شروع سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال میتواند کار دلهرهآوری باشد زیرا ارزهای دیجیتال بهطور مشهوری بیثبات هستند و تصمیمگیری آگاهانه برای سرمایهگذاران جدید را دشوار میکند. با توجه به این مشکلات، ممکن است استفاده از مدل انباشت به جریان (SF یا S2F) برای تصمیم گیری ساختارمندتر مفید باشد. شناخت هرچه بیشتر بازار ارزهای دیجیتال می تواند به شما کمک زیادی در کسب سود کند، مدل انباشت به جریان (S2F) یکی دیگر از موارد تحلیلی است. به زبان ساده، مدل انباشت به جریان (S2F)، روشی برای اندازهگیری فراوانی یک منبع خاص است. در ادامه این مقاله فرمول این مدل و همچنین نکاتی که باید شما به عنوان تریدر یا معامله گر بدانید گفته می شود چرا که وجود S2F می تواند به پیش بینی قیمت بازار ارزهای دیجیتال (کریپتوکارنسی – cryptocurrency) کمک کند.
پادشاه ارزهای دیجیتال
اولین رمز ارز بازار ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین کمیاب است، چرا که بیت کوین همچون طلا در یک تاریخی به اتمام می رسد در مجموع تعداد کل بیت کوین هایی که می تواند در دنیا وجود داشته باشد 21 میلیون واحد است؛ این کوین دارای نوعی معماری محاسباتی است که باعث بالا رفتن ارزش آن در طول زمان می شود.
مدل انباشت به جریان S2F بیت کوین
مدل انباشت به جریان بیت کوین، فرمولی است که با توجه به آن بر اساس اطلاعات ماهانه انباشت به جریان یا به عبارت دیگر نسبت تعداد بیت کوین های موجود در بازار ارزهای دیجیتال به میزان تولید بیت کوین های جدید و قیمت بیت کوین تعریف شده است. مدل انباشت به جریان نوعی توالی زمانی است که طبق این توالی بسیاری از تحلیلگران مطرح بازار ارزهای دیجیتال رابطه آشکار بین انباشت به جریان و قیمت بیت کوین را تائید کردند.
سرمایهگذاریهای کریپتو، مانند سرمایهگذاریهای سنتی بازار سهام، بر پیشبینی ارزش داراییهای مختلف تکیه میکنند. نسبت انباشتبه جریان یکی از این مدلها است که میتواند به این تلاش کمک کند. این عددی است که نشان میدهد چند سال طول میکشد تا به موجودی (عرضه) فعلی با نرخ تولید فعلی برسد. هرچه این عدد بیشتر باشد، به طور کلی گران تر است!
در واقع نسبت SF از لحاظ تاریخی با قیمت بیت کوین (BTC) همبستگی دارد و آن را به روشی محبوب برای پیش بینی ارزش گذاری قیمت بیت کوین در آینده تبدیل می کند. بیت کوین اولین و شناخته شده ترین شی دیجیتال کمیاب در جهان است. درست مانند نقره و طلا، عرضه آن محدود است و تنها 21 میلیون بیت کوین در گردش خواهد بود.
مفهوم انباشت به جریان از این واقعیت بهره می برد که کمیابی بیت کوین ارزش آن را افزایش می دهد. با ارزیابی کمبود بیت کوین، نسبت انباشت به جریان ارزش آن را پیش بینی می کند.
آیا مدل انباشت به جریان بیت کوین برای پیش بینی قیمت دقیق است؟ در ادامه نگاهی دقیقتر به مفهوم انباشت به جریان و نحوه عملکرد آن و همچنین نحوه سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال با استفاده از مدل انباشت به جریان می اندازیم.
به گفته نیک سابو، رمزنگار و دانشمند رایانه آمریکایی، کمبود «گرانی غیرقابل جعل» ایجاد میکند و به یک دارایی ارزش ذاتی میدهد.
فناوری زیربنایی که زیربنای بیت کوین است، اطمینان می دهد که مقدار سکه های جدید در طول زمان کاهش می یابد و کمیابی افزایش می یابد. یک “پاداش بلوک” به ماینر داده می شود که هش مورد نیاز برای تأیید یک بلوک تراکنش ها را محاسبه می کند و یک اثبات کار را ارائه می دهد.
