خواندن مطالب ذیل در شناخت، تحلیل و درک کامل تر از متن پیش رو توصیه می شود:
انواع کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال؛ چگونه قربانی نشویم؟ + ویدیو
مدلی جدید برای رسیدن به ثبات قیمتی در ICO
اگر اخبار استارت آپ های را دنبال کرده باشید، حتماً شنیده اید که VC circuit با معرفی استارت آپ های عرضه ی اولیه ی سکه(Initial Coin Offerings) طوفانی به پا کرد. استارت آپ ها فقط در عرض ۶ ماه گذشته توانستند از طریق ICOها، بیش از ۲ میلیارد(۶،۴۵۵،۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان) دلار درآمد کسب کنند.
۲ میلیارد دلار رقم بسیار بزرگی به نظر میرسد. درست است؟
نه، این رقم در دنیای ICOها رقم بزرگی نیست!
شاید آسان ترین راه افزایش درآمد برای یک کارآفرین، غلبه بر تمامی تعصباتی باشد که معمولاً هنگام تلاش برای ورود به روشهای متفاوت سرمایه گذاری(funding) نظیر سرمایه گذاری مخاطره آمیز(Venture Capital) و سرمایه گذاری جمعی(Crowdfunding)، با آنها مواجه می شود باشد.
آنچه که شما نیاز دارید عبارت است از محصولی که مردم آن به آن علاقه داشته باشند، یک whitepaper (سندی که نقشه ی راه استارتاپ شما را تعیین کند) و سپس کسب ۲۰ میلیون دلار درآمد در ۳۰ ثانیه. (تعجب نکنید، بله شدنی است).
اما،
انسانها تمایل دارند قوانین هر الگو و مدلی را دور بزنند
و ICOها نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
اگر به دقت چشم انداز ICOها را دنبال کرده باشید باید با Empire Card استارت آپ ICO آشنا شده باشید.
تحلیلگران بسیاری با توجه به بحث های موجود درباره ی پلتفرم های مختلف اعلام کردند که این ICO، جعلی است. اما این فقط یکی از چندین مواردی است که در آینده قرار است رونمایی شود (موارد جعلی).
و اگر شما هم مثل من واقعاً به سمت سرمایه گذاری در ICOها حرکت کرده اید باید برگه ای را که نشان میدهد کدام ICOها مجاز و کدام جعلی هستند را نگهداری کنید.
اگر یک سرمایه گذار عادی یا تازه کار هستید، سرمایه گذاری در هر ICO ی جدید را به دقت بررسی کنید، در این مقاله ۷ توصیه ی مفید برای تشخیص و شناسایی ICOهای جعلی به شما ارائه میشود.
نقشه ی راه(Roadmap)
استارت آپ ها ذاتاً بلند پرواز هستند
اما، چگونه یک استارت آپ حدوداً ۶ ماهه برای درآمدزایی ۱ میلیون دلاری در سه ماه برنامه ریزی میکند یا اینکه چگونه برخی استارت آپ ها عباراتی مانند “بدون ضرر، فقط سود”(No Loss, Only Profit) و “نسبت سود 10.000%”(Profit Ratio) را در وب سایت خودشان درج میکنند؟
به نظر مقداری مشکوک نیست؟
بله همینطور است.
هر استارت آپی که برای درآمد ۱ میلیون دلاری در ۳ ماه برنامه ریزی می کند یا یک استارت آپ SaaS ای(Software-as-a-Service) که نرخ ریزش مشتری را هنگام انجام محاسبات صفر در نظر می گیرد یا اینچنین مواردی را در whitepaperشان ذکر می کنند، خودشان را کاندید بسیار مناسبی برای یک ICO جعلی معرفی می کنند.
شما باید بررسی جامع و کاملی بر روی اهدافتان داشته باشید و بدانید که استارت آپ ها چه برنامه ای برای بهره گیری از منابع مالی اختصاص داده شده به آنها دارند زیرا اگر از این موارد اطلاع نداشته باشید، استارت آپ های شیاد بسیاری وجود دارند که سر شما را کلاه میگذارند.
مؤسسان(Founders) و مشاوران(Advisers)
مورد دیگری که در تمام ICOهای جعلی مشترک است این است که تصاویر افرادی که هیچ ارتباطی به پروژه ها ندارند را در سایت قرار میدهند. در حال حاضر، به وب سایت Empire Token بروید و پروفایل اعضای آن را مشاهده کنید. آنها هیچ لینکی ارائه نکرده اند به همین دلیل میتوانید نام ها را کپی و در نوار جستجوی گوگل paste کنید و از این که چنین افرادی در لینکدین(Linkedin)، توئیتر(Twitter)، فیسبوک(Facebook) یا اینستاگرام(Instagram)، وجود خارجی ندارند شگفت زده شوید.
