پیشبینی قیمت بیت کوین همواره یکی از جذابترین بحثهای حوزه ارزهای دیجیتال بوده است. در این میان، مدلهای بسیاری نیز برای پیشبینی قیمت ارز دیجیتال ارائه شدهاند که از جمله مشهورترین آنها میتوان به مدل انباشت به عرضه (S2F)، هایپرویوز (Hyperwaves) و امواج الیوت اشاره کرد.
به گزارش کوین تلگراف، مدلهای این چنینی، نظیر این سه مدل، در بیشتر اوقات پیشبینی میکنند که در بلندمدت و میانمدت، شاهد جهشی گسترده در ارتباط با قیمت بیت کوین خواهیم بود. اما هر یک از آنها با انتقاداتی مواجه هستند که اعتبار آنها را زیر سؤال میبرد.
مدل انباشت به عرضه و انتقادات نسبت به آن
انباشت به عرضه یکی از مشهورترین مدلهای پیشبینی قیمت بیت کوین است. طبق این مدل، کمیابی بیت کوین سبب میشود تا ارزش آن با افزایش همراه باشد. از آنجا که عرضه بیت کوین محدود است، کمیابی و کاهش میزان عرضه آن اصلیترین گزاره ارزشش به حساب میآید.
انباشت به عرضه طلا و نقره بهعنوان معیار این مدل برای پیشبینی قیمت بیت کوین استفاده میشود. عبارت «انباشت به عرضه»، به نسبت عرضه جدید و عرضه فعلی اشاره دارد. این مدل از این استدلال استفاده میکند که نمیتوان بهاندازه عرضه فعلی، طلای جدید استخراج کرد و همین مسئله سبب میشود تا ارزش طلا حفظ شود. طبق این مدل، از آنجا که عرضه طلا بهاندازه میزان فعلی آن دشوار است، نمیتوان ارزشش را کمتر کرد.
بر خلاف طلا و نقره، میزان عرضه بیت کوین ثابت است و پس از هر هاوینگ، نرخ تولید این ارز دیجیتال کمتر میشود. روی کاغذ، کمیابی بیت کوین از طلا و نقره بیشتر است. این مدل پیشبینی میکند که پس از هاوینگ ماه مه (اردیبهشت)، ارزش بازار پادشاه ارزهای دیجیتال به ۱ تریلیون دلار خواهد رسید. برای این پیشبینی، مدل انباشت به عرضه به هاوینگهای سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ رجوع میکند. پلن بی (PlanB)، مبدع مدل انباشت به عرضه بیت کوین، در توضیح این مدل مینویسد:
[این مدل] پیشبینی میکند که ارزش بازار بیت کوین پس از هاوینگ ماه مه سال ۲۰۲۰، به ۱ تریلیون دلار خواهد رسید؛ یعنی قیمت هر واحد بیت کوین به ۵۵,۰۰۰ دلار میرسد. این رقم خارقالعاده است. فکر میکنم که زمان مشخص خواهد کرد. احتمالا یک تا دو سال پس از هاوینگ مشخص خواهد شد که قیمت به چه رقمی خواهد رسید.
بیشتر انتقادات در ارتباط با این مدل پیشبینی قیمت بیت کوین، حول دو محور اساسی میچرخد. عدهای میگویند که نمیتوان تنها با تکیه بر ویژگی کمیابی طلا، بگوییم که قیمت این فلز گرانبها افزایش مییابد و کمیابی عامل نوسانات قیمت آن است. عدهای دیگر نیز معتقدند که استفاده از سیر خطی، ممکن است باعث پیشبینی اشتباه شود. نیکو کوردیرو (Nico Cordeiro)، مدیر ارشد بخش سرمایه صندوق پوششی استریکس لویاتان (Strix Leviathan)، در این باره مینویسد:
از نظر تئوری، این مدل قویاً ادعا میکند ارزش دلاریِ یک کالای پولی (مثل طلا و نقره)، مستقیماً به نرخ عرضه جدید آن بستگی دارد. هیچ مدرک یا تحقیقی که این ادعا را تأیید کند، وجود ندارد. تنها دادههای گزینشی مشخصی در نمودار ارزش بازار طلا و نقره انتخاب و با سیر قیمت بیت کوین تطابق داده شدهاند.
کوردیرو معتقد است که استفاده از رگرسیون خطی (وایازی خطی) در ارتباط با نمودار انباشت به عرضه، به «نتایجی اشتباه» خواهد رسید. او در ادامه افزود که دادههای تصادفی بسیاری را میتوان در نتیجه این رگرسیون وارد نمودار کرد.
نمیتوان با قطعیت اعلام کرد که مدل انباشت به عرضه درست یا نادرست است؛ چرا که دادههای کافی برای رد آن در دست نیست. مثلا، نمیتوان شواهد کافی پیدا کرد که نشان دهد ارزش طلا به ویژگی کمیابی آن وابسته است. از سوی دیگر، نمیتوان ثابت کرد که کمیابی بهعنوان یک عامل تسریعکننده در افزایش ذخیره ارزش طلا عمل نمیکند.
