استلار پروژهای است که از ابتدا با هدف امکان انجام مبادلات و تراکنشهای برون مرزی با سرعت بالا، هزینه پایین و با هر جفت ارزی ایجاد شد. در واقع ایده اصلی آن این بود که با استفاده از استلار، همه شهروندان و نهادهای مختلف در سراسر دنیا (حتی کشورهای فقیر و جهان سوم) بتوانند پول را در سطح بینالمللی، بدون هیچ کارمزدی و در چند ثانیه جابجا کنند.
لومن ارز دیجیتالی است که توسط تکنولوژی استلار پشتیبانی میشود و واحد اختصاری آن XLM است. این پروژه ارز دیجیتال، از زمان ایجادش تاکنون عملکرد بسیار خوبی داشته است و در حال حاضر نیز در بین ۱۰ ارز دیجیتال برتر از نظر حجم سرمایه موجود در آن، قرار دارد.
تاریخچه
استلار در اوایل سال ۲۰۱۴ توسط جد مککالب (Jed McCaleb) و جویس کیم (Joyce Kim) با ایجاد یک هاردفورک از پروژه ریپل ایجاد شد. پس از ایجاد تغییرات اندکی در کدهای مهم توافق جمعی ریپل، شبکهی فورک شده با عنوان استلار شکل گرفت.
در همین زمان بود که جویس کیم ادعا کرد در پروتکل اولیه ریپل نقص وجود دارد (این بیانیه در پستی در وبلاگ رسمی آزمایشگاههای ریپل، توسط استیفن توماس مورد بحث و جدل قرار گرفت).
در پی چالش و بحثهای ایجاد شده در مورد پروتکل ریپل، استلار شکل گرفت و در واقع یک نسخه به روز رسانی شده از پروتکل ریپل با یک الگوریتم جدید توافق جمعی، تحت عنوان استلار ایجاد شد.
هدف اصلی این پلتفرم جدید، اتصال و ایجاد ارتباط بین افراد، سیستمهای پرداختی و بانکها در سرتاسر جهان بود.
وایتپیپر(Whitepaper) و کد جدید نسخه بهروز رسانی شده ریپل که تحت عنوان استلار شروع به کار کرده بود در آوریل ۲۰۱۵ منتشر شد و شبکه استلار در نوامبر همان سال به طور رسمی شروع به کار کرد.
در نهایت استلار در سال ۲۰۱۴ با ۱۰۰ میلیارد واحد از ارز دیجیتال خود شروع به کار کرد و نام ارز دیجیتال شبکه استلار با توجه به تغییراتی که در سال ۲۰۱۵ روی شبکه آن انجام شد از استلار به لومن(XLM) تغییر یافت.
چگونه کار میکند؟
آیا میتوان بااستفاده از شبکه استلار برای یک نفر که در یک کشور دیگر زندگی میکند دلار فرستاد و گیرنده یورو دریافت کند؟
برای درک بهتر این موضوع بهتر است در ابتدا توضیح دهیم که شبکه استلار دقیقاً چیست و چه کاری انجام میدهد.
اینترنت از مجموعهای از سرورهایی که باهم یک شبکه را تشکیل میدهند، ایجاد شده است. مشابه اینترنت، استلار نیز از مجموعهای از سرورهای غیرمتمرکز در نقاط مختلف تشکیل شده است که دفتر کل توزیع شدهای را ایجاد کرده و پشتیبانی میکنند.
این دفتر کل توزیع شده تمامی تراکنشهای انجام شده را در خود ثبت میکند. همچنین یک کپی کامل از تمامی تراکنشهای انجام شده که در واقع یک کپی از دفترکل توزیع شده جهانی خواهد بود، در تمامی سرورهای شبکه استلار وجود خواهد داشت. هر فرد میتواند یک سرور در شبکه استلار راهاندازی کند و هرچه تعداد سرورهای شبکه افزایش یابد، شبکه قدرتمندتر خواهد شد.
سرورهای موجود در شبکه برای تایید تراکنشها با یکدیگر در ارتباطند و هر ۲ الی ۵ ثانیه یکبار دفتر کل توزیع شده به روز رسانی میشود. این سازوکار به عنوان توافق عمومی شناخته میشود. این دفترکل، پول شما را به عنوان اعتبار شما که توسط آنچرها ایجاد میشود، ثبت میکند.
آنچرها به عنوان پلهای ارتباطی بین پول رایج و شبکه استلار عمل میکنند. بانکها و سیستمهای پرداختی سنتی، مثال خوبی از آنچرها در دنیای واقعی هستند.
در ازای سپرده شما اعتباری در حساب آنلاین شما، که مانند یک کیفپول مجازی عمل میکند، ایجاد میشود. آنچرها باید برای نگهداشتن پول شما قابل اعتماد باشند. اعتبار ایجاد شده میتواند بین افراد مختلف شبکه، ارسال و دریافت شود. استلار به عنوان یک صرافی توزیعشده عمل میکند،
بنابراین، شما میتوانید با استفاده از اعتبار دلاری خود برای کسی که میخواهید، یورو ارسال کنید. شبکه استلار بهطور خودکار دلار شما را با بهترین نرخ تبدیل به یورو میکند و در نهایت کسی که با استفاده از حساب دلاری خود برایش یورو ارسال کردید، یورو دریافت کرده و با پشتیبانی یک آنچر یورو، میتواند آن را برداشت کند.
