به گزارش انتخاب به نقل از ایرنا، مدیرعامل مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران (ایران کد) از ارائه پروژه هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در اجلاس جهانی جی اس ۱ خبر داد و گفت: بهزودی این هنر- صنعت ایرانی برای جلوگیری از تولید و فروش فرشهای تقلبی در بستر بلاک چین شناسنامهدار میشود. «سیدحسین پاریاب» امروز (سه شنبه) در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا، از ارائه سه پروژه هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاک چین، اصالت کالا و کدینگ خدمات برای نخستین بار در اجلاس جهانی جی اس ۱ خبر داد. جی.اس ۱ (GS1) یک سازمان جهانی غیرانتفاعی، غیرسیاسی و غیردولتی با سابقه ۴۵ ساله است که استانداردهای بینالمللی در خصوص مدیریت زنجیره تأمین جهانی را وضع کرده است؛ شعار جی.اس ۱ «زبان جهانی کسب وکار» است و تسهیل تجارت جهانی را رسالت خود میداند.
استانداردهای GS1 پرکاربردترین استانداردهای جهان محسوب شده و حاصل یک خرد جمعی است.
این سازمان همواره با نهادهای معتبر جهان از جمله استانداردهای سازمان ملل و سازمان استاندارد جهانی (ISO) در خصوص وضع استانداردها تعامل داشته است. همچنین جی. اس ۱ با سازمان جهانی گمرکات (WCO)، سازمان تجارت جهانی (WTO) برای ایجاد زبان مشترک و تسهیل تجارت بینالملل، قراردادهای مشترک امضا کرده است. مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران (جی.اس ۱ ایران) نیز در سال ۱۳۷۴ با هدف ارائه خدمات سازگار با استانداردها و راهکارهای جهانی برای تأمین نیازهای تجاری و کدگذاری فرآیندهای زنجیره تأمین ایجاد شد.
پاریاب، به برگزاری هجدهمین اجلاس جهانی جی اس ۱ در بروکسل بلژیک اشاره کرد و افزود:
در این دوره جمهوری اسلامی ایران همراه با ۲۲ کشور دیگر در حوزه «آسیا و اقیانوسیه» حضور یافت که در نهایت این حوزه توانست با ارائه نوآوری و خلاقیت در طرحها و پروژهها رتبه نخست را در ارزیابیها به خود اختصاص دهد.
هجدهمین اجلاس جهانی جی اس ۱ از ۱۸ تا ۲۲ فوریه مصادف با ۲۸ بهمن تا دوم اسفند ماه در بروکسل بلژیک برگزار شد. وی خاطرنشان کرد:
برای نخستین بار در ۲۴ سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران در حوزه آسیا و اقیانوسیه به ارائه سه پروژه نوین پرداخت که مورد استقبال مسئولان این سازمان جهانی و سایر کشورها قرار گرفت.
مدیرعامل ایران کد ادامه داد:
شناسنامهدار کردن و هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاک چین بهمنظور جلوگیری از تولید و فروش فرشهای تقلبی از جمله این پروژهها بود.
وی توضیح داد:
در حال توسعه و راه اندازی پلتفرمی هستیم که از طریق آن میتوان فرش دستباف را در گام نخست شناسایی کرد؛ این مهم با بهره گیری از کلیدهای شناسایی جی اس ۱ انجام شده و پس از آن ردیابی این محصول ایرانی امری آسان خواهد بود؛ ردیابی که از مرحله طراحی نقشه تا بافت و تحویل به خریدار انجام میشود.
پاریاب ادامه داد:
از آنجایی که شناسایی، ردیابی و نگهداری اطلاعات مربوط به فرش دستباف به دلیل ظرافتهای پیچیده و جایگاه ارزشمند خود باید از امنیت قابلتوجهی برخوردار باشد، در این پلتفرم تصمیم گرفته شد تا با استفاده از فناوری روز بلاک چین، امنیت اطلاعات در سطح قابلتوجهی حفظ شود.
بلاک چین یا زنجیره بلوکی، روشی نوین در به اشتراکگذاری اطلاعات در بانکهای اطلاعاتی توزیع شده غیرمتمرکز است. در این فناوری دادهها رمزنگاری شده و یک نسخه از اطلاعات برای هر یک از استفادهکنندگان آن ارسال میشود. این اطلاعات غیرقابل کپی و تغییرند.
با برخورداری از این ساز و کار میتوان مبادلات تجاری را به کمک ارزهای دیجیتالی انجام داد و دیگر به بانکها نیازی نیست. پاریاب ابراز امیدواری کرد با فراهم شدن زیرساختهای لازم، پروژه شناسنامه دار کردن و هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاک چین در بزرگترین رویداد بینالمللی تجارت الکترونیکی در ایران که اردیبهشت ماه آینده به میزبانی تهران برگزار میشود، رونمایی شود. اخبار پیشین در ارتباط با بازار جهانی فرش گویای آن است که کشورهای هندوستان، پاکستان، افغانستان، نپال و ترکیه به رقیبان فرش دستباف ایران در بازارهای جهانی تبدیل شدهاند.