امواج الیوت
تحلیلگران تکنیکال تا حد زیادی از نظریه امواج الیوت برای شناسایی چرخههای بازار استفاده میکنند. این نظریه با فرض اینکه حرکات بازار بر روانشناسی جمع مبتنی است، هر دو چرخه نزولی و صعودی را کشف میکند. معمولا در بسیاری از سناریوهای نزولی میتوان از امواج الیوت استفاده کرد. این مدل، یک حرکت هشت قسمتی را ارائه میدهد که طی آن، قیمت دارایی موردنظر مرحله به مرحله کاهش مییابد
از آنجا که نظریه امواج الیوت تا حد زیادی بهصورت ذهنی در نظر گرفته میشود، انتقادات زیادی به آن وارد است. همچنین در این نظریه فرض بر این است که بازار همیشه از همان روانشناسی جمع در بازههای زمانی مختلف پیروی میکند. در نتیجه، تعداد زیادی از پیشبینیهایی که با تکیه بر این مدل انجام شدهاند، چه در بازار صعودی چه در بازار نزولی، افراطی تلقی میشوند.
بایننس آکادمی در مطلبی در ارتباط با امواج الیوت مینویسد:
منتقدان عنوان میکنند که بهسبب آنکه این نظریه ماهیت ذهنی دارد، نمیتوان آن را یک مدل پیشبینی قابلقبول دانست. بهگفته آنها، مدل امواج الیوت از قوانین و چارچوبهای نه چندان ثابتی پیروی میکند. این در حالی است که هزاران سرمایهگذار و معاملهگر موفق از این مدل استفاده میکنند و به سودهای قابلتوجهی نیز میرسند.
نظریه امواج الیوت یک الگوی فنی یا ساختار بازار خاص نیست. درواقع یک اصل است که معاملهگر میتواند با توجه به روند قیمت یک دارایی در زمانی مشخص، آن را مناسب تشخیص دهد و از آن استفاده کند. نمیتوان با قطعیت گفت که امواج الیوت مدلی اشتباه و ضعیف برای پیشبینی قیمت هستند، چرا که هیچ هدف قیمتی مشخصی در این مدل تعریف نمیشود. استفاده از امواج الیوت در معاملات، کاملا بر عهده معاملهگر یا تحلیلگر تکنیکال است. آنها هستند که تصمیم میگیرند از این اصل برای ارزیابی روانشناسی جمع در یک بازار معین استفاده کنند یا نه.
نظریه هایپرویوز
تون ویز (Ton Vays)، یکی از مشهورترین معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال، فردی بود که استفاده از نظریه هایپرویوز را در میان معاملهگران دیگر جا انداخت. این نظریه احتمال شکلگیری یک حباب را در بازار تعیین میکند. هایپرویوز یک چرخه بازار هفت مرحلهای است که نقطه عطف نزولی را در بازار مشخص میکند. این نقطه عطف معمولا در قله نمودار تشکیل میشود. ساختار هایپرویوز مشابه اصل امواج الیوت است، اما تنها در ارتباط با سناریوهای نزولی کاربرد دارد.
پیشبینیهای این مدل با حواشی و انتقادات بسیاری مواجه است، چرا که در این پیشبینیها فرض میشود که قیمت یک دارایی، قله خود را ثبت کرده است؛ از همین رو معمولا شاهد پیشبینیهایی افراطی، نظیر سقوطی ۹۰ یا ۸۰ درصدی، هستیم. مثلا، تون ویز اوایل سال ۲۰۱۸، با استفاده از این نظریه اعلام کرد که قیمت بیت کوین به ۱,۵۰۰ دلار خواهد رسید. طی یک سال و نیم بعد از این پیشبینی، قیمت بیت کوین از ۱۸,۰۰۰ دلار به ۳,۱۰۰ دلار رسید. ویز در دفاع از پیشبینی خود گفت:
۱۲ درصد اشتباه کردم. این ۱۲ درصد حاشیه خطای من بود. وقتی که (اوج قیمت ژانویه ۲۰۱۸) اعلام کردم که قیمت بیت کوین به ۱,۵۰۰ دلار میرسد، تنها ۱۲ درصد در قیمت کف بازار نزولی خطا داشتم.
در بحث و گفتگوی اخیری که پیرامون نظریه هایپرویوز صورت گرفت، ویز گفت که این بدان معنا نیست که قیمت بیت کوین به ۱,۰۰۰ دلار خواهد رسید. او در ادامه افزود که این یک نظریه نیست و نمیتوان آن را یک مرجع در نظر گرفت.
نمیدانم چرا هنوز مردم فکر میکنند که من منتظر [قیمت] ۱,۲۰۰ یا ۱,۵۰۰ دلاری هستم. این رویکرد مسخره است. مردم انگار سردرگم هستند. بنا به دلایلی، انگار مردم از اینکه من اعلام کردم که بهاحتمال زیاد قیمت بیت کوین به ۱,۵۰۰ دلار میرسد، دلخورند. این حرف را زمانی زدم که قیمت بیت کوین در اوج قرار داشت.