شب سهشنبه ۳۰ آبان، خبری شوکهکننده در فضای ارزهای دیجیتال منتشر شد؛ چانگپنگ ژائو، مدیرعامل بزرگترین صرافی جهان استعفا داده و بایننس نیز با پرداخت جریمه سنگین ۴.۳میلیارد دلاری به آژانسهای آمریکایی موافقیت کرده است. اما پشت پرده استعفای ژائو چیست و آینده مهمترین سازمان فعال در فضای ارزهای دیجیتال جهان چه خواهد شد؟
ماجرای شب گذشته با انتشار گزارشی در وال استریت ژورنال کلید خورد؛ خبری غافلگیرکننده مبنی بر اینکه مدیرعامل بایننس با پذیرش اتهاماتش در رابطه با نقض مقررات ضدپولشویی در آمریکا، از سمت خود کنارهگیری کرده است تا این شرکت همچنان بتواند به فعالیتهای خود ادامه دهد و درگیر چالشهای قانونی بیشتری نشود.
این خبر کمی بعد از طرف ژائو تأیید شد و او با انتشار پیام زیر در توییتر، شخصاً جداییاش از بایننس را اعلام کرد:
امروز از سمت خود بهعنوان مدیرعامل بایننس کنارهگیری کردم. مسلماً این تصمیم از نظر احساسی برایم آسان نبود. اما میدانم که دارم کار درست را انجام میدهم. من اشتباهاتی کردهام و باید مسئولیت آنها را بر عهده بگیرم. این بهترین تصمیم برای جامعه ما، برای بایننس و برای شخص خودم است.
طبق اسنادی که از پرونده بایننس منتشر شده، بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان با این سه اتهام کلیدی مواجه است: ۱. نقض قوانین پولشویی در ایالات متحده ۲. فعالیت بدون مجوز در زمینه نقلوانتقالات مالی و ۳. نقض مقرراتی تحریمی ایالات متحده آمریکا.
در مسئله نقض مقررات تحریمی، به ارائه خدمات به کاربران ایرانی از طرف بایننس نیز اشاره شده است. برای مثال، وزارت دادگستری ایالات متحده گفته در بایننس مجموعاً ۹۰۰میلیون دلار تراکنش بین آمریکا و کاربران ایرانی انجام شده است که نقض صریح تحریمهای اقتصادی محسوب میشود.
جریمه سنگین ۴.۳میلیارد دلاری بایننس توسط دولت آمریکا در واقع برای حلوفصل همین اتهامات در نظر گرفته شده است و این مجموعه را قادر میسازد تا علیرغم ارتکاب تخلف، به فعالیتهای خود ادامه دهد و شرایط برایش بحرانیتر نشود. البته بخش اعظمی از فعالیتهای بایننس طی سالهای پیش رو، با نظارت نهادهای آمریکایی انجام خواهد شد.
طبق اعلام وزارت دادگستری آمریکا، بایننس علاوهبر پرداخت جریمه میلیاردی، پذیرفته است تا بهطور کامل از بازار آمریکا خارج شده و یک ناظر بهمدت ۵ سال برای تسویه اتهامات مرتبط با شبکه مقابله با جرائم مالی (نهاد ناظر در حوزه پولشویی) و دفتر کنترل داراییهای خارجی (OFAC – نهاد ناظر در زمینه تحریمهای اقتصادی در آمریکا)، ویژه این صرافی منصوب شود.
آینده بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان چه خواهد شد؟
همان طور که گفته شد، بایننس پذیرفته ضمن پرداخت ۴.۳میلیارد دلار جریمه (۳.۴میلیارد دلار به شبکه مقابله با جرائم مالی و ۹۶۸میلیون دلار به دفتر کنترل داراییهای خارجی)، از بازار ایالات متحده آمریکا خارج شود، اما این موضوع منجر به توقف فعالیتهای بایننس در ابعاد بینالملل و خارج از مرزهای آمریکا نمیشود. درمورد خروج بایننس از آمریکا نیز باید این مسئله شفاف شود که منظور از خروج بایننس از بازار آمریکا، بخش بینالمللی این صرافی یا همان «Binance.com» است و طبق اعلام یکی از مقامهای ارشد وزارت خزانهداری آمریکا، شعبه ایالات متحده این صرافی یعنی «Binance.us» که با نام «BAM Trading Services» بهعنوان یک کسبوکار ارائه خدمات پولی در آمریکا ثبت شده است، شامل این تغییرات نمیشود.
