موضوعی که امسال در فضای ارزهای دیجیتال بیشتر از همیشه مورد توجه قرار گرفته، مرزی است که بین بخش متمرکز و غیرمتمرکز بازار کشیده شده است. با افزایش سختگیریهای قانونگذاران نسبت به این حوزه در سراسر جهان، این تفاوت خصوصاً درباره صرافیهای ارز دیجیتال اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
به گزارش کریپتو نیوز، برخی از صرافیهای متمرکز اخیراً در موقعیت انتخاب دشواری قرار گرفتهاند. آنها یا باید خواستههای قانونگذاران را برآورده کنند، یا بهجای آن بر همگامشدن با نوآوریهایی که با سرعت برقوباد در حوزه ارز دیجیتال رشد میکنند، متمرکز شوند و به مشتریان خود چیزی را ارائه دهند که خواهان آن هستند.
صرافیهای چینی هم جزو صرافیهای متمرکزی هستند که امسال با این مشکل مواجه شدهاند، چراکه محدودیتهای مربوط به ارزهای دیجیتال در این کشور همچنان ادامه دارد.
اما صرافیهای چینی تنها پلتفرمهایی نبودند که با سختگیری قانونگذاران مواجه شدند. اتفاق مشابهی برای بایننس هم افتاد؛ صرافیای که سالها ادعا میکرد دفتر مرکزی بهشکل فیزیکی ندارد. با این حال، اکنون به نظر میرسد قانونگذاران در سراسر جهان برنده اولین نبرد با بایننس هستند و این صرافی را مجبور کردهاند تا محل دفاتر مرکزی خود را اعلام کند.
همان طور که انتظار میرفت فشارهای قانونی بر صرافیهای متمرکز، بهویژه از سوی چین، باعث ایجاد دور جدیدی از افزایش توجه به صرافیهای غیرمتمرکز شده است. با این حال تاریخ نشان داده است که این جایگزینهای غیرمتمرکز همیشه نمیتوانند از دست قانونگذاران فرار کنند.
برای مثال، یونی سواپ لبز (Uniswap Labs)، شرکت توسعهدهنده صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، ژوییه (تیر) امسال دسترسی به برخی توکنها را که به نظر میرسید از نظر قانونی ریسک زیادی دارند از طریق در پلتفرم خود محدود کرد. تعجبی ندارد که این حرکت واکنش کاربران را بهدنبال داشت و پرسشهایی را درباره میزان غیرمتمرکزبودن این پروتکل مطرح کرد.
با این حال تردیدی وجود ندارد که صرافیهای غیرمتمرکز میتوانند با انعطافپذیری بیشتری نسبت به صرافیهای متمرکز عمل کنند. در ادامه با درنظرگرفتن وضعیت قانونی موجود، عملکرد قیمتی توکنهای بزرگترین صرافیهای غیرمتمرکز را با رقبای متمرکزشان مقایسه خواهیم کرد.
همچنین بخوانید: صرافی غیرمتمرکز چیست؟ + معرفی بهترینها
عملکرد قیمتی ۵ توکن برتر صرافیهای متمرکز در سال ۲۰۲۱
بایننس کوین (BNB)
بایننس کوین که بیشترین ارزش بازار را میان توکنهای صرافیهای متمرکز دارد، از ابتدای سال ۲۰۲۱ حدود ۱,۱۹۴ درصد رشد داشته است. این عملکرد قدرتمند به این معنی است که بایننس کوین در سال جاری تقریباً در مقایسه با ۱۰ ارز برتر بازار، بهاستثنای دو برنده بزرگ، یعنی سولانا و دوج کوین، بهتر عمل کرده است.
بیشتر سودی که بایننس کوین در سال جاری داشته است مربوط به ماههای فوریه (بهمن)، مارس (اسفند) و آوریل (فروردین) بوده است؛ یعنی زمانی که رکوردشکنی بسیاری از ارزهای دیجیتال باعث شد میزان استفاده از صرافی بایننس هم به رکوردهای جدیدی دست پیدا کند.
