قانون موجود در کد لایت کوین، بهزودی پاداش ماینرهایی را که تراکنشهای چهارمین بلاک چین بزرگ دنیا را پردازش میکنند، کاهش خواهد داد. در این پست به بررسی و تحلیل وضعیت احتمالی قیمت و شبکه لایت کوین پس از نصف شدن پاداش استخراج آن میپردازیم.
به گزارش کویندسک، تا حدود ۵ روز دیگر، لایت کوین دستخوش یک هاوینگ (halving) برنامهریزیشده میشود؛ فرایندی که هدفش حفظ قدرت خرید و افزایش کمیابی این ارز دیجیتال است. پاداش استخراج لایت کوین در حال حاضر ۲۵ واحد LTC (حدود ۲,۵۰۰ دلار) برای هر بلاک است. با رخ دادن هاوینگ در روز ۵ آگوست (۱۴ مرداد)، این پاداش به ۱۲.۵ واحد LTC (حدود ۱,۲۰۰ دلار) کاهش مییابد.
به این ترتیب، از روز ۵ آگوست، عرضه واحدهای لایت کوین به بازار تا حد زیادی کاهش مییابد.
کاری که هاوینگ انجام میدهد، به نوعی با سیاستهای افزایش نرخ بهره و دیگر تدابیری که بانکهای مرکزی سراسر جهان برای مقابله با تورم اتخاذ میکنند، مشابه است. بنابراین با فرا رسیدن این رویداد، این احتمال وجود دارد که سرمایهگذاران به خریدن و نگهداری بیشتر لایت کوین اغوا شوند.
با این حال، اگر چه ممکن است طی روزهای آینده شاهد افزایش قیمت لایت کوین باشیم، اما با توجه به تغییرات قیمت در شش ماه گذشته، به نظر میرسد که رویداد نصف شدن پاداش استخراج لایت کوین توسط معاملهگران زرنگ، پیشخور شده باشد.
به عبارت دیگر، میتوان گفت که رویداد هاوینگ لایت کوین، در همین چند ماه اخیر تاثیرش را بر روی قیمت گذاشته است و شاید تا مدتها خبری از رشد قیمت شدید این ارز دیجیتال نباشد.
رشد قیمت چند برابری طی چند ماه
لایت کوین که در اولین روز سال ۲۰۱۹، با قیمت ۳۰ دلار معامله میشد، سه ماهه اول سال را با قیمت ۶۱ دلار به پایان برد. این نشان میدهد طی این مدت نقره ارزهای دیجیتال حدود ۱۰۰ درصد رشد کرده است که بهترین رکورد سه ماهه اول لایت کوین در تمام تاریخش محسوب میشود.
از این مهمتر، لایت کوین در حالی رشد نجومی خود را در سه ماهه اول سال ۲۰۱۹ انجام داده است، که در همان زمان بیت کوین به عنوان پرچمدار بازار، یک روند قیمتی متعادل داشت و هنوز صعودش را آغاز نکرده بود.
اساسا، قبل از اینکه بیت کوین بتواند در ۲ آوریل، مقاومت کلیدی خود در ۴,۲۳۶ دلار را بشکند و روندش از نزولی به صعودی تغییر کند، لایت کوین وارد بازار صعودی شده بود. قیمت نقره ارزهای دیجیتال در ماه ژوئن تا ۱۴۰ دلار هم افزایش یافت، اما در این ماه به سطح ۸۰ دلار سقوط کرد.
به جز قیمت، از اواسط ماه آخر ۲۰۱۸، معیارهای دیگری هم در لایت کوین، به طرز چشمگیری بهبود یافته و طی چند ماه گذشته بارها رکورد شکنی کردهاند. برای نمونه، هشریت یا همان قدرت پردازش شبکه لایت کوین، از پایینترین مقدارش یعنی ۱۴۶.۲۵ TH/S در دسامبر ۲۰۱۸ به ۵۳۲ TH/S در ۱۴ جولای، افزایش پیدا کرد که نشان از رشد ۲۵۸ درصدی آن دارد.
تاریخ تکرار میشود؟
لایت کوین که در سه ماهه اول ۲۰۱۹، رشد بیش از ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده بود، پا را فراتر گذاشت و در ماه ژوئن به ۱۴۵ دلار هم رسید. با این حال، سقوط اخیر قیمت لایت کوین که چند روز پیش آن را تا ۸۰ دلار هم کاهش داد، یادآور تغییرات قیمت در هاوینگ قبلی است.
هاوینگ قبلی لایت کوین در ۲۵ آگوست ۲۰۱۵ رخ داد و تقریبا حرکات قیمتی آن، با هاوینگ فعلی مشابه است.
با مرور نمودارهای سال ۲۰۱۵ مشاهده میکنیم که قیمت لایت کوین در ماه ژانویه آن سال، در کف ۱.۱۲ دلار معامله میشده، در ماه ژوئن به اوج قیمتش یعنی ۸.۷ دلار رسیده و سپس در ماه آگوست همان سال، یعنی در روز اولین هاوینگش، به ۲.۵۵ دلار کاهش یافته است.
از این مهمتر، پس از اولین هاوینگ لایت کوین، قیمت لایت کوین به مدت حدود ۱.۵ سال در یک رنج قیمت کوچک بین ۲.۵ تا ۵.۵ دلار در نوسان بوده است تا اینکه دوباره در آوریل سال ۲۰۱۷، اوج میگیرد.
اگر بخواهیم به تاریخ اتکا کنیم، پس از نصف شدن پاداش استخراج لایت کوین، احتمالا تا مدتی شاهد یک دوره کم نوسان و متعادل در قیمت لایت کوین باشیم، تا زمانی که بیت کوین رکورد قیمت ۲۰,۰۰۰ دلاری خود را بکشند.
احتمال کم شدن مشارکت ماینرها بعد از هاوینگ
با رخ دادن هاوینگ، در چند روز و چند هفته اول، ممکن است سودآوری ماینینگ لایت کوین حدود ۵۰ درصد کاهش یابد، چراکه تنظیم شدن سختی استخراج، تا مدتی زمان میبرد. بنابراین بعضی از ماینرها ممکن است به استخراج ارزهای دیجیتال دیگر بپردازند که در نتیجه کم شدن هشریت را در پی خواهد شد.
با این حال، با توجه به کاهش نرخ تورم لایت کوین از ۸ درصد به ۴ درصد و مفید بودن آن برای افزایش قیمت این ارز دیجیتال، در بلند مدت و طی چند ماه آینده، قدرت پردازش میتواند از سطح فعلی هم بالاتر رود. همین امر کم شدن سودآوری ماینینگ را جبران خواهد کرد.
گفتنش خالی از لطف نیست که پس از هاوینگ قبلی لایت کوین، هش ریت شبکه ۱۵ درصد کاهش پیدا کرد و دو هفته طول کشید تا دوباره به سطوح قبل برگردد.