این روزها که افراد زیادی با بیت کوین آشنا میشوند و با توجه به روند صعودی این ارز دیجیتال امیدوار هستند تا بتوانند سرمایه اندک خود را رشد دهند، دارندگان بزرگ بیت کوین از همه خوشحالتر هستند؛ افرادی که دهها هزار واحد بیت کوین دارند و کمتر کسی هم آنها را میشناسد، طی چند ماه گذشته میلیونها دلار سود کردهاند. شاید جالب باشد که بدانید فقط ۱۰۰ آدرس بیت کوین بیش از ۱۵ درصد از تمام واحدهای بیت کوین را در خود ذخیره کردهاند.
وبسایت کوین تلگراف در مقالهای، ۱۵ آدرس برتر بیت کوین (از لحاظ موجودی بیت کوین) را بررسی کرده و درباره اهمیت توجه به این دادهها توضیحات کاملی را ارائه کرده است. بنابراین اگر از سرمایهگذاران حرفهای بیت کوین و ارزهای دیجیتال هستید، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
آدرسهای ثروتمند بیت کوین در کانون توجه
شفافیت یکی از جذابترین ویژگیهای ارزهای دیجیتال است و اصلاً همین قابلیت منحصربهفرد بود که بسیاری از کاربران را بهسوی بیت کوین جذب کرد.
در بیت کوین، فناوری بلاک چین بهدلیل بهرهمندی از شفافیتی انکارناپذیر، تمامی اطلاعات مرتبط با عملیات شبکه را در اختیار عموم افراد قرار میدهد؛ بهگونهای که جزئیات هر آدرس، تراکنش، کارمزد یا دیگر دادههای مرتبط با تراکنشهای چندامضایی و سگویتی برای همه قابلمشاهده است.
۱۵ کیف پول ثروتمند بیت کوین (یا بهبیان دقیقتر ۱۵ آدرس ثروتمند بیت کوین)، بهدلایل متعدد، همیشه در کانون توجه کاربران ارزهای دیجیتال قرار داشته است. برخی از پژوهشگران بهامیدِ یافتن ردپایی از ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، این آدرسها را مدنظر دارند. عدهای دیگر هم بهمنظور رهگیری حرکات نهنگهای بازار و پیشبینی دستکاریهای احتمالی بازار (که عمدتاً به نوسانات ناپایدار قیمت بیت کوین منجر میشود)، دادههای مرتبط با این آدرسها را رصد میکنند.
از سوی دیگر، حتی نهادهای حاکمیتی در دولتها هم چنین آدرسهایی را بهدقت تحتنظر دارند.
در همین راستا شرکتهایی با هدف یافتن اطلاعات بیشتر درباره آدرسهای ارزهای دیجیتال و ارتباطات احتمالی آنها با یکدیگر تشکیل شدهاند. بر کسی پوشیده نیست که سازمان خدمات درآمد داخلی ایالات متحده که وظیفه دریافت مالیاتها را برعهده دارد، پیشتر با انعقاد قراردادی با دو شرکت چینالیسیس (Chainalysis) و اینتگرا افایسی (Integra FEC) رهگیری تراکنشهای ارزهای دیجیتال را در دستورکار خود قرار داده است.
طبق گزارشها، اخیراً هم وزارت خزانهداری ایالات متحده تحت هدایت استیون منوچین در حال بررسی ضرورت تدوین قوانین نظارتی بر کیف پولهای شخصی است. در صورت تصویب چنین قوانینی، اهمیت حریم خصوصی برای فعالان حوزه ارزهای دیجیتال دوچندان خواهد شد.