با این حال، صرافی بایننس از زمان رکوردشکنی قیمت بایننس کوین در ماه مه (اردیبهشت)، با افزایش فشارهای قانونی روبهرو شده است و توکنهای مربوط به رقبای او مانند صرافی افتیایکس (FTX) و کریپتو دات کام (Crypto.com)، عملکرد بهتری داشتهاند.
افتیایکس (FTT)
این توکن که از سوی صرافی معاملات مشتقه و آنی افتیایکس منتشر شده، امسال عملکرد قدرتمندی داشته است و از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیش از ۱,۰۴۰ درصد رشد داشته است.
رشد قیمت افتیایکس در حالی اتفاق میافتد که این صرافی به یکی از محبوبترین پلتفرمها برای معامله ارز دیجیتال تبدیل شده است. این امر بهویژه در بخش معاملات مشتقه این صرافی دیده میشود که در آن حجم معاملات ۲۴ ساعته در حال حاضر بیش از ۱۰ میلیارد دلار بوده و پس از بایننس با حجم معاملات ۶۵ میلیارد دلار، در جایگاه دوم قرار گرفته است.
کریپتو دات کام (CRO)
توکن اصلی شبکه کریپتو دات کام که با نماد «CRO» در بازار شناخته میشود، هم توکنی برای مبادله در صرافی کریپتو دات کام است و هم موارد استفاده دیگری در اکوسیستم کریپتو دات کام دارد.
توکن کریپتو دات کام که در رتبه ۲۶ بازار قرار گرفته، از ابتدای سال تاکنون ۲۲۵ درصد رشد داشته است و در زمان نگارش این مطلب با قیمت ۰.۳۴ دلار معامله میشود. این در حالی است که در ابتدای سال هر واحد از این ارز دیجیتال با قیمت ۰.۰۶ دلار معامله میشد.
اوکی بی (OKB)
اوکی بی یک توکن کاربردی جهانی است که در کنار دیگر کاربردهایی که دارد، امکان استفاده از تخفیف کارمزد را برای معاملهگران صرافی متمرکز اوکی اکس (OKEx) فراهم میکند. اوکی بی در حال حاضر در رتبه ۳۲ با ارزشترین ارزهای دیجیتال قرار دارد و قیمت آن در ماه مه (اردیبهشت) امسال تنها در عرض دو روز بیش از ۱۰۰ درصد رشد کرد.
با این حال، از آن زمان تاکنون اوکی بی تا حدودی نسبت به ارزهایی مانند بایننس کوین و افتیایکس عقب افتاده است. البته جهش سریعی که از ۱۹ اکتبر (۲۷ مهر) آغاز شد، آن را تاحدی به رقبای خود نزدیکتر کرد.
گفتنی است صرافی اوکی اکس جزو صرافیهایی است که ارتباط نزدیکی با چین دارند و همین موضوع سبب شد تا این صرافی بهدلیل ممنوعیتهای جدید اعمالشده از سوی دولت این کشور، ارائه خدمات به کاربران چینی خود را متوقف کند. قیمت اوکی بی در این مدت نوسانات زیادی داشته و از زمان انتشار اخبار مربوط به توقف سرویسدهی به چین در ۲۴ سپتامبر (۲ مهر)، حدود ۴۵ درصد رشد کرده است.
قیمت اوکی بی در سال ۲۰۲۱، نسبت به کف ۹ دلاری خود که در ۲۳ ژوئن (۲ تیر) به آن رسیده بود، ۱۴۷ درصد افزایش یافته است و اکنون هر واحد از آن با قیمت ۲۸.۸۷ دلار معامله میشود.
