شب گذشته هاوینگ بیت کوین با ساخته شدن بلاک شماره ۶۳۰,۰۰۰ اتفاق افتاد و این در حالی بود که نوسانات قیمت در روزهای منتهی به هاوینگ تا حد زیادی بالا رفته بود. معاملهگران و تحلیلگران بازار نظرات ضد و نقیض زیادی در این باره دارند و همچنان شاهد دو دستگی در میان آنها هستیم.
به گزارش کوین تلگراف، همزمان با تثبیت قیمت بیت کوین در محدوده زیر ۱۰,۰۰۰ دلار، شاهد نوسانات بالایی در ارتباط با این ارز دیجیتال بودیم. بیت کوین روز شنبه تا کف ۸,۱۰۰ دلاری پیش رفت و روز قبل از هاوینگ را در محدوده ۸,۵۰۰ دلار به اتمام رساند.
بعد از سقوط ۲۰ درصدی قیمت، اختلافنظرها میان معاملهگران مبنی بر نوسانات آتی بیت کوین همچنان باقی بود. برخی بر این عقیده بودند که بیت کوین میتواند بلافاصله به محدوده مقاومت ۱۴,۰۰۰ تا ۱۵,۰۰۰ دلار برسد.
از نظر تاریخی، وقتی بیت کوین چنین جهشی داشته است، به راحتی از سد مقاومتهای کلیدی عبور کرده است؛ مثلا جهش قیمت بیت کوین از ۸,۰۰۰ دلار تا ۲۰,۰۰۰ دلار در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر ۹۶)، تنها در عرض ۲۸ روز اتفاق افتاد. در مثالی دیگر، ژوئن ۲۰۱۹ (خرداد ۹۸)، بیت کوین در عرض تنها سه هفته توانست از ۷,۵۰۰ دلار تا ۱۴,۰۰۰ دلار صعود کند. از همین رو میتوان گفت که بیت کوین تمایل زیادی به نوسان صعودی گسترده در مدت زمان کوتاه دارد و این تمایل همزمان با افزایش تقاضای سرمایهگذاران خرد، به طرز قابلتوجهی قوت میگیرد.
از سوی دیگر، برخی دیگر از معاملهگران معتقدند که قیمت بیت کوین به سطوح قیمتی پایینتری میرسد. با توجه به سقوط قیمت بیت کوین پس از دو هاوینگ اول، تحلیلگران تکنیکال معتقدند که انتظار میرود قیمت بیت کوین تا کف ۶,۰۰۰ دلاری پایین برود.
سناریوهای صعودی پس از هاوینگ
صعودیترین حالت ممکن جایی است که پس از کاهش پاداش استخراج بیت کوین، قیمت این ارز دیجیتال با شکستن خط روند، به محدوده ۱۴,۰۰۰ دلار وارد شود. این خط روند به سال ۲۰۱۷ باز میگردد. سال گذشته، بیت کوین در راستای چرخه چند ساله خود نوسان میکرد و ماه ژوئن (خرداد) توانست به اوج قیمت ۱۴,۰۰۰ دلاری برسد. به عبارت دیگر، میتوان گفت که نزدیک شدن بیت کوین به شکستن این مقاومت پس از سال ۲۰۱۹، همواره با شکست همراه بوده است.
اگر روند صعودی فعلی به اندازه کافی قدرتمند باشد و بتواند بیت کوین را از روند چند ساله خود خارج کند، احتمالا جرقه صعودیِ گستردهتری روشن خواهد شد. ساتوشی فلیپر (Satoshi Flipper)، از تحلیلگران مطرح توییتری، در این باره مینویسد:
همچنان نظرم این است که خط روند بالایی و مقاومت پیش رو شکسته میشود و قیمت افزایش مییابد. امکان ندارد به خاطر فروش بیت کوین توسط عدهای احمق و کاهش یک روزه قیمت بیت کوین، عقیدهام را تغییر دهم.
گلکسی (Galaxy)، یکی دیگر از تحلیلگران تکنیکال بیت کوین نیز ضمن بیان دیدگاه مشابهی، عنوان کرد که آخرین باری که کندلهای هفتگی بیت کوین برای هفت هفته متوالی صعودی بود، شاهد جهش ۱۶۰ درصدی بودیم. طی هفت هفته گذشته، قیمت بیت کوین بدون اصلاح قیمت گسترده، به روند صعودی خود ادامه داده است. این اتفاق از دسامبر سال ۲۰۱۸ بیسابقه بوده است. در آن زمان، پس از ثبت هفت کندل هفتگی سبز رنگ (متوالی)، قیمت بیت کوین از کف ۳,۱۰۰ دلاری تا ۱۴,۰۰۰ دلار افزایش یافت. گلکسی در این باره مینویسد:
ببینید آخرین باری که هفت کندل هفتگی سبز رنگِ متوالی در نمودار وجود داشت چه اتفاقی افتاد. یک کندل دوجی داشتیم که پس از آن افزایشی ۱۶۰ درصدی صورت گرفت. با نگاهی به نمودار میتوان نتیجه گرفت که در مسیری مشابه قرار داریم.
