آژانس تحقیقاتی روسی Aton روز ۱۴ ژوئن (۲۴ خرداد) گزارش جدیدی در رابطه با شبکه باز تلگرام (Telegram Open Network) یا همان TON منتشر کرد. در این گزارش، جزئیات جدیدی برای یکی از پروژههای برنامهریزی شده و مورد انتظار فضای ارزهای دیجیتال ارائه شده است. با ما همراه باشید تا در این مطلب به جزئیات مربوط به پروژه ارز دیجیتال تلگرام بپردازیم.
تُن (TON)، یک پلتفرم بلاکچین توسعهیافته توسط سرویس پیامرسان تلگرام است که به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برقراری ارتباط بین بلاک چین و جامعه ارز دیجیتال شناخته میشود.
بر اساس گزارش کوینتلگراف، این شبکه بلاک چین قصد دارد تا با وجود جامعه تلگرام، کاربرد گستردهای داشته باشد. بر اساس این گزارش، TON در کنار سایر خدمات، پرداختهای داخلی را تسهیل خواهد کرد، میزبان برنامههای کاربردی غیرمتمرکز (DApp) خواهد بود و خدمات کیف پول ارائه خواهد داد.
تلگرام و پروژه TON
تلگرام توسط پاول دوروف (Paul Durov)، یک کارآفرین روسی و برادرش نیکولای که یکی از محققین برجسته کامپیوتر است توسعه یافت.
این دو برادر پیش از این VK.com را خلق کرده بودند، که به یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی در اروپای شرقی تبدیل شد. در نهایت، آنها از کشور خود خارج شدند تا شهروند سنت کیتس و نویس (Saint Kitts and Nevis)، جزیرهای در دریای کارائیب شوند.
تُن (TON)، یکی از بزرگترین عرضههای اولیه سکه (ICO) را، به صورت خصوصی برگزار کرد. در سال ۲۰۱۸، تلگرام سرمایهای بالغ بر حدود ۱.۷ میلیارد دلار را در دو نوبت فروش خصوصی توکن جمعآوری کرد.
پس از ایاس با رکورد ۴ میلیارد دلار، این ICO در رده دوم قرار دارد. هر چند که عرضه اولیه TON به دلیل مشکلات نظارتی و قانونگذاری به صورت عمومی انجام نشد.
با توجه به شایعات رسانههای روسی، ممکن است رومن آبراموویچ (Roman Abramovich)، میلیاردر محلی و مالک پیشین باشگاه چلسی هم در این پروژه سرمایهگذاری کرده باشد.
با این وجود تنها دو کارآفرین روسی یعنی سرگئی سولونین (Sergei Solonin)، یکی از بنیانگذاران سرویس پرداخت کیوی (Qiwi) و دیوید یاکوباشویلی (David Yakobashvili)، یکی از بنیانگذاران شرکت لبنیاتی ویم بیل دن (Wimm-Bill-Dann)، حمایت آشکار خود از این پروژه را به طور عمومی تایید کردند.
بر اساس وایت پیپر TON، که بنا بر گزارشها در ژانویه ۲۰۱۸ در اختیار سرمایهگذاران قرار گرفت، این پلتفرم در مقایسه با بیت کوین و اتریوم، مقیاسپذیرتر بوده و در سرعت تراکنش به آن امکان رقابت با شرکتهای بزرگی مثل ویزا و مسترکارت را خواهد داد.
گفته میشود برای رسیدن به چنین سطحی از مقیاسپذیری، TON به پشتیبانی درون ساخت برای شاردینگ تکیه دارد. فرآیندی که به طور خودکار جداسازی و ادغام بلاک چینها را برای سادهسازی تراکنشها در شرایطی که بارها افزایش مییابند، امکانپذیر میکند.
علاوه بر این، TON از تکنولوژیای به نام «مسیریاب هایپرکیوب فوری» با هدف اطمینان از این که تراکنشها با وجود اندازه سیستم، سریعا پردازش میشوند، بهره میبرد.