لئو (LEO)
توکن لئو را صرافی بیتفینکس (Bitfinex) منتشر کرده است که شروع فعالیت آن به سال ۲۰۱۲ باز میگردد. لئو یک توکن وابسته به صرافی است که برای اولین بار در مه ۲۰۱۹ (اردیبهشت ۹۸) عرضه شد. مانند بیشتر توکنهای وابسته به صرافیها، لئو تخفیفهای معاملاتی را بر روی بیتفینکس ارائه میدهد. با این حال این توکن از این نظر منحصربهفرد است که بیتفینکس بهطور دائم آن را بازخرید و از چرخه بازار خارج میکند و هدف این است که بازخریدها تا زمانی که توکن دیگری در گردش نباشد ادامه یابد.
قیمت لئو از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون ۱۳۴ درصد رشد داشته است و در زمان نگارش این مطلب هر واحد از آن حدود ۳.۲۴ دلار معامله میشود. این مقدار رشد بر اساس معیار بازارهای مالی سنتی معقول به نظر میرسد، اما در مقایسه با دیگر توکنهای وابسته به صرافیهای متمرکز، لئو امسال بدترین عملکرد را داشته است.
همچنین بخوانید: بررسی حواشی و عملکرد قیمتی ۵ فورک مشهور بیت کوین از پیدایش تا به امروز؛ سرنوشت هر ارز چگونه بوده است؟
عملکرد قیمتی ۵ توکن برتر صرافیهای غیرمتمرکز در سال ۲۰۲۱
یونی سواپ (UNI)
یونی سواپ (Uniswap)، توکن منتشرشده از سوی محبوبترین صرافی غیرمتمرکز از نظر حجم معاملات، در سپتامبر ۲۰۲۰ (شهریور ۹۹) ایردراپی را برگزار کرد و در آن پاداشهایی را بهعنوان توکن حاکمیتی پروتکل به اولین کاربران خود اهدا کرد.
مانند بسیاری از صرافیهای غیرمتمرکز محبوب دیگر، یونی سواپ یک بازارساز خودکار است که در آن توکنها بین استخرهای نقدینگی بزرگ مبادله میشوند. در نتیجه این نوع صرافیها بدون دفترچه سفارش که در صرافیهای متمرکز وجود دارد، کار میکنند.
در سال ۲۰۲۱، توکن یونی سواپ به دارندگان خود ۴۶۷ درصد سود رساند و در رتبه چهاردهم برترین ارزهای دیجیتال قرار گرفت. در زمان نگارش این مطلب یونی سواپ با قیمت ۲۶.۵۱ دلار معامله میشود که نسبت به قیمت ۵.۱۵ دلاری آن در ابتدای سال، بسیار بیشتر است.
پنکیک سواپ (CAKE)
پنکیک سواپ (PancakeSwap) یکی دیگر از بازارسازهای خودکار است که در مدت کوتاهی به صرافی غیرمتمرکز برتر شبکه بایننس اسمارت چین تبدیل شد. بایننس اسمارت چین از مبادله تعداد زیادی از توکنهای تحت استاندارد «BEP-20» پشتیبانی میکند.
کیک، توکن پلتفرم پنکیک سواپ که از نظر ارزش بازار در رتبه ۴۰ قرار دارد، در کشت سود (Yield Farming) و سهامگذاری مورد استفاده قرار میگیرد و حقوق حاکمیتی مشخصی را هم در پروتکل ارائه میکند. قیمت پنکیک سواپ از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون ۲,۹۸۰ درصد افزایش یافته است و در زمان نگارش این مطلب هر واحد آن حدود ۱۸.۸۷ دلار معامله میشود.
سوشی سواپ (SUSHI)
پروتکل بازارساز خودکار سوشی سواپ (SushiSwap) در سپتامبر ۲۰۲۰ (شهریور ۹۹) بهعنوان یک فورک از یونی سواپ راهاندازی شد و حتی در انتشار توکن حاکمیتی خود، یعنی سوشی، از پروتکل مبدأ خود زودتر عمل کرد.
