تله گاوی (bull trap) یک سیگنال نادرست در تحلیل تکنیکال و معاملات است. این تله زمانی اتفاق میافتد که در روندِ نزولیِ یک سهم، شاخص یا ارز دیجیتال، حرکت قیمت برای مدتی تغییر کرده و فعالان بازار را متقاعد میکند که روند صعودی شروع شده است؛ اما روند دوباره معکوس و نزولی شده و سطح حمایت قبلی را روبهپایین میشکند. این حرکت قیمتی تریدرها و سرمایهگذاران را به دام میاندازد و به افرادی که موقعیتهای لانگ گرفته بودند، ضرر وارد میکند. از تله گاوی ممکن است بهعنوان «الگوی شلاقی» نیز یاد شود. متضاد تله گاوی، تله خرسی نام دارد و به حالتی گفته میشود که در یک روند صعودی، قیمتها برای مدتی نزولی میشوند و سپس دوباره به روند صعودی اصلی بازمیگردند. در ادامه به کمک مقالهای از وبسایت اینوستوپدیا، بیشتر با این مفهوم آشنا خواهید شد.
تله گاوی چیست و بیانگر چه موضوعی است؟
همانطور که گفته شد، تله گاوی زمانی اتفاق میافتد که معاملهگر یا سرمایهگذار با این تصور که روند نزولی به پایان رسیده است، اقدام به خرید سهام یا جفتارزی میکند که یک سطح مقاومتی را شکسته است. این اتفاق در استراتژیهای معمولِ تکنیکالمحور بسیار رایج است؛ اما برخلاف بسیاری از موارد که تحلیل درست عمل میکند، در تله گاوی قیمت دوباره تغییر مسیر داده و روند نزولی قبلی را ادامه میدهد. به این ترتیب تریدرها با خرید دارایی یا گرفتن موقعیت لانگ، در تله افتاده و متضرر میشوند.
معاملهگران و سرمایهگذاران باید با دریافت تأییدیههایی از نمودار سهم یا دارایی، از تلههای گاوی دوری کنند. برای مثال، یک تریدر برای اطمینان از شروع روند صعودی، باید به حجم مبادلات توجه کند، این حجم باید از میانگین حجم کندلهای قبلی بیشتر باشد. استفاده از کندل استیک هم میتواند به این موضوع کمک کند، برای اطمینان از روند صعودی باید بهدنبال کندلهای گاوی بود. زمانی که مقاومت شکسته میشود، اما حجم مبادلات بهاندازه کافی نیست یا الگوهای شمعی غیرقطعی مانند «ستاره دوجی» در نمودار دیده میشود، احتمال وقوع تله گاوی وجود دارد.
چرا تله گاوی اتفاق میافتد؟
از دیدگاه روانشناسانه، تله گاوی زمانی اتفاق میافتد که بعد از شکست ناحیه مقاومت روبهبالا، خریداران نمیتوانند با قدرت از روند صعودی حمایت کنند. این عدم توانایی در حمایت از روند، ممکن است بهدلیل کاهش اندازه و قدرت حرکت قیمتی باشد. در این میان، فروشندگان با دیدن واگرایی از فرصت استفاده کرده و داراییهای خود را به فروش میرسانند. قیمت به مقاومت قبلی پولبک زده و آن را روبهپایین میشکند و این موضوع باعث فعال شدنِ حد ضررهای خریداران و افت شدید قیمت میشود.
در برخورد با تله گاوی چه باید کرد؟
بهترین راه برای مواجهه با تلههای گاوی، تشخیص علائم هشداردهنده قبل از وقوع این اتفاق است. همانطور که گفته شد، کاهش حجم معاملات یکی از این علائم است. در چنین شرایطی که احتمال وقوع تله گاوی وجود دارد، تریدر باید در سریعترین زمان ممکن از معامله خارج شود. در چنین مواقعی تنظیم حد ضرر در صرافی میتواند کاربردی باشد، مخصوصاً در شرایطی که بازار میتواند باعث تصمیمات هیجانی شود.
مثالی از تله گاوی
در این مثال، طی یک فشار فروش شدید قیمت سهم به سرعت افت میکند و کف قیمتی سالانه جدیدی را ثبت میکند. سپس قیمت به سرعت بازیابی میشود و ناحیه مقاومتیِ خط روند را روبهبالا میشکند. بسیاری از تریدرها و سرمایهگذاران با این پیشبینی که مقاومت از بین رفته است، اقدام به خرید دارایی میکنند. اما قیمت بلافاصله افت شدیدی را تجربه کرده و روند نزولی خود را ادامه میدهد. خریدارانی که در دو کندل قبلی موقعیت لانگ گرفته بودند، ضررهای سنگینی را متحمل میشوند، مگر اینکه روشهای مدیریت ریسک را اجرا کرده باشند.
تریدر یا معاملهگر برای اجتناب از گیر کردن در تله گاوی، باید منتظر تأییدیههای محکمی باشد و بعد از گرفتن این تأییدیهها وارد معامله شود یا حد ضررهای بسیار نزدیک به خط حمایتی و اندکی پایینتر از این خط تنظیم کند.