توکن ERC721، نوعی توکن غیر قابل جایگزینی است که از طریق آن می توان هر دیتای دلخواهی را توکنیزه کرد. در اصل استاندارد توکن ERC-721؛ استاندارد توکن اتریوم بوده که از طریق آن می توان، توکن های قابل جایگزین را ایجاد کرد. طرح این نوع توکن ها، براساس دارایی های غیر قابل جایگزین است. مثالی که می توان در مورد این نوع توکن ها زد، بازی CryptoKitties است که در این بازی هر دارایی یا همان گربه شما منحصر به فرد است. برای آشنایی بیشتر با این نوع توکن، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
توکن ERC721 چیست؟
توکن ERC721، نوعی توکن استاندارد برای شبکه اتریوم است که تحت قراردادهای هوشمند ساخته می شود. ایده ایجاد این نوع توکن برای اولین بار توسط دیتر شرلی (Dieter Shirley) در سال 2017 ایجاد شد. هدفی که ایجاد این نوع توکن ها داشتند، این است که غیر قابل خرج کردن و یا اینکه منحصر به فرد باشند. با استفاده از این استاندارد می توان توکن های کمیاب در بازار ارز دیجیتال را توسعه داده و از این طریق ارزش ذاتی آن ها را تعیین کرد. به همین خاطر است که از این توکن ها می توان برای تایید اعتبار استفاده کرد.
در واقع این توکن، چیزی بیش از توکن قابل جمع آوری نیست. ارزش یک توکن را می توان بر اساس کمیابی و ویژگی های خاص آن تعریف کرد. این بدان معناست که این نوع توکن ها برای خریداران آینده جذاب تر خواهد بود. در واقع نوعی سیستم جدید از توکن ها بر روی بلاک چین ها ساخته شود. این اکوسیستم در بلاک چین اتریوم بر مبنای مفهوم کمیابی دیجیتالی ساخته شده است و ویژگی های آن منحصر به فرد بوده و در نهایت افزایش می یابد، بنابراین چیزی که کپی کردن آن بسیار راحت باشد، چندان مورد استقبال قرار نمی گیرد.
دلیل ایجاد توکن ERC721 چیست؟
چرایی و دلیل ایجاد این نوع توکن ها را می توان تولید توکن منحصر به فرد دانست اما این ویژگی چه کاربردی خواهد داشت؟ این نوع توکن ها برای افرادی که خواستار ویژگی منحصر به فرد بودن هستند، مناسب بوده و کمیاب بودن این نوع ارزها، نوعی امتیاز محسوب می شود. پس علاقه ای که برای بدست آوردن این نوع توکن ها وجود دارد، نسبت به کسب دیگر توکن ها متفاوت خواهد بود. برای اینکه با دلیل و چرایی این نوع توکن ها آشنا شوید، با یک مثال آن را توضیح می دهیم. فرض کنید به خاطر شرایطی که بین بلیط های همه شرکت کنندگان انجام می شود، شانس دریافت تنها یکی از این نوع بلیط ها را خواهید داشت. این بلیط به دلیل ویژگی های خاصی که دارد، قابل تکرار شدن نیست. پس فردی که این بلیط را دارد، یک بلیط ساده نداشته، بلکه یک کار ارزشمند هنری در دست دارد. می توان این مثال را مشابه با توکن ERC-721 دانست.
این نکته را در نظر داشته باشید که چنین مثالی در مورد توکن ERC-20 وجود ندارد، چرا که این نوع توکن ها قابل تقسیم شدن نیست و در بیشتر مواقع یک یونیت را شکل می دهد و از این روش، ارزش آنها دست نخورده باقی می ماند.
ویژگی های استاندارد توکن ERC721
از نظر ساختاری مشابه با توکن های ERC-20 هستند. قراردادهای هوشمندی که در این نوع توکن ها وجود دارد مشابه با قراردادهای هوشمند ERC-20 است اما ممکن است در برخی از خصوصیات با این نوع توکن ها تفاوت هایی داشته باشد که از جمله این تفاوت ها می توان به این موارد اشاره کرد:
• هر یک از توکن های ERC-721، دارای یک نام است که برای نشان دادن اپلیکیشن های بیرونی استفاده می شود.
• ویژگی هایی که در این نوع توکن وجود دارد، این قابلیت را به برنامه های غیرمتمرکز می دهد تا یک نام کوتاه برای این نوع توکن ها دسترسی داشته باشند.
• این نوع توکن ها دارای یک آدرس هستند که داخل یک فیلد قرار دارد.
• هر توکن ERC721، دارای یک فیلد تعریف شده از عملکردهای مالک است که برای تعریف مالکیت توکن و روش انتقال آن استفاده می شود.
• این ویژگی ها عرضه کل توکن را تعریف می کند.
• غیر قابل تعویض بودن این نوع توکن ها با یک فیلدی به نام owners است که غیر قابل تعویض بودن توکن و شناسایی توکن را تضمین می کند.
• علاوه بر این، فیلدی به نام submission وجود دارد که اجازه ارسال توکن ها را به کاربر دیگری می دهد و این دقیقا مشابه با ارسال یک رمزارز است. در این فیلد می توانید مشخصات دیگری همچون اکانت ارسالی و دریافتی با آی دی توکن را دریافت کنید.
• در نهایت، توکن های ERC-721 یک فیلدی به نام Metadata of the token هستند. در این فیلد وضعیت غیر قابل خرج شدن توکن ها ایجاد می شود.
• این نوع توکن ها براساس ساختار خود اجازه allowance نمی دهند.