با وجود اینکه سوشی سواپ یک پلتفرم کپیبرداریشده از صرافی شناختهشده یونی سواپ است، توانسته محبوبیت زیادی کسب کند و پس از یونی سواپ و پنکیک سواپ، رتبه سوم بیشترین حجم معاملات روزانه را میان صرافیهای غیرمتمرکز به خود اختصاص دهد.
توکن سوشی از ابتدای سال جاری ۲۴۰ درصد رشد داشته و از ۲.۸۷ دلار در اول ژانویه (۱۲ دی) به ۱۱.۱۵ دلار در زمان نگارش این مطلب رسیده است.
ثور چین (RUNE)
ثور چین (THORChain) که از نظر ارزش بازار در رتبه ۷۳ قرار دارد، توکنی است که از سوی پروتکل نقدینگی غیرمتمرکزی با همین نام منتشر شده است. این توکن بهصورت جفت ثابت در بازارهای معاملاتی و دارایی تسویه در استخرهای نقدینگی این پروتکل مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بهعنوان یک سازوکار تشویقی برای حفظ عملکرد درست نودها در شبکه از آن استفاده میشود.
توکن ران از ابتدای سال ۲۰۲۱ حدود ۵۶۰ درصد رشد داشته است و در حال حاضر با قیمت ۱۲.۹۷ دلار معامله میشود.
سینتتیکس (SNX)
اسانایکس (SNX)، توکن بومی پروتکل سینتتیکس (Synthetix) است که به کاربران خود طیف وسیعی از داراییهای ارز دیجیتالی و غیرارز دیجیتالی را از طریق شکلی از معاملات مشتقه به نام «Synths» ارائه میکند.
اسانایکس از نظر ارزش بازار در رتبه ۷۹ قرار دارد و از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون، تنها ۱۷ درصد رشد داشته است. در زمان نگارش این مطلب، توکن اسانایکس با قیمت ۹.۸۸ دلار معامله میشود، در حالی که در ابتدای ۲۰۲۱ این توکن با قیمت ۷.۲۳ دلار خرید و فروش میشد.
با وجود اینکه اسانایکس امسال در مجموع روندی صعودی داشت، اما عملکرد ضعیف آن سبب شد تا این توکن در سال جاری با اختلاف زیاد، بدترین عملکرد را میان توکنهای وابسته به صرافیهای غیرمتمرکز داشته باشد.
جمعبندی
با نگاه به عملکرد توکنهای صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز مختلف، مشاهده میشود که تفاوت بین این دو گروه بسیار زیاد است. برخی از توکنها چندین هزاردرصد رشد داشتهاند، در حالی که برخی دیگر تقریباً بدون بازدهی بودهاند.
متوسط عملکرد ۵ توکن برتر صرافیهای متمرکز از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون، ۵۴۸ درصد رشد را نشان میدهد که بین آنها توکن صرافی افتیایکس و بایننس کوین، با سودهایی بیش از ۱,۰۰۰ درصد، پیشتاز این گروه بودهاند.
در همین حال متوسط عملکرد ۵ توکن برتر صرافیهای غیرمتمرکز رشد ۸۵۱ درصدی را نشان میدهد که در میان آنها توکن پنکیک سواپ با حدود ۳,۰۰۰ درصد رشد، تا به امروز برترین توکن این گروه است.
اگر از برترینهای هر گروه صرف نظر کنیم، بازدهی سرمایهگذاری در توکن صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز در سال ۲۰۲۱ تشابه بیشتری خواهد داشت. این سود برای صرافیهای متمرکز ۳۸۶ درصد و برای صرافیهای غیرمتمرکز ۳۱۹ درصد بوده است.
با توجه به اینکه صرافیهای غیرمتمرکز بخشی از اکوسیستم ارز دیجیتال هستند که به بلوغ کمتری رسیدهاند، همچنان فرصتهایی برای رشد قدرتمند در این فضا وجود دارد که شاید بهترین نمونه آنها رشد سریع توکن پنکیک سواپ در سال جاری باشد.