مهمترین کاربردها
یکی از مهمترین مسائلی که در تحلیل فاندامنتال پروژهها باید به آن توجه کرد، کاربردهای تکنولوژی و توکن ارائه شده توسط آن پروژه است. به همین خاطر به بررسی کاربردهای استلار و اهمیت این کاربردها در دنیای امروز و آینده میپردازیم.
مدیریت پرداختهای کوچک با کارمزدهای پایین
شبکه استلار کارمزد مبادلات را کاهش داده و گزینههای بیشتری را برای پرداخت و مبادلات به ویژه برای پرداختهای بسیار کوچک در اختیار مشتریان قرار میدهد.
مبادلات برون مرزی
استلار قابلیت ارسال پول به هر مقداری که باشد حتی یک سنت را با سرعت به کشورهای مختلف فراهم میکند. این پروژه در واقع پرداختهای بین کشورهای مختلف با کارمزد بسیار پایین را آسان میکند.
چالشها و راهکارها
هر ارز جدید و همچنین تکنولوژیای که در بستر آن ایجاد میشود، بدون چالش و بحران نخواهد بود.
ارز دیجیتال XLM نیز از این قاعده مستثنا نیست. یکی از مسائلی که در رابطه با این پروژه وجود دارد این است که تکنولوژیای که آن زمان مککالب با فورک ریپل ایجاد کرد، با تکنولوژیای که امروزه ریپل از آن استفاده میکند، بسیار متفاوت است.
ریپل با تیمی بالغ بر ۲۰۰ نفر و جذب سرمایهای نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلار شروع به کار کرد. اما برعکس آن استلار، توسط تیمی کوچک و سرمایهی بسیار اندکی شروع به کار کرد. استدلالی که میتواند در اینجا وجود داشته باشد این است که احتمال وجود اشتباه و به طبع آن شکست خوردن در پروژهای با تعداد افراد تیم بیشتر و همچنین سرمایه بیشتر، به مراتب کمتر خواهد بود.
در مورد وجود شفافیت یا فقدان آن در شبکه استلار از جهت پرداختهای کارکنان استلار و همچنین ایردراپهای آن نیز ابهاماتی وجود دارد.
اینکه آیا این مسائل میتواند به عنوان چالشهای اساسی موجود در شبکه استلار بررسی شود و یا صرفاً به عنوان مسائل طبیعی موجود در یک شرکت تازه تاسیس و رو به رشد تلقی میشود، جای بحث دارد.
اما راهکارهایی که استلار در برابر مشکلاتی که دنیای امروز با آن مواجه است، مانند انتقال پول به فردی در کشور دیگر که با مشکلاتی همچون زمان طولانی ارسال، عدم امکان تبدیل واحدهای پولی به یکدیگر به صورت خودکار برای اینکه بتوان به فرد در کشور دیگر بر اساس پول رایج کشور خودش پرداخت انجام داد، کارمزدهای بالا و … روبرو است، ارائه میدهد.
به این ترتیب که با استفاده از شبکه استلار و همچنین به کمک آنچرهایی که در شبکه وجود دارند، میتوان به هرمیزان دلخواه (حتی مقدارهای بسیار کم) پول (هر پول رایجی که در حسابمان باشد) به فردی در کشور دیگر، با پایینترین کارمزد ممکن انتقال دهیم و آن فرد نیز توسط شبکه استلار و آنچرهای فعالی که وجود دارند، پول رایج مورد نظر خود را برداشت کند.
برنامهها و رویدادهای پیشرو
یکی از مسائل مهمی که میتواند در تحلیل بنیادی پروژه به ما کمک کند، بررسی برنامهها و رویدادهایی است که امکان تحقق آنها در آینده وجود دارد.
سه ماه اول سال ۲۰۱۹
اضافه کردن تراکنشها و معاملاتی که برای قرار گرفتن در سرور مشتری (API) استلار با شکست مواجه شده بودند و همچنین انتشار مطالب بیشتر، درباره طرحها و ایدههای جدید شامل خرید و فروش غیرمتمرکز و مسائل مربوط به آن، همکاریهای استلار با سایر شرکتها و ..
سه ماه دوم و سوم سال ۲۰۱۹
بهبود تمرکززدایی با رعایت و حفظ عملکرد کار روی شبکه لایتنینگ.
سال گذشته بستر شبکه لایتنینگ استلار برای کانالهای پرداختی انجام شد و اینتراستلار اقدامات لازم برای آن با عنوان استلارلایت را انجام داد.
