یک کارشناس اقتصادی استفاده صحیح از ارزهای دیجیتال را، راهی برای دور زدن تحریمها دانست و گفت: ارز دیجیتال یک واقعیت جهانی است و نمیتوان آن را انکار کرد و کشور ما به این ارزها میتواند به عنوان راهی (هرچند کوچک و باریک) برای دور زدن تحریمها نگاه کند.
محمد صادق الحسینی در گفتو گو با خبرنگار اقتصاد آنلاین مصرف بالای برق در استخراج ارزهای دیجیتال را مهمترین چالش فعلی این بخش عنوان کرد و افزود:
از آنجا که برق مورد استفاده استخراج این ارزها یارانهای است، باید تصمیم اساسی در این زمینه گرفته شود.
وی ادامه داد:
از طرفی اگرچه برق ایران بهصورت یارانهای توزیع میشود و همچنین ۴۰ روز در سال مشکل اساسی قطعی برق داریم، اما در برخی از روزها نیز مصرفمان کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت تولید است؛ از این رو میتوانیم راهکارهایی برای استفاده از این ارزها پیدا کنیم.
این کارشناس اقتصادی همچنین به تأثیر این ارزها در نظام پولی و ارزی کشور و نیز مسئله خروج ارز اشاره کرد و گفت:
علاوه بر موضوع مصرف بالای برق، این ارزها میتوانند در نظام پولی و ارزی کشور نیز مشکلاتی ایجاد کنند، چراکه اگر این ارزها فراگیر شود برای بانک مرکزی قابل رصد و کنترل نیست.
او خاطرنشان کرد:
از طرف دیگر چین استخراج ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده و به همین خاطر سرمایه بسیار زیادی که در ماینرهای این ارزها سرمایهگذاری شده آزاد میشود؛ ما میتوانیم با توجه به اینکه ورود این ماینرها سرمایهگذاری خارجی است و میتواند در دور زدن تحریمها کمک کند مقصد بسیاری از این دستگاهها باشیم.
به گفته الحسینی، ارز دیجیتال یک واقعیت جهانی است و نمیتوان آن را انکار کرد؛ در حال حاضر حجم این ارزها به ۲۴۷ میلیارد دلار رسیده که از میزان تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورها بالاتر است و از این رو کشور ما از این ارز میتواند بهعنوان راهی برای دور زدن تحریمها استفاده کند. و میتوان در سال حدود ۵ میلیارد دلار از مبادلات ارزی کشور را بدون مشکلی با این ارزها انجام داد.
وی همچنین اظهار کرد:
تبادلات این ارزها به صورت مخفیانه انجام میشود و از این رو به راحتی توسط دولت قابلکنترل نیست اما استخراج آن به دلیل اینکه در ۲۴ ساعت شبانه روز یک آمپر دارد بهراحتی قابلکشف است.
راهکارهای پیشروی دولت
این کارشناس اقتصادی درباره راهکارهای پیش روی دولت در نحوه استخراج این ارزها توضیح داد:
دولت در بحث استخراج این ارزها دو راهکار پیش رو دارد، ابتدا این که برق را به صورت برق صنعتی که حدود ۳تا ۵سنت قیمت دارد، در اختیار افراد قرار دهد و مالیات نیز دریافت نکند به شرط این که در ۴۰ روز پرمصرف سال استخراجی صورت نگیرد و همچنین ارز استخراجی را با نرخ بازار آزاد در اختیار دولت قرار دهند.
الحسینی اضافه کرد:
راهکار دوم این است که به این موضوع مانند خروج ارز و برق از کشور نگاه کنیم به این صورت که دولت برق مصرفی این ارزها را با قیمت صادراتی که حدود ۱۰ الی ۱۲ سنت است، در اختیار استخراج کنندگان قرار دهد و با ارز حاصل از آن کاری نداشته باشد.
او با تاکید بر اینکه استفاده از راهکار اول در شرایط تحریمی بهتر خواهد بود، گفت:
دولت اگر این ارزها را در اختیار داشته باشد بازار بسیار خوبی نیز خواهد داشت و پیشبینی ما این است که با این کار میتواند بین ۴ تا ۵ میلیارد دلار تحریمها را دور بزند.