بر مبنای وایت پیپر این ارز، شبکه بلاک چین تلگرام از نوع اثبات سهام (PoS) است، سیستم بلاک چین چندگانهای که متشکل از یک زنجیره اصلی و حدود ۲۹۲ بلاک چین همراه است.
اساسا، این بدان معناست که TON بر اعتبارسنجها (ماینرهایی که در مدل PoS مسئول تایید تراکنشها هستند) و سهم اقتصادی آنها در شبکه متکی است.
در واقع، پس از قرار دادن مقدار مشخصی ارز دیجیتال به عنوان سپرده، اعتبارسنجها با دریافت کارمزد تراکنش، پاداش میگیرند.
ارزیابی قیمت گرام و تخمین آن
ارز دیجیتال درون سازمانی TON، گرام (Gram) نامیده میشود. با توجه به اطلاعات ارائه شده در پژوهش Aton، محدودیت عرضه توکنهای گرام «در ابتدا در حدود ۵ میلیارد خواهد بود»، در حالی که نرخ تورم مورد انتظار ۲ درصد است. این بدان معناست که عرضه گرام، طی ۳۵ سال ۲ برابر خواهد شد و به ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید. طرح و برنامه تعداد توکنهای در گردش تا سال ۲۰۲۸ در تصویر زیر قابل مشاهده است.
علاوه بر این، طبق برآورد Aton، تعداد ۲۰۰ میلیون توکن گرام توسط توسعهدهندگان بسته شده و ۵۰۰ میلیون گرام نیز به عنوان انگیزه و مشوقی برای اکوسیستم مورد استفاده قرار میگیرد که به ترتیب ۴ و ۱۰ درصد کل سکهها را تشکیل میدهند.
از آن جا که توکن گرام به صورت عمومی خرید و فروش نمیشود، تخمین قیمت واقعی آن دشوار است. با استناد به منابع عمومی که Aton به آنها اشاره کرد، در جریان دور دوم جذب سرمایه و تامین مالی خصوصی، میانگین قیمت گرام ۱.۳۳ دلار بود.
در این پژوهش آمده است که پیشبینیهای در رابطه با قیمت آینده این ارز متفاوت است، اما اعتقاد بر این است که چیزی در حدود ۲.۱ تا ۸ دلار قیمتگذاری شود.
در حالی که خرید و فروش رسمی گرام هنوز توسط تلگرام آغاز نشده است، یک صرافی بریتانیای عرضه قراردادهای آتی غیرقابل تحویل گرام (XGRAM) را با تاریخ تسویه در فوریه ۲۰۲۰ در حدود ۵.۹ دلار به ازای هر توکن ارائه میدهد.
در حال حاضر هر گرام در حدود ۱.۸ تا ۲.۴ دلار خرید و فروش میشود که بسیار نزدیک به ارزش برآورد شده یعنی ۲.۲ دلار برای هر توکن در فروش احتمالی مرحله دوم است.
به همین ترتیب، لیکوئید (Liquid)، یکی دیگر از صرافیهای ارز دیجیتال، اعلام کرده است که فروش توکن گرام را از ۱۰ جولای آغاز خواهد کرد. یک منبع نزدیک در این باره به کوینتلگراف گفت:
این سرویس پیامرسان در فروش توکنهای خود به هیچ وجه با لیکوئید همکاری نخواهد کرد.
المانهای پروژه TON
با توجه به مقاله Aton، شبکه TON متشکل از اجزای زیر است:
ذخیرهسازی TON، که به عنوان فناوری ذخیرهسازی فایلهای دلخواه با تکنولوژی دسترسی مشابه تورنت و قراردادهای هوشمندی که برای قابل دسترس بودن مورد استفاده قرار میگیرد، توصیف شده است. این ویژگی توسط برنامههای غیرمتمرکزی که نیاز به حجم زیاد برای ذخیرهسازی دارند نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
پراکسی TON، که یک ناشناسساز شبکه است و برای پنهان کردن هویت و ایجاد یک شبکه خصوصی مجازی غیرمتمرکز با هدف تضمین حریم خصوصی آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله ذکر شده است که:
هدف نهایی، تضمین مصونیت در برابر سانسور برای تمام خدمات از جمله جامعه تلگرام است.