با این حال، استلار هنوز برای پیاده سازی کامل لایتنینگ چندین ماه زمان لازم دارد و استخدام مهندسین بیشتر برای به سرانجام رساندن شبکه لایتنیگ بر بستر استلار از اولویتهای برنامههای استلار به شمار میرود.
با توجه به برنامههایی که استلار قصد دارد برای سال ۲۰۱۹ انجام دهد، میتوان گفت یکی از پراهمیتترین آنها، پیادهسازی شبکه لایتنینگ است.
در واقع استلار قصد دارد یک نسخه بتا برای شبکه لایتنینگ خود منتشر کند که این خبر احتمالا برای متخصصان حوزه بلاکچین بسیار جذاب خواهد بود. پیادهسازی شبکه لایتنینگ بر روی شبکه استلار، میتواند بلاکچین استلار را به طرز چشمگیری مؤثرتر از چیزی که در حال حاضر وجود دارد و استفاده می شود، تبدیل کند.
اما باید این مسئله را نیز در نظر گرفت که گاهی بهروزرسانیها ممکن است چندین ماه و حتی چندین سال به تعویق افتد و با توجه به اینکه پیادهسازی شبکه لایتنینگ بر روی پلتفرم استلار بارها عقب افتاده، امکان به تعویق افتادن مجدد آن نیز وجود دارد. بنابراین، باید منتظر آپدیتهایی که تیم توسعهدهندگان استلار درخصوص انتشار نسخه بتای شبکه لایتنینگ ارائه میدهند، ماند.
پروتکل لایتنینگ
شبکه لایتنینگ امکان دسترسی به کاربران برای انجام تراکنشهای خارج از زنجیره، از طریق روترها و هابها را فراهم میکند.
این بدین معناست که شبکه لایتنینگ میتواند تراکنشها و پرداختهای بین پروتکلی (از یک پروتکل به پروتکل دیگر) را پشتیبانی کند.
یکی از مهمترین اتفاقات پیش روی توکن شبکه استلار، لیست شدن در صرافی بزرگ کوینبیس (Coinbase) است.
لیست شدن ارزهای دیجیتال در صرافیهای بزرگی مانند کوینبیس، بایننس و .. همواره سبب پامپ شدید قیمت آنها شدهاست. در تاریخ ۱۳ جولای ۲۰۱۸ صرافی بزرگ کوینبیس طبق بیانیه ای اعلام کرد بررسی ۵ کوین برای لیست شدن در پلتفرم خود را در برنامه کارش قرار داده است. این ۵ ارز شامل کاردانو، بیسیک اتنشن توکن، استلار لومنز، زدکش و زیروایکس بودند.
از میان این ۵ پروژه، در ابتدا زیرویکس (ZRX) در تاریخ ۱۱ اکتبر در پلتفرم کوینبیس لیست شد و با انتشار خبر مبتنی بر لیست شدن آن، یک رشد قیمت ۵۵.۵ درصدی را تجربه کرد.
پس از آن در تاریخ ۸ نوامبر ۲۰۱۸ کوینبیس، توکن BAT را در پلتفرم خود لیست کرده و با خبر اولیهای که در تاریخ ۲ نوامبر مبنی بر لیست شدن این توکن در پلتفرم کوینبیس منتشر شد، این توکن افزایش قیمت ۲۰ درصدی در یک روز را تجربه کرد.
پروژه سومی که از میان این پنج پروژه، صرافی کوینبیس اقدام به لیست کردن آن کرد، زدکش بود که در تاریخ ۲۹ نوامبر به پلتفرم کوینبیس اضافه شد و به دنبال آن شاهد یک رشد قیمت ۵۶.۴۵ درصدی بودیم.
حال باید دید از میان دو پروژه کاردانو و استلار، پروژه بعدی که در پلتفرم کوینبیس لیست میشود، کدام است؟
کاردانو
کاردانو در چند ماه گذشته رشد چشمگیری داشته، تیم خوبی آن را پشتیبانی میکنند و همچنین مانند رقبای دیگر خود دست به اقدامات کلاهبردارانه (اسکم) نزده و آیندهای روشن دارد.
پارامتری که کوینبیس ادعا میکند در انتخاب و لیست کردن پروژهها مد نظر قرار میدهد، میزان غیرمتمرکز بودن آنهاست. کاردانو اخیراً اقدامات مهمی در جهت انتشار شلی (Shelley) (آپدیت جدیدی که کاردانو قصد داشت در سه ماه اول سال ۲۰۱۹ منتشر کند) انجام داده است.
به گفته دونکان (Dunkan)، سرپرست مهندسین پروژه کاردانو، انتظار میرود نسخه شلی تا آخر سه ماه اول سال ۲۰۱۹، یعنی تا اواخر ماه مارس منتشر شود. انتشار نسخه جدیدی برای پروژه کاردانو که انطباق بیشتری با غیرمتمرکز بودن بلاکچین نیز داشته باشد، انگیزه خوبی برای لیست شدن آن در کوینبیس خواهد بود.
