بیت کوین کش یک ارز دیجیتال و یک شبکه پرداخت مبتنی بر بلاک چین است. این ارز دیجیتال درواقع یک انشعاب (فورک) بیت کوین محسوب میشود که در پی اختلافنظر بین فعالان بیت کوین، در سال ۲۰۱۷ ایجاد شد. در ادامه این مقاله، ابتدا داستان پیدایش بیت کوین کش را مرور میکنیم و با مفهوم فورک آشنا میشوید. سپس تفاوتهای بیت کوین کش با بیت کوین را توضیح میدهیم. در پایان، پس از نگاهی به تاریخچه قیمت این ارز دیجیتال، چند کیف پول مطرح را برای ذخیره آن معرفی میکنیم و به شما یاد میدهیم چگونه بیت کوین کش بخرید.
از روزهای اول ظهور بیت کوین تا همین امروز، سرعت و کارمزد تراکنشهای این ارز دیجیتال، یکی از چالشبرانگیزترین بحثهای این حوزه است. بیت کوین نمیتواند در هر ثانیه بیش از هفت تراکنش را پردازش کند و این موضوع کاربرد آن برای پرداختهای روزمره را تحتتأثیر قرار میدهد.
گروهی معتقد هستند که برای افزایش سرعت تراکنشها و کم کردن کارمزدها لازم نیست تغییری در بیت کوین ایجاد شود و باید از راهحلهای جایگزین (مثل لایتنینگ یا Segwit) استفاده کرد.
گروه دیگری عقیده دارند که هدف اصلی بیت کوین کاربرد داشتن بهعنوان پول و روش پرداخت است و برای رسیدن به این هدف، راهحلهای جایگزین بیفایده هستند. بنابراین و طبق نظر گروه دوم، باید یک سری از قوانین محدودکننده بیت کوین را تغییر داد تا مشکل سرعت و کارمزد تراکنشها حل شود. برخی از پیروان تفکر دوم، بیت کوین کش را از دل بیت کوین بیرون کشیدند.
بیت کوین کش چیست؟
بیت کوین کش (Bitcoin Cash) ارز دیجیتالی است که خود را «پول نقد الکترونیکی همتا به همتا» معرفی میکند؛ درست همان چیزی که در عنوانِ مقاله ایده بیت کوین (وایت پیپر) آمده بود.
کش (Cash) در زبان انگلیسی بهمعنای پول نقد است. به عبارت دیگر، بیت کوین کش میخواهد بیت کوینی باشد که با افزایش سرعت تراکنشها، بتوان از آن بهعنوان پول استفاده کرد.
این ارز دیجیتال، انشعاب یا همان فورکی از بیت کوین است. در ۱ اوت سال ۲۰۱۷، با ایجاد بلاک شماره ۴۷۸,۵۵۹ در بلاک چین بیت کوین، یک بلاک چین جدید ایجاد و به این ترتیب، رسماً بیت کوین کش متولد شد. در ادامه بیشتر با معنی انشعاب یا فورک (Fork) آشنا میشوید.
علت اصلی رقم خوردن اختلاف در جامعه بیت کوین که منجر به پیدایش بیت کوین کش شد، یک مسئله بنیادی بود: مشکل مقیاسپذیری یا همان مسئله کندی تراکنشها و افزایش کارمزد آنها در گذر زمان که در شبکه بیت کوین وجود دارد.
بیت کوین کش با افزایش حجم بلاک تا حداکثر ۳۲ مگابایت که در بیت کوین محدود به ۱ مگابایت است، امکان پردازش تراکنشهای بیشتری را فراهم میکند.
به دور از اختلافنظرهای ایدئولوژیک و اندازه بلاک، شباهتهای زیادی بین بیت کوین و بیت کوین کش وجود دارد. هر دوی آنها برای تأیید تراکنشها و تولید سکههای جدید از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) یا همان استخراج (ماینینگ) استفاده میکنند و تعداد کل واحدهای هر دو محدود به ۲۱ میلیون است.
بیت کوین کش خود در نوامبر سال ۲۰۱۸ فورک شد و بیت کوین اسوی (Bitcoin SV) از آن به وجود آمد. در ادامه درباره بیت کوین اسوی هم میخوانید.
داستان پیدایش
حامیان بیت کوین کش معتقدند که این ارز دیجیتال اهداف اصلی بیت کوین را دنبال میکند. بهگفته آنها، براساس طرح ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین، قرار بود این شبکه ارز دیجیتال همتا به همتایی برای تبادلات مالی باشد.
پس از گذشت حدود پنج سال از خلق بیت کوین، با افزایش مقبولیت این ارز دیجیتال در بین عموم و درنتیجه افزایش قیمت آن، بیت کوین بهجای یک ارز، بیشتر به ابزاری برای ذخیره ارزش تبدیل شد. بهدلیل افزایش تعداد تراکنشها، در سال ۲۰۱۵ بود که کم کم بلاک چین بیت کوین داشت شلوغ میشد و مشکل مقیاسپذیری نمایان شد. محدودیت اندازه بلاک بیت کوین باعث شده بود تراکنشهای زیادی در صف منتظر تأیید بمانند. چون بلاکها نمیتوانستند همزمان با رشد تعداد تراکنشها حجم خود را ارتقا دهند.
در بیت کوین، حجم بلاکها محدود به ۱ مگابایت است و با در نظر گرفتن راهکارهایی مانند Segwit، میتوان گفت که هر بلاک بیت کوین حداکثر حدود ۴,۰۰۰ تراکنش را در خود جای میدهد. از آنجا که هر ده دقیقه یکبار، یک بلاک ساخته میشود، خودِ شبکه بیت کوین نمیتواند در هر ثانیه بیش از ۷ تراکنش را پردازش کند.
گروهی از افراد با نفوذ که از همان ابتدا در حوزه بیت کوین فعالیت گسترده داشتند، با پیشنهاد افزایش اندازه بلاک به ۸ الی ۳۲ مگابایت، در پی بهبود وضع موجود برآمدند، چراکه با افزایش اندازه بلاک، شبکه میتواند تعداد بیشتری تراکنش را در ثانیه پردازش کند.
میانگین تعداد تراکنشها در هر بلاک بیت کوین بین ۱