شود.
قاسمی با اشاره به امکان شکلگیری این رمزارزها در بستر بلاک چین گفت:
توافقات چندجانبه کشورها که صورت گرفت میتوانند این موضوع را حل کنند. قبلاً مانع اصلی شکلگیری چنین رمزارزهایی در بستر تسویه و قبول بودن این رمزارز میان این چند کشورها بود که الان میتوان در بستر بلاک چین، این کار را انجام داد و منافعی هم در پی داشته باشد.
تسهیل مبادلات تجاری با شکلگیری ارز دیجیتال واحد
این کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش ارز دیجیتال واحد در جهان اسلام برای رویارویی با سلطه دلار و یورو یادآور شد:
کشورهای اسلامی هم میتوانند یک رمزارز واحد، با یک پشتوانه معرفی کرده و از آن برای مبادلات تجاری استفاده کنند. البته نرخ این ارزها معمولاً تغییری پیدا نمیکند و رنج مشخصی دارند و تبادلات مالی این چند کشور با همدیگر را هم تسهیل خواهد کرد لذا معتقدم این پیشنهاد خوبی است و اگر اجرایی شود میتواند نفوذ دلار یا یورو را کمتر کند.
وی درباره امکان اجرایی شدن این ارز دیجیتال تصریح کرد:
قطعاً اجرایی شدن آن از نظر فنی و نرمافزاری مشکلی ندارد اما اینکه سیاستهای کلان این کشورها نسبت به یکدیگر چگونه است و آیا همه این کشورها شکلگیری چنین رمزارز واحدی در جهان اسلام را خواهند پذیرفت یا خیر؟ بحث دیگری است.
امکان مقابله به سلطه دلار در مبادلات تجاری
قاسمی درباره پیشنهاد رئیسجمهور در راستای تلاش برای حذف دلار از مبادلات تجاری کشورهای جهان اسلامی بیان کرد:
موضوع تضعیف دلار در مبادلات بینالمللی، چند سالی است که استارت خورده است. برای مثال چین و روسیه بسیاری از مبادلات تجاری را با استفاده از ارزهای خودشان انجام میدهند تا اثرات منفی سلطه دلار را کم کنند.
قاسمی در پایان اظهار کرد:
البته از نظر عملیاتی، بستر چنین اقدامی با استفاده از رمزارزها، شدنیتر است اما اینکه کشورها تا چه اندازه آن را قبول کنند بحث دوم است چراکه قسمت عمده قدرت یک دولت به قدرت پول آن مربوط است و اگر قرار باشد رمزارزها از سلطه دولتها خارج شوند ممکن است در مقابل آن مقاومتهایی هم نشان دهند.
در این باره بیشتر بخوانید:
- تاسیس مرکز طراحی و توسعه فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال در دولت
- بیانیه انجمن بلاک چین ایران در اعتراض به مصوبه ماینینگ
- رجبی مشهدی : ایران در بین شش کشور اول استخراج ارز دیجیتال/ مراکز غیر مجاز استخراج رمز ارز علت اصلی خاموشیها بود
- مقام بانکی: بانک مرکزی ایران در حال راهاندازی ارز دیجیتال ملی است
- قالیباف خطاب به رئیسی: آییننامه استخراج ارزهای دیجیتال دولت نیاز به اصلاح دارد
- وعده تکراری رئیس سازمان توسعه تجارت: واردات با ارزهای دیجیتال بهزودی عملیاتی میشود