خدمات TON، که به عنوان یک پلتفرم برای برنامههای غیرمتمرکز شخص ثالث، قراردادهای هوشمند و تجربه مرورگر غیرمتمرکز ارائه میشود.
دیاناس TON، سرویسی است که به کاربران امکان دسترسی به خدمات غیرمتمرکز را به سادگی وبگردی و با اختصاص حسابها به نامهای انسانی خوانا را میدهد.
پرداخت TON، که گفته میشود از پرداختهای فوری برون زنجیرهای درون شبکه پشتیبانی میکند. همچنین دارای قابلیت امنیت درونساختی است که به منظور تامین امنیت در هنگام نقل و انتقال و ایجاد اطمینان از این که این انتقالها در حد تراکنشهای درون زنجیرهای امن هستند، طراحی شده است.
ماشین مجازی TON، به عنوان یکی از اجزایی است که قراردادهای هوشمند را در شبکه پردازش میکند.
پیشی گرفتن از دیگر بلاک چینهای PoS از طریق جامعه فعال
بر اساس آنچه که در مقاله Aton آمده است، مزیت رقابتی اصلی TON، اکوسیستم تلگرام است. TON از طریق این اکوسیستم میتواند راههای سادهای را برای خرید توکنهای گرام و طیف وسیعی از خدمات را برای خرج کردن آنها به مخاطبان گستردهای ارائه کند، که بخشی از آنها از علاقهمندان به ارزهای دیجیتال هستند.
در واقع، این پیامرسان بیش از ۲۵۰ میلیون کاربر فعال دارد که به محض آماده شدن پلتفرم TON به آن معرفی میشوند.
علاوه بر این، کیف پولهای TON بر روی کلاینتهای موبایل و دسکتاپ تلگرام ساخته خواهند شد، در نتیجه هنگامی که این پروژه آغاز به کار کند، میلیونها کاربر میتوانند پولشان را بر روی شبکه TON ذخیره کنند. در این گزارش آمده است:
ممکن است کیف پول TON به واسطه ادغام با برنامه تلگرام و با توجه به سازندگان آن، به محبوبترین و پذیرفتهشدهترین کیف پول ارز دیجیتال در جهان تبدیل شود.
علاوه بر این، در حالی که تلگرام ادعا میکند امکاناتی برای سازگاری با دیگر سرویسهای نگهداری کیف پولهای ارز دیجیتال معتبر و موجود در نظر گرفته است، گرام اولین ارز جهت خرید و فروش و معامله در این کیف پول خواهد بود.
نویسندگان این مقاله معتقدند:
اکوسیستم تلگرام که به نوبه خود علاوه بر ویژگیهای محبوبی همچون چت گروهی و کانال، از رباتها نیز پشتیبانی میکند؛ میتواند نشاندهنده یک «بازار آماده برای محتوای پولی و خدمات اشتراکی و همچنین کالاهای فیزیکی» باشد.
مانع اصلی TON بلاتکلیفی قانونگذاری است
در این پژوهش به عدم اطمینان و بلاتکلیفی قانونگذاری به عنوان اصلیترین مشکل احتمالی برای پذیرش و مقبولیت TON اشاره شده است. در بسیاری از مناطق جهان، توکنهای ارز دیجیتال تعریفشده نیستند و یا تعریفی ناواضح و مبهمی از آنها ارائه شده است.
این مساله باعث میشود که پیشبینی این که کشورهای مختلف چه رویکردی در قبال پروژههای مرتبط با ارز دیجیتال در آینده نزدیک خواهند داشت، مشکل و دشوار شود.
برخی اقدامات قانونی میتوانند از جهات زیادی بر روی گرام تاثیر منفی بگذارند. در این مقاله در رابطه با این موضوع آمده است:
تلگرام و عرضهکننده TON، که یک شرکت وابسته و متعلق به تلگرام است و به عنوان عرضهکننده در فروش توکن تشکیل شد، ممکن است توزیع گرامها را متوقف کنند، توسعه بلاک چین TON را ادامه ندهند و یا به فعالیتهای خود در کشورهایی که دولت و یا قوانین، فعالیتهایی از قبیل توزیع، توسعه و معامله ارزهای دیجیتال را غیرقانونی و از لحاظ تجاری نامطلوب برمیشمرند، پایان دهند.
