هنگامی که بازار روی بد خود را نشان میدهد، احساسات معاملهگرانی که ارزش سرمایهشان سقوط کرده نیز به نحو مشابهی تغییر میکند.
آنها تمام حرفها درباره اینکه بازار صعودی خواهد شد و تغییر روند نزدیک است را باور نمیکنند، هیجان و اعتمادبهنفس خود را از دست میدهند و درنهایت عصبانی میشوند. شاید حتی این دسته دچار افسردگی شده و حس کنند که تازه از خواب زمستانی بیدار شدهاند.
در این هنگام، بهانهجویی بدترین کاری است که یک معاملهگر میتواند انجام دهد که منجر به ترجیح دادن تصمیمات احساسی به منطقی میشود.
در این بین تریدرهای کمتجربه علاقه دارند که دلایل شکست خود را بگونهای نشان دهند که خود را مسئول این شکست ندانند که منجر به متهمکردن وقایعی مانند دخالت دولت آمریکا، ورود بازار آتی و غیره میشود. ولی این معاملهگرها در واقع دلیل اصلی این اتفاق را که مدیریت نکردن سرمایه بوده، از یاد بردهاند
ناچارا این مجادله در شبکههای اجتماعی دنبال میشود و گسترش مییابد. معاملهگرهای تازهکار با جملاتی نظیر اینکه دانش مالی کافی در بازار را نداشتند و نهایتا به خاطرش آسیب دیدهاند، مورد سرزنش قرار میگیرند. این احساسات منفی در برخی معاملهگرهای تازهکار، منجر به رفتاری میشود که از یادگیریشان ر جهت دور ماندن از ضرر و زیان جلوگیری میکند. چرا که آنها یادگیری در «بازار دستکاری شده» را بیفایده میدانند.
نتیجه نهایی افزایش بدبینی نسبت به بازار خواهد بود که به صورتی مرحله وار رخ خواهد داد. در مرحله اول معاملهگر یک بدگمانی نسبت به بازار پیدا میکند.سپس در معاملات بر اساس احساسات خود تصمیم میگیرد، دلایل خارجی را برای شکست خود بهانه میکند، انتقاد از خود که شروعی برای تمرین صحیح معاملهکردن و مدیریت ریسک است را سرکوب میکند، پولش را از دست میدهد و دوباره حس عصبانیت او برانگیخته میشود.
هنگامی که بازار روزهای بدی را پشت سر میگذارد، شبکههای اجتماعی نیز پر از افراد عصبانی و مردمی میشود که درباره هر چیزی غر میزنند. در گروههای ارز دیجیتالی که وجود دارند فضای ناامیدی حاکم میشود و معاملهگرها سعی میکنند در این شرایط یکدیگر را دلداری دهند.
ولی حقیقت چیز دیگری است. حتی اگر دلیل خارجی وجود داشته باشد که اوضاع بازار را به هم ریخته و همه را گول زده باشد، با مدیریت صحیح سرمایه میتوان از احمق جلوه دادن خود در این قضیه جلوگیری کرد. به هرحال راه و رسم معامله کردن اینگونه است.
در اینجا چند ترفند گفته میشود که هنگام اوضاع بد بازار شاید به شما کمک کند:
۱- لزومی ندارد که هر روز یا هر هفته معامله کنید. معامله کردن بیش از حد، منجر به ضرر کردن میشود. در واقع ۸۰ درصد سود شما هنگامی که بازار صعودی است به دست میآید. در بقیه مواقع باید حواستان به حفظ سرمایه باشد.
۲- فروتن باشید. ( اشتباه نکنید! منظورم در زندگی شخصیتان نیست.) با خودتان فروتن باشید و محدودیتهای خود را بشناسید و یک استراتژی دقیق برای معاملات خود طراحی کنید.
۳- نیازی نیست که هر لحظه نمودارها را بررسی کنید. اینکه بیشتر روز خود را با نمودارها و قیمتها سر و کله بزنید مشکلی ندارد تنها در صورتی که مطمئن شوید میتوانید به هر سناریوی احتمالی پاسخ دهید. بسیاری از تریدرها هرلحظه نمودارها را چک میکنند و به اینکه هر کندل در هر تایم فریم به چه شکلی بسته میشود بسیار علاقهمندند؛ ولی باید در نظر داشت که گاهی اوقات نمودارها نیز نمیتوانند راه را به شما نشان دهند. در این مواقع الزامی برای شروع یک معامله خطرناک وجود ندارد.
