Scroll Top
حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن؛ چه بر سر BSV آمد؟

حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن؛ چه بر سر BSV آمد؟

شبکه ارز دیجیتال بیت کوین اس‌وی (BSV)، که فورکی از بیت کوین کش است، مورد حمله ۵۱ درصد قرار گرفته و به نظر می‌رسد مهاجمان بخشی از تراکنش‌های شبکه را دست‌کاری کرده‌اند. با این حال شواهد نشان می‌دهد که دارایی کاربران سرقت نشده است.

به گزارش کوین دسک، به‌دنبال حملات شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن، بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال معاملات این فورک بیت کوین کش را متوقف کردند و بایننس هم اعلام کرد که تا پایان ماه استخر استخراج این ارز دیجیتال را غیرفعال خواهد کرد.

بیت کوین ساتوشی ویژن، یکی از برجسته‌ترین ارزهای دیجیتالی که در نتیجه یک فورک به وجود آمده است، هفته‌های بسیار سختی را پشت سر می‌گذارد.

در مرحله اول شبکه این ارز دیجیتال در روزهای ۲۴ ژوئن (۳ تیر)، ۱، ۶ و ۹ ژوییه (۱۰، ۱۵ و ۱۸ تیر) مورد حمله قرار گرفت. اینکه کاربران تاکنون پولی از دست داده‌اند یا خیر هنوز مشخص نیست، با این حال این موضوع که شخصی موفق به ترتیب‌دادن فرایند «دوباره خرج کردن» شده است، فعالان بازار را عصبی کرده است.

چند روز بعد، صرافی انگلیسی گرویتی (Gravity) به استناد اینکه چند صرافی بزرگ واریز و برداشت‌های ساتوشی ویژن را متوقف کرده‌اند، معاملات این ارز دیجیتال را به حالت تعلیق درآورد و گفت که تأمین‌کنندگان نقدینگی را مجبور به توقف بازارسازی برای این دارایی کرده است. از آن زمان معاملات ساتوشی ویژن روی پلتفرم این صرافی ادامه یافته است.

روز سه‌شنبه هم بایننس اعلام کرد که تا پایان این ماه، فعالیت استخر استخراج ساتوشی ویژن خود را متوقف می‌کند. تخمین زده شده است که استخر بایننس قدرت پردازشی معادل ۰.۰۴۴ اگزاهش بر ثانیه (EH/s) به شبکه ساتوشی ویژن اختصاص داده که برابر با ۸.۲ درصد از قدرت پردازش کل شبکه این ارز دیجیتال است. این اقدام بایننس قدرت شبکه ساتوشی ویژن را برای پردازش تراکنش‌ها کاهش می‌دهد که می‌تواند شکل‌گیری حملات را از این هم ساده‌تر کند.

به نظر می‌رسد مجموعه‌ای از اتفاقات ناگوار به‌شدت قیمت ساتوشی ویژن را تحت تأثیر قرار داده است. خالق این ارز دیجیتال کریگ رایت (Craig Wright)، تاجر جنجالی استرالیایی است، کسی که برای مدت‌ها ادعا می‌کرد خالق افسانه‌ای بیت کوین، یعنی ساتوشی ناکاموتو است. در حال حاضر قیمت ساتوشی ویژن ۷۳ درصد پایین‌تر از اوج تاریخی ۴۶۱ دلاری خود در ماه مه (اردیبهشت) است. در ۲۴ ساعت گذشته هم قیمت این ارز دیجیتال ۲.۵۹ درصد افزایش یافته و به ۱۲۴.۶۷ دلار رسیده است.

حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن؛ چه اتفاقی برای BSV افتاده است؟
نمودار قیمت بیت کوین ساتوشی ویژن

مدت‌ها پیش از شکل‌گیری این حملات، صرافی‌های کراکن، اوکی کوین (Okcoin)، کوین بیس، بایننس، ایندیپندنت رزرو (Independent Reserve) و شیپ شیفت (ShapeShift)، بیش از ۲ سال بود که ساتوشی ویژن را از فهرست خود خارج کرده بودند. این اقدامات در واکنش به برخی از رفتارهای غیرعادی رایت، به‌ویژه طرح شکایت علیه منتقدانش بود.

