علیرغم سود قابلتوجهی که از فعالیت در بازارهای مالی عاید معاملهگر میشود، این قبیل معاملات خطرات بسیاری هم دارد. سرمایهگذاری و معامله در چنین بازارهایی نیازمند دانش، مهارت و تجربه کافی است. صد البته در بسیاری از مواقع کسب تجربه با از دست دادن بخشی از داراییها همراه است، اما گاهی اوقات میشود از تجربیات معاملهگران کارکشته نیز بهره گرفت.
کریس دون (Chris Dunn)، یکی از اولین تولیدکنندگان محتوای حوزه بیت کوین در یوتیوب با بیش از ۲۰۰,۰۰۰ عضو، در مصاحبهای با کریپتوپوتیتو چند توصیه به سرمایهگذاران و معاملهگران ارزهای دیجیتال ارائه کرده است که آنها را در ادامه میخوانید.
کلیدی به اسم متنوعسازی
متنوعسازی همواره تأکید دارد که نباید تمام تخممرغهای خود را داخل یک سبد بگذارید. متنوعسازی در انواع سرمایهگذاری کاربرد دارد و مورد استفاده طیف وسیعی از سرمایهگذاران قرار میگیرد.
قرار دادن تمام سرمایه روی یک دارایی یا تعداد بسیار کمی از داراییها، میتواند امری پرخطر به حساب بیاید؛ چرا که اگر بازار با چالشی اساسی همراه شود، میزان ضررِ سرمایهگذار نیز بسیار بالا خواهد بود. در چنین مواردی، سبد دارایی فرد با ضرر مواجه میشود و در بسیاری از موارد، سرمایهگذار امکان جبران ضرر را نخواهد داشت.
متنوعسازی بدان معناست که سرمایهگذار خطرات سرمایهگذاری را میان چندین دارایی مختلف پخش کند. دون در ارتباط با متنوعسازی میگوید:
بهنظر من، اگر از متنوعسازی در سرمایهگذاریهای خود استفاده نکنید، کار بسیاری خطرناکی انجام دادهاید. حتی اگر به بیت کوین و ارزهای دیجیتال اعتقاد [کامل] دارید، قرار دادن تمام سرمایه روی این حوزه کار بسیار پرخطری است.
شدیدا طرفدار متنوعسازی هستم. همیشه سود بسیار خوبی از بازار ارزهای دیجیتال میبرم و در طلا، مستغلات و سهام سرمایهگذاری میکنم.
برای پیدا کردن بمب بعدی خودتان تحقیق کنید
بازار ارزهای دیجیتال بهنسبت دیگر بازارها جوان است. چیزی بیش از یک قرن از فعالیت بازارهای سهام میگذرد. این در حالی است که بازار داراییهای دیجیتال سال ۲۰۰۹ و با تولد بیت کوین ایجاد شد. علیرغم رونق ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷، پذیرش این بازار هنوز چندان بالا نیست.
دون با تکیه بر همین نکته اذعان میکند که در سالهای آینده شاهد رشد شدید بازار ارزهای دیجیتال خواهیم بود و سرمایهگذاران باید برای پیدا کردن پروژههای سودده، خودشان تحقیق کنند و این پروژهها را بیابند. او در این باره گفت:
فکر میکنم که پروژههایی را بتوان یافت که که قرار است آمازونِ ۲۰ سال بعد باشند (اشاره به رشد سهام آمازون). فکر میکنم که افراد باید صبورتر باشند و در انتخاب پروژه مناسب وسواس بیشتری به خرج دهند.
کدام ارزها شانس بیشتری برای شکستن اوج قیمت خود دارند
نمیتوان کتمان کرد که اواخر سال ۲۰۱۷ و اوایل سال ۲۰۱۸، مهمترین برهه برای بازار ارزهای دیجیتال بود. در این مدت قیمت ارزهای دیجیتال به سرعت رشد کرد و این رشد سبب شد تا توجهات بسیاری از جانب سرمایهگذاران خرد و رسانههای بزرگ بهسمت این حوزه جلب شود. کمی بعد، افزایش توجهات سبب شد تا شاهد تشکیل حباب قیمت باشیم. طی ماههای بعد، این حباب ترکید و رفتهرفته قیمتها نیز کاهش یافت. قیمت ارزهای شاخصی نظیر اتر و ریپل پس از ترکیدن این حباب بیش از ۹۰٪ ارزش خود را از دست دادند.