وزارت خزانهداری ایالات متحده در طول دوره نظارت پنجساله خود که کمی قبل به آن اشاره شد، به سوابق و سیستمهای بایننس دسترسی خواهد داشت تا اطمینان حاصل کند که خللی در پیروی این صرافی از تعهداتش رخ نمیدهد.
به غیر از مجموعه بایننس، چانگپنگ ژائو، مدیرعامل سابق این صرافی نیز با اتهاماتی جداگانه مواجه است. او نیز مثل بایننس اتهامات خود را پذیرفته و موافقت کرده است که در ادامه مسیر با دادگاه ایالات متحده همکاری کامل داشته باشد. ژائو در حال حاضر با قرار وثیقه ۱۷۵میلیون دلار از بازداشت آزاده شده است و موافقت کرده است تا ۱۴ روز پیش از صدور حکمش در ۲۳ فوریه ۲۰۲۴ (۵ اسفند ۱۴۰۲)، به ایالات متحده بازگردد، محل سکونت خود را با دادگاه در میان بگذارد و در صورت حاضرنشدن در جلسه دادگاه، حکم دستگیریاش صادر شود.
ازآنجاییکه انتظار میرود که ایالات متحده حکم وثیقه ژائو را بازبینی کند، او تا روز دوشنبه، ۲۷ نوامبر (۶ آذر) در سیاتل خواهد ماند. ژائو چندین سال است که در دبی زندگی میکند و درحالیکه هیچ توافقی برای استرداد مجرمان بین ایالات متحده و امارات متحده عربی وجود ندارد، دو کشور سال گذشته توافقی دوجانبه را برای تقویت همکاری در حوزه قضایی منعقد کردند.
مدیرعامل سابق بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان که حالا باید طی ماههای آینده درگیر حلوفصل اتهامات خود در دادگاه باشد، در پیام استعفایی که شب گذشته منتشر کرد، ریچارد تِنگ، عضو قدیمی بایننس و رئیس بخش بازارهای منطقهای این صرافی را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.
تِنگ پیش از پیوستن به بایننس، در مقطعی ناظر قانونی ارشد بورس سنگاپور بوده است و ژائو نیز گفته مطمئن است با حضور تِنگ در این نقش و در کنار تیم بایننس، بهترین روزها در انتظار این مجموعه و همین طور صنعت ارزهای دیجیتال است.
مدیرعامل سابق بایننس درباره آینده خود این طور توضیح داده است:
ابتدا زمانی را به استراحت اختصاص خواهم داد. برای بعد از آن، هماکنون ایدهام این است که احتمالاً سرمایهگذاریهای منفعلی انجام دهم، سهامدار یا مالک مقدار کمی توکن در استارتاپهای حوزه بلاکچین، وب ۳، دیفای، هوش مصنوعی و بیوتکنولوژی شوم. دیگر نمیتوانم خودم را بهعنوان مدیرعامل یک استارتاپ تصور کنم. از اینکه یک فرصت و شانس خوب در زمینه کارآفرینی داشتم راضی هستم. اگر کسی علاقه به شنیدن داشته باشد، ممکن است برای تعداد کمی از کارآفرینان آینده در نقش مربی یا راهنما ظاهر شود. حداقل میتوانم به آنها بگویم چه کارهایی را نباید انجام دهند.
ژائو پیام خود را با این جملات به پایان رسانده است:
این را با افتخار میگویم که در قطعنامههای ما با آژانسهای آمریکایی، آنها هرگز نگفتهاند که بایننس وجوهی از کاربران خود سرقت کرده یا اینکه بازار را دستکاری کرده است. جای سرمایهها [کاربران] امن است (!Funds are SAFU).
در این باره بیشتر بخوانید:
- بایننس در حال رهبری سیستم تجاری نوآورانه کریپتو است
- آیا بایننس میخواهد به فیسبوک ارزهای دیجیتال تبدیل شود؟
- ثروتمندترین افراد حوزه ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۲ چه کسانی هستند؟
- وضعیت بازار پس از استعفای ژائو: بازیابی قیمت بیت کوین، BNB و بالارفتن شانس تأیید ETFهای نقدی از نگاه تحلیلگران
- گزارش ماه آبان بازار ارزهای دیجیتال؛ بیت کوین در آستانه رکوردشکنی در ایران
- مدیرعامل بایننس: پوتین پرنفوذترین فرد در حوزه بلاک چین است!