تفاوت توکن ERC-20 با ERC-721 چیست؟
با توجه به مطالبی که تا اینجای مقاله عنوان شد، متوجه شدیم که برخی از ویژگی ها این دو نوع توکن با یکدیگر متفاوت است. بدین خاطر در این قسمت به معرفی دو مورد از مهم ترین این تفاوت ها می پردازیم:
• توکن های ERC-721 برخلاف دیگر توکن های ERC-20، غیر قابل تفویض یا به اختصار NFT است. پس این نوع توکن ها مانند توکن های ERC-20 نیست و نابود نمی شوند.
• غیر قابل تقسیم بودن این نوع توکن ها، از دیگر تفاوت هایی است که این نوع توکن ها دارند.
کاربردهای توکن ERC721 چیست؟
یکی از اولین نمونه هایی که می توان برای کاربرد این نوع توکن ها بیان کرد شامل: Cryptokitties یا Decentraland است. Cryptokitties نوعی از بازی است که این قابلیت را به افراد می دهد تا مالکیت و پرورش شخصیت های گربه مانند خود را داشته باشند. پس اصلا جای تعجب ندارد که افرادی در این بازی شرکت می کنند و در تلاش هستند که خزنده های دیجیتال خود را در عوض پول کلانی مبادله کنند. شاید این عالی ترین نمونه در این ارتباط باشد که در ماه دسامبر سال 2017 اتفاق افتاد.
نوع دیگری که می توان برای کاربرد توکن ERC721 بیان کرد، شامل Decentraland است. نوعی بازی است که کاربران در این بازی می توانند از یک فضای مجازی برای ساخت و ساز استفاده کنند. ناگفته نماند که توکن های ERC-721، به غیر از بازی کاربردهای دیگری دارد که از جمله این نوع کاربردها می توان برای مالکیت به افراد استفاده کرد. همچنین با استفاده از این نوع توکن می توان برای توکنیزه کردن نیز استفاده کرد.
چگونه می توان توکن های ERC-721 را بدست آورد؟
انواع توکن های ERC-721 در شبکه اتریوم وجود داراد که از معروف ترین آنها می توان به Cryptokitties اشاره کرد. اما به غیر از این موارد، می توان به کاربرد در NFT از جمله Emon، OpenSea اشاره کرد. در حال حاضر کیف پول هایی همچون متامسک برای نگهداری و ذخیره سازی و انتقال توکن های ERC-721 استفاده می شود.
مشهورترین توکن های مبتنی بر استاندارد ERC-721
کریپتوکیتیز (Cryptokitties) یکی از مشهورترین بازیهای غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم است که برای ساخت کالکتیبلهای دیجیتال منحصربهفرد به شکل بچه گربه، از استاندارد ERC721 استفاده میکند. در بازارچه قیمت هر گربه این بازی متفاوت است که توسط کاربران آن مشخص میشود. در ادامه به معرفی بعضی از محبوبترین NFT های ساخته شده با استاندارد توکن ERC-721 اتریوم می پردازیم.
معروفترین NFTهای ساخته شده در استاندارد شبکه ERC-721
بورد ایپ یات کلاب (Borde Ape Yacht Club)
یکی از مجموعه توکن های NFT مبتنی بر استاندارد ERC 721 ساخته شده روی بلاک چین اتریوم، مجموعه بورد ایپ یات کلاب (BAYC) معروف به کلکیسیون میمونهای خسته می باشد. این کلکسیون شامل تصاویر کارتونی میمونهایی است که از طریق یک الگوریتم ساخته شدهاند. آدرس قرارداد هوشمند استاندارد توکن ERC721 مجموعه بورد ایپ یات کلاب به شکل زیر می باشد:
0xbc4ca0eda7647a8ab7c2061c2e118a18a936f13d
کول کتز (Cool Cats)
یکی دیگر از پروژههای جذاب در فضای NFT، کول کتز (Cool Cats) می باشد که پس از راه اندازی در ژوئیه 2021، از نظر حجم فروش سریعا به رتبه سوم NFTهای برتر بعد از بورد ایپ یات کلاب و کریپتوپانکز ( CryptoPunks) رسید. اگرچه امروزه کول کتز از توجهات تا حدودی فاصله گرفته است اما همچنان جز 20 پروژه برتر در این حوزه می باشد. آدرس قرارداد هوشمند استاندارد توکن ERC-721 این مجموعه بر روی اتریوم به شکل زیر می باشد:
0x1a92f7381b9f03921564a437210bb9396471050c
کلکسیون تیکل بیچ (Tickle Beach)
تیکل بیچ (Tickle Beach) مجموعهای از 58 کاراکتر 3بعدی حیوان بامزه می باشد که در می 2022 عرضه شد و بر روی شبکه اتریوم و با استاندارد ERC 721 قرار دارد. در حال حاضر این مجموعه پنجمین کلکسیون برتر در بازارچه ان اف تی اوپن سی و اولین مجموعه ترند می باشد. آدرس قرارداد هوشمند کلکسیون تیکل بیچ روی اتریوم به شکل زیر می باشد:
0x6F4388602C5DD6c593bf7c9Cf3128AaA2a3E09cE
چشم انداز توکن های ERC-721 چیست؟
هدف از ایجاد توکن ERC721، این است که هر چیزی منحصر به فرد باشد و توانایی ایجاد توکن را داشته باشد. این روش می تواند از شناسنامه شخص گرفته تا دارایی، هنر و یا حتی موارد نادر در بازی های ویدویی باشد. مهیج ترین پتانسیل توکن های ERC-721، مشاهده روش استفاده از آنها در قراردادهای هوشمند برای ایجاد مدل های تجاری کاملا جدید و روش های معامله خواهد بود.