خیلی ساده و سرراست، پرتفولیو ارز دیجیتال سبدی خالی است که شما با داراییهایتان آن را پر میکنید. پرتفولیو در واقع فهرستی از داراییهای شماست که به منظور سرمایهگذاری جمعآوری کردهاید. این داراییها ممکن است ارز دیجیتال، سهام، NFT یا هر دارایی قابلمعامله دیگری باشند.
یک تعریف ساده و کوتاه ارائه کردیم، ولی حالا این پرتفولیو که گفتیم به چه کاری میآید و چرا باید یک سبد دارایی ارز دیجیتال بسازیم. همراه ما باشید تا با هم به تمام این سؤالات، پاسخهایی کوتاه و ساده و همهفهم بدهیم.
پرتفولیو ارز دیجیتال چیست؟
پیش از این که بهسراغ استفاده از اپلیکیشن پرتفولیوی انتخاب برویم، باید بدانیم که پرتفولیو چیست. طبق تعریف اینوستوپدیا، پرتفولیو (Portfolio) یا سبد داراییها، به مجموعه داراییهایی گفته میشود که یک فرد روی آنها سرمایهگذاری کرده است.
بیایید با یک مثال مفهوم پرتفولیو را جا بیندازیم؛ فرض کنید شما ۱ بیت کوین، ۲ اتریوم و ۲ میلیون شیبا اینو دارید و این ارزها را روی کیف پول خودتان یا حسابتان در صرافی نگهداری میکنید. این یعنی سبد سرمایهگذاری شما شامل بیت کوین، اتریوم و شیبا اینوست که هر کدام سهمی از این سبد را پر کردهاند.
در واقع همان طور که از اسمش پیداست، پرتفولیو، سبدی است که شما آن را با داراییهای خود پر میکنید.
مفهوم پرتفولیو مخصوص ارزهای دیجیتال نیست. یعنی شما میتوانید در سبد داراییهایتان هم سهام داشته باشید، هم ارز دیجیتال، هم NFT و هم هر دارایی قابلمعامله دیگر.
فراموش نکنید که پرتفولیو یک فهرست از داراییهای شماست که به قصد سرمایهگذاری و معامله در سبد معاملاتیتان قرار دادهاید. در واقع شما با خرید یک سهام کوچک هم پرتفولیو ساختهاید!
برای این که پرتفولیو یا سبد داراییهای شما سودآور باشد و بتوانید با استفاده از آن کسب درآمد کنید، باید موارد مختلفی را در نظر داشته باشید که بهصورت کوتاه به هر کدام از آنها اشاره خواهیم کرد.
متنوع سازی پرتفولیو
نکتهای که باید به آن توجه کنید را با یک مثل معروف در دنیای سرمایهگذاری به شما خواهم گفت: هیچ وقت تمام تخم مرغهایتان را داخل یک سبد قرار ندهید! این یعنی سبد داراییهایتان را از استیل کوین، بیت کوین، اتریوم یا یک کوین خاص پر نکنید.
فرض کنید شما قصد دارید یک پرتفولیو ارز دیجیتال درست کنید و ۱۰ میلیون تومان سرمایه به این کار اختصاص دادهاید. به احتمال زیاد اولین چیزی که به ذهنتان میرسد خرید بیت کوین، خرید تتر یا خرید ارزهای جدید است. یعنی شما ۱۰ میلیون تومان از یک ارز خاص میخرید.
بیشتر بخوانید: راهنمای متنوع سازی سبد سرمایهگذاری
این کار بهشدت اشتباه است؛ چرا که شما سود خود را محدود به افزایش قیمت همان یک دارایی خاص کردهاید و احتمال ضرر هنگفت هم بیشتر میشود. پیشنهاد میکنیم که از تکنیکهای متنوع سازی سبد دارایی استفاده کنید.
به جای سرمایهگذاری روی یک دارایی خاص یک پرتفولیو از سهام، ارزهای دیجیتال مختلف و NFTها بسازید. مثلاً میتوانید ۲۰ درصد سرمایه خود را تتر بخرید، نیمی از آن را بیت کوین بخرید و مابقی را بین سهام و NFT تقسیم کنید.
در این صورت هم سود شما منطقیتر و قابلدسترستر میشود و هم ضررهایتان را بهنوعی کنترل میکنید. مثلاً اگر بازار سهام دچار رکود شود، شما ارز دیجیتال و اگر بازار NFT و به طور کلی بازار ارزهای دیجیتال سقوط کند، سهام شما همچنان سیر طبیعی دارد.