این مورد یک شاخص مهم است که نشان میدهد این ICO جعلی است.
برای گرفتن تصمیمات درست و آگاهانه، این جستجو را برای هر ICO ای که میخواهید در آن سرمایه گذاری کنید انجام دهید.
اعتبار مؤسسان(Founders’ Credibility)
فرض کنید مؤسسان برای تبلیغ محصول خودشان در رسانه های اجتماعی، بسیار فعال و پرتلاش هستند. اما اگر آنها نتوانند به آنچه در Whitepaperشان وعده داده اند عمل کنند چه میشود؟
اینجا جایی است که شما وارد عمل می شوید. بدیهی است که هیچ راهی برای پیشبینی موفقیت یک استارتاپ وجود ندارد، اما حداقل میتوانید با بررسی پروفایل آنها متوجه شوید که آیا آنچه این افراد در مورد خودشان بیان میکنند درست است یا خیر و چه افرادی با آنها در ارتباط هستند، چه افرادی به آنها معرفی شده اند و غیره.
این فاکتور باید بسیار با اهمیت تلقی شود و اگر واقعاً مایل هستید از سرمایه گذاری خودتان سود ببرید این جستجو را انجام دهید.
کد DAMN
بیشتر استارت آپ هایی که ICOهای خودشان را پیشنهاد می دهند، منبع کدشان را بر روی سایت GitHub قرار میدهند. قبل از سرمایه گذاری، به آنجا بروید و بررسی کنید که آیا واقعاً چیز خوبی است و یا ۵۰۰۰ خط کد عملاً با ارزشی برای ارائه ندارد.
اگر شما فرد فنی و واردی نیستید برای کمک گرفتن از یک دوست متخصص به قسمت help مراجعه کنید.
این بخش برای ارزیابی ICOها، بسیار مهم است.
Whitepaper
بخش دیگر ارزیابی ICOها، کتابچه ی آنها که به whitepaper معروف است می باشد.
اگر تنها چیزی که در whitepaper میبینید یک سری کلمات کلیدی نمایشی است که هیچ معنی نمی دهند، زمانش رسیده که آن صفحه را ببندید و مجدداً برای یافتن ICOی دیگری برای سرمایه گذاری جستجو کنید.
تالارهای گفتگوی آنلاین(Online Forums)
یکی از مواردی که هنگام بررسی نباید فراموش کنید این است که ببینید مردم دربارهی ICO ای که میخواهید در آن سرمایه گذاری کنید چه میگویند. اگر تردید دارید، میتوانید به سادگی یک سؤال در بخش پرسش این تالارها مطرح کنید و نظرات مردم را بپرسید.
تمام بحث های مطرح شده در این تالارها، شاخصه های مهمی برای بررسی اعتبار یک ICO می باشد.
میتوانید برای دریافت چنین اطلاعاتی به Bitcoin Talk یا Reddit مراجعه نمایید.
اما از این مطلب نیز آگاه باشید که افرادی هستند که حسابهای جعلی از Reddit یا BTC خریداری کرده اند
پول تضمینی توافقی(Compromised Escrow)
پول تضمینی، اساساً یک سرویس یا کیف پول است که سکه ها را برای مشتریان نگهداری می کند تا زمانی که یک معامله انجام شود. هنگامی که فروشنده کاری را برای مشتری به صورت کامل انجام می دهد هزینه ی آن را دریافت میکند. اگر کار به صورت کامل انجام نشده باشد، پول به حساب مشتری برگشت داده می شود.
اطمینان حاصل کنید که استارت آپ از سرویس پول تضمینی استفاده میکند و عدم استفاده از این سرویس، شاخص خوبی است برای تشخیص غیر معتبر بودن آن ICO است
در نهایت، باید گفت که این روش یک روش حرفهای برای تشخیص اعتبار یک ICO نیست اما از گزینه های مهم برای بررسی و اطمینان بخشی به شما برای سرمایه گذاری میباشد.
مهم نیست که شما چقدر گوش به زنگ و هوشیار باشید زیرا افراد معدودی هستند که حتی سر افراد باهوش تر از شما را هم کلاه می گذارند اما با در نظر گرفتن این موارد در بازار احتمال تقلب یک ICO کاهش می یابد و در نهایت این احتمال به صفر میرسد.
در سرمایه گذاری هایتان موفق باشید.
منبع: hackernoon