همچنین وجود یک برنامه مدون در سایت کاردانو برای اقدامات آینده آنها، که هر چندماه یکبار نیز به روز رسانی میشود، ثابت میکند که این پروژه به خوبی در حال حرکت در جهت اهداف خود میباشد.
اگر کوینبیس در سه ماه سوم سال، یعنی در بازه زمانی آوریل تا ژوئن تصمیم به لیست کردن کاردانو بگیرد، قیمت این ارز دیجیتال میتواند رشد زیادی را تجربه کند، حتی بیشتر از افزایش قیمت ناگهانی که در سال ۲۰۱۷ مشاهده کرد.
یکی از دلایلی که ثابت میکند چرا لیست شدن کاردانو در کوینبیس میتواند باعث رشد چشمگیر قیمت آن شود، این است که کوینبیس بارها و بارها در طول زمان ثابت کرده لیست شدن ارزها در پلتفرمش میتواند باعث پامپ شدید قیمت آن ارزها شود، مانند اتفاقی که برای توکن بت، زدکش و زیروایکس افتاد.
ذکر این نکته نیز خالی از لطف نخواهد بود که حتی اگر کاردانو در کوینبیس لیست نشود، انتشار نسخه Shelley به خودی خود میتواند باعث رشد چشمگیر قیمت کاردانو شود. اما همزمانی این دو اتفاق، یعنی لیست شدن در پلتفرم صرافی بزرگ کوینبیس و همچنین انتشار نسخه Shelley میتواند باعث رشد قیمت بیسابقهای در کاردانو شود.
استلار
وجود حجم بالای سرمایه موجود در استلار و همچنین همکاری آن با کمپانیهای بزرگی مانند آیبیام (IBM)، آن را به یک پروژه محبوب در بین کاربران ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است. استلار دارای نکات برجستهای است که میتواند توجه مشتریان کوینبیس را به خود جلب کند.
در آغاز سال ۲۰۱۹، گروهی در پروژه استلار پیشبینی کرده بودند که حجم سرمایه موجود در پروژه استلار افزایش خواهد یافت. یکی از دلایل این پیشبینی، همکاری پروژه استلار با شرکت بزرگ IBM بود.
استلار برتر از اتریوم
اخیراً در چندین مقاله بحث و گفتوگویی حول برتری استلار بر اتریوم صورت گرفت، پارامتر کلیدی که در مرکزیت این بحث قرار داشت، قراردادهای هوشمند استلار بود که ادعا میشود نسبت به قراردادهای هوشمند اتریوم، به دلیل وجود قابلیت امضاهای چندگانه، توابع مستقل از زمان و .. امنتر هستند.
با تمام این تفاسیر ممکن است، کوینبیس بار دیگر مشتریان خود را غافلگیر کرده و اقدام به لیست کردن کوینی غیر از استلار و کاردانو کند.
همکاریها و پذیرندگان
اعلام همکاری پروژههای ارز دیجیتال با شرکتهایی که در زمینههای مالی یا تکنولوژی سابقه زیادی داشته و شهرت جهانی دارند، میتواند کمک بسیار زیادی به شهرت و اعتبار پروژه و به دنبال آن افزایش سرمایهگذاری بر روی این پروژهها کند.
اینتراستلار (Inter/Stellar)
اینتراستلار یک شرکت تکنولوژی محور است که با هدف تسهیل بازار و همچنین کمک به پروژههایی که در بستر شبکه استلار ساخته میشوند، ایجاد شده و با پروژه استلار همکاری میکند.
آیبیام (IBM)
اعلام همکاری استلار با کمپانی بزرگ آیبیام (IBM)، امیدها را به این پروژه بیش از پیش کرد.
بلاکچین آیبیام، کسبوکارها را قادر میسازد تا جریان تراکنشها را توسط یک دفتر کل امن و مشترک دیجیتالی، مدیریت کنند. استلار و آیبیام در اکتبر سال ۲۰۱۷ قراردادی برای همکاری در جهت تسهیل سیستم پرداختهای برون مرزی بستند.
دیلویتی (Deloitte)
دیلویتی یک شرکت پیشرو در زمینه مشاورههای مالی و تکنولوژی است. ۸۰% از مشتریان دیلویتی از ۵۰۰ شرکت سودده برتر در ایالات متحده که سالانه مجله فورتون Fortune منتشر میکند، هستند.
دیلویتی و استلار پیمان همکاری خود را در ۲۷ ژوئن سال ۲۰۱۶ با هدف دسترسی به خدمات مالی و انجام تراکنشها با کارمزد پایینتر، بستند.
استریپ (Stripe)
استریپ، شرکتی در زمینه پردازش سیستمهای پرداختی به شمار میرود که مجموعهای از APIها را با هدف تجاریسازی کسب و کارها در هر اندازه و مدلی که باشند، ارائه میدهد.
این دو شرکت همکاری خود را در تاریخ ۱۰ می ۲۰۱۸ اعلام کردند.
این دو شرکت همکاری خود را در تاریخ ۱۰ می ۲۰۱۸ اعلام کردند.