موضوع دیگری که باید در متنوعسازی سبد دارایی به یاد داشته باشید این است که خود را محدود به یک حوزه خاص نکنید. سبد سرمایهگذاری شما میتواند هم ارز دیجیتال داخلش داشته باشد، هم سهام، هم پول نقد!
پول نقد میتواند به شکل دلار یا ریال باشد، مهم این است که شما بتوانید.
بالانس کردن سبد داراییها
در بازههای مشخصی سبد داراییهایتان را مرور کنید. داراییهای مرده یا زامبی خود را از سبد خارج و آنها را با داراییهای جدید جایگزین کنید. البته این موضوع روی کاغذ ساده به نظر میرسد و در واقع مهمترین و سختترین بخش نگهداری پرتفولیو است.
این که کدام داراییها را خارج کنیم و کدام داراییها را نگه داریم به استراتژی معاملاتی شما، سبک ترید و سرمایهگذاری و موارد بسیار دیگری بستگی دارد. مثلاً اگر شما بیت کوین را برای سرمایهگذاری بلندمدت خریده باشید و یک هفته ضرر کنید، منطقی نیست که آن را بفروشید و به سراغ یک دارایی دیگر بروید.
بالانسکردن سبد داراییها موضوعی بسیار تخصصی است و در یک مطلب دیگر، مواردی که باید مد نظر قرار دهید را بهصورت تکمیلشدهتر بررسی خواهیم کرد.
انواع سبد سرمایهگذاری
بهطور کلی میتوان پرتفولیوها یا سبدهای سرمایهگذاری را به پنج دسته کلی تقسیم کرد: پرتفولیوهای هیبریدی، پرتفولیوهای تهاجمی، پرتفولیوهای تدافعی، پرتفولیوی درآمدی و پرتفلیوهای سفتهبازی. در ادامه هر کدام از این پرتفولیوها را بهصورت خلاصه تشریح خواهیم کرد.
پرتفولیوی هیبریدی (Hybrid Portfolio)
پرتفولیوی ترکیبی یا هیبریدی به پرتفولیوهایی گفته میشود که داراییهای داخل آن شامل داراییهای کمریسک و داراییهای پرریسک به حساب میآیند. در این سبدهای سرمایهگذاری هم داراییهای قرار دارند که نسبت ریسک به پاداششان زیاد است.
از سوی دیگر، داراییهای هم وجود دارد که درآمدی ثابت دارند. مثلاً اگر یک سبد سرمایهگذاری هم سپرده داشته باشد و هم ارزهای دیجیتال پرریسک، میتوان گفت که این سبد از نوع هیبریدی است.
پرتفولیوهای تهاجمی (Aggressive Portfolio)
در این پرتفولیوها، تمرکز روی داراییهای پرریسکی است که سود بالایی دارند. در این سبدها، احتمال ضرر بالاست، اما از سوی دیگر سود بیشتری نیز عاید سرمایهگذار خواهد شد.
سرمایهگذارانی که از پرتفولیوهای تهاجمی استفاده میکنند، ریسکپذیری بالاتری دارند؛ چراکه داراییهای سبد آنها در معرض سقوط بیشتری قرار دارند.
مثلاً اگر یک پرتفولیو شامل سهام شرکتهای نوپا، ارزهای دیجیتال تازه و داراییهای این چنینی باشد، از نوع تهاجمی است.
پرتفولیوهای تدافعی (Defensive Portfolio)
همان طور که از اسم این پرتفولیو مشخص است، شامل داراییهای کم ریسک است. بیشتر پرتفولیوهای تدافعی شامل سهام شرکتهایی هستند که روی کالاهای ضروری کار میکنند. این سهامها در سقوط بازار سهام و جهش این بازار، سودی معقول دارند.
عموماً استفاده از این پرتفولیوها در بازار ارزهای دیجیتال مرسوم نیست؛ چراکه بیت کوین که بزرگترین و قدیمیترین ارز دیجیتال است هم در مقابل سقوط مصون نیست.
پرتفولیوهای درآمدی (Income Portfolio)
این نوع از سبدهای سرمایه گذاری بهمنظور ارائه یک درآمد نسبتاً ثابت برای سرمایهگذاری استفاده میشوند. سرمایهگذاری روی صندوقهای بازار املاک، اوراق بهادار و سهامهای خاص پرتفولیوی درآمد درست میکنند.
پرتفولیوهای سفته بازی (Speculative Portfolio)
این پرتفولیوها داراییهایی در خود دارند که در کوتاهمدت سود خوبی به سرمایهگذار ارائه میکنند. استفاده از ارزهای دیجیتال در این پرتفولیوها بیشتر از دیگر انواع سبدهاست.