هر آدرس لزوماً به معنای یک موجودیت مجزا نیست
همانطور که در جدول بالا مشاهده میکنید، ۱۵ آدرس برتر بیت کوین، نزدیک به ۱.۰۷ میلیون واحد بیت کوین را که معادل ۵.۷ درصد از کل موجودی کنونی این ارز دیجیتال است در اختیار دارند. اگر ارزش هر بیت کوین را ۴۰٬۰۰۰ دلار (معادل قیمت فعلی آن در زمان نگارش این مقاله) در نظر بگیریم، ارزش این تعداد بیت کوین دستکم برابر با ۴۲.۸ میلیارد دلار است. اگرچه این عدد بسیار قابلتوجه است، اما جالب است بدانید که حجم کل مبادلات آنی روزانه بیت کوین در صرافیها، بالغ بر ۵ میلیارد دلار است.
نکته مهم در رابطه با این آدرسها آن است که تاریخ اولین واریز به هر آدرس (First in)، لزوماً بهمعنای آن نیست که صاحب این آدرس، همه بیت کوینها را در همان تاریخ به دست آورده است، زیرا احتمال دارد که کوینها از آدرس دیگری متعلق به همان مالک ارسال شده باشند. بنابراین در جدول بالا، ۱۱ آدرسی که تاریخ اولین واریز آنها مربوط به بعد از سال ۲۰۱۸ است، لزوماً متعلق به افراد تازهکار نیستند.
علاوه بر این، باید یادآور شد که هیچیک از این ۱۵ آدرس ثروتمند، به داراییهای ساتوشی ناکاموتو منتسب نیستند. سرخیو لرنر (Sergio Lerner)، محقق حوزه ارزهای دیجیتال اثبات کرده است که بلاکهای استخراجشده توسط خالق بیت کوین، از الگوی یکتایی موسوم به پاتوشی (Patoshi) پیروی میکنند. به این معنی که اگرچه ساتوشی بیت کوینهای خود را به آدرسهای دیگر منتقل نکرده، اما از ابتدا هم آنها را به یک آدرس واحد واریز نکرده است.
با نگاهی دقیقتر به ۱۰۰ آدرس برتر بیت کوین، میتوان دریافت که این آدرسها درمجموع ۱۵.۷ درصد از کل بیت کوینهای موجود را به خود اختصاص دادهاند که این الگو در مقایسه با الگوهای توزیع در بازارهای سنتی بسیار متفاوت است. برای مثال، ۲۰ صندوق برتر مالک سهام شرکت پیپال، درمجموع ۱۹.۷ درصد از کل سهام این شرکت را در اختیار دارند.
نکته جالب دیگر درمورد ۱۵ آدرس برتر بیت کوین آن است که ۵ مورد از این آدرسها متعلق به صرافیهای نامآشنای حوزه ارزهای دیجیتال هستند؛ بنابراین نمیتوان تمرکز بیت کوین در تعدادی آدرس محدود را لزوماً به نهنگهای این ارز دیجیتال منتسب کرد.
علاوه بر صرافیهای ارز دیجیتال که میزبان تعداد زیادی از بیت کوینها (در یک کیف پول با چندین آدرس) هستند، برخی از سرویسدهندگان کیف پولهای امانی هم مبالغ زیادی از بیت کوینهای کاربران خود را در چند آدرس محدود نگهداری میکنند. بنابراین موجودی هنگفت این آدرسها لزوماً بهمعنای اختصاص تمام بیت کوینهای آنها به یک فرد یا گروه واحد نیست.
ثروتمندان تمایلی به خرجکردن بیت کوینهایشان ندارند
۸ آدرس از ۱۵ آدرس برتر بیت کوین، تاکنون حتی یک ساتوشی (خردترین واحد بیت کوین) هم خرج نکردهاند. اگر ۵ آدرس متعلق به صرافیها را درنظر نگیریم، درمییابیم که تنها ۲۰ درصد از آدرسهای این فهرست، کوینهای خود را جابهجا کردهاند. این خود نشاندهنده نفوذ شدید هودلرها در میان آدرسهای برتر بیت کوین است.