مرکز توسعه و تحقیق بلاکچین (Blockchain R&D)
این کمپانی، یک مؤسسه تحقیقاتی در چین است که بر روی تکنولوژی بلاکچین تمرکز دارد.
بکست ۳۶۰ (bext ۳۶۰)
این شرکت با هدف توسعه و کمک به کسب و کارهای کوچک و محلی از طریق افزایش سطح دسترسی آنها به زنجیرههای اقتصادی بزرگ، ایجاد شده است.
تکنولوژی این شرکت یک حرکت پیشگام در جهت دسترسی بیشتر به انرژیهای تجدیدپذیر، ارزهای دیجیتالی و .. در کشورهای در حال توسعه است.
فکتوری (Factury)
این شرکت یک بازار ثانویه برای سازوکار وامدهی غیربانکی به شمار میرود که بر بستر بلاکچین ایجاد شده است.
ویپرو (Wipro)
ویپرو در زمینه ارائه خدمات و مشاوره اینترنتی، مالی و تکنولوژی فعالیت میکند.
هیجرو (Hijro)
هیجرو یک شبکه مالی برای خرید و فروش جهانی است که بر بستر تکنولوژی دفتر کل توزیع شده ایجاد شده است.
کوآنتوز (Quantoz)
فعالیت این شرکت در حوزه سیستمهای پرداخت مبتنی بر اینترنت اشیاء است.
آزمایشگاههای توزیعشده (Distributed Lab)
آزمایشگاههای توزیع شده که در سال ۲۰۱۴ در اوکراین تاسیس شد، مرکز تکنولوژیهای غیرمتمرکز و رمزنگاری به شمار میرود.
فعالیتهای اصلی این مرکز توسعههایی در زمینه بلاکچین، ابداع محصولات و ساختارهای خلاقانه، برگزاری دورههای آموزشی و کنفرانس است.
میفوس (Mifos)
میفوس یک پلتفرم با محدوده وسیعی از سرویسهای مالی است.
مانی (Moni)
مانی یک شرکت در حوزه سرویسهای مالی است که با هدف ایجاد حساب بانکی بر روی موبایل برای هر فرد ایجاد شده است.
اورادیان (Oradian)
پلتفرمی برای استفاده از خدمات مالی در مقیاس کوچک میباشد.
رقبای اصلی
نگاهی به سه رقیب جدی استلار از نظر تکنولوژی، کاربرد و اهداف میپردازیم:
ریپل-استلار
پروژه ارز دیجیتالی که بیشترین شباهت را به پروژه استلار داشته باشد، بدون شک ریپل است.
اگرچه XRP معمولاً به عنوان ریپل شناخته میشود، اما تفاوتهای اساسی باهم دارند. ریپل یک شرکت آمریکایی است که یک شبکه پرداخت سریع و مقرون به صرفه برای تراکنشها و معاملات برون مرزی ارائه میدهد. XRP یک ارز دیجیتال شبکه ریپل است که در شبکه جهانی ریپل به عنوان پلی بین ارزهای رایج سنتی و ارزهای رمزنگاری شده مورد استفاده قرار میگیرد.
ریپل امکان انجام تراکنشهایی با زمان پردازش ۴ ثانیهای، کارمزدی برابر با ۰.۰۰۰۱ XRP برای هر تراکنش و قابلیت انجام ۱,۵۰۰ تراکنش در ثانیه را فراهم میکند.
از آنجایی که بنیانگذار استلار همان بنیانگذار ریپل بود که در سال ۲۰۱۳ پروژه ریپل را به دلیل اختلاف نظرهای ایدئولوژیکی که داشت رها کرد و استلار را در سال ۲۰۱۴ تاسیس کرد، این دو پروژه شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند.
استلار در ابتدا از کدهای ریپل استفاده میکرد، اما در حال حاضر کدهای این دو پروژه کاملاً متفاوت هستند.
از آنجایی که هر دو پروژه ریپل و استلار جزء ده پروژه برتر از نظر حجم سرمایه هستند، به عنوان دو دشمن اساسی برای هم خوانده میشوند.
اما ذکر این نکته نیز ضروری است که اهداف و برنامههایی که این دو پرژه تا به امروز برای خود در نظر گرفتهاند، کاملاً متفاوت بودهاست. مهمترین هدفی که استلار در جهت آن حرکت میکند، گسترش دسترسی به خدمات مالی با کارمزدهای بسیار پایین است، در حالی که ریپل بر روی برقراری و گستردهتر کردن انجام تراکنشهای مالی بین بانکها و مؤسسات مالی بزرگ، تمرکز دارد.
هرچند ساخت کیف پول در استلار نیز کارمزد دارد و مانند بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر رایگان نیست، اما کارمزد آن در مقایسه با ریپل خیلی کمتر است. این کارمزد ناچیز برای این تعبیه شده که از ایجاد تعداد زیادی آدرس جلوگیری شود.
مقدار کارمزد در ساخت کیف پول استلار ۱ لومن (Lumen) است. با وجود تمام تفاوتهای اساسی بین این دو پروژه، شباهتهایی که بین اصول اولیه و ساختار این دو پروژه وجود دارد، آنها را به دو رقیب اصلی برای یکدگیر تبدیل کرده است.