البته که رایت هم به این اقدامات واکنش نشان داد. او که به‌عنوان مدیر ارشد تحقیقات علمی در شرکتی به نام اِن‌چین (nChain) فعالیت می‌کند، در ژوئن (خرداد) سال جاری در دادگاهی در لندن حق انتشار وایت پیپر بیت کوین را که توسط ساتوشی ناکاموتو نوشته شده و در وب‌سایت «Bitcoin.org» منتشر شده بود، به خود اختصاص داد. او اصرار داشت که این وایت پیپر دست‌نوشته خودش است و Bitcoin.org حق ندارد آن را در وب‌سایت خود قرار دهد. رایت پیروز شد چراکه کبرا، مالک ناشناس این وب‌سایت، حاضر به شرکت در جلسه دادگاه نشده بود.

همچنین بخوانید: وایت پیپر (White paper) چیست و چگونه آن را مطالعه کنیم؟

با این حال همچنان برخی از صرافی‌ها از ساتوشی ویژن پشتیبانی می‌کنند. در حال حاضر بیترکس (Bittrex) به کاربران خود اجازه می‌دهد تا ساتوشی ویژن خود را به فیات تبدیل کنند. صرافی‌های اوککس (OKEx) و هوبی (Huobi) هم از معاملات ساتوشی ویژن در بازار استیبل کوین‌ها و دیگر ارزهای دیجیتال پشتیبانی می‌کنند.

انجمن بیت کوین (Bitcoin Association)، مؤسسه‌ای غیرانتفاعی که در سوئیس واقع شده است، از توسعه شبکه ساتوشی ویژن و استارتاپ‌ها و شرکت‌های مبتنی بر ساتوشی ویژن پشتیبانی می‌کند. این انجمن گفته است که به طور فعال در حال برقراری ارتباط با صرافی‌های ارز دیجیتال است و تلاش می‌کند که آنها را مجاب کند تا واریزها، برداشت‌ها و ارائه دیگر تسهیلات مربوط به ساتوشی ویژن را از سر بگیرند.

حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن؛ چه اتفاقی برای BSV افتاده است؟
تصویر کریگ رایت بنیان‌گذار بیت کوین ساتوشی ویژن

بیت کوین ساتوشی ویژن چیست؟

ساتوشی ویژن یک فورک از بیت کوین کش است و بیت کوین کش هم خود، فورکی از بیت کوین است. ساتوشی ویژن در شبکه خود از سازوکاری استفاده می‌کند که در آن اندازه بلاک (Block Size) ثابت نبوده و متناسب با میزان عرضه و تقاضا تغییر می‌کند. در جریان روند صعودی سال ۲۰۱۷ کارمزد تراکنش‌ها در شبکه اصلی بیت کوین سر به فلک کشید و پردازش برخی از معاملات چندین روز به طول انجامید. این اتفاق تا حدی مربوط به ساختار تعیین کارمزد شبکه بیت کوین بود که در آن تراکنش‌ها برای دریافت بخشی از فضای هر بلاک با یکدیگر رقابت می‌کنند و مبالغی را به‌عنوان کارمزد به ماینرها پیشنهاد می‌دهند.

این موضوع به‌عنوان مشکل مقیاس‌پذیری بیت کوین شناخته شده است. زمانی که استفاده از شبکه زیاد می‌شود، به دنبال آن کارمزد تراکنش‌ها هم افزایش می‌یابند. برای حل این مسئله یکی از گروه‌های فعال در جامعه بیت کوین، راهکاری را مطرح کرد؛ با افزایش اندازه بلاک، ماینرها می‌توانند تراکنش‌های بیشتری را به هر بلاک اختصاص دهند، به همین خاطر کارمزد شبکه کاهش می‌یابد و در عین حال می‌توان تعداد بیشتری از تراکنش‌ها را در هر ۱۰ دقیقه پردازش کرد.

