راز موفقیت در دنیای معاملهگری ارزهای دیجیتال در تسلط بر احساسات و هیجانات نهفته است. اگر شما هم تابهحال در بازار ارزهای دیجیتال معامله کرده باشید، میدانید که معاملهگری در این بازار شبیه به سوارشدن در ترن هوایی احساسات است. در بازار ارزهای دیجیتال، احساسات مثبت و منفی حتی یک ثانیه دست از سرتان برنمیدارند؛ خصوصاً اگر مبتدی باشید یا از اهرم در معاملات خود استفاده کنید.
احساسات و هیجانات شدیدی که در بازار کریپتو تجربه میکنید، قدرت قضاوت و تصمیمگیری صحیح شما را میتوانند مختل کنند و بر نتیجه معاملاتتان تأثیر منفی بگذارند. پس، بهتر است راهی برای اجتناب از خطاهای رایج بیابید و عاقلانه در سبد دارایی خود تنوع ایجاد کنید و همیشه با برنامه معاملاتی وارد بازار شوید.
در این مقاله، بهکمک مطلبی از وبسایت کوینمارکتکپ با ۶ استراتژی مؤثری آشنا میشویم که در کنترل و مدیریت احساسات بههنگام ترید میتوانند به ما کمک کنند. اگر شما هم بهدنبال راهی برای پیادهشدن از ترن هوایی احساسات منفی در بازار کریپتو هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
چرا مدیریت احساسات در بازار کریپتو مهم است؟
معاملهگری در هر بازاری میتواند اعصابتان را حسابی خُرد کند؛ اما در بازار ارزهای دیجیتال با نوسانهای افسارگسیختهای که تجربه میکنید، اوضاع بهمراتب بدتر است. داراییهای دیجیتال حرکات نامنظمی دارند و هرچه ارزش بازار کمتری داشته باشند، بیشتر پیشبینیناپذیر میشوند.
برای مثال، فقط یک توییت ایلان ماسک میتواند باعث افزایش چشمگیر قیمت دوجکوین شود و درمقابل، صدرنشینی چند خبر بد در رسانهها ممکن است باعث افت شدید قیمت شود و یکشبه سرمایه بسیاری را بر باد دهد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با ۵ استراتژی مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال
در مثالی دیگر، فقط کافی است به پیامدهای سقوط صرافی FTX در نوامبر۲۰۲۲ توجه کنید. درحالیکه بازار نزولی بیش از یک سال ادامه یافت، ناگهان دومین صرافی بزرگ محصولات مشتقه کریپتو سقوط کرد و ترکیبی از احساسات ترس و فقدان قطعیت و شک (FUD) را در سرتاسر بازار پراکنده کرد. افراد از سرِ ترس شدید داراییهایشان را فروختند و پول زیادی را از دست دادند.
مثال یادشده نمونه بینقصی از بلایی است که احساسات کنترلنشده در بازار ارزهای دیجیتال میتوانند بر سر تریدرها بیاورند. درمقابل، در همان برههای که اکثر تریدرها بهدنبال خروج از بازار بودند، افرادی که توانستند آرامششان را حفظ کنند، از این فرصت بهنفع خود استفاده کردند و زمانیکه قیمتها تا کف سقوط کرده بود، کوین بیشتری خریدند.
اگر میخواهید در ترید ارزهای دیجیتال موفق شوید، باید کنترل احساساتتان را در دست بگیرید. احساساتی مانند ترس و طمع و فومو (ترس ازدستدادن) میتواند توانایی شما را برای تصمیمگیری مختل کند و باعث بروز رفتارهای غیرمنطقی در شما شود.
درواقع، احساسات کنترلنشده سبب میشود تا تریدر بهجای دیدن واقعیت موجود، بهدنبال اطلاعاتی باشد که سوگیریهای پیشین او را تأیید میکنند که نتیجه این مسئله چیزی جز ازدستدادن سرمایه نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: چطور از شر فومو خلاص شویم و به استراتژی خود پایبند بمانیم؟
با مدیریت احساساتتان، بهصورت عینی و براساس تحلیل عینی میتوانید ترید کنید. بیشک این امر بر میزان سود بهدستآمده تأثیری مثبت خواهد گذاشت. درادامه، به ۶ استراتژی برای کنترل و مدیریت احساسات اشاره میکنیم که موفقیت شما را در معاملات افزایش چشمگیری میدهند.