علاوه بر این، ۱۱ مورد از ۱۵ آدرس برتر بیت کوین، برای اولین بار طی کمتر از سه سال گذشته مورداستفاده قرار گرفتهاند که میتوان دلایل متعددی را برای این اتفاق عجیب در نظر گرفت. از جمله مهمترین این دلایل، میتوان به اتخاذ تدابیر امنیتی پیشرفته، تغییر سرویس امانی، یا ساختارهای متغیر مالکیتی اشاره کرد.
نکته قابلتوجه دیگر، میزان سازگاری این آدرسها با راهکارهای سگویت است که میتواند کارمزد تراکنش را بهطور چشمگیری کاهش دهد. تنها ۲ آدرس از ۱۵ آدرس برتر (و فقط ۳ آدرس از ۲۰۰ آدرس برتر)، با راهکار بچ۳۲ سگویت (Bech32 SegWit) سازگار هستند؛ این نشانگر آن است که کاربران بهرغم مزیتهای آشکار تراکنشهای ارزان، هنوز هم در برابر تغییر مقاومت میکنند. جالب اینکه که کیف پول سرد صرافی بیتفینکس (Bitfinex) که در رده دوم ۱۵ آدرس برتر قرار دارد، تنها کیف پولی است که تاکنون تراکنش خروجی داشته است.
چند آدرس رازآلود کماکان در حال انباشت بیت کوین هستند
سومین آدرس ثروتمند، بسیار رازآلود به نظر میرسد؛ چرا که حاوی ۹۴٬۵۰۶ بیت کوین دستنخورده است. این آدرس، پیشتر در سپتامبر ۲۰۱۹ هم خبرساز شده بود؛ زمانی که مؤسسه گلاسنود (Glassnode) گزارش داد که ۷۳٬۰۰۰ بیت کوین موجود در این آدرس، از مبدأ صرافی هوبی (Huobi) به آن ارسال شده است.
بسیاری از تحلیلگران در آن زمان، این کوینها را به طرح پانزی پلاستوکن (Plustoken) مرتبط دانستند، اما اندکی بعد نادرستی این شایعات اثبات شد؛ چراکه پلیس چین در نوامبر ۲۰۱۹ موفق شد با دستگیری گردانندگان این طرح، ۱۹۴٬۷۷۵ بیت کوین را از آنها توقیف کند.
علاوه بر آدرسی که در رده چهارم ۱۵ آدرس برتر جا خوش کرده و حاوی ۷۹٬۹۵۷ بیت کوین از مارس ۲۰۱۱ به اینسو است، ۲۰ آدرس دیگر از ۳۰۰ آدرس برتر، دستکم ۹ سال قدمت دارند. اگرچه کسی نمیتواند اثبات کند که موجودی این آدرسها (به دلایلی مانند گمکردن کلیدهای خصوصی) از دست رفته است یا خیر، بسیاری اینگونه فکر میکنند.
گفتنی است که شمار کوینهای دستنخورده در این آدرسها به ۳۱۳٬۰۱۳ واحد میرسد و از میان آنها، تنها یک آدرس از زمان پیدایش خود تراکنش خروجی انجام داده است. بنابراین بهجز آدرس «1J1F3U7gHrCjsEsRimDJ3oYBiV24wA8FuV» متعلق به استخر اف۲پول (F2Pool) که حاوی ۹ هزار بیت کوین است، گمان میرود که موجودی آدرسهای دیگر برای همیشه از دست رفته و در شبکه به خواب ابدی فرو رفته باشد.
پنجمین آدرس برتر هم که در نمودار بالا تغییرات موجودی آن را مشاهده میکنید، در فوریه ۲۰۱۹ ایجاد شد و در همان روز اول، از نظر میزان موجودی در رده ۸۱ام برترین آدرسها قرار گرفت. از آن زمان این آدرس بهطور مرتب در حال جمعآوری بیت کوین بوده و تراکنشهای ورودی آن از یک بیت کوین در دسامبر ۲۰۱۹ تا ۴٬۱۰۰ بیت کوین در ژوئن ۲۰۱۹ متغیر است. این آدرس بهرغم آنکه یک گردآورنده بزرگ است، اما ۷ تراکنش خروجی را نیز در کارنامه دارد که مقادیر آنها از ۷۸۶ بیت کوین تا ۳٬۰۰۰ بیت کوین متفاوت است.