تفاوت عمدهای میان پروژههایی که آن دوران سخت را پشت سر گذاشتند و آن دستهای که در آن مقطع افت قیمت چندانی نداشتند، وجود دارد. این تفاوت ممکن است در عملکرد قیمتی آینده آنها تأثیرگذار باشد.
به نحوی میان ارزهایی که حباب سال ۲۰۱۷ را پشت سر گذاشتند و ارزهایی که پس از آن بحران وارد بازار شدند (مثل تزوس) تمایز قائل هستم. بسیاری از دارندگان ارزهایی مثل ریپل و اتریوم در زمان اوج قیمت وارد بازار شدند. این مسئله باعث ایجاد فشار فروش بزرگی میشود.
هنگامی که همه در حال فروش هستند، بخر
یک جمله معروف در حوزه سرمایهگذاری وجود دارد که میگوید «کف قیمت بخر، اوج قیمت بفروش». خرید دارایی در کف قیمت بدان معناست که دارایی را «فقط» هنگامی که قیمتش پایین است بخرید. بسیاری از کلمه «فقط» غافل میشوند.
باید به یاد داشت که این کار چندان هم ساده نیست. ذات انسان و احساسات وی به گونهای است که اضطراب میتواند وی را وادار به فروش داراییها به هنگام سقوط و گرفتارشدن در دام ترس از عقب افتادن (FOMO) در هنگام افزایش قیمت کند. دون عمیقاً معتقد است که انباشت بیت کوین یا هر دارایی دیگر که سرمایهگذار نسبت به آن خوشبین است، در زمان کاهش قیمتش، برای سوددهی در طولانیمدت ضروری است. او در این رابطه گفت:
بعد از ترکیدن حباب بیت کوین (سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸)، تا جایی که میتوانستم به انباشت بیت کوین در کیف پولهای سرد پرداختم. آنها را رها کردم و اصلا بهفکر ثروتمندشدن نیستم.
دون به پنجشنبه سیاه نیز اشاره کرد که در آن بیشتر داراییها با کاهش ارزش مواجه شدند. در آن روز قیمت بیت کوین ۵۰٪ کاهش یافت. این در حالی بود که دون اعلام کرد او و تیمش در این کف قیمت نیز اقدام به خرید کردند.
مدیریت ریسک
بر اساس گفتههای دون، مدیریت ریسک مهمترین بخش سرمایهگذاری است. او در این باره میگوید:
بسیاری از معاملهگران از مدیریت ریسک لطمه میخورند و با ضررهای هنگفتی مواجه میشوند. آنها تنها به این فکر میکنند که چطور سریع پولدار شوند.
برای مدیریت بهتر ریسک، معاملهگران باید از یک اصل مهم پیروی کنند: تنها با پولی سرمایهگذاری کنید که از پس ازدستدادنش بربیایید؛ به عبارت دیگر، اگر قیمت یک دارایی کاهش یافت، این کاهش قیمت به برنامه معاملهگر صدمه نزند و باعث نشود که معاملهگر با ضرری هنگفت بازار را ترک کند.
با طناب دیگران به چاه نروید
یکی از اشتباهات رایجی که معاملهگران تازهکار مرتکب میشوند این است که با تکیه بر دانش دیگران، از تصمیمات آنها پیروی میکنند. دون در این خصوص میگوید:
بسیاری از تازهکارها وارد بازار میشوند و بهخاطر آنکه یک نفر در ویدیویی در یوتیوب یا فردی در یک شبکه خبری در مورد یک دارایی صحبت کرده است، اقدام به خرید میکنند و سپس دیگران را مقصر ضررشان میدانند. اگر میخواهید یک سرمایهگذار واقعی باشید، باید تمام مسئولیت تصمیماتتان را قبول کنید.