امیسهگو-استلار
هدف امیسهگو، تسهیل معاملات و تراکنشها بین درگاههای پرداخت و مؤسسات مالی مختلف است که از این جهت میتواند به عنوان یک جایگزین برای استلار در نظر گرفته شود.
اتریوم-استلار
بر خلاف دو پروژه ریپل و امیسهگو، اتریوم روی مکانیسمهای پرداخت برونمرزی و مختل کردن سیستمهای مالی سنتی جهان تمرکزی ندارد. در عوض، اتریوم یک پلتفرم برای ایجاد و بکارگیری برنامههای غیرمتمرکز (dApps) میباشد.
شبکه استلار نیز با ارائه قراردادهای هوشمند با هدف توسعه راهحلهای موجود، میتواند به عنوان یک رقیب جدی برای اتریوم در این زمینه در نظر گرفته شود.
رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت
برای داشتن دید بهتر نسبت به رفتار قیمتی یک ارز دیجیتال در مواجهه با اتفاقات و رویدادهای مختلف میتوان رفتار قیمتی آن در گذشته را مورد بررسی قرار داد.
زیرا همه پروژهها رفتارها و واکنشهای مشابهی در مواجه با اتفاقات یکسان ندارند.
مثلا میزان تاثیرگذاری اتفاقاتی از جمله انتشار یک به روز رسانی فنی، اعلام همکاری با یک شرکت بزرگ و … در پروژههای مختلف، متفاوت است.
به همین خاطر بررسی تاریخچه قیمت خود آن ارز دیجیتال، بهترین مرجع برای پیشبینی واکنش آن ارز به اتفاقات مختلف در آینده است.
۲۷ فوریه ۲۰۱۹
تلفن همراه هوشمندی که کمپانی اچتیسی (HTC) به تازگی آن را منتشر کرده، در برنامههای اصلی نرمافزار خود از یکی از برنامههای مبتنی بر استلار استفاده کرده است.
انتشار این خبر نتوانست تاثیر مثبتی در روند قیمت ارز دیجیتال لومن داشته باشد و با قدرتنمایی خرسهای بازار، این ارز دیجیتال به روند نزولی خود ادامه داد.
۲۱ فوریه ۲۰۱۹
معاون ارشد بخش بلاکچین و ارزهای دیجیتال آیبیام (IBM) در مصاحبهای در مورد همکاری آیبیام و استلار (XLM) و استفاده از XLM در شبکه پرداخت برونمرزی آیبیام خبر داد.
همانطور که قبلاً نیز عنوان شده بود، آیبیام قصد دارد از XLM هم بهعنوان یک ارز واسط استفاده کند و هم برای پرداخت کارمزدهای درون شبکه خود.
چند روز قبل از انتشار این خبر و با بحثهایی که حول بخشهای مختلف همکاری IBM و استلار در سایتهای مختلف منتشر شده بود، استلار شاهد یک افزایش قیمت ۱۰ درصدی از تاریخ ۱۸ فوریه تا ۲۰ فوریه، یعنی در مدت ۲ روز بود.
۱۴ فوریه ۲۰۱۹
- صرافی بزرگ کانادایی کویناسکوئر (Coinsquare) از شبکه پرداخت استلار-ایکس (StellarX) (شبکه پرداخت غیرمتمرکز مبتنی بر کارمزد صفر استلار) برای انجام تراکنشهای بدون کارمزد (با کارمزد صفر) در پلتفرم خود استفاده خواهد کرد.
- انتشار نسخه ۱۰.۲.۰ استلار در گیتهاب
انتشار این دو خبر مهم در نیمه اول فوریه سبب شد، چند روز بعد، یعنی در تاریخ ۱۸ تا ۱۹ فوریه شاهد یک پامپ ۱۲.۴۵% در قیمت استلار باشیم.
۱۸ ژانویه ۲۰۱۹
گروه سرمایهگذاری ارز دیجیتال گریاسکیل (Grayscale)، آخرین سرمایهگذاری خود را به استلار اختصاص داد.
این خبر نتوانست تاثیر زیادی بر مارکت استلار داشته باشد و با انتشار آن، تاثیری در روند نزولی ارز دیجیتال لومن ایجاد نشد.
۶ نوامبر ۲۰۱۸
کیفپول بلاک چین، Blockchain.com، استلار را به پلتفرم خود افزود و به دنبال آن ۱۲۵ میلیون دلار XLM توسط ایردرآپ آزاد شد.
۱۲ نوامبر ۲۰۱۸
استلار یک گواهینامه در زمینه انتقال پول و ارزهای دیجیتال دریافت کرد که ادعا میکرد اولین ارز دیجیتالی است که چنین گواهنیامهای را دریافت کرده است.