در فهرست برترین آدرسها، دقیقاً ۱۰۰ آدرس هم وجود دارند که نخستین بار در فاصله زمانی ۳۰ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۱۸ مورداستفاده قرار گرفته و هر یک حاوی ۸ یا ۱۲ هزار بیت کوین هستند. تحلیلگران بلاک چین، این آدرسها را عموماً به سرویس امانی صرافی کوینبیس موسوم به کوینبیس کاستودی (Coinbase Custody) نسبت میدهند. بنابر دادههای وبسایت چِین دات اینفو (Chain.Info)، این آدرسها با موجودی ۸۸۱٬۴۷۱ بیت کوینی خود دستکم ۹۶ درصد از موجودی کیف پول سرد صرافی کوینبیس را به خود اختصاص دادهاند.
نظریه ورود نهنگهای جدید
اغلب سرمایهگذاران بهصورت غریزی گمان میکنند که پایداری یک روند صعودی، در گرو حضور و شکلگیری نهنگهای جدید است. با این حال، تاکنون هیچگونه شواهد معتبری مبنی بر این نظریه مشاهده نشده است.
بیشتر بخوانید: نهنگهای بازار چگونه سرمایهها را میبلعند؟
فارغ از این، فهرست ۳۰۰ آدرس برتر همواره شاهد جریانی پیوسته از آدرسهای جدید بوده است. برای مثال، طی ۳۰ روز گذشته، ۱۶ آدرس جدید اولین واریزیهای خود را دریافت کرده و وارد باشگاه ۳۰۰تایی برترین آدرسهای بیت کوین شدهاند. بار دیگر یادآوری میکنیم که یک آدرس جدید بهمعنای یک فرد یا موجودیت جدید نیست، بلکه صرفاً نشان میدهد یک آدرس جدید اولین بیت کوین خود را دریافت کرده است.
حتی گاهی هم در بازههای زمانی طولانی بهمدت ۵۰ روز یا بیشتر، هیچ آدرس جدیدی بهجمع ۳۰۰ آدرس برتر اضافه نمیشود؛ البته این اتفاق چندان معمول نیست و بهندرت رخ میدهد. تصادفاً در چنین مواقعی، این بازهها با خاتمه یک دوره صعودی همراه میشوند و پس از آن بازار شاهد اصلاحات قیمتی خواهد بود.
گفتنی است در بازه زمانی ۲۸ نوامبر ۲۰۱۹ تا ۹ فوریه ۲۰۲۰، هیچیک از ۳۰۰ آدرس برتر بیت کوین مورداستفاده قرار نگرفتهاند؛ درست در همین بازه زمانی بود که بهای بیت کوین ۳۵ درصد افزایش یافت. نکته عجیبتر آنکه طی ۳۲ روز پس از اتمام این دوره، قیمت بیت کوین با افتی ۵۲ درصدی مواجه شد.
مشابه این اتفاق، پیشتر در بازه زمانی ۱۸ اکتبر تا ۱۱ دسامبر ۲۰۱۷ هم رخ داده بود. در این بازه، قیمت بیت کوین در یک رالی صعودی، افزایشی ۱۹۳ درصدی را تجربه کرد؛ در حالی که هیچیک از ۳۰۰ آدرس برتر در آن زمان تازهوارد نبودند. بهطور مشابه طی ۳۶ روز آتی پس از این اتفاق، قیمت بیت کوین با افتی ۳۴ درصدی روبهرو شد.
