تتر (Tether) با واحد اختصاری USDT ارز دیجیتالی است که ارزشش برابر با یک دلار آمریکاست. در حقیقت، قیمت تتر همیشه یک دلار است. برای پاسخ به این سؤال که تتر چیست و چه کاربردی دارد، ابتدا باید آن را بهصورت کامل بشناسیم. این ارز دیجیتال که پشتوانه دلاری دارد، با این هدف طراحی شده است تا از سرمایهگذاران درمقابل نوسانات شدید بازار ارزهای دیجیتال محافظت کند. فرق اصلی تتر با دلار این است که بهصورت دیجیتالی و خیلی سریع و راحت منتقل میشود.
فهرست مطالب
تتر چیست؟
تتر (Tether) یا USDT ارز دیجیتالی است که پشتوانه آن دلار آمریکا است و بنابراین قیمت آن همیشه برابر است با یک دلار آمریکا. تتر درحقیقت نوعی استیبل کوین (Stablecoin) است. قیمت استیبلکوینها به ارزش داراییهای پشتوانهشان وابسته است و با آنها افزایش یا کاهش مییابد.
بهجز تتر، تعداد زیادی ارز دیجیتال باثبات دیگر با پشتوانه دلاری در بازار عرضه شده است؛ اما درحالحاضر USDT بزرگترین بازار را دارد. در زمان نگارش این مطلب، طبق دادههای کوین مارکت کپ تتر با بیش از ۶۶ میلیارد دلار ارزش بازار، پس از بیت کوین و اتریوم، با قدرت بر جایگاه سوم بازار ارزهای دیجیتال تکیه زده است.
کاربرد تتر چیست؟
تتر دو کاربرد اصلی دارد:
- درامانماندن از نوسانهای شدید بازار ارزهای دیجیتال
- انتقال آسان پول به صرافیها و کیف پولها بهصورت دلاری
فرض کنید یک بیت کوین را با قیمت ۸,۰۰۰ دلار خریدهاید. کمی بعد قیمت به ۱۰,۰۰۰ دلار میرسد. در این صورت، خیلی سریع و آسان بیت کوینهای خود را به تتر تبدیل و ۱۰,۰۰۰ واحد USDT ذخیره میکنید.
سپس، قیمت بیت کوین سقوط میکند و به ۶,۰۰۰ دلار میرسد؛ اما ارزش سرمایه شما همچنان ۱۰,۰۰۰ دلار است و با آن میتوانید در قیمتهای پایین بیت کوین بیشتری بخرید.
علاوهبراین، این ارز دیجیتال را بهراحتی میتوانید در کیف پولهای دیجیتالی روی موبایل یا کامپیوتر خود یا کیف پولهای موجود در صرافیها ذخیره کنید. ارسال و دریافت USDT به سادگی و سرعت ارسال ایمیل است. همین ویژگیها باعث شده است تا این ارز دیجیتال برای معاملهگران بسیار محبوب باشد.
اکنون این ارز دیجیتال روی بلاک چینهایی ازجمله بیت کوین، اتریوم، ترون، سولانا، پالیگان، اولنچ، الگورند و چندینوچند بلاک چین دیگر منتقل میشود. این نشان میدهد که دسترسی به تتر بسیار آسان است و میتوان آن را روی انواع کیف پولها مثل کیف پولهای اتریوم، ترون، سولانا و اولنچ ذخیره کرد.
چه شرکتی پشت تتر است؟
شرکت آیفینکس (iFinex) مالک تشکیلات تتر و گرداننده صرافی ارز دیجیتال بیتفینکس (Bitfinex) است. درحقیقت، واحدهای جدید USDT ابتدا در صرافی بیتفینکس عرضه میشوند و بهگردش درمیآیند.
این ارز دیجیتال ابتدا در سال ۲۰۱۴ با نام «Realcoin» عرضه شد و پس از مدت کوتاهی نامش تغییر کرد. در سال ۲۰۱۹، این شرکت ارز دیجیتال باثبات دیگری به نام «تترگُلد» (Tether Gold) عرضه کرد که پشتوانه طلا دارد.
تتر چگونه کار میکند و دلیل قیمت ثابت تتر چیست؟
طبق قاعده، بهازای هر واحد USDT که تولید میشود، یک دلار آمریکا در ذخایر بانکی نگهداری شده است که بهعنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل میکند.
یعنی اگر ۴,۰۰۰,۰۰۰ واحد USDT به بازار عرضه شده باشد، باید ۴,۰۰۰,۰۰۰ دلار در خزانه بانک نگهداری شود تا قیمت همواره برابر یک دلار بماند.