۱. احساسات خود را به رسمیت بشناسید
اولین گام برای مدیریت و تسلط بر احساسات، شناخت آنها به همان شکل واقعیشان است. احساساتتان را به رسمیت بشناسید و یاد بگیرید که هر احساس چه چیزی به شما میگوید. بهعنوان نمونه، ترس و طمع برخی از احساسات رایج در معاملهگری هستند که موجب بسیاری از خطاهای معاملاتی میشوند. شناخت و درک کامل این احساسات به شما کمک میکند تا آنها را بهتر مدیریت کنید.
هنگامیکه قیمت در بهترین سطح برای خرید است، فومو یا ترس ازدستدادن میان تریدرها رایج میشود و میتواند باعث شود تا تریدر بیشازحد روی دارایی خاصی سرمایهگذاری کند. دفعه بعد که فومو را تجربه کردید، تحلیل کنید که احساس شما ممکن است ناشی از چه موضوعی باشد. شناخت این احساس میتواند راهنمای مناسبی برای قدم بعدیتان باشد.
بههمینترتیب، طمع هم اغلب زمانی گریبانگیر تریدرها میشود که معامله برندهای دارند و سود درخورتوجهی بهدست آوردهاند. دفعه بعدی که در موقعیت باز و برندهای بودید، احساستان را بررسی کنید. احتمالاً دلتان میخواهد موقعیت را باز بگذارید و سود بیشتری بهدست آورید؛ اما فراموش نکنید که در اغلب مواقع، خطر ازدستدادن سود بهدستآمده بسیار بیشتر از ظرفیتهای کسب سود بیشتر است.
بیشتر بخوانید: ۸ مورد از رایج ترین اشتباهات تریدرها که باید بدانید
درمجموع، بررسی احساسات و درک عمیق آنها اطلاعات مهمی درباره بازار دراختیارتان میگذارند. این اطلاعات به شما کمک میکنند تا درباره سرمایهگذاری بهتر تصمیمگیری کنید؛ بهویژه اگر این واقعیت را مدنظر قرار دهید که بسیاری از افراد دیگر نیز در بازار همین احساسات را تجربه میکنند و ممکن است براساس آنها، تصمیمهای غیرمنطقی بگیرند. پس، در یک کلام احساسات خود را درک کنید تا رقبایتان را شکست دهید!
۲. شکست در معاملهگری اجتنابناپذیر است
احساسات در بازار کریپتو اغلب با ازدستدادن پول گره خورده است و دلیل قانعکنندهای هم دارد. معاملات ارزهای دیجیتال بازی احتمالات هستند و باخت جزئی اجتنابناپذیر از بازی احتمال است. بیشک به روشی نسبتاً ریسکگریز میتوانید سرمایهگذاری کنید؛ اما همیشه فرصتی هم برای باختن باید در نظر بگیرید.
شعار معروف «بیش از توانِ باختن، سرمایهگذاری نکنید» یکی از توصیههای کاربردی معاملاتی است. اگر معامله یا سرمایهگذاری میکنید، بهترین حرکت این است که سرمایهتان را از ابتدا بهعنوان ضرر در نظر بگیرید. این مسئله میتواند از احساسات منفی پس از شکست جلوگیری کند و کمتر شما را بهسمت انجام معاملات غیرمنطقی و ریسکپذیری بیشازحد برای جبران شکستهایتان سوق دهد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ نکته مهم که تریدرهای تازهکار باید بدانند
فراموش نکنید تا زمانیکه پول در صرافی باشد، چیزی جز چند عدد روی مانیتور نیست. این موضوع پذیرش هرگونه ضرر را آسانتر میکند. فقط هنگامیکه سود به حساب بانکیتان برگردانده شود، میتوانید بگویید پولتان را با موفقیت از بازار برداشت کردهاید.
۳. تنوع ریسک را کاهش میدهد
اگرچه باختن پول جزئی اجتنابناپذیر از معامله است، همیشه اقداماتی وجود دارد که برای کاهش احتمال باخت میتوانید انجام دهید. با تقسیم پول روی چندین گزینه مختلف سرمایهگذاری، آثار نوسانهای قیمت بر دارایی خود را میتوانید کاهش دهید و درنتیجه، واکنشهای احساسی کمتری درقبال نوسانها از خود نشان دهید.
بهجای اینکه تمام پولتان را روی یک آلت کوین سرمایهگذاری کنید، تخممرغهایتان را در چندین سبد بچینید. برای مثال، مقداری بیت کوین و اتریوم و چند آلت کوین دیگر بخرید. این راهکار نهتنها به شما امکان میدهد تا بهراحتی جایگاه خود را در بازار صعودی حفظ کنید؛ بلکه اجازه میدهد تا روی روایتهای مختلف در بخشهای متفاوت سرمایهگذاری کنید.
