با پیروی از قانون Metcalfe، محصولات فناوری براساس اندازه شبکه خود دارای ارزش می باشند. بنابراین می توان گفت فناوری برتر این امکان را دارد که یک برتری جزئی را به دنبال داشته باشد اما نمی تواند یک پیروزی قطعی در برابر رقبای معتبر را به خودی خود تضمین کند. بخشی از این مجموعه محصولات فناوری، شامل پروژه های ارزهای دیجیتال امیدوارکننده می شود. بنابراین برای عملی شدن آن، رسیدن به یک مسیر رشد پذیرش ضروری می باشد. با در نظر گرفتن این موضوع، کاهش سد ورود برای دولت ها، شرکت ها و استارت آپ هایی که شاهد ارزش پروژه های رمزنگاری هستند و قصد دارند راه حل هایی فراتر از آنها را ایجاد کنند، بسیار مهم است. هسته اصلی ایجاد چشم اندازهای این کسب و کارها، توسعه دهندگان هستند، بنابراین یکی از نکات حیاتی برای موفقیت اکوسیستم، دسترسی به مجموعه بزرگی از توسعه دهندگان می باشد. در چشم انداز رقابتی کنونی، شرکت ها دائما در حال جنگیدن برای بهترین استعدادها هستند تا بتوانند توسعه دهندگان برتری را استخدام کنند. همین امر سبب می شود اکوسیستم های بلاک چین با حجم بالای تقاضا روبرو شوند. در این مقاله قصد داریم به بررسی میلکومدا (Milkomeda) بپردازیم.
میلکومدا اولین ساید چین کاردانو
در بسیاری از اکوسیستم ها، فشار آموزشی بسیار زیادی برای آموزش توسعه دهندگان وجود دارد که البته به ندرت با سرعتی که کسب و کارها نیاز دارند، صورت می گیرد. صرفا کمک مالی به مربیان برای نوشتن مطالب آموزشی بیشتر کافی نمی باشد. برای ارتباط با توسعه دهندگانی که می توانند ارزش واقعی ایجاد کنند، باید این اجازه را به آنها داد که بتوانند از زبان های برنامه نویسی و ابزارهایی که با آن آشنا هستند، استفاده کنند تا به این ترتیب فرآیند ورود به اکوسیستم به صورت روان و یکپارچه باشد.
جهت دستیابی به این هدف، پیشنهاد می شود که اصلاح تجربه توسعه دهنده فعلی برای پلتفرم های قرارداد هوشمند مبتنی بر EVM و با استفاده از فناوری زنجیره جانبی، صورت بگیرد. سپس به این وسیله، مجموعه توسعه دهندگان موجود باز می شود و سبب کاهش زمان عرضه محصولات جدید به بازار می شود. همچنین فناوری زنجیره جانبی فعلی، برای جذب کردن توسعه دهندگان و کاربران جهت مهاجرت به اکوسیستم های جدید، به تنهایی کافی نمی باشد.
بنابراین زمان زیادی صرف تحقیق و توسعه شد تا یک مفهوم نوین تحت عنوان قراردادهای هوشمند پیچیده، ایجاد شود. بلاک چین L1 از طریق قراردادهای هوشمند پیچیده، تبدیل به یک لایه هماهنگی قوی می شود که کاربران بدون نیاز به حرکت به سمت زنجیره جانبی، بر روی آن و در حین اجرای قراردادهای هوشمند روی زنجیره جانبی باقی می ماند. برای کاربران نهایی این UX جدید را به ارمغان می آورد که در آن قدرت اجرای قراردادهای هوشمند در سیستم های مختلف و بدون نیاز به عوض کردن کیف پول را خواهند داشت. ارائه چنین انعطاف پذیری و قدرتی برای کاربران نهایی، توانسته برای بلاک چین های فعال قرارداد هوشمند و اکوسیستم های آنها، استاندارد جدیدی را ایجاد کند.