ناگفته نماند در بین جامعه ارزهای دیجیتال بر سر این موضوع شکوتردید وجود دارد و برخی این ارز دیجیتال را به نداشتن پشتوانه کافی متهم میکنند.
شرکت آیفینکس واحدهای جدید USDT را برحسب تقاضا و در دورههای زمانی مختلف تولید و به صرافی بیتفینکس وارد میکند و سپس از آنجا معاملهگرها و بازارسازها آنها را به صرافیهای دیگر و کیف پولها میبرند و این گونه تتر بهگردش میافتد.
نکته مهم دیگر اینکه تراکنشهای USDT غیرمتمرکز است و روی بلاک چینهای بزرگی انجام میشود؛ ولی توزیع واحدهای آن کاملاً متمرکز است و نمیتوان آن را ارز دیجیتال غیرمتمرکز نامید.
با مراجعه به وبسایتهای کاوشگر بلاک مانند اتراسکن، میتوان تعداد واحدهای موجود USDT و وضعیت تراکنشها و آدرسهای آن را مشاهده کرد.
خرید تتر در ایران
برای خرید تتر با بهترین قیمت ممکن، میتوانید از قابلیت جدید انتخاب استفاده کنید. کاربران ساکن ایران برای خرید این ارز دیجیتال از صرافی آنلاین معمولاً از یکی از دو روش زیر استفاده میکنند:
- خرید مستقیم از وبسایتهای ایرانی با ریال و کارت بانکی
- تبدیل بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال به تتر در صرافیهای خارجی مانند کوکوین
تنها کافی است به صفحه خرید تتر که بالاتر آن را لینک کردیم مراجعه کنید و صرافی موردنظر برای خرید را انتخاب کنید. پس از ثبتنام و احراز هویت در یکی از این وبسایتها، با کارت بانکی خود مستقیماً میتوانید خرید کنید.
برخی از سرمایهگذاران و معاملهگران نیز از روش دوم استفاده میکنند؛ یعنی تبدیل بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال به USDT در صرافیهای بینالمللی که البته باتوجه به تحریمها ریسک دارد.
برای مطالعه آموزش کامل خرید تتر به این مقاله مراجعه کنید: نحوه خرید تتر
کیف پولهای USDT
واحدهای USDT غیرفیزیکی و دیجیتالی هستند؛ بنابراین، برای ذخیره آنها به کیف پولهای دیجیتالی نیاز دارید. همانطورکه گفتیم، این ارز یکی از معدود ارزهای دیجیتالی است که دسترسپذیری مناسبی دارد و روی دهها کیف پول (نرمافزاری یا سختافزاری) ذخیره و منتقل میشود.
درحقیقت، تتر توکنی است که روی بسیاری از بلاک چینها عرضه شده و برای ذخیره آن کافی است از کیف پولهای بلاک چین میزبان استفاده کنید. بهعنوان نمونه، برای ذخیره USDT میتوانید از کیف پولهای اتریوم، ترون، سولانا، اولنچ و دیگر کیف پولهایی استفاده کنید که تتر روی بلاک چین آن میزبانی میشود.
بیشتر بخوانید: آموزش نحوه ساخت کیف پول تتر ؛ بهترین ولت USDT کدام است؟
باتوجهبه کارمزدهای زیاد اتریوم، در زمان نگارش این مقاله بیشتر صرافیهای ارز دیجیتال در داخل ایران، تتر ترونی میفروشند؛ چون کارمزد انتقال آن کمتر است.
فراموش نکنید:
هنگام برداشت USDT از صرافی، به آدرس کیف پول توجه کنید و مطمئن شوید که تتر را روی آدرس درست دریافت میکنید. برای مثال، در صرافیای که تتر ترونی میفروشد، شما باید آدرس تتر ترونی (TRC-20) را هنگام برداشت بدهید و نه مثلاً آدرس اتریومی.
محبوبترین کیف پول موجود برای ذخیره USDT، تراست والت (Trust Wallet) است که از بیشتر بلاک چینهای این ارز دیجیتال پشتیبانی میکند و رابط کاربری آسانی هم دارد. در جدول زیر، فهرست بهترین کیف پولهای تتر را ببینید:
نام | نوع | لینک دانلود |
---|---|---|
کیف پول تراست والت (چندزنجیرهای، اتریوم، ترون و…) | نرمافزاری/موبایل | دانلود |
کیف پول مایاتروالت (اتریوم) | نرمافزاری/تحتوب | دسترسی |
کیف پول متامسک (اتریوم، اولنچ و…) | نرمافزاری/افزونه مرورگر | دانلود |
کیف پول اکسودوس (چندزنجیرهای) | نرمافزاری/موبایل و دسکتاپ | دانلود |
کیف پول لجر (چندزنجیرهای) | سختافزاری | فیزیکی |
کیف پول ترزور (چندزنجیرهای) | سختافزاری | فیزیکی |
کیف پول فانتوم (سولانا) | نرمافزاری/افزونه مرورگر | دانلود |
فراموش نکنید قبل از استفاده از کیف پول ارز دیجیتال، حتماً از آن نسخه پشتیبان (بکآپ) تهیه کنید. معمولاً کیف پولها برای بکآپ به کاربر مجموعهای ۱۲تایی از کلمات انگلیسی را نمایش میدهند که باید آنها را در جایی امن یادداشت کرد.