در هر 210,000 بلاک، پاداش بلاک نصف می شود، پدیده ای به نام “نصف شدن بیت کوین” که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم. از 50 BTC در سال 2009 به 25 BTC در سال 2012، 12.5 BTC در سال 2016 و 6.25 BTC در سال 2020، پاداش بلوک همچنان کاهش می یابد. هاوینگ بعدی در بهار 2024 انجام خواهد شد.
هاوینگ بیت کوین از لحاظ تاریخی باعث افزایش سرسام آور قیمت بیت کوین شده است. با توجه به اینکه قیمت بیت کوین با کاهش عرضه ارز دیجیتال افزایش می یابد، سرمایه گذاران می توانند از اقدامات کمیابی برای تعیین بهترین زمان برای سرمایه گذاری در بیت کوین استفاده کنند.
مدل انباشت به جریان تغییرات ارزش را به روشی سادهتر پیشبینی میکند. موجودی فعلی دارایی را با نرخ تولید جدید یا میزان تولید در یک سال مقایسه می کند. نسبت بالاتر نشان دهنده کمبود بیشتر است که به طور کلی منجر به قیمت بالاتر می شود. یک سرمایهگذار نهادی سابق هلندی که به نام «PlanB» شناخته میشود، نسبت انباشت به جریان بیتکوین را رایج کرد.
انباشت به جریان در ابتدا برای طلا و نقره اعمال می شد اما متعاقباً توسط جامعه ارزهای دیجیتال، عمدتاً در رابطه با BTC، پذیرفته شد. بیت کوین، مانند این کالاهای دیگر، کمیاب و گران است. بنابراین، عرضه و جریان احتمالاً حیاتی ترین عناصر در تعیین ارزش آن هستند.
پیشرفتهای فناوری در صنعت استخراج فلزات گرانبها منجر به تولید سریعتر طلا میشود، در حالی که تولید بیتکوین به دلیل نصف شدن رویدادها به طور مساوی توزیع میشود.
علاوه بر این، ارز دیجیتال (بر خلاف طلا و نقره) نمی تواند به اقلام یا اجزاء تبدیل شود. در نتیجه، هر توکن رمزنگاری یک عرضه بالقوه را نشان می دهد زیرا سرمایه گذاران می توانند همه توکن های خود را در هر زمان بفروشند. از این رو، نسبت انباشت به جریان بالا در کریپتو نشان دهنده ارزش نسبی است، نه مطلق.
این جریان ورودی نسبی منظم، پیشبینی نسبت انباشت به جریان بیتکوین را بسیار آسانتر میکند، اگرچه همیشه ایدهآل نیست (از آنجایی که بیتکوین به عنوان یک دارایی بالغ میشود)، عوامل کلان به طور فزایندهای بر قیمت آن تأثیر میگذارند.
نسبت موجودی به جریان موجودی موجود (کل مقدار موجود) یک کالا را با جریان تولید جدید (مقدار استخراج شده در یک سال خاص) مقایسه می کند.
چگونه مدل انباشت به جریان بیت کوین به عنوان یک فرمول کار می کند؟ مثلا فرض کنیم بیت کوین دارای 18,847,331 BTC است که 89.74 درصد از کل عرضه را تشکیل می دهد و جریان سالانه 328,500 BTC را تشکیل می دهد. عددی که انباشت را نشان می دهد هر 10 دقیقه یا بیشتر با استخراج بلوک های اضافی تغییر می کند.
با وارد کردن این مقادیر در فرمول انباشت/جریان، نسبت SF برابر با 57.374 (18847331/328500) به دست میآید. در نتیجه، استخراج کل عرضه بیت کوین فعلی تقریباً 57 سال طول می کشد. (بدون در نظر گرفتن حداکثر عرضه و نصف شدن)
علاوه بر این، وقوع نصف شدن بیت کوین با افزایش کمیابی، نسبت S2F را افزایش می دهد و باعث افزایش قیمت بیت کوین می شود. این مهم ترین معیار برای سرمایه گذاران است که بفهمند چرا بیت کوین به جای یک کالا به عنوان ارز طبقه بندی می شود.