میلکومدا (Milkomeda) چیست؟
پروتکل Milkomeda در Cardano، اولین زنجیره جانبی مبتنی بر EVM خود را با پشتیبانی قراردادهای هوشمند بومی راه اندازی می کند که با راه اندازی قراردادهای هوشمند در اکوسیستم کاملا هماهنگ می باشد. Milkomeda C1 اولین سایدچین شبکه کاردانو می باشد که به عنوان یک زنجیره جانبی، به توسعه دهندگان روی ماشین مجازی اتریوم این امکان را می دهد تا بر روی شبکه کاردانو به فعالیت خود بپردازند. شبکه هایی که از میلکومدا استفاده می کنند، می توانند با یکدیگر به آسانی ارتباط برقرار کنند. علاوه بر کاردانو، شبکه های الگورند و سولانا نیز در این اکوسیستم حضور دارند.
نام زنجیره جانبی سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) و راهکارهای لایه ۲ اتریوم، میلکومدا (Milkomeda) می باشد که با هدف اتصال بلاک چین های نو به جامعه قدرتمند توسعه دهندگان فعال در شبکه اتریوم ایجاد شده است. این توسعه دهندگان عموما از زبان برنامه نویسی سالیدیتی (Solidity) استفاده می کنند. در نقشه راه این پروژه، برای ساخت اکوسیستم میلکومدا، نام سه شبکه کاردانو، سولانا و الگورند مشاهده می شود.
پس از این که سایدچین ها در این شبکه های لایه 1 ایجاد می شوند، این شبکه ها می توانند با یکدیگر به آسانی ارتباط برقرار کنند. از مفهوم جدیدی به نام قراردادهای هوشمند رپد شده در این پروژه استفاده می شود که کاربران شبکه کاردانو می توانند در شبکه اصلی باقی بماند و بدون تغییر کیف پول، قراردادهای هوشمند پیاده سازی شده در سایدچین را اجرا کنند. میلکومدا یک پل آزمایشی بین کاردانو و اتریوم را با مشارکت پروتکل Nomad، راه اندازی کرده است. بنابراین می توان از طریق این پل، دارایی ها را میان 2 بلاک چین منتقل کرد.
با راه اندازی این زنجیره جانبی، این امکان برای کاربرانی که بر روی زنجیره، توکن هایی را متصل نگه می دارند، فراهم می شود تا بتوانند با قراردادن این دارایی ها بر روی زنجیره جانبی که دو بلاک چین را به یکدیگر متصل می کند، دارایی ها را به شبکه کاردانو و برعکس منتقل کنند. این توکن ها در شبکه اصلی کاردانو تبدیل به دارایی های بومی می شوند و پس از رپد شدن، عملکرد های آن همانند دارایی های بومی در بلاک چین کاردانو می باشد.
توسعه میلکومدا توسط شرکت دی سی اسپارک (dcSpark) که فعال در زمینه تکنولوژی دفتر کل توزیع شده می باشد، صورت گرفته است. طبق اطلاعیه این شرکت، در حال حاضر میلکومدا هیچ گونه توکن بومی نخواهد داشت. در حال حاضر شرکت دی سی اسپارک بر روی محصول دیگری با نام Flint بر روی شبکه کاردانو کار می کند. این محصول برای برنامه های غیر متمرکز روی کاردانو، نوعی مرورگر محسوب می شود.
سخن پایانی
شبکه کاردانو از سال 2017 که ایجاد شد، قصد داشت در رابطه با میزبانی از برنامه های امور مالی غیر متمرکز و وب 3.0 با بزرگ ترین شبکه بلاک چینی قراردادهای هوشمند یعنی اتریوم، رقابت کند. البته تاخیر زیاد این شبکه در راه اندازی قراردادهای هوشمند، انتقادات زیادی را برای کاردانو به همراه داشت. حال باید دید با راه اندازی میلکومدا و همچنین استفاده توسعه دهندگان اتریوم، امکان دارد این انتقادات رفع شود یا خیر.