بیشتر بخوانید: راهنمای متنوعسازی در سبد دارایی
۴. تجربه کسب کنید و از خطاهایتان درس بگیرید
یکی دیگر از روشهای مدیریت احساسات، کسب تجربه از خطاهای گذشته است. نگاهی به پشتسرتان بیندازید و معاملاتی را بررسی کنید که آنها را از سرِ ترس یا طمع یا فومو انجام دادهاید. با بررسی نتیجه این معاملات، اطلاعات مفیدی کسب میکنید. دفعه بعد که تحتتأثیر هیجانات بازار قرار گرفتید، از این اطلاعات برای تصمیمگیری منطقی و آگاهانه استفاده کنید.
۵. معاملات و احساساتتان را ثبت کنید
هرچه تجربه بیشتری کسب کنید، موقعیتهای خاص را بهتر میتوانید تشخیص دهید و براساس آنها عمل کنید. دادههای معاملات را در دفترچه معاملاتی خود وارد کنید و بنویسید که به چه دلایلی آنها را انجام دادهاید. همچنین، نتیجه معاملات را یادداشت و احساستان حین انجام هر معامله را ثبت کنید.
ایجاد دفترچه معاملاتی به شما کمک میکند تا در گذر زمان، معاملات خود را بررسی کنید و به خطاها و ضعفهای احتمالی در رویکرد معاملاتیتان پی ببرید. در طولانیمدت، این فرایند به شما اجازه میدهد تا بهجای معاملهگری احساسی، تصمیمهای منطقیتر و صحیحتری بگیرید.
بیشتر بخوانید: آموزش ساخت یک سیستم معاملاتی؛ از کجا شروع کنیم؟
۶. همیشه برنامه معاملاتی داشته باشید
بدیهی است که وقتی معاملهای برخلاف پیشبینیتان پیش میرود، اغلب ناراحت میشوید. تریدرهای باتجربه با تنظیم برنامه معاملاتی مشخص برای هر معاملهای که انجام میدهند، خودشان را برای سناریوِ شکست هم آماده میکنند.
آنان موقعیتهای ورود و خروج را مشخص میکنند و خطاهای رایج را در نظر میگیرند. علاوهبراین، با برنامهریزی قبلی دیگر تحتتأثیر احساسات و هیجانات بازار قرار نمیگیرید. تنها کاری که باید انجام دهید، وفادارماندن به برنامه معاملاتیتان است.
پیش از ورود به هر معاملهای، برنامه معاملاتی طراحی و نقطه ورود و حد سود و حد ضرر خود را تعیین کنید. برنامه معاملاتی باید استراتژی و قوانینی را مشخص کند که در طول معامله رعایت میکنید. در برنامه معاملاتی، باید نحوه مدیریت ریسک را نیز تعیین کنید و مطمئن شوید که بیشازحد درمعرض ریسک و ضرر نیستید.
بیشتر بخوانید: سفارشگذاری در صرافیهای ارز دیجیتال
جمعبندی
در بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال، تسلط بر احساسات و هیجانات یکی از کلیدهای اصلی کسب موفقیت است. احساساتی مانند ترس، حرص، طمع و فومو اغلب باعث تصمیمگیری احساسی و غیرمنطقی میشوند که ممکن است زیانهای فراوانی بهبار بیاورد؛ بنابراین، هر تریدری باید این احساسات و هیجانات را بشناسد.
در مطلب حاضر، به ۶ استراتژی مؤثر برای کنترل و مدیریت احساسات هنگام معاملهگری اشاره کردیم. راهکارهایی همچون شناخت و درک عمیق احساسات، پذیرش شکست و ناکامی در معاملهگری، ایجاد تنوع در سبد دارایی، درسگرفتن از خطاهای احساسی گذشته، ثبت هیجانات هنگام انجام معامله و تعیین استراتژیهای مدیریت ریسک پیش از ورود به هر موقعیت معاملاتی میتوانند به شما در مدیریت مؤثر احساساتتان کمک کنند.
در بازار پرتلاطم کریپتو، بهکارگیری راهکارهای مدیریت احساسات درکنار رویکردهای مختلف تحلیل فاندامنتال و تکنیکال میتواند نتایج معاملات تریدرها را بهتر و سودآورتر و پایدارتر کند.