آموزش ساخت سبد سرمایهگذاری ارز دیجیتال
ساختن یک سبد سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال به نظر کار آسانی میآید، اما چالشها و ریزهکاریهای مخصوص به خودش را دارد. در ادامه نکاتی را به شما خواهیم گفت که بتوانید بهتر و با دید بازتری سبد سرمایهگذاری خود را تکمیل کنید و بسازید.
بازار را بشناسید
اولین و اصلیترین قدم در ساختن یک سبد سرمایهگذاری مناسب و سودآور در بازار ارزهای دیجیتال شناخت بازار است. شما اول از همه باید بازار ارزهای دیجیتال را بشناسید تا بتوانید در آن سرمایهگذاری کنید.
خوشبختانه جای درستی آمدید. انتخاب بهعنوان منبع شماره یک بازار ارزهای دیجیتال در ایران هر نوع آموزش با هر سطحی که بخواهید را فراهم کرده است. اگر مبتدی هستید اکیداً توصیه میکنیم دورههای آکادمی انتخاب برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال را ببینید و اگر هم سطحی پیشرفتهتر دارید، پیشنهاد میکنیم دورههای تخصصیتر مثل سرمایهگذاری در متاورس و NFT را مشاهده کنید.
اگر با گشت و گذاری در وبسایت انتخاب صدها مقاله در سطوح مختلف پیدا میکنید که به شما برای ساختن هدفمند یک پرتفولیو کمک میکنند. در واقع انتخاب یک منبع کامل برای یادگرفتن بازار ارزهای دیجیتال است.
پیش از اضافهکردن ارز به پرتفولیو آن را آنالیز کنید
اگر وبینارهای انتخاب را دنبال کرده باشید، همواره تأکید ویژهای روی تحقیق روی پروژهها داشتهایم. شما باید زیر و بم یک پروژه را بشناسید تا به این اطمینان برسید که آن را به سبد سرمایهگذاری خود اضافه کنید.
یک پروژه از جنبههای مختلفی قابلبررسی است. مثلاً تیم سازنده، فناوری پشت آن، اخبار پیرامون آن و دهها مورد دیگر جزو مواردی هستند که پیش از سرمایهگذاری و خرید ارزهای دیجیتال آنها را بررسی کنید.
در نهایت با استفاده از دادههای جمعآوریشده به نتیجهگیری برسید. واقعیت این است که سرمایهگذاری کورکورانه در بازار ارزهای دیجیتال احتمال ضررکردن را بیشتر میکند. فراموش نکنید که بازار ارزهای دیجیتال مثل بازار سهام نیست که ضررها و سودها توسط یک نهاد بالاتر کنترل شوند. در این بازار هزاران فعال وجود دارد که یکشبه سرمایههایشان به باد میرود. پس با تحقیق درست جلوی این اتفاقات را بگیرید.
شخصیت ترید خودتان را داشته باشید
یکی از اشتباهاتی که سرمایهگذاران تازهوارد در بازار انجام میدهند این است که از دوستان و آشنایانشان برای سرمایهگذاری کمک میخواهند. واقعیت این است که پرتفولیوی هر شخصی، میتواند بسته به نوع ترید و سرمایهگذاری و خصوصیات شخصیتی افراد متفاوت باشد.
مثلاً اگر شما اهل ریسک نیستید و سریع دچار FOMO و FUD میشوید، قاعدتاً استفاده از ارزهای دیجیتال پرریسک در پرتفولیو باعث درگیریهای ذهنی و در نتیجه تصمیمات احساسی میشود. اگر با این اصطلاحات آشنا نیستید پیشنهاد میکنیم مقالههای «FOMO چیست» را بخوانید.
زمانی که با توجه به روحیات و خصوصیات اخلاقی خود سبد سرمایهگذاری بسازید، قطعاً نتیجه بهتری خواهید گرفت. در ادامه و با حرفهایترشدن در بازار ارزهای دیجیتال، کنترل شما بر احساساتتان بیشتر میشود و میتوانید به سراغ سبکهای دیگر سرمایهگذاری و ترید بروید.
پس برای دوره ابتدایی شروع ترید و سرمایهگذاری در بازار بر اساس شخصیتتان ترید کنید!
بهترین برنامه پرتفولیو
بدون برنامهای مخصوص پرتفولیو ارز دیجیتال بررسی این که همین حالا چقدر ارز دیجیتال دارید یک کابوس است. فرض کنید دوستتان از شما میپرسد در سبد داراییهایتان چقدر پول دارید، اگر از پرتفولیو استفاده نکنید، اول باید وارد حساب صرافی شوید و یک ماشین حساب بیاورید، دانه به دانه ارزهایتان را حساب کنید و در نهایت ضرب در قیمت دلار کنید!
حالا یک راهحل سادهتر: استفاده از برنامههای پرتفولیو!
پرتفولیوی انتخاب
استفاده از پرتفولیوی ارز دیجیتال سرراستترین راه برای مدیریت و رهگیری سبد سرمایهگذاری شماست. در اپلیکیشن انتخاب امکان اضافهکردن چند هزار توکن و ارز دیجیتال وجود دارد.
داخل این برنامه میتوانید با اضافهکردن قیمت خرید، قیمت فروش، نوع دارایی و اطلاعات این چنینی تعداد زیادی پرتفولیو بسازید. در پایان تنها کافی است اپلیکیشن انتخاب را باز کنید و با یک نگاه تغییرات داراییهای خود در بازههای مشخص را رصد کنید.
برای این کار فقط باید نسخه آخر برنامه انتخاب را نصب کنید، وارد حساب خود شوید، یک سبد دارایی بسازید و کار تمام میشود.
کاربرد سبدهای سرمایهگذاری یا پرتفولیوها متفاوت است. اولین و مهمترین کاربردی که یک پرتفولیو دارد این است که به سرمایهگذاریهای شما نظم میبخشد. در واقع شما با یک نگاه به سبدتان میتوانید ببینید که چقدر دارایی قابلمعامله دارید، چه زمانی آنها را خریداری کردهاید، از زمان خرید چقدر سود یا ضرر کردهاید و قابلیتی که شاید خیلی جدی گرفته نمیشود، این است که میتوانید این پرتفولیو را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید!
آموزش ساخت سبد سرمایه گذاری در برنامه انتخاب
ابتدا وارد حساب کاربری خود در اپلیکیشن شوید. برای این کار پس از بازکردن اپلیکیشن انتخاب، روی گزینه پروفایل کلیک کنید و وارد حسابتان شوید. در صورتی که حساب ندارید، میتوانید با واردکردن شماره تلفنتان بهراحتی یک حساب بسازید.
پس از واردشدن به حساب کاربری، روی گزینه پرتفولیو کلیک کنید و سپس «افزودن تراکنش» را بزنید.
در مرحله بعدی ارزی که قصد اضافهکردنش به پرتفولیو را دارید انتخاب کنید. در این مثال، من بیت کوین را انتخاب کردم. مقدار بیت کوینی که در سبد خود دارید و قیمت خریدش را وارد کنید. این کادر بهصورت پیش فرض قیمت فعلی بیت کوین را نشان میدهد.
پس از این مرحله روی «افزودن تراکنش خرید» کلیک کنید.
پرتفولیوی شما ساخته شد! حالا هر بار که به این بخش سر بزنید، مقدار داراییها و ارزش ریالی آن را خواهید دید.
اگر هم یک ارز را فروختهاید، تنها کافی است یک تراکنش «فروش» در پرتفولیو ثبت کنید. سیستم بهصورت اتوماتیک، با توجه به قیمت فروش شما، آن را ثبت و تغییرات را اعمال خواهد کرد.
سؤالات متداول
پرتفولیو ارز دیجیتال چیست؟
بهترین برنامه فارسی برای ساخت پرتفولیو چیست؟
متنوعسازی پرتفولیو چیست؟
جمعبندی
در این مطلب یاد گرفتیم که پرتفولیو چیست، چرا باید پرتفولیو داشته باشیم و چطور یک برنامه مناسب برای رهگیری داراییهای سبد سرمایهگذاریمان استفاده کنیم.
برای این که یک بار تمام موارد بالا را مرور کنیم: پرتفولیو فهرستی از داراییهای قابلمعاملهای است که شما با هدف سرمایهگذاری و معامله خرید و فروش میکنید.
برای ساختن یک پرتفولیوی مناسب باید اقدامات مختلفی انجام دهید. مثلاً باید از تکنیکهایی مثل متنوعسازی سبد استفاده کنید. متنوعسازی یعنی تمام سرمایه خود را روی یک دارایی قرار ندهید و از داراییهای مختلف با سهمهای مشخص در سبدتان استفاده کنید.
در نهایت زمانی که تصمیم خود برای ساخت یک پرتفولیو را گرفتید، میتوانید از برنامههایی مثل اپلیکیشن انتخاب برای رهگیری و رصد داراییهای پرتفولیوی خود کمک بگیرید.
این برنامهها اکثرا رایگان هستند و نیازی برای پرداخت مبلغی نخواهید داشت.