دیدگاههای مثبت در میانمدت و بلندمدت علاوه بر تکیه بر شاخصهای تکنیکال، با ورود سرمایهگذاران دانه درشت به بازار ارزهای دیجیتال قوتی دو چندان گرفته است. پائول تودور جونز (Paul Tudor Jones) ، میلیاردر و سرمایهگذار مشهور، در مصاحبه اخیر خود با شبکه سیانبیسی (CNBC)، اعلام کرد که اعتماد به بیت کوین در گذر زمان بیشتر خواهد شد. او ضمن تاکید بر این مسئله که این دارایی تنها یازده سال دارد و در ابتدای راه رشد خود قرار دارد، گفت:
وقتی صحبت از حمایت به میان میآید، بیت کوین فقط یازده سال دارد. اعتماد بسیار کمی به آن وجود دارد. شاهد تولد یک ذخیره ارزش هستیم. اینکه آیا موفق میشود یا نه را فقط زمان میتواند بگوید. چیزی که میدانم این است که هر روزی که میگذرد و بیت کوین از آن جان سالم به در میبرد، اعتماد به آن بالاتر میرود.
با توجه به نفوذ تودور جونز در بازارهای مالی، این احتمال وجود دارد که سرمایهگذاران دانه درشت دیگری هم به دنبال او به سمت سرمایهگذاری در بیت کوین بیایند. صندوق سرمایهگذاری گری اسکیل (Grayscale) در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰، رکورد ۳۸۰ میلیون دلار سرمایهگذاری از جانب موسسات مالی و سرمایهگذاری را ثبت کرد. ثبت این رکورد یکی از عواملی است که به احتمال صعودی بودن روند بیت کوین پس از هاوینگ میافزاید.
سناریوهای نزولی در کوتاهمدت
تعدادی از معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال پیشبینی میکنند که در کوتاهمدت شاهد کاهش قیمت بیت کوین تا محدوده ۶,۵۰۰ دلار خواهیم بود. آنها برای این ادعا دلایل نسبتا محکمی را نیز ارائه میکنند. با توجه به نزدیک بودن مقاومت ۱۰,۵۰۰ دلاری و با تکیه بر دادههای تاریخی، این معاملهگران بر این باورند که قیمت بیت کوین با سقوط نسبتا شدیدی مواجه خواهد شد.
دیو د ویو (Dave the Wave)، معاملهگر بیت کوین، معتقد است که اگر قیمت بیت کوین همسو با فراکتال سال ۲۰۱۹ حرکت کند، به احتمال زیاد تا محدوده ۶,۰۰۰ دلار سقوط میکند. او در این باره مینویسد:
اگر فراکتالها به همین منوال باقی بمانند، باید به فکر تثبیت در سطوح قیمتی پایینتر باشیم. اصلاح ۵۰ درصدی، قیمت بیت کوین را تا محدوده ۶,۰۰۰ دلار پایین میکشد.
این دیدگاه دیو د ویو در حالی منتشر شد که او در بلندمدت از طرفداران دیدگاه صعودی است و در بخش پایانی توییت خود مینویسد:
همه چیز برای صعود [بلندمدت] مهیاست.
محدوده ۶,۴۰۰ دلار تا ۶,۶۰۰ دلار نیز از اهمیت تاریخی بسیار بالایی برخوردار است. در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹، قیمت بیت کوین از ۱۰,۵۰۰ دلار به ۶,۴۱۰ دلار رسید. پس از آن برای چهار هفته شاهد ثبات قیمت در محدوده ۶,۰۰۰ دلار بودیم و سپس در ماه فوریه ۲۰۲۰ (دی ۹۸)، بیت کوین بار دیگر به ۱۰,۵۰۰ دلار رسید.
سقوط به ۶,۴۰۰ دلار باعث تحکیم ناحیه حمایتی ۶,۴۰۰ دلار تا ۶,۶۰۰ میشود و در نهایت باعث قوت گرفتن جهش بیت کوین در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ خواهد شد. یکی از معاملهگران بازار که با نام «وولف» (Wolf) شناخته میشود نیز بر همین مسئله تاکید دارد. بیت کوین از زمان احیای قیمتش از سقوط به ناحیه ۳,۶۰۰ دلاری در ماه مارس (اسفند)، در حال حرکت در یک الگوی مثلث بود.