۱۵ نوامبر ۲۰۱۸
صرافی اوکی اکسنچ، OKex امکان مبادله ارزهای اصلی با ارز سنتی پزوس را در پلتفرم صرافی خود در آرژانتین اضافه کرد، که یکی از این ارزهای اصلی که امکان خرید و فروش آن با پزوس فراهم شده، XLM بود.
به دنبال سه خبری که در تاریخهای ۶، ۱۲ و ۱۵ نوامبر در مورد پروژه استلار منتشر شد، XLM از تاریخ ۱ نوامبر تا ۱۹ نوامبر، ۳۳ درصد رشد قیمت را مشاهده کرد.
تیم فنی و اجرایی
جد مککالب (Jed McCaleb)
جد مککالب یکی از موسسان اولیه ریپل و همچنین موسس اولین صرافی بیتکوین با نام Mt. Gox بود. او هم اکنون به عنوان بنیانگذار استلار و یکی از اعضای اصلی تیم استلار در بخش توسعه تیم، فعالیت میکند.
بارتک نووتارسکی (Bartek Nowotarski)
بارتک نووتارسکی از مهندسان توسعهدهنده تیم استلار است. بارتک قبل از پیوستن به تیم استلار به عنوان اعضای اصلی توسعهدهنده و همچنین مشاور امنیتی در سایتهای پرطرفداری مانند فیسبوک و یاهو فعالیت داشته است.
مشاوران پروژه استلار
پاتریک کالیسون (Patrick Collison)
پاتریک بنیانگذار و مؤسس کمپانی استریپ است. وی علاقهمند به زیرساختها و تکنولوژیهای توزیعشده و غیرمتمرکز است و اولین بیتکوین خود را در سال ۲۰۱۱ خریداری کرده است.
گرک استین (Greg Stein)
گرک به عنوان برنامهنویس، مشاور و سخنران در حوزه نرمافزارهای منبعباز فعالیت میکند. وی در راهاندازی پلتفرم منبعباز گوگل نقش مهمی داشته است.
شبکههای اجتماعی استلار
استلار از مجموعهای از کاربران، شبکههای اجتماعی و توسعهدهندگانی تشکیل شده که با همکاری هم با هدف ارائه سرویسهای مالی به میلیاردها انسانی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند، فعالیت میکند.
سه شبکه اجتماعی استلار که به صورت رسمی کار میکنند، شامل توئیتر، ردیت و فیسبوک میشوند:
تعداد دنبال کنندهها: ۲۶۳ هزار
تعداد دنبال کنندهها: ۹۹ هزار
تعداد دنبال کنندهها: ۲۲ هزار
حال در ادامه به بررسی برخی پارامترهای عددی مانند مارکت کپ، حجم معاملات روزانه، NVT،ROI و تاثیر آنها بر روی ارز دیجیتال لومن میپردازیم.
مارکتکپ یا ارزش کل بازار
استلار که همواره از آن به عنوان یکی از پروژههای موفق و مشهور در نیای ارزهای دیجیتال یاد میشود، با داشتن حجم سرمایه ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیونی در رتبه یازدهم در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد.
هرچند تیم دو پروژه استلار و ریپل ادعا میکنند کاربردهای متفاوتی دارند و رقیب هم نیستند، اما به دلیل همپوشانی کاربرد آنها در جابجایی پول بین کشورهای مختلف با سرعت بالا و کارمزد پایین، میتوان آنها را رقیب هم در نظر گرفت.
در نتیجه با فرض رقیب در نظر گرفتن ریپل و استلار، استلار با فاصله ۱۲ میلیارد دلاری که با سرمایه موجود در ریپل دارد، در حال حاضر راه زیادی تا ربودن گوی سبقت از ریپل در پیش دارد.
حجم معاملات
اگر رتبهبندی سایت کوین مارکت کپ را بر اساس حجم معاملات روزانه قرار دهیم، استلار در رتبه ۱۶ام قرار میگیرد که این موضوع نشان میدهد حجم معاملات روزانه رز دیجیتال لومن در صرافیها نسبت به حجم سرمایه موجود در این پروژه پایین است. برای داشتن دید بهتری نسبت به حجم معاملات ۲۴ ساعته استلار میتوانیم تاریخچه حجم معاملات آن در صرافیها را در ۳۰ روز گذشته مورد بررسی قرار دهیم.
اما باید در نظر داشت که حجم معاملات انجام شده در صرافیها فقط بخشی از تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار را نشان میدهد و برای ردیابی درستتر قیمت، باید حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه یا بلاک چین استلار را بررسی کرد.
ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار
علاوه بر حجم معاملات انجام شده در صرافیها، پارامتر دیگری وجود دارد که ارزش تراکنشها در شبکه استلار را بر حسب دلار مشخص میکند و اهمیت بیشتری نسبت به حجم معاملات صرافیها دارد. زیرا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال بسیار بهتر میتواند فعالیت کاربران آن پروژه را نشان دهد.
به علاوه اینکه درصد زیادی از حجم معاملات ثبت شده در صرافیها نامعتبر و جعلی است و اطلاعات حاصل از آنها قابل اتکا نیست.