۴- بیشتر از چیزی که قادر به از دست دادن آن هستید، سرمایهگذاری نکنید. این یک اشتباه رایج است و هنوز هم بسیاری آن را مرتکب میشوند. شروع و پایان هر معاملهای بستگی به زمان صحیح خود دارد نه به اینکه شما چه زمان به پول نیاز دارید. در واقع بازارها برای پاسخ به نیاز شما طراحی نشدهاند.
۵- انجام صحیح مدیریت ریسک بعد از اینکه سرمایه شما ارزش خود را به شدت از دست داده مانند زمانی است که دیر به مهمانی رسیده باشید. مدیریت سرمایه و تبدیل بیت کوین و تتر به یکدیگر برای زمانی که بعد از یک سقوط مهیب، اصلاحی کوچک در حال رخ دادن است و قیمتها در حال بالا رفتن میباشند و همه چیز برای سقوطی دیگر در حال آماده شدن است، باید طراحی شده باشد. هیچ چیز مطلقا صعودی در بازار وجود ندارد. (البته اگر بانکهای مرکزی را در نظر نگیرید)
۶- هنگامی که زمان مناسب برای ورود به معامله نیست و یا فرصت یک معامله خوب را از دست دادهاید، وقت خود را با خواندن تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال بگذرانید، پروژههای خوب را پیدا کنید، درکی از اینکه ماینینگ چگونه کار میکند به دست آورید و اینگونه مسائل را دنبال کنید. روابط خود را بهبود بخشیده و ایدههای خود را با دوستانتان به اشتراک بگذارید اگر توسط افراد درستی احاطه شده باشید، احتمال اینکه بتوانید قابلیتهای خود را با شبیهسازی استراتژیهایتان و گرفتن نتیجه آن از دیگر تریدرها افزایش دهید، بیشتر خواهد شد.
۷- بردباری را تمرین کنید و عصبانیت خود را کنترل کنید. احساسات همیشه منجر به گرفتن تصمیمات غیرمنطقی میشود. اینکه بتوانید رنگ خاکستری را نیز در دید خود جای دهید بهتر از این است که صرفا همه چیر را سیاه و سفید ببینید. حتی اگر نظر خود را به صراحت میدانید، این را نیز در نظر بگیرید که ممکن است اشتباه کرده باشید.
۸- سفر کنید و با افراد و فرهنگهای جدید آشنا شوید. غذاهای مختلف را بچشید و از مکانهای مختلف دنیا لذت ببرید. همه این تجربیات به اینکه ذهن شفافی داشته باشید و احتمالات مختلف را در نظر بگیرید، کمک خواهد کرد.
جمع بندی
۱- اخبار و اطلاعاتی را که در شبکههای اجتماعی میبینید، سریع باور نکنید.
۲- صبر و شکیبایی را تمرین کنید و تنها زمانی که نیاز شد معامله کنید چرا که بازار به نیازهای شما اهمیتی نمیدهد.
۳- برای تمامی احتمالات موجود زمان بگذارید و روش مناسبی جهت واکنش به هر کدام به دست آورید.
اگر شما در حال اندوختن بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال هستید، شما نیاز به لحظه خاصی برای خرید ندارید. برای مثال اگر به دنبال خرید بیت کوین هستید، هنگامی که روند قیمت نزولی است، به صورت پلهای خرید کنید. خرید در قیمتهای مختلف، ریسک خرید را کاهش داده و بهتر از این است که تمامی خرید را در یک قیمت خاص انجام دهید. در اینصورت شما در روند نزولی گیر نمیافتید و حتی اگر کف قیمتی را اشتباه پیشبینی کرده باشید شانس کافی جهت میانگین ضرر (Averaging loss) خواهید داشت. همانطور که قبلا هم اشاره شد، نباید با دید سیاه و سفید مطلق معامله کرد چرا که واقعیت حاکی از وجود احتمالات دیگری نیز دارد. داشتن یک ذهن شفاف و یک تصمیم منطقی سبد سرمایه شما را در طول زمان افزیش خواهد داد. جهت رسیدن به این امر نباید درگیر جنگهای درون خودتان شوید.
خودتان را در این بازار زنده نگه دارید چرا که در دراز مدت باعث درخشش شما خواهد شد.
همچنین بخوانید: رازهای تریدینگ ارزهای دیجیتال و ۷ اشتباه مرگبار در ترید ارزهای دیجیتال