وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا در جریان دستگیری یک برنامهنویس، مخفی کردن تراکنش بیت کوین از روش میکسینگ (Mixing) را جرم دانست.
به گزارش کوین دسک، لری هارمون (Larry Harmon) چند روز پیش به جرم مشارکت در یک توطئه برای پولشوییِ معادل ۳۰۰ میلیون دلار ارز دیجیتال در بازار وب تاریک (دارک وب) آلفا بی (AlphaBay) دستگیر شد. او مدیرعامل شرکت کوین نینجا (Coin Ninja) است که در زمینه راهکاری مخفیسازی تراکنشهای بیت کوین فعالیت میکنند. به گفته خانواده هارمون، او هیچ ارتباطی با شبکه دارک وب آلفا بی نداشته است.
پرونده هارمون سؤالهای مهمی را پیرامون مسئله میزان مسئولیت توسعهدهندگان نرمافزار در صنعت ارزهای دیجیتال، مطرح میکند.
هارمون علاوه بر سایت کوین نینجا خالق میکسر بیت کوین هلیکس (Helix) هم هست. میکسر بیت کوین نرمافزاری است که تراکنشهای بیت کوین را با دستهبندی کردن آنها در قالب تراکنشهای دیگر مخفی کرده و بدینوسیله کار ردیابی پرداختهای یک فرد را بسیار دشوار میکند.
دادستانهای وزارت دادگستری در کیفرخواست خود از هلیکس بهعنوان یک «کسبوکار توزیع پول و پولشویی» نام بردند.
در این کیفرخواست آمده است:
شرکت هلیکس در ازای پرداخت کارمزد به مشتریانش این امکان را میدهد که بیت کوینها را با استفاده از روشی برای گیرندههای آن ارسال کنند که برای مخفی کردن و مبهم جلوه دادن منبع ارسال یا هویت صاحب بیت کوینها طراحی شده است. معمولاً از این سرویس با نام میکسر یا تامبلر (Tumbler) بیت کوین یاد میشود.
برایان بنسزکوفکسی (Brian Benczkowski)، معاون دادستان کل وزارت دادگستری آمریکا دیدگاه این وزارتخانه نسبت به میکسرهای بیت کوین را تشریح کرد. او گفت:
این کیفرخواست بر این نکته تأکید میکند که مخفی کردن تراکنشهای پولهای مجازی با استفاده از این روش جرم محسوب میشود.
گری هارمون، برادر لری و همکار او در شرکت نینجا کوین گفت که نرمافزار هلیکس بهطور مستقیم با آلفا بی شراکتی نداشت و این بازار وب تاریک بدون اجازه یا اطلاع لری استفاده از این میکسر را پیشنهاد داده است.
آلفا بی بازار بزرگ خرید و فروش اینترنتی مواد مخدر بود که در شبکه دارک وب فعالیت میکرد و ورود به آن تنها با سامانه تور (Tor) امکانپذیر بود. خرید و فروشهای این وبسایت با بیت کوین انجام میشد.
برنامه هلیکس در سال ۲۰۱۷ متوقف و بازار وب تاریک آلفا بی هم در ماه جولای همان سال توسط افبیآی (FBI) بسته شد اما بررسی اخیر پرونده آلفا بی دستگیری گری هارمون را رقم زده است.
گری همچنین در مصاحبه خود با کوین دسک مدعی شد که مارگوت، همسر لری از زمان دستگیری او تا به حال متنها و تماسهای تهدیدآمیز زیادی را از شمارههای ناشناس دریافت کرده است که در آنها فردی به او هشدار داده که از جای او باخبر است و این خانه دیگر برای او امن نیست.
گری گفت:
حالا که افبیآی تصمیم گرفته کل دنیا را باخبر کند که شاید در این خانه پول مخفی شده باشد، خانواده من مورد تهدید قرارگرفتهاند. آنها هیچ سندی برای اثبات ادعای خود ندارند و تنها جان خانواده ما را به خطر میاندازند.
گری همچنین گفت که تمام داراییهای برادرش توقیف شده است و آنها به دلیل ترس از فرار او از کشور اجازه آزاد کردن او به قید وثیقه را نمیدهند. به همین دلیل خانواده او با راهاندازی کمپینی به نام GoFundMe سعی دارند تا به این وسیله مخارج دادگاه او را تأمین کنند.
مارگوت درباره این کیفرخواست گفت:
آدرس خانه ما در آن ذکر شده است. آنها در جلسه دادگاه مدعی شدهاند که شاید او هنوز کمی بیت کوین در خانه داشته باشد و جان ما را به خطر انداختند.
