بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز در روز ۹ آوریل (۲۰ فروردین)، سازمان دولتی چین قصد دارد تا استخراج ارزهای دیجیتال را در این کشور متوقف سازد. با توجه به این حقیقت که اکثر استخرهای استخراج ارزهای دیجیتال در خاک کشور چین قرار دارند، اجرای این تصمیم میتواند ضربهی بزرگی را به صنعت ارزهای دیجیتال وارد کند. با این حال، اجرای این تصمیم هنوز قطعی نشده و برخی از اعضای جامعه، از آن به عنوان یک خبر منفی معمولی یاد کرده و تحقق آن را ناممکن دانستهاند.
مقدمهای بر رابطهی چین و ارزهای دیجیتال
مقامات چینی، از سپتامبر ۲۰۱۷ تا کنون، زمانی که سختگیری بدخواهانهای علیه عرضه اولیه سکه (ICO) و صرافیها در پیش گرفته شد، رویکرد «اول بلاک چین، بعد بیت کوین» را رهبری کردهاند. در حال حاضر، مردم چین میتوانند ارز دیجیتال داشته باشند اما از خرید و فروش آنها منع شدهاند. صنعت استخراج محلی نیز در معرض این سرکوبها قرار گرفته است.
در ماه فوریه ۲۰۱۸، سیانان مانی (CNN Money) گزارش داد که دولت چین، به دلیل مسائل مالیاتی و به طور کلی، خطرناک بودن عمل استخراج برای محیط زیست، ماینرهای ارزهای دیجیتال را به خروج سازمان دهی شده از این صنعت وادار کرد.
در واقع، طبق مقالهی ماه گذشتهی کوارتز (Quartz)، بهترین قانونگذاران مالی اینترنتی، گروه پیشرو در بهبود خطرات مالی اینترنتی، به مقامات این کشور دستور دادند تا از تمام گزینههای موجود، مانند اقدامات مربوط به قیمت برق، کاربری زمین، مالیات و حفاظت از محیط زیست، در راستای وادار کردن ماینرها به متوقف ساختن کسب و کارشان، استفاده کنند.
علاوه بر آن، این سازمان همچنین مقامات منطقهای را مجبور به ارائهی گزارش در خصوص روند پیشرفت و جزییات امکانات استخراج موجود در حوزهی قضایی خودشان کرد. در پاسخ به این سرکوب شدید، برخی از بزرگترین عاملان استخراج چینی تصمیم به جابهجایی مغازه و یا تغییر روند اصلی کسب و کار خود گرفتند.
بنابراین، تولیدکنندهی تراشهی ای سیک (ASIC) و بیت مین (Bitmain) که زمانی سودآورترین شرکت در این عرصه بود و اکنون به دلیل بازار نزولی ارزهای دیجیتال با مشکلات قابلتوجهی دست و پنجه نرم میکند، تصمیم گرفت که از هوش مصنوعی (AI) به عنوان منبع درامد جایگزین استفاده کند و به این صنعت روی آورد.
جیهان وو (Jihan Wu)، مدیرعامل اجرایی اسبق بیت مین، در آن زمان اذعان داشت:
به عنوان یک شرکت چینی، باید آماه باشیم.
این شرکت همچنین تصمیم به انجام یک عملیات استخراج بزرگ در راکدیل (شهری در استرالیا) گرفت اما به علت سقوط بازار، اوایل امسال این برنامه را به تعویق انداخت. با این حال، چین همچنان قدرتمندترین کشور در عرصهی استخراج ارزهای دیجیتال محسوب میشود. بنا بر دادههای به دست آمده از سایت Blockchain.com، بزرگترین استخرهای استخراج بیت کوین، توسط شرکتهای چینی کنترل میشوند.
بنا بر مطالعهی اخیر دانشگاه کمبریج، سلطهی کشور چین در بازار استخراج ارزهای دیجیتال، به دلیل برق ارزان و زمینهای موجود در مناطقی مانند سینکیانگ، مغولستان داخلی، یوننان و سیچوآن، به دست آمده است. گزارشهای منتشر شده در همان زمان نیز نشان میدهند که بیش از دو سوم استخرهای جهانی استخراج در چین قرار دارند.
برنامههای جدید
کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین (NDRC)، استخراج ارزهای دیجیتال را به دلیل ناسازگار بودن آن با محیط زیست، منع میکند. اکنون، آژانس برنامهریزی ملی چین، کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی، اعلام کرده که ممکن است استخراج ارزهای دیجیتال را در کشور ممنوع کند.
به طور خاص، اولین بار، روزنامهی دولتی سکیوریتیز تایمز (Securities Times) اعلام کرد که پیشنویس این فهرست به طور واضح نشانگر نگرش سیاست صنعتی این کشور در قبال صنعت ارزهای دیجیتال است. پس از آن، رویترز نیز این خبر را منتشر کرد.
بدین ترتیب، NDRC، استخراج ارزهای دیجیتال را به پیشنویس فهرست فعالیتهای صنعتی که این آژانس به دلیل نداشتن شرایط تولید ایمن، هدر رفتن جدی منابع، آلوده کردن محیط زیست و دیگر مسائل قصد تعطیل کردن آنها را دارد و باید در آنها تجدید نظر کند، افزود.
این حرکت، بخشی از فهرست گستردهی NDRC برای هدایت بازسازی صنعت است. این فهرست، از سال ۲۰۰۵ صادر شده و مشخص میکند که کدام صنایع باید در کشور، تشویق، محدود و یا حذف شوند.
این آژانس، تا کنون برای حذف صنعت استخراج ارزهای دیجیتال مهلت زمانی مشخص نکرده اما در عوض، لازم میداند که به سرعت کاهش یابد. مردم، هم اکنون تا تاریخ ۷ می (۱۷ اردیبهشت) فرصت دارند تا در مورد این پیش نویس، نظرات خودشان را مطرح کنند.
روزنامهی محلی South China Morning Post اعلام کرد که این برنامههای جدید، نه تنها برای ماینرها بلکه برای سازندگان ریگ ماینینگ ارزهای دیجیتال نیز، عدم اطمینان را به همراه خواهد داشت. این موضوع شامل بیت مین که در سال ۲۰۱۷، حدود سه چهارم بازار جهانی را کنترل میکرد و همچنین شرکت کنان کریتیو (Canaan Creative)، یکی دیگر از سازندگان سخت افزار استخراج چینی نیز میشود. هردوی این شرکتها برای عرضه اولیهی سهام (IPOs) در هنگ کنگ ثبت نام کرده بودند اما با شک و تردید از سوی ناظران مواجه شدند.
علاوه بر آن، طبق فرم ارزیابی IPO، تا اواسط سال ۲۰۱۸، بیت مین، یازده مزرعهی استخراج را در چین اداره میکرد و از این رو، به طور گستردهای تحت تأثیر برنامههای NDRC قرار خواهد گرفت. به گزارش چندین رسانه، این شرکت از ارائهی نظر در خصوص این مسئله خودداری کرده است.
واکنش جامعه
از لحاظ تاریخی، اخبار گسترده در چین، روی بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد. برای مثال، زمانی که قانونگذاران محلی، ژانویه سال گذشته، محدودیت دیگری را برای ارزهای دیجیتال اعلام کردند، قیمت بیت کوین در بیشتر از یک ماه، به سرعت به پایینترین سطح خود سقوط کرد. همچنین قیمت اتریوم (ETH) و ریپل (XRP) نیز به ترتیب، ۱۹ و ۲۹ درصد کاهش یافت.
به طور مشابه، مارک داریا (Mark D’Aria)، مؤسس و مدیر عامل Bitpro Consulting LLC، شرکت نیویورکی که نصب و عملکرد ماینینگ را مدیریت میکند، اذعان داشت که اگر این ممنوعیت جدید نیز پیادهسازی شود، احتمالاً تأثیر زیادی روی صنعت جهانی ارزهای دیجیتال خواهد داشت.
وی به سایت خبرگزاری کوین تلگراف گفت:
در کوتاه مدت، این اتفاق میتواند بسیار مخرب واقع شود.
وی در ادامه اظهار داشت:
مسلماً در عرصهی صنعت استخراج ارزهای دیجیتال، برندگان و بازندههای زیادی وجود خواهد داشت، زیرا ماینرهای غیر چینی، از کاهش قابل توجه سختی شبکه و همچنین سخت افزار ارزان قیمت مازادی که برای چین در دسترس نخواهد بود، سود خواهند برد.
داریا در ادامه توضیح داد که با این حال، تأثیر نهایی، به چگونگی، شرایط و زمان اجرای این ممنوعیت بستگی دارد و این موضوع اکنون روشن نیست. او افزود:
اگر چنین حکم شود که تمام ماینرها باید به سرعت دست از کار بکشند، تمام نرخ هشهایی که بلافاصله کاهش مییابند، عملیات تکنیکال بلاک چین بیت کوین را به طور قابلتوجهی تخریب خواهند کرد و آن را تا زمان کاهش سختی بعدی کند خواهد کرد. اگر این ممنوعیت بلافاصله پس از آخرین تنظیم سختی پیادهسازی شود، این دورهی گذرا میتواند تا ماهها ادامه پیدا کند.
داریا توضیح داد که در حالت بدتر، ممکن است ماهها طول بکشد تا شبکه به حالت قبلی خود بازگردد اما در هر صورت، بلاک چین بیت کوین باید در بلند مدت امن باشد. وی افزود:
این نمونهی دیگری از میزان واقعی مقاومت بیت کوین است. بیت کوین میتواند در کوتاه مدت مختل شود اما در بلندمدت برای جبران این شرایط تنظیم خواهد شد.
وی توضیح داد:
سختی شبکه هر ۲۰۱۶ بلاک یک بار تنظیم میشود. این کار با نرخ هش ثابت، تقریباً هر دو هفته یک بار انجام میشود. اگر از بین رفتن ۸۰ درصد نرخ هش با تصویب قانون ممنوعیت، در بلاک ۱۶ام پس از تنظیم سختی شبکه اتفاق بیفتد، استخراج ۲۰۰۰ بلاک باقی مانده تا تنظیم سختی بعدی با فرض بر اینکه انتقال تجهیزات ماینینگ به خارج از چین به یکباره صورت نگیرد، ۵ برابر بیشتر طول خواهد کشید.
داریا اظهار داشت:
این دو هفته ممکن است بیش از دو ماه به طول بیانجامد. در طی این دو ماه، نرخ تراکنش، به میزان ۸۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد، به این معنا که تأییدهایی که در گذشته در چند دقیقه انجام میشدند، ساعتها طول خواهند کشید و کارمزدها نیز به دلیل رقابت بر سر فضای بلاک، به شدت بالا خواهند رفت. زمانی که بیت کوین همچنان به دلیل آهسته و گران بودن برای استفاده، مورد انتقاد قرار میگیرد، کمک کردن به بیت کوین کار سختی است. اما اگر چین به ماینرها اجازه دهد تا در طی چند هفته به استخراج ارزهای دیجیتال پایان دهند، تنظیم سختی شبکه، به زیبایی، کاهش نرخ هش را مدیریت خواهد کرد و در عملکرد بلاک چین بیت کوین تغییر بسیار کمی ایجاد خواهد شد.
با این حال، اگر این ممنوعیت اجرا شود، بخشی از اقتصاد استخراج ارزهای دیجیتال ممکن است تبدیل به فعالیتهای زیرزمینی شود اما محدودهی کلی عملیات استخراج برای چین، دیگر مانند گذشته نخواهد بود و ممکن است در این حالت، دیگر کشورها این قدرت را در دست بگیرند.
داریا اذعان داشت:
استخراج ارزهای دیجیتال در چین میتواند در مقیاس بسیار کوچکی ادامه پیدا کند، به عنوان مثال، در زیر زمینی در اینجا و در آلونکی در جای دیگر و غیره. با این حال، قابل قبول نیست که مزرعههای استخراج، بدون اطلاع مقامات، در حد مگاوات برق مصرف کنند. حتی اگر تعداد کمی از ماینرهای چینی سعی کنند تا در مقیاس کوچک به فعالیت بپردازند، در سطح جهانی ناچیز خواهد بود.
او توضیح داد:
ایالات متحده آمریکا، کانادا، اسکاندیناوی و چندین کشور اروپای شرقی، سهم بزرگی از قدرت استخراج را از آن خود خواهند کرد و به احتمال زیاد، سختافزار استخراج، در نهایت، به کسانی که خارج از چین هستند و همچنان از آن استفاده میکنند، محدود خواهد شد.
ترس، عدم اطمینان و تردید؟
بخش دیگر جامعه ارزهای دیجیتال دلیلی برای وحشت کردن نمیبینند. برای مثال، دوی وان (Dovey Wan)، یکی از شرکای شرکت سرمایهگذاری مبتنی بر بلاک چین Primitive، خاطر نشان کرد که حدود صلاحیت NDRC در خصوص حذف این صنایع مورد نظر، محدود به نظر میرسد.
دوی وان اذعان داشت:
نسخهی دیگری از این پیشنهاد، در سال ۲۰۱۱ منتشر شد. بدیهی است که بسیاری از مسائلی که باید در نسخهی ۲۰۱۱ حذف میشدند، در نسخهی ۲۰۱۹ دوباره دیده میشوند. چنین پیشنهادی در چین، تنها یک پیشنهاد است.
دیدگاه مشابهی از سوی کاترین وو (Katherine Wu)، یکی از تحلیلگران صنعت ارزهای دیجیتال مطرح شد. وی به مجلهی وایرد (Wired) گفت که این سرکوب، در مقایسه با قوانین پیشین ارزهای دیجیتال در کشور، غیر مستقیمتر به نظر میرسد و وضعیت بسیاری از صنایعی که نام آنها در فهرست فعالیتهای بیفایدهی این کمیسیون آمده، در حال حاضر از حذف فوری دور است.
ژائو کیانجی (Zhao Qianjie)، کارمند پیشین صرافی BTCChina در خصوص آن که دولت نباید تحریمهای سختگیرانهای را برای ماینرهای محلی در نظر بگیرد، به روزنامهی نیویورک تایمز گفت:
این صنعت، به عنوان صنعتی در نظر گرفته شده که نه تشویق شده و نه اجازهی گسترش یافتن داشته است، اما این ممنوعیت نیست.
اِمین گون سیرر (Emin Gün Sirer)، خالق اولین ارز دیجیتال برای استقرار مفهوم اثبات کار (PoW) و استاد دانشگاه کرنل، با انتشار توییتهایی اعلام داشت که این اخبار به معنی پایان راه بیت کوین نیست.
وی اذعان داشت:
این امر تنها به این معناست که بیشتر قدرت هش از مرز خارج میشود. بخشی از آن به زیرزمینهای چین، به اتاقهای مخفی کارخانههای قدیمی میرود. هزینهی ایجاد کوین ممکن است بالا برود، اما این اتفاق روی قیمت کوین به هیچ وجه تأثیر نخواهد گذاشت.
سیرر در ادامه، این اخبار رسانهها را ترس، عدم اطمینان و تردید در چین دانست.
وی در توییتر خود نوشت:
گرچه، تا زمانی که ترس، عدم اطمینان و تردیدی که مصرفکنندگان را تحت تأثیر قرار میدهد ادامه یابد، احتمال این اتفاق بسیار کم است. ماینرها تحت تأثیر خواهند بود نه کاربران معمولی.
در عوض، سیرر در راستای صحبت در مورد وضعیت اثبات سهام (PoS) در بازار جهانی ارزهای دیجیتال که به اعتقاد او نسبت به اثبات کار مزایای بیشتری دارد، به این اخبار اشاره کرد. او اذعان داشت:
زمان آن رسیده که برخی از بزرگسالان، به آن چه که در خصوص استخراج اثبات کار اتفاق افتاده، یعنی طبقههایی از ماشینها که محاسبات بی فایدهای را انجام میدهند و تنها هدف آنها حفظ دیگر طبقات ماشینهاست، نگاهی بیندازند.
وی در ادامه گفت:
این کار، هدر دادن برق است. سال پیش رو، سال سیستمهای اثبات سهام خواهد بود. این سیستمها کم مصرف، پایدار و ساکن خواهند بود. آنها هیچ ارزشی را از ذخیرهی ارزش خود به شرکت برق نمیدهند. برای تأمین امنیت آنها، هیچ وابستگی به کمیسیون انرژی دولت وجود نخواهد داشت.
قابل ذکر است که هفتههای گذشته، شهر میزولا در ایالت مونتانای آمریکا، برای استخراج ارزهای دیجیتال، قوانین جدیدی را صادر کرد و ماینرها را به استفاده از انرژیهای تجدید پذیر مقرر ساخت.
با این وجود، در حالی که در واقع، اثبات سهام، به طور کلی نسبت به اثبات کار، در مصرف انرژی بهینهتر است، امکان دارد ضعفهایی نیز داشته باشد. داریا در این خصوص هشدار داد:
مسلماً، تفاوت اصلی میان اثبات کار و اثبات سهام، پیوندی جداییناپذیر میان بلاک چین و دنیای واقعی برای بهتر یا بدتر بودن است. در حالی که اثبات سهام صرفاً به عنوان یک ساختار محاسباتی و اجتماعی وجود دارد، هیچکس نباید به منظور حفظ اجرای سیستم، هیچ چیز خارجی را به آن تحمیل کند و بدون وجود هیچچیزی برای محکم ساختن ارزش آن به دنیای واقعی، بحران اعتماد در ارزش ارز دیجیتال میتواند به یک مارپیچ مرگباری که در آن امنیت به دلیل از دست رفتن ارزش کوینی که به طور مؤثر از بین رفته کاهش یافته است، منجر شود.
وی در نهایت گفت:
تنها به این دلیل که تا کنون شاهد رخ دادن چنین اتفاقی برای بلاک چین اثبات سهام نبودهایم، نمیتوان گفت که نمیتواند اتفاق بیفتد. برای هر اتفاقی یک بار اولی وجود دارد.
منبع: cointelegraph
در این باره بیشتر بخوانید:
- نگاهی به وضعیت قانونی استخراج ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف جهان
- حمله همه جانبه به بیت کوین؛ جنگ قدرت بین تمرکز و تمرکززدایی!
- کرونا و قیمت بیت کوین: آیا چین انحصار خود در ماینینگ را از دست میدهد؟
- دشمنی ۱۲ ساله چین و بیت کوین؛ این کشور نزدیک به ۲۰ بار تلاش کرده تا بیت کوین را بکشد
- قیمت بیت کوین از سال ۲۰۰۹ تاکنون؛ مرور اتفاقات تاریخی مهم + نمودارها
- سقوط قیمت بیت کوین به ۳۲.۵ هزار دلار؛ ترس از وضعیت چین