در اکتبر سال ۲۰۱۸، دولت کشورمان محدودیتهایی بر روی این پیامرسان اعمال کرده و اعلام کرد هر گونه همکاری با این برنامه با هدف راهاندازی توکن گرام آن، به عنوان اقدام علیه امنیت ملی و ایجاد اخلال در نظام اقتصادی تلقی خواهد شد.
همچنین ماه قبل، دو مقام مسئول ناجا در استانهای اصفهان و فارس با ارسال بخشنامههایی به اصناف و اتحادیه های استان، متذکر شدند که هرگونه خرید و فروش ارز دیجیتال تلگرام با نام «گرام» ممنوع است.
تلگرام از آوریل ۲۰۱۸، به دلیل امتناع پاول دوروف و رد درخواست قانونگذاران محلی در رابطه با در اختیار گذاشتن کلیدهای رمزگذاری این برنامه، در روسیه که محل تولد برادران دوروف است، قابل استفاده نیست.
ارز دیجیتال تلگرام در سه ماهه سوم و یا چهارم سال ۲۰۱۹ عرضه میشود
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، در پاییز ۲۰۱۸ خبرها حاکی از آن بود که پروژه TON، به آمادگی ۷۰ درصدی رسید و ۹۵ درصد پروژه ماشین مجازی آن نیز آماده شد.
در آوریل سال ۲۰۱۹، ودوموستی (Vedomosti)، روزنامه تجاری روسیزبان در گزارشی نوشت که تلگرام به تعداد محدودی از توسعهدهندگان امکان دسترسی به نسخه بتا TON را در سطح جهانی داده است.
در این گزارش عنوان شد که مرحله آزمایشی شاید ۳ تا ۴ ماه به طول بیانجامد و این بدان معناست که TON میتواند در نیمه دوم سال جاری عرضه شود.
تلگرام در ماه می، یک کلاینت آزمایشی را برای TON منتشر کرد
بر اساس اطلاعات متن فایل راهنمای کلاینت، آرشیو فایلهای موجود برای دانلود بر روی test.ton.org، توزیعی از نسخه اولیه لایت کلاینت (Lite Client) شبکه بلاک چین TON همراه با بخشهای مربوطه از کتابخانههای بلاک چین این ارز است.
این فایلها، نسخه پایدار سادهشدهی از لایت کلاینت است.
در اوایل ماه می، خبرگزاری ارز دیجیتال دِ بلاک (The Block)، با استناد به یادداشت داخلیای که برای سرمایهگذاران فرستاده شد، گزارش داد که احتمالا تلگرام پروژه TON خود را در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ راهاندازی و عرضه خواهد کرد.
در این یادداشت، تلگرام ادعا میکند که فرآیند آزمایش موفقیتآمیز اخیر، مهر تاییدی بر باور ما نسبت به TON و ماشین مجازی آن است. الگوریتم اجماع بیزانس قابلیت دست یافتن به اهدافی که در وایت پیپر تعریف کردیم را دارد.
بر اساس این نامه که شامل به روز رسانیها نیز بود و در ماه می سال جاری منتشر شد:
ما قصد داریم که پلتفرم را به صورت کامل در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ راهاندازی کنیم. تاریخ دقیق به این بستگی دارد که آزمایشهای ما چگونه پیش برود.
Related posts:
- شرایط استفاده از کیف پولهای ارز دیجیتال تلگرام اعلام شد؛ ممنوع برای ایرانیها؟
- جلسه دادگاه ارز دیجیتال تلگرام تا سال ۲۰۲۰ به تعویق افتاد؛ گرام فعلا عرضه نمیشود!
- عرضه ارز دیجیتال تلگرام به تعویق افتاد؛ تلگرام خطاب به سرمایهگذاران: پولتان را به ما قرض بدهید!
- توسعهدهندگان بلاک چین تلگرام بدون دخالت این شرکت شبکه خودشان را ایجاد کردند