درصورت حذفشدن کیف پول یا هر مشکل دیگری، کاربر میتواند داراییهای خود را دوباره بازیابی کند. اگر از کیف پول خود بکآپ نگیرید، با حذفشدن کیف پول یا سرقت یا خرابی دستگاه، سرمایه شما برای همیشه از دست میرود.
تفاوت قیمت دلار کاغذی و تتر در ایران
به چند دلیل، گاهی در ایران قیمت تتر با قیمت دلار کمی اختلاف پیدا میکند:
نوسانهای بازار ارزهای دیجیتال و گپ قیمتی
ازآنجاکه دلار کاغذی و تتر در بسترها و بازارهای جداگانه معامله میشوند، زمانیکه نوسانها در بازار ارزهای دیجیتال زیاد میشود، افزایش تقاضا میتواند موجب تغییرات قیمت درمقایسهبا دلار آزاد شود.
بهعنوان مثال، وقتی در صرافیها قیمت بیت کوین ناگهان ریزش میکند، ممکن است با فروش بیشتر بیت کوین و تبدیل آن به USDT، برای آن تقاضا بیشتر شود و قیمتش درمقایسهبا دلار آزاد افزایش پیدا کند. چنین حالتی باعث ایجاد فاصله یا گپ بین این ارز دیجیتال و دلار کاغذی میشود که البته پس از مدتی از بین میرود.
نوسانهای شدید ریال و گپ قیمتی
در بازههایی هم که ارزش ریال نوسانهای شدیدی را تجربه میکند، مشابه اتفاقی که پیشتر گفتیم، رخ میدهد؛ یعنی قیمت یکی از ارزها ابتدا افزایش پیدا میکند و گپ قیمت ایجاد میشود تا زمانیکه دوباره هر دو بازار به تعادل برسند.
کارمزدها و سیاستهای صرافیها
صرافیهای کوچک که حجم معاملات کمتری دارند، ممکن است باتوجهبه سیاستهای خود و برای جبران نقدینگی، آن را با قیمت بیشتری عرضه کنند.
همچنین، در صرافیهایی که خودِ صرافی طرف حساب است و واسطه نیست، صرافی ممکن است برای جبران زیانها یا سود بیشتر، این ارز دیجیتال را گرانتر بفروشد.
در ایران معمولاً (و نه همیشه) قیمت USDT بیشتر از قیمت دلار کاغذی است. برای مثال، اگر قیمت دلار در بازار آزاد ۴۴,۸۰۰ تومان باشد، در صرافیهای آنلاین هر واحد USDT با ۴۵,۰۰۰ تومان معامله میشود.
پاسخ به چند پرسش متداول
تتر (Tether) با واحد اختصاری USDT ارز دیجیتالی است که ارزشش برابر با یک دلار آمریکاست و در میان ایرانیان برای خرید و فروش آسانتر دلار، اغلب از این رمزارز استفاده میشود.
بهازای هر واحدی که از این ارز دیجیتال تولید میشود، یک دلار آمریکا در ذخایر بانکی نگهداری شده است که بهعنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل میکند.
دهها کیف پول نرمافزاری و سختافزاری از این ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند. از بهترین کیف پولهای رایگان نرمافزاری میتوان به تراست والت و متامسک اشاره کرد. کیف پولهای لجر و ترزور نیز در میان دو کیف پول سختافزاری برتر قرار دارند که میتوان USDT را در آنها ذخیره کرد.
دو کاربرد اصلی دارد: درامانماندن از نوسانهای شدید بازار ارزهای دیجیتال و انتقال آسان پول به صرافیها و کیف پولها بهصورت دلاری.
ازآنجاکه دلار کاغذی و تتر در بازارهای مختلفی معامله میشوند، هنگامیکه نوسانهای ریال یا ارزهای دیجیتال افزایش مییابد، قیمت یکی از دیگری افزایش مییابد و گپ قیمتی ایجاد میشود. همچنین، صرافیهای کوچک ممکن است برای جبران نقدینگی، تتر را با قیمت بیشتر بفروشند.