اما در ادامه با این راهکار مخالفت شد و بحث بر سر افزایش اندازه بلاک جنگی را در جامعه بیت کوین به راه انداخت و در نهایت هم کسانی که می‌خواستند اندازه بلاک را ثابت نگه دارند پیروز شدند.

سپس در ۱ اوت ۲۰۱۷ (۱۰ مرداد ۹۶) بیت کوین کش به‌عنوان هارد فورکی که اندازه بلاک آن به جای ۱ مگابایت، ۸ مگابایت بود از شبکه بیت کوین جدا شد. با این حال در میان گروهی که از جامعه بیت کوین جدا شده بود، همه اعضا با تغییرات اعمال شده موافق نبودند. گروهی که توسط رایت رهبری می‌شد معتقد بود که اندازه بلاک هنوز به اندازه کافی بزرگ نیست. در نهایت یک فورک دیگر شکل گرفت. این بار فورک از شبکه بیت کوین کش انجام شد و شبکه‌ای جدید به نام بیت کوین ساتوشی ویژن ظهور کرد که سرانجام در به‌روزرسانی کوازار (Quasar) اندازه بلاکی ۲,۰۰۰ مگابایتی را ارائه کرد.

بعدها افراد فعال در جامعه تازه‌جدا‌شده ساتوشی ویژن که دارای ذهنیت بازار آزاد (بازاری که در آن عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می‌کند) بودند، ویژگی محدود بودن اندازه بلاک که از بیت کوین به ارث رسیده بود را بررسی کردند و از خود پرسیدند: اگر بیت کوین ادعا می‌کند که دارای ماهیت بازار آزاد است، چرا این جریان بازار آزاد نباشد که اندازه بلاک را مشخص می‌کند؟ بنابراین محدودیت اندازه بلاک به طور کامل از سازوکار شبکه ساتوشی ویژن حذف شد.

همچنین بخوانید: فورک چیست ؟ هاردفورک (hardfork)، سافت فورک (softfork) و تاثیر آن‌ها بر قیمت چیست؟

ماجرای حملات شبکه ساتوشی ویژن

در جریان حملات ماه‌های ژوئن (خرداد) و ژوییه (تیر)، یک استخر استخراج به نام تال (Taal)، ۷۸ درصد از هش ریت شبکه ساتوشی ویژن را به دست گرفت. این در حالی است که تنها دستیابی به هش ریت ۵۱ درصد کافی است تا کنترل شبکه در دست گروهی خاص قرار بگیرد. شایان ذکر است که تال به شبکه آسیبی وارد نکرده و مرتکب حمله ۵۱ درصد هم نشده است.

حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن؛ چه اتفاقی برای BSV افتاده است؟
سهم استخرهای استخراج از هش ریت شبکه بیت کوین ساتوشی ویژن

بر اساس ایمیلی که انجمن بیت کوین منتشر کرده، این حمله را یک ماینر ناشناس از استخر زولوپول (Zulupool) انجام داده است. برای شفاف‌شدن موضوع لازم است تا یک‌بار دیگر بگوییم که این ماینر مرتکب «تقلب» شده است.

جاش پتی (Josh Petty)، بنیان‌گذار پلتفرم توئچ «Twetch»، گفته است با استخر استخراج زولوپول اصلی که از شبکه هاثور (Hathor) برای استخراج ساتوشی ویژن استفاده می‌کند، صحبت کرده و تأیید کرد که این ماینر متقلب با آنها ارتباطی نداشته است. شبکه هاثور سرویسی را در اختیار ماینرها قرار می‌دهد که از استخراج تمامی ارزهای مبتنی بر الگوریتم «SHA256» پشتیبانی می‌کند. گفتنی است که شبکه بیت کوین و ساتوشی ویژن هر دو از این الگوریتم استفاده می‌کنند.

پتی در ایمیلی نوشته است:

این مهاجم که خود را زولوپول نامیده است، مجموعه هاث یا وضعیت زنجیره هاثور را در پیام [مربوط به تراکنش] کوین بیس قرار نداده است. از آنجا که تمام هش ریت زولوپول از سرویس استخراجی هاثور که با الگوریتم SHA256 بیت کوین سازگار است تأمین می‌شود، می‌توان گفت که آنها زولوپول واقعی نبوده‌اند.

پتی افزود:

به نظر می‌رسد این فرد متقلب از سهم هش ریت ۱۰۰ اگزاهش بر ثانیه‌ای شبکه که با توقف فعالیت ماینرهای چینی کاهش یافته، استفاده کرده است تا برخی از شبکه‌ها را که سختی کمتری دارند مورد حمله قرار دهد و آنها را با مشکل «دوباره خرج کردن» [یا برگشت تراکنش‌های تأیید شده] مواجه کند. تنها دلیل این اتفاق این است که هش ریت ساتوشی ویژن اخیراً حدود ۰.۵ تا ۱ اگزاهش بر ثانیه بوده که معادل ۰.۵ درصد از هش ریت بیت کوین است. این یعنی حتی ماینرهای کوچک‌تر بیت کوین هم می‌توانستند به راحتی از طریق استخر تال حملات بزرگ‌تری را شکل دهند.

پتی گفته است این حوادث به ندرت اتفاق می‌افتند چراکه در چنین شرایطی استخراج ساده واقعاً سودآورتر است.

پتی همچنین افزود که توئچ، شبکه اجتماعی مبتنی بر پرداخت‌های خرد، که در بلاک چین ساتوشی ویژن فعالیت می‌کند، تحت تأثیر این حملات قرار نگرفته است.

همچنین بخوانید: حمله ۵۱ درصد در بلاک چین چیست؟ + ویدیو

عواقب این حملات چه بود؟

به گفته انجمن بیت کوین ابعاد آسیب‌های وارد شده هنوز مشخص نیست.

این انجمن گفته است:

تراکنش‌های ساتوشی ویژن با مشکل دوباره خرج کردن روبه‌رو شده‌اند. با این حال مدارکی وجود ندارد که بتواند تأیید کند این اقدامات متقلبانه به بخش‌های دیگر هم آسیب وارد کرده است. این احتمال وجود دارد که گروه طراحی کننده این حملات تنها تراکنش‌های خودشان را برگشت زده باشند.

به عبارت دیگر، این حملات که شبکه را با اختلال برگشت تراکنش‌ها روبه‌رو کرده، تاکنون هیچ قربانی نداشته است. پس این احتمال وجود دارد که مهاجمان بیش از آن‌که به دنبال سود باشند، با هدف تخریب شبکه این کار را انجام داده باشند.

انجمن بیت کوین افزود:

هیچ آسیبی [به موجودی کاربران] وارد نشده و چیزی از کسی سرقت نشده است. از تاریخ ۹ ژوییه (۱۸ تیر) هم شبکه دیگر مورد حمله قرار نگرفته است.

انجمن بیت کوین همچنین گفته است که حملات را تحمل نمی‌کند و با دقت پیگیر این موضوع بوده است.

این مؤسسه غیرانتفاعی گفته است:

تیم بنیان‌گذار ساتوشی ویژن یکی از آدرس‌هایی را که با این حمله در ارتباط بوده (آدرس مذکور: 1G47mSr3oANXMafVrR8UC4pzV7FEAzo3r9) شناسایی کرده و گفته است که این آدرس برای مدتی طولانی با باج‌افزارها و دیگر حملات مربوط به شبکه بیت کوین، بیت کوین کش و بیت کوین ساتوشی ویژن در ارتباط بوده است.

اشتراک گذاری

پست های مرتبط
Clear Filters
پست های توضیه شده
Clear Filters

داده‌های جدید کوین متریکز (CoinMetrics) نشان می‌دهد که حداقل ۸۰ درصد از ارزش بازار پنج استیبل کوین شاخص بازار، در…

شرکت چینالایسیس (Chainalysis) به تازگی قابلیت ره‌گیری ارزهای پیگیر گریز نظیر زی‌کش و دش را به پلتفرم خود اضافه کرده…

چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) بنیان‌گذار کاردانو، سرانجام تاریخ راه‌اندازی شلی (Shelley) را که گام مهم بعدی در نقشه راه کاردانو…

Clear Filters
مارا دنبال کنید
پست های منتخب