کاهش ناگهانی قیمت در روز ۱۰ می (۲۱ اردیبهشت) به ۸,۱۰۰ دلار باعث شد تا الگوی مثلث بشکند. با شکستن این الگو، بیت کوین نسبت به اصلاح قیمت شدیدتر، آسیبپذیری بیشتری خواهد داشت. اسکات ملکر (Scott Melker)، سرمایهگذار ارزهای دیجیتال در آن زمان، ضمن بیان انتظارش برای ریزش بیشتر گفت:
این پر حجمترین حجم کندل از ۱۲ مارس و سقوط شدید بازار ارزهای دیجیتال بود. تا زمان ریزش، در ایجاد موقعیت عجله نمیکنم. حجم فروش بسیار گسترده بود.
کاهش قیمت از ۱۰,۰۰۰ دلار پس از جهش ۱۶۰ درصدی باعث شد تا ثبات بیشتری را در این بازار شاهد باشیم. بیت کوین در بازهای دو ماهه توانست قیمت خود را سه برابر کند و این جهش در حالی رخ داد که شاهد اصلاح قیمت در بازار نبودیم؛ همین مسئله سبب شد تا تحلیلگران در خصوص دوام این صعود نگران باشند.
متغیرهای تاثیرگذار در روند کوتاهمدت
در کوتاهمدت، قیمت بیت کوین با دو متغیر مهم روبهرو است: جریان پر حجمی از سرمایههای سرمایهگذاران دانه درشت و فروش توسط ماینرها. با در نظر گرفتن این مسئله که سرمایهگذاران دانه درشت بیت کوین، از سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰، حجم بالایی از سرمایه را وارد بازار ارزهای دیجیتال کردهاند، احتمال ورود حجم بیشتری از این سرمایهها در دوران پس از هاوینگ بیشتر است.
بری سیلبرت (Barry Silbert)، مدیرعامل گری اسکیل، در توییت هفته گذشته خود عنوان کرد که این شرکت ۳.۷ میلیارد سرمایه تحت مدیریت خود دارد و این بیشترین رقم سرمایه از زمان تاسیس شرکت است. در گزارش مالی سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰ گری اسکیل میخوانیم:
افزایش محبوبیت سرمایهگذاری پوششی: ۸۸ درصد سرمایه ورودی در این سه ماهه از سوی سرمایهگذاران دانه درشت بوده است و بخش عمدهای از آنها صندوقهای پوشش ریسک بودهاند. رویکرد و استراتژی آنها متفاوت است اما شامل استراتژیهای چندگانه، آربیتراژ، قراردادهای خرید و فروش در بازار سهام، استراتژیهای مرتبط با رویدادهای مختلف، استراتژیهای مرتبط با اقتصاد کلان جهانی و سرمایههای مرتبط با ارزهای دیجیتال بوده است.
در طرف دیگر، متغیری که ممکن است باعث کاهش قیمت در کوتاهمدت شود، احتمال فروش بیت کوین توسط ماینرهایی است که میزان بدهی بالایی دارند. به گفته ترید بلاک (Trade Block)، بسته به سختی استخراج در سال ۲۰۲۰، پس از هاوینگ، هزینه استخراج به حدود ۱۲,۵۰۰ تا ۱۵,۰۰۰ دلار رسیده است.
با وجود اینکه هزینههای استخراج کمتر از حد پیشبینیهاست، اما اگر هزینه استخراج ۱۲,۵۲۵ دلار هم باشد، باز هم ماینرها حداقل برای چند ماه در ضرر فعالیت میکنند. کاهش نسبی قیمت بیت کوین، راه را برای فروش بیشتر این ارز توسط ماینرها باز میکند و ماینرهای کوچک مجبور میشوند بیت کوینهای بیشتری را بفروشند تا مخارج خود را تامین کنند. چارلز ادواردز (Charles Edwards)، مدیر سرمایههای دیجیتال، در توییتی مینویسد:
این [هاوینگ]، بیرحمترین هاوینگ تاریخ است. هزینه تولید [بیت کوین] با رسیدن به ۱۴,۰۰۰ دلار دو برابر میشود. ۷۰ درصد بالاتر از قیمت فعلی. در هاوینگ قبلی، قیمت ۱۰ درصد کمتر از هزینه تولید بود و قیمت با کاهشی ۲۰ درصدی روبهرو شد. بدون وجود ترس از عقب افتادن (FOMO)، انتظار میرود فروش ماینرهای بزرگ بیش از ۳۰ درصد باشد.
از آنجا که این سناریوها تا حد زیادی افراطی قلمداد میشوند، به نظر نمیرسد که بلافاصله پس از هاوینگ شاهد وقوعشان باشیم. بیت کوین در حال حاضر در نقطه بسیار حساسی قرار دارد و این نقطه ممکن است روند قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال را در ۱۲ ماه آینده تعیین کند. اما به طور کلی میتوان گفت که بیشتر معاملهگران دیدگاهی مثبت به روند قیمت بیت کوین دارند.