اما ارزش تراکنشهای ثبت شده در شبکه بلاک چین پروژه معتبر است و نمیتواند دستکاری شود.
با مراجعه به تاریخچه حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار در چند ماه اخیر میتوان دید که ارزش دلاری تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار در بازههای زمانی مختلف نوسانات شدیدی داشته است.
برای درک بهتر ارتباط ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار بر روی قیمت، میتوان هر دو نمودار را باهم رسم کرد.
همانطور که در نمودار بالا مشخص است، روند کلی قیمت و ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار، رابطه مستقیم باهم دارند و دانستن ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار در هر روز در کنار سایر پارامترها میتواند به پیشبینی آینده قیمتی ارز دیجیتال لومن (XLM) کمک کند.
بررسی پارامتر NVT
این پارامتر، کل ارزش یک شبکه یا همان مارکتکپ نسبت به ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه استلار را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکند. پارامتر NVT از تقسیم کل حجم سرمایه موجود در پروژه بر تراکنشهای روزانه انجام شده در شبکه آن پروژه بدست میآید و مشابه پارامتر PE که در بازار سهام مورد استفاده قرار میگیرد، است
مقدار بدست آمده برای پارامتر NVT که در روز ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۹ محاسبه شده، نشان میدهد از کل ارزش سرمایه موجود در این پروژه، تنها با ۳ درصد از آن در یک روز در شبکه استلار تراکنش انجام شده که درصد پایینی است و نشان میدهد بیشتر افراد به ارز دیجیتال استلار لومن به عنوان ذخیرهای با ارزش نگاه میکنند نه روشی برای پرداخت.
نگاهی به تغییرات این پارامتر در یک بازه زمانی نیز میتواند نشان دهد روند رفتار سرمایهگذاران در گذر زمان نسبت به این ارز دیجیتال چگونه بوده است.
برای داشتن درک بهتر نسبت به ارتباط این پارامتر با قیمت، میتوان نمودار پارامتر NVT و قیمت را به صورت همزمان رسم کرد.
همانطور که در نمودار بالا نیز واضح است و باتوجه به تعریفی که برای پارامتر NVT ارائه شد، رابطه بین این پارامتر و قیمت عکس یکدیگر است.
یعنی با کاهش پارامتر NVT، قیمت افزایش یافته و با افزایش آن قیمت کاهش پیدا کند.
اما نکتهای که در این میان وجود دارد این است که کاهش پارامتر NVT در یک روز ممکن است به دلیل کاهش مارکتکپ باشد (یعنی صورت کسر کم شود) و یا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بیشتر شود (مخرج کسر بزرگ و در نهایت کسر کوچک شود).
بنابراین، کم شدن پارامتر NVT فقط در صورتی میتواند منجر به افزایش قیمت شود که ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه زیادتر شده باشد.
علاوه بر این، نکتهی جالبی که میتوان در مورد نمودار این پارامتر به آن اشاره کرد این است که در نمودار پارامتر NVT نیز مانند نمودار قیمتی ارز، میتوان، خطوط مقاومت و حمایت رسم کرد و روند را تشخیص داد.
میزان به صرفه بودن استخراج
شبکه استلار غیرمتمرکز است اما مانند ریپل و برخلاف بیت کوین روی بلاک چین فعالیت نمیکند. ارز شبکه استلار یا همان لومن قابل استخراج نیست و توسط شرکت مقدار مشخصی از آن ایجاد شده است.
بنابراین، استخراج و به صرفه بودن یا نبودن، اصلا برای استلار مطرح نمیشود.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
پارامتر ROI یا نرخ بازگشت سرمایه، نشاندهنده میزان رشد قیمت یک ارز دیجیتال از ابتدای راهاندازی تا زمان بررسی این پارامتر است.
مقدار این پارامتر برای استلار در سایت کوینمارکتکپ با در نظر گرفتن قیمت اولیه ۰.۰۰۲۹۷۶ دلار در تاریخ ۵ آگوست ۲۰۱۴، ۲,۸۷۷% محاسبه شده است. یعنی اگر در آگوست ۲۰۱۴، ۱ میلیون تومان بر روی پروژه استلار سرمایهگذاری میکردیم، الان سرمایهمان تبدیل به ۲۹ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان شده بود.
یعنی ۲۹ برابر شدن سرمایه در مدت ۵ سال!
جمع بندی
با وجود حجم سرمایهای که در حال حاضر در استلار وجود دارد، همکاری آن با کمپانیهای بزرگی از جمله IBM و برنامههایی از جمله پیاده سازی شبکه لایتنینگ، راهاندازی صرافی غیرمتمرکز در پلتفرم استلار و..، که تیم استلار قرار است در سال ۲۰۱۹ به اتمام برساند و همچنین احتمال لیست شدن استلار در صرافی بزرگ کوینبیس تا پایان ۲۰۱۹، احتمال میرود ارز دیجیتال این پروژه رشد خوبی را تا آخر سال ۲۰۱۹ تجربه کند.