تحت تاثیر قرار گرفتن بیت کوین
ارز دیجیتال بیت کوین را نمی توان کپی یا جعل کرد و عرضه کل آن نیز کاملا محدود است. همه تراکنش ها در داخل بلاک ها ثبت شده و هیچ کس نمی تواند کوین هایی را که مربوط به آدرس فرد دیگری است، برداشت یا از آن در ارتباط با مبادلات استفاده کند. یک آدرس در مورد ارزهای دیجیتال دقیقا همانند یک حساب بانکی است که می توانید به این حساب خود، پول واریز کنید و همچنین از آن کوین هایی را خارج کنید، البته کلیدهای خصوصی در اختیار کسی قرار نمی گیرد.
با وجود یکی از ویژگی های مهم بیت کوین یعنی کمیابی، طبیعی است که قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال پایین نباشد، این ویژگی در بیت کوین همچون طلا است، چراکه طلا نیز در یک زمانی از تاریخ، استخراجی نخواهد داشت و به پایان خود می رسد، دقیقا سناریویی مثل بیت کوین، زمانی که دارایی کمیاب باشد می توان از آن به عنوان پول استفاده کرد.
مدل انباشت به جریان بیت کوین با چند دارایی (S2FX)
قبل از بررسی S2FX باید در ارتباط با انتقال فاز نیز اطلاعاتی را کسب کنید، این مدل یک خط فکری جدید را به ما ارائه می دهد، با استفاده از این فرمول می توان دارایی های مختلفی نظیر طلا، نقره و بیت کوین را ارزش گذاری کرد.
مفهوم گذار فاز
برای درک این موضوع بهتر است تغییر آب را تصور کنید، آب حالت های مختلف جامد، مایع و گاز را دارد. برای درک بهتر دلار را تصور کنید، در ابتدا هر یک دلار معادل 24 واحد طلا بود و سپس به اسکناسی تبدیل شد که پشتوانه طلا را داشت و در نهایت به اسکناسی تبدیل شد که هیچ پشتوانه ای نداشت اما سوالی که پیش می آید این است که گذار فاز بیت کوین چیست؟
گذار فاز بیت کوین
- فاز اثبات مفهوم: بعد از اوراق سفید (وایت پیپر) بیت کوین
- فاز پرداختها: پس از معادلسازی با دلار (۱ بیت کوین = ۱ دلار)
- فاز ای- گلد (طلای الکترونیکی): بعد از هاوینگ اول، تقریبا معادل با طلا (۱ بیت کوین = ۱ اونس طلا)
نمودار S2FX
نمودار بالا، اطلاعات مربوط به مدل انباشت به جریان بیت کوین و قیمت آن را که در مدل انباشت به جریان اصلی به کار میرود نشان میدهد. در نمودار میتوان چهار خوشه یا «کلاستر» را به راحتی شناسایی کرد. این چهار خوشه در واقع همان گذارهای فاز را نشان میدهند که با گذر از هر یک از آنها، پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین به دارایی جدیدی تبدیل شده است.
برای بررسی مقادیر کمی از این خوشهها، میتوان از به حداقل رساندن فاصله بین دادههای ماهانه بیت کوین و خوشهها استفاده کرد. برای این کار از یک الگوریتم ژنتیک (به حداقل رساندن فاصله مطلق) باید استفاده کرد.
چرا هاوینگ اهمیت زیادی دارد؟
فرآیند هاوینگ تا زمانی که دیگر بیت کوینی وجود نداشته باشد به طول می انجامد، با توجه به محسابات زمانی، در سال 2140 آخرین بیت کوین استخراج شده و از آن به بعد دیگر بیت کوینی وجود نخواهد داشت.
این ارز دیجیتال از آن به بعد کاملا خاصیت ضد تورمی پیدا خواهد کرد و دیگر کوین جدید استخراج نخواهد شد. با توجه به اینکه سالانه افرادی نیز کلید های خصوصی خود را در اثر اشتباهات از دست می دهند، این خاصیت ضد تورمی به مرور زمان بیشتر و بیشتر می شود.
محدودیت های مدل انباشت به جریان (S2F)
آیا انباشت به جریان بیت کوین برای پیش بینی قیمت دقیق است؟
در حالی که نسبت انباشت به جریان بیت کوین تا حدی ارتباط تاریخی با قیمت بیت کوین نشان داده است، این روش محدودیت های قابل توجهی در پیش بینی نوسانات ارزش آتی دارایی های دیجیتال دارد.
