چرخه هایپ نوعی نمودار شماتیک است که توسط یک شرکت پژوهشی درزمینه تکنولوژیهای اینترنتی ارائهشده. در این چرخه میتوان مراحلی را که یک تکنولوژی از بدو تولد طی میکند، مورد برسی قرار داد. از چرخه هایپ در مباحث بازاریابی نیز استفادههای فراوانی میشود و به بسیاری از صاحبان کسبوکارهای اینترنتی و حتی غیر اینترنتی کمک میکند تا ریسکها و برنامهها و حتی فرصتهای خود را در زمان مناسبتری به ورطه اجرا بگذارند. در ادامه به پنج بخشی اصلی این چرخه اشاره میکنیم.
مرحله اول – تولد تکنولوژی (Technology Trigger): در این مرحله با مفهوم یک تکنولوژی سروکار داریم و ممکن است یک نمونه اولیه نیز از آن وجود داشته باشد اما به صورت معمول نمونههایی کارآمد در اختیار ما نیست. بهرهگیری از شیوههایی مانند تبلیغات رسانهای و استفاده از تکنیک اثبات مفهوم ازجمله راهکارهای معمول برای معرفی محصولات در مرحله اول هستند.
مرحله دوم – قله انتظارات (Peak of Inflated Expectations): در این مرحله است که تکنولوژی معرفیشده وارد مرحله اجرا میشود و بسیاری از افراد که علاقهمند به استفاده از آن هستند در این مرحله ابتدایی اقدام به بهرهبرداری از آن میکنند. در این میان بازخوردهای مثبت و منفی بسیاری در مورد محصول و خدمات ارائه شده وجود خواهد داشت.
مرحله سوم – شیب سرخوردگی (Trough of Disillusionment): شکستها و پیش نرفتن دلخواه کارها در این مرحله باعث خواهد شد تا تکنولوژی باعث دلسرد شدن عدهای از طرفداران و استفادهکنندگان شود. در این مرحله است که بسیاری از تولیدکنندگان سرویسهای خود را قطع میکنند و سرمایههای خود را وارد کسبوکارهایی میکنند که از این مرحله با موفقیت عبور نمودهاند.
مرحله چهارم – سراشیبی روشنگری (Slope of Enlightenment): با روشن شدن جنبه های مثبت تکنولوژیش و فراگیر تر شدن استفاده از آن، شرکت های بزرگ بیشتری اقدام به استفاده از آنها خواهند کرد. در این مرحله تعداد بسیاری از شرکت ها نمونه های جدید تری از محصولات خود را ارائه می نمایند.
مرحله پنجم – سطح سودمندی (Plateau of Productivity): در آخرین مرحله با فراگیر تر شدن هر چه بیشتر تکنولوژی، جای پای خود را در بازار محکم تر کرده و در بسیاری از بخش های بازار کاربرد خواهد داشت. در این مرحله تبدیل شدن به یک استاندارد امری معمول خواهد بود.