پیش از آن هم، در بازه زمانی ۲۰ آوریل تا ۷ ژوییه ۲۰۱۷ در حالی که هیچ یک از ۳۰۰ آدرس برتر بهتازگی ایجاد نشده بودند، بیت کوین افزایشی ۱۱۱ درصدی را تجربه کرد و باز هم در یک فاصله زمانی کوتاه ۹روزه افتی ۲۴ درصدی را از سر گذراند.
بنابراین بر اساس دادههای تاریخی میتوان نتیجه گرفت که نظریه نهنگ جدید میتواند منطقی باشد. رالیهای صعودی بازار معمولاً در دورههای زمانی طولانی رخ میدهند که در آنها آدرسهای جدید کمتر فرصت دارند به فهرست ۳۰۰ آدرس برتر راه پیدا کنند؛ اتفاقی که نشان میدهد سرمایهگذاران نهادی که پیشتر جای پای خود را در بازار محکم کردهاند، در این دورهها در حال انباشت موجودی هستند. از طرف دیگر، نهنگهای جدید احتمالاً در اثر فراگیری ترس از جا ماندن (FOMO)، انگیزه پیدا میکنند و حضور آنها با شکلگیری قلههای نسبی قیمت همراه است.
بنابراین پایش آدرسهای برتر و تحلیل دادههای درونزنجیرهای میتواند راهکار مناسبی برای تخمین زمان وقوع اصلاحات احتمالی بازار باشد.
جمعبندی
معمولاً هر زمانی که سپردههای بزرگ وارد صرافیها میشود، میتوان نتیجه گرفت که یک سفارش فروش در حال شکلگیری است و معاملهگران، این رویداد را بهعنوان یک سیگنال نزولی تعبیر میکنند. تحلیلگران این تحرکات را با اوج و فرودهای قیمتی بیت کوین مقایسه میکنند تا بتوانند میان نوسانات بازار و نقلوانتقالات گسترده نهنگها ارتباطی پیدا کنند.
هرگاه بازار در حال طی روندی صعودی باشد و ماینرها هم فروش خود را کاهش بدهند، تحلیلگران انتظار دارند با آغاز جابهجایی کوینها توسط ماینرها، قیمت اصلاح شود. بنابراین با مدنظر داشتن این عوامل، برای جلوگیری از اثرات قیمتی مخرب، باید هر هفته ۶,۳۰۰ بیت کوین وارد بازار شود.
اکنون که پای سرمایهگذاران نهادی به بازار بیت کوین باز شده است، سرمایهگذاران کنجکاوند بدانند که آیا این اتفاق در سال ۲۰۲۱ هم مانند سال ۲۰۲۰ به جذب بیت کوینهای تازهاستخراجشده میانجامد یا خیر.
هرچند به نظر میرسد که سال ۲۰۲۱ سال بسیار پرباری برای ارزهای دیجیتال باشد، اما قانونگذاری سختگیرانه دولتها، همیشه باعث ریزشهای ناگهانی بازار شده و این اتفاق در سال ۲۰۲۱ هم دور از انتظار نخواهد بود. بنابراین هنوز هم دنبالکردن ۱۵ آدرس برتر بیت کوین و تحرکات نهنگهای بازار، برای سرمایهگذاران حرفهای ارزهای دیجیتال بسیار مهم خواهد بود.
در این باره بیشتر بخوانید:
- به بهانه روزهای سیاهتر از سیاه؛ بزرگترین سقوطهای یک روزه تاریخ بیت کوین
- آیا پس از هاوینگ، قیمت بیت کوین افزایشی سریع خواهد داشت؟
- ۱۲ سال با بیت کوین؛ فرازونشیبهای پادشاه ارزهای دیجیتال از زمان تولد تاکنون
- اتریوم چه زمانی جای بیت کوین را در رده اول بازار میگیرد؟ کارشناسان پاسخ میدهند
- تحلیل آنچین: هولدرهای بلندمدت بیت کوین چه زمانهایی دست به فروش میزنند؟
- ۵ ارز دیجیتال که میتوانید قبل از شروع بازار صعودی بعدی انباشت کنید