به عنوان مثال، مدل صرفاً عرضه بیت کوین را در نظر می گیرد اما تقاضای ارز دیجیتال را نادیده می گیرد. دو عامل اساسی در تعیین قیمت دارایی، عرضه و تقاضا هستند. در نتیجه، حتی اگر نسبت SF بیت کوین هر چهار سال در طول رویدادهای هاوینگ افزایش می یابد، در صورت کاهش قابل توجه تقاضا، قیمت آن به شدت کاهش می یابد.
علاوه بر این، مدل انباشت به جریان بیت کوین عوامل زیر را که می تواند بر قیمت دارایی تأثیر بگذارد، در نظر نمی گیرد:
نوسانات: علیرغم این واقعیت که نوسانات بیت کوین در طول سال ها به طور چشمگیری کاهش یافته است، همچنان در برابر نوسانات قیمتی بزرگ آسیب پذیر است. سرمایه گذاران ممکن است پس از دست دادن ارزش قابل توجه در طول یک دوره بسیار پرنوسان، فروش دارایی های خود را با شتاب انجام دهند، موقعیت های خرید معامله گران را نقد کنند و منجر به کاهش قابل توجه قیمت بیت کوین شود.
رویدادهای قو سیاه: در اقتصاد، رویدادهای قو سیاه رویدادهای غیرقابل پیش بینی هستند که پیامدهای مهمی به خصوص برای قیمت یک دارایی دارند. یک رویداد قو سیاه برای بیت کوین می تواند یک سرکوب نظارتی بزرگ باشد که به طور موثری هر کسی را از خرید و ترید ارز دیجیتال منع می کند. قیمت BTC ممکن است در نتیجه چنین وضعیت فرضی سقوط کند.
با توجه به اینکه مدل انباشت به جریان، یک مدل برای اندازه گیری کمیابی است، مدل ها تنها در حد فرضیاتشان قدرت دارند مدل انباشت به جریان بر این فرض متکی است که کمیابی، همانطور که توسط مدل اندازهگیری شد، باید ارزش را کنترل کند.
طبق نظر منتقدان حوزه ارزهای دیجیتال (بازار کریپتوکارنسی – cryptocurrency) انباشت به جریان، اگر بیت کوین هیچ ویژگی مفید دیگری جز محدود بودن نداشته باشد، این مدل دیگر کارآمدی لازم را برای افراد این حوزه نخواهد داشت. کمیابی طلا، جریان قابل پیش بینی و نقدینگی جهانی آن را به ذخیره ارزش نسبتا پایدار در مقایسه با ارزهای فیات تبدیل کرده است چرا که ارزهای فیات مستعد کاهش ارزش هستند.
ارزشگذاری یک دارایی، مستلزم درنظر گرفتن نوسانات آن است. اگر نوسانات تا حدودی قابل پیش بینی باشند، مدلی که برای ارزش گذاری به کار گرفته می شود میتواند قابل اتکاتر باشد. به هر حال بیت کوین با تغییرات بزرگ در قیمت معروف است.
درحالیکه ممکن است نوسانات در سطح کلان در حال کاهش باشند، بیت کوین از زمان شکلگیری، در بازار آزاد قیمت گذاری شده است. به این معنی که قیمت بیت کوین بیشتر در بازار آزاد توسط کاربران، معاملهگران (تریدرها) و دلالان تنظیم میشود؛ این را هم که با نقدینگی نسبتا کم ترکیب کنید، احتمالا بیت کوین بیشتر از داراییهای دیگر در معرض جهش ناگهانی نوسانات است. بنابراین ممکن است مدل نتواند این را محاسبه کند.
نتیجه گیری: مدل اصلی انباشت به جریان یا به اسم دیگر S2F بیت کوین، فرمولی در حوزه ارزهای دیجیتال است که با توجه به آن، بر اساس اطلاعات ماهانه انباشت به جریان یا به عبارت دیگر نسبت تعداد بیت کوین های موجود در بازار ارزهای دیجیتال به میزان تولید بیت کوین های جدید و قیمت بیت کوین تعریف شده است.