گری گفت که مقامات همه کیف پولهای سختافزاری برادرش را ضبط کردهاند
و مارگوت هیچ بیت کوین دیگری در خانه ندارد.
وزارت دادگستری میگوید که آنها برای بررسی زمانی که لری در کشور بلیز (Belize) گذرانده است با پلیس این کشور همکاری داشته است. گری همچنین مدعی شد که پلیس در جریان جستجو به هر دو خانه برادر او آسیب رسانده است.
پیامدهای مهم این کیفرخواست
بسیاری از متخصصین بیت کوین نگران هستند که این پرونده باعث ایجاد این رویه قضایی شود که حتی خلق یک نرمافزار میکسر بیت کوین به خودی خود یک توطئه پولشویی محسوب شود.
مت کورالو (Matt Coralo)، یکی از توسعهدهندگان اصلی بیت کوین، در توئیت خود نوشت که تأیید این اتهامات توسط دادگاه فدرال واشنگتن میتواند «آغازی بر پایان باشد».
مارگوت گفت که علاقه شوهر او در زمینهٔ فناوری حفظ حریم خصوصی بود و نه فعالیتهای مجرمانه. او برای مثال به افرادی اشاره کرد که میخواهند محصولات خاصی خریداری کنند و از اینکه پرداخت آنها آشکار شود، خجالت میکشند.
مارگوت در مصاحبه خود گفت:
لری همیشه طرفدار حفظ حریم خصوصی افراد بود و با هیچ فرد خلافکاری در وب تاریک ارتباطی نداشت. حریم خصوصی یکی از حقوق اولیه ما است که در قانون اساسی آمریکا هم ثبتشده است.
دادگاه ممکن است در این زمینه تصمیمگیری کند که آیا متمم چهارم قانون اساسی آمریکا که میگوید آمریکاییها این حق را دارند که «جان، املاک، اسناد و متعلقاتشان از توقیفها و تفتیشهای غیرمنطقی» مصون باشد، در رابطه با بیت کوین هم مصداق پیدا میکند یا خیر.
به هر حال بحث حریم خصوصی افراد، چه به عنوان یک حق مطرح باشد یا نه یکی از مهمترین مشکلات مورد مناظره بین متخصصین حقوق قضایی است.
اداره بررسی جرائم مالی آلمان هم در ماه می اقدام به تعطیلی و توقیف سرویس بیت کوین میکسینگ محبوب Bestmixer.io کرد اما هنوز شرکتهایی مثل شرکت کیف پول بیت کوین خصوصی محور واسابی (Wasabi) وجود دارند که یک میکسر داخلی را بهعنوان ایده اصلی کسبوکارشان در نرمافزار خود تعبیه کردهاند.
استارتآپهایی که کیف پول بیت کوین میسازند معمولاً برخلاف هلیکس میکسرهای غیرامانی (میکسرهایی که هنگام مخلوط کردن تراکنشها وجه مشتری را بهحساب خود منتقل نمیکنند) را به مشتریان خود ارائه میدهند.
شرکت سرمایهگذاری کانادایی سایفرپانک (Cypherpunk) اخیرا در شرکت مادر هر دو کیف پول واسابی و سامورایی (Samourai) که آن هم به یک میکسر مجهز است، سرمایهگذاری کرده است.
به عقیده طرفداران بیت کوین میکسرهای غیرامانی نباید شامل ممنوعیت شوند زیرا ابزارهای نرمافزاری آنها توسط خود کاربران میزبانی میشود.
تنها گذشت زمان مشخص خواهد کرد که آیا دادگاه با کم کردن مسئولیت قانونی توسعهدهندگان (نرمافزار) موافقت خواهد کرد یا خیر.
در این باره بیشتر بخوانید:
- فیسبوک در اقدامی مشکوک شرکت ارز دیجیتال لیبرا را در سوئیس ثبت کرد
- وزیر امور خارجه آمریکا: تراکنشهای ناشناس بیت کوین خطرناک هستند!
- قانونگذاری ارزهای دیجیتال در آمریکا میتواند به نفع بیت کوین تمام شود
- برای پذیرش ETF بیت کوین چه چیزهایی نیاز است؟
- کمیسیون بورس آمریکا بازهم ETF بیت کوین را رد کرد
- شرکت Wilshire-Phoenix به رد شدن ETF بیت کوین از سوی قانونگذاران آمریکا واکنش نشان داد