نتایج یک تحقیق تازه نشان میدهد که تا سال ۲۰۳۰، حداقل سه کشور در دنیا ارز دیجیتال ملی خود را بهطور کامل راهاندازی و جایگزین ارز فیات خود خواهند کرد.
به گزارش کوین تلگراف، یک اندیشکده اروپایی پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۳۰، سه تا پنج کشور جهان بهطور کامل ارز رایج خود را با ارز دیجیتال ملی جایگزین خواهند کرد.
اندیشکده هلندی دیجن (dGen) که در حوزه فینتک کار میکند، در تاریخ ۹ سپتامبر (۱۹ شهریور) گزارشی را منتشر کرد که به روندهای جغرافیایی-سیاسی ارزهای دیجیتال ملی اختصاص یافته است.
عنوان این گزارش ۳۰ صفحهای «پیامدهای ژئوپلیتیکی ارزهای دیجیتال ملی» است و تحلیل عمیقی از شرایط ارزهای فیات بزرگ نظیر دلار آمریکا، یورو و یوآن چین ارائه میدهد. این گزارش که با حمایت مؤسساتی نظیر بانک مرکزی اروپا (ECB)، بانک استاندارد چارترد (Standard Chartered Bank) و مدرسه فرانکفورت تهیه شده است، در خصوص تأثیر ارزهای دیجیتال ملی بر سیستم مالی جهانی پیشبینیهای مهمی انجام داده است.
در همین راستا، دیجن پیشبینی کرده است که تا ده سال آینده ۳ تا ۵ کشور در سراسر جهان ارز فیات ملی خود را با ارز دیجیتال ملی جایگزین خواهند کرد. هر چند دیجن در این گزارش جزئیات دقیقی از اینکه کدام کشورها تا ۲۰۳۰ این انتقال بزرگ را انجام خواهند داد ارائه نمیدهد، به پیشرفتهای قابلتوجه باهاما و سوئد در زمینه ارز دیجیتال ملی اشاره کرده است. همچنین در این گزارش آمده است سوئد قصد دارد با توسعه کرون الکترونیکی (e-Krona) پول نقد را تا سال ۲۰۲۵ حذف کند.
دیجن همچنین پیشبینی کرده است که اگر اروپا تا سال ۲۰۲۵ ارز دیجیتال ملی خود را توسعه ندهد، یورو جایگاه خود را در برابر پروژه یوآن دیجیتال (ارز دیجیتال ملی چین) از دست خواهد داد. همچنین این اندیشکده تأکید میکند با توجه به اینکه ارز فیات در معرض ریسک ازدستدادن جایگاهش در اقتصاد جهانی قرار دارد، لازم است بانک مرکزی اروپا «محیط مناسبی برای پیشرفت یوروی دیجیتال» فراهم کند.
فیلیپ سندنر (Philipp Sandner)، رئیس مرکز بلاک چین مدرسه فرانکفورت، از بانک مرکزی اروپا بهدلیل اینکه اقدام آشکار و مشخصی در این زمینه انجام نداده است، انتقاد کرد. او در این مورد گفت:
واکنش بانک مرکزی اروپا بسیار کند بوده است. مخصوصا اینکه توسعه یک ارز دیجیتال ملی میتواند منافعی برای صنعت به همراه داشته باشد، اما این منافع کاملا نادیده گرفته شدهاند. بهعنوان مثال، موضوع پول قابل برنامهریزی (programmable money) در حال حاضر فراموش شده است. با توجه به طرحهایی نظیر لیبرا و یوآن دیجیتال (DC/EP)، بانک مرکزی اروپا باید برای حفظ جایگاه ژئوپلیتیک خود، سریعاً واکنش نشان دهد.
در ادامه این گزارش آمده است که هر چند ارز دیجیتال ملی چین تهدیدی برای یورو محسوب میشود، بعید است که یوآن دیجیتال در آینده نزدیک بتواند جای دلار آمریکا را بهعنوان ارز ذخیره جهانی بگیرد. اندیشکده دیجن همچنین در گزارش خود نوشته است:
راهاندازی یک یوآن دیجیتال، به سقوط دلار منجر نخواهد شد. حداقل این اتفاق در آینده نزدیک و بلافاصله رخ نخواهد داد.
بر اساس گزارش این اندیشکده، یوآن دیجیتال بهدلیل ناآرامیهای سیاسی در چین و تلاش برای تغییر ذخایر و صورتحسابها، شانس کمی برای غلبه بر دلار دارد. گفتنی است ارز دیجیتال ملی که بانک مرکزی آن را صادر میکند، اساساً نماینده دیجیتال پول فیات یک کشور است. هدف از صدور ارز دیجیتال ملی فراهمکردن معاملات بدون پول نقد، تسریع در پرداختها و کاهش هزینههای مربوطه است.
در حالی که به نظر میرسد چین فعالترین حوزه قضایی از منظر توسعه ارز دیجیتال ملی باشد، کشورهای زیادی بهصورت فعالانه در جستجوی این ابزار مالی جدید هستند. در همین راستا، بانک مرکزی برزیل در اوایل سپتامبر (شهریور) اعلام کرد که برزیلیها میتوانند تا قبل از سال ۲۰۲۳ با یک ارز دیجیتال ملی کار کنند.
در این باره بیشتر بخوانید:
- صندوق بینالمللی پول: شرکتهای خصوصی میتوانند به فرایند ایجاد ارزهای دیجیتال ملی کمک کنند
- فرانسه به زودی ارز دیجیتال خود را آزمایش میکند
- دویچه بانک: ارزهای دیجیتال تا سال ۲۰۳۰ جای پول های امروزی را میگیرند
- جنگ ارزهای دیجیتال ملی؛ ژاپن خواستار مقابله با یوآن چین شد
- کنگره آمریکا عرضه یک دلار دیجیتال را بررسی میکند
- مدیرعامل مسترکارت: بیت کوین نمیتواند به افراد محروم از بانکداری کمک کند