روز گذشته یکی از کاربران پلتفرم اوپن سی (OpeanSea) یک توکن غیرمثلی (NFT) جعلی را که به یک هنرمند مشهور بریتانیایی نسبت داده بود با قیمت ۳۴۰,۰۰۰ دلار به فروش رساند. خریدار این اثر گفته است که این کلاهبردار ساعاتی پس از پایان مزایده تمام مبلغ پرداختشده را به او بازگردانده است.
به گزارش گیزمودو، روز سهشنبه در اتفاقی شبیه به یک کلاهبرداری، یک سرمایهگذار ناشناس ۳۴۰,۰۰۰ دلار برای خرید یک توکن غیرمثلی از وبسایت بنکسی (Banksy) پرداخت کرد و در نهایت متوجه شد که این اثر جعلی بوده است.
بنکسی نام مستعار یک هنرمند، فعال سیاسی، کارگردان و نقاش مشهور بریتانیایی است که آثار هنری او با محتوای سیاسی و اجتماعی در خیابانهای شهرهای مختلف جهان به تصویر درآمده است.
این اثر هنری که در واقع یک نمونه کپیبرداریشده از آثار مجموعه کریپتوپانکس (CryptoPunks) است، صبح روز سهشنبه در وبسایت رسمی بنکسی، در آدرسی که در حال حاضر حذف شده است قرار داده شد. تنها چیزی که در این صفحه دیده میشد، یک فایل تصویری با فرمت «JPEG» بود که احتمالاً بنکسی در تقابل با این موضوع که فروش توکنهای غیرمثلی کریپتوپانکس به ۱ میلیارد دلار رسیده است خلق کرده بود. این اثر نشاندهنده روش معمول بنکسی در تفسیر رویدادهای اجتماعی است و به ردپای کربنی که توکنهای غیرمثلی از خود به جا میگذارند اشاره دارد. طراح این اثر هم که خود را جای بنکسی معرفی کرده است، نام این اثر را «پخششدن دوباره فاجعه عظیم تغییرات آبوهوایی» گذاشته است.
این اثر هنری در ساعات ابتدایی روز سهشنبه توسط هنرمندی به نام گاکمن (Gaakmann) در بازار NFTهای اوپن سی قرار داده شد. گفتنی است که بنکسی پیش از این با نام مستعار گاکمن فعالیت کرده است. به عبارت دیگر، باتوجه به اینکه این اثر در وبسایت رسمی بنکسی قرار داشت و از نام مستعار او برای معرفی این NFT استفاده شده بود، به نظر میرسید که این توکن غیرمثلی بهاندازه سایر NFTها قانونی است و به همین دلیل هم کاربران مزایده را آغاز کردند.
برنده این مزایده یک کلکسیونر فعال در حوزه توکنهای غیرمثلی است که با نام مستعار پرنکسی (Pranksy) فعالیت میکند. دادههای ثبتشده در بلاک چین اتریوم نشان میدهد که او ۱۰۰ اتر، کمی بیشتر از ۳۴۰,۰۰۰ دلار، برای خرید این اثر پرداخت کرده است.
اینجا بود که همه چیز عجیبتر شد. صفحه مربوط به این اثر بیسروصدا از وبسایت بنکسی حذف شد، بدون آنکه در مورد نحوه قرارگرفتن این صفحه در وبسایت بنکسی اطلاعرسانی شود. خریدار ناشناس این اثر در مصاحبه با بیبیسی (BBC) گفت که احتمال میدهد وبسایت بنکسی هک شده باشد و یک هنرمند کلاهبردار این صفحه را که ظاهراً معتبر به نظر میرسد در وبسایت او قرار داده باشد.
تیم بنکسی هم در ادامه با ارسال بیانیهای به بیبیسی اعلام کرد که هیچ حراجیای برای فروش اثری به صورت توکن غیرمثلی از سوی این هنرمند صورت نگرفته است و حراج بازار اوپن سی ارتباطی با بنکسی ندارد. رسانه گیزمودو که این گزارش را تهیه کرده، گفته است با پست کنترل (Pest Control)، آژانسی که بهعنوان سخنگوی بنکسی با رسانهها همکاری میکند هم تماس گرفته و جویای آخرین اخبار شده است.
به نظر میرسد که این کلاهبرداری حداقل تا این لحظه پایان خوشی داشته است. حساب گاکمن که ظاهراً او این کلاهبرداری را طراحی کرده بود، تنها چند ساعت پس از پایان این حراج تقلبی، ۱۰۰ اتر پرداختشده از سوی خریدار این اثر را به حساب او بازگرداند. این خریدار ناشناس به رسانه مادربورد (Motherboard) گفته است که قصد دارد حداقل فعلاً این اثر هنری را نزد خود نگه دارد.
در این باره بیشتر بخوانید:
- مدیرعامل توییتر اولین توییت تاریخ را بهصورت توکن (NFT) به فروش گذاشت
- گوچی هم وارد حوزه NFT میشود
- مجموعه توکن غیرمثلی لیونل مسی در اترنیتی چین به فروش میرسد
- عجیب اما واقعی؛ توکنهای غیرمثلی اعداد تصادفی حجم بازار ۴۰ میلیون دلاری دارند!
- دستورالعمل تازه FATF این هفته منتشر میشود؛ دیفای، NFTها و استیبل کوینها هدف قرار می گیرند؟
- نقص فنی در بازار اوپنسی؛ هکرها NFTهای مشهور را با قیمتهای بسیار پایین میخرند