دادهها نشان میدهد که هماکنون بیش از ۷ درصد از کل موجودی درگردش اتریوم در پروتکلهای دیفای سپردهگذاری شده است.
به گزارش یوتودی، امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای خیال توقف ندارد. دادههای دیفای پالس (Defipulse) نشان میدهد که در حال حاضر، پروتکلهای دیفای، میزبان بیش از ۷ درصد از موجودی کل اتریوم هستند.
در اپلیکیشنهای مبتنی بر اتریوم، کاربران باید برای پردازش پرداختهای خود یا تعامل با قراردادهای هوشمند، هزینهای را در قالب کارمزد پرداخت کنند. از این کارمزد در شبکه اتریوم با عنوان «گس» یاد میشود و زمانی که شبکه با تقاضای فزایندهای از سوی کاربران برای پردازش تراکنشها مواجه میشود، این کارمزد افزایش مییابد.
هرچه میزان اترهای اختصاصیافته به پروتکلهای دیفای بیشتر میشود، تقاضا برای اتر نیز رو به فزونی میگذارد. این اتفاق نشان میدهد که علیرغم اصلاح اخیر قیمت اتریوم، فعالیت کاربران در پروتکلهای دیفای همچنان پرحرارت دنبال میشود.
پیشتر در روز ۲ سپتامبر (۱۲ شهریور) نیز، کل ارزش مبالغ سپردهگذاریشده در پروتکلهای دیفای، رکورد جدید ۹.۶ میلیارد دلار را به ثبت رسانده بود.
گفتنی است طی سه روز گذشته، ارزش مبالغ سپردهگذاریشده در پلتفرمهای دیفای از ۷.۶۶ به ۹.۷۷ میلیارد دلار رسیده است.
آنتونی ساسانو (Anthony Sassano)، بنیانگذار اتهاب (Ethhub) و مدیر بازاریابی ست پروتکل (Set Protocol) میگوید:
در حال حاضر، ۷.۹ میلیون اتر، سوخت ماشین دیفای را تأمین میکند. این تعداد، برابر با ۷ درصد از کل موجودی درگردش اتر است که ارزش تقریبی آن به ۳ میلیارد دلار میرسد.
یکی از پیامدهای جانبی رشد نمایی بازار دیفای، افزایش انفجارگونه هزینههای گس شبکه اتریوم بوده است.
بنابر دادههای دریافتی از وبسایت Cryptofees.info، مجموع کارمزدهای روزانه بلاک چین اتریوم در محدوده ۵.۲ میلیون دلار در نوسان است. گفتنی است یونیسواپ (Uniswap)، صرافی غیرمتمرکز محبوب، ۱.۴ میلیارد دلار از این میزان را به خود اختصاص داده است.
برای مقایسه، بد نیست بدانید که مجموع کارمزدهای روزانه شبکه بیت کوین تقریباً برابر با ۵۰۸,۰۰۰ دلار است؛ یعنی کمتر از نصف مجموع کارمزدهای یونیسواپ.
افزایش کارمزدها میتواند تقاضا را برای اتر در میانمدت افزایش دهد؛ چراکه کاربران فارغ از دارایی یا قرارداد هوشمندی که با آن سروکار دارند، باید کارمزد تراکنشها را در قالب اتر پرداخت کنند.
برای مثال، اگر یکی از کاربران دیفای، توکن رپد بیت کوین (wBTC) را از یک کیف پول اتریومی به یک پلتفرم دیفای بفرستد، باز هم باید کارمزد تراکنش را در قالب اتر پرداخت کند.
از آنجا که هزینههای گس با اتر تسویه میشوند، افزایش مداوم کارمزدها بهطور طبیعی به رشد تقاضا برای اتر دامن میزند.
اگرچه جهش فعالیت کاربران در اتریوم و رشد تقاضا برای اتر، برای شبکه اتریوم سودمند قلمداد میشود، اما به ازدحام فزاینده در این شبکه نیز میانجامد.
در بلندمدت، اگر میزان ازدحام شبکه اتریوم کماکان بدون تغییر باقی بماند، تجربه کاربری آن خدشهدار خواهد شد.
با این حال، تحلیلگران بر این باورند که اثر شبکهای اتریوم برای دیگر بلاک چینها بسیار قدرتمند عمل میکند و آنها را به میدان رقابت با آن فرامیخواند. جورج هاراپ (George Harrap)، سازنده بیتاسپارک (Bitspark) میگوید:
احتمالاً شاهد این خواهیم بود که شماری از زنجیرههای لایه اول منقرضشده درصدد راهاندازی نسخههای شبیهسازیشده از دیفای مبتنی بر اتر بربیایند، اما هیچ کس سراغ آنها نخواهد رفت. بعید نیست که آنها کارمزدهای بالای کنونی اتریوم را دستاویز قرار دهند و کاربران را به مهاجرت به سوی بلاک چینهای ارزانتر تشویق کنند، اما بدون شک، کاربران از اتریوم رویگردان نخواهند شد؛ چراکه اثرات شبکهای اتر بسیار قدرتمند است.
تنها راهکاری که در آینده نزدیک میتواند تقاضا را برای دیفای تعدیل کند، نسخه دوم اتریوم است. گفتنی است تاریخ راهاندازی نسخه نهایی اتریوم ۲.۰ کماکان در هالهای از ابهام قرار دارد.
در این باره بیشتر بخوانید:
- با فراهمشدن امکان واریز در اتریوم ۲.۰ بیش از ۵ میلیون دلار اتر سهامگذاری شد
- پولکادات در حوزه دیفای با اتریوم رقابت خواهد کرد
- خالق اتریوم: قابلیتهای اتریوم ۲.۰ خیلی زود نمایان خواهد شد
- وضعیت بازار: قیمت بیت کوین همچنان ۱۸,۰۰۰ دلار را حفظ کرده است
- رکوردشکنی تاریخی تولید آدرسهای جدید اتریوم برای ایردراپ توکن اسپارک
- وضعیت بازار؛ تثبیت قیمت بیت کوین و اتریوم همزمان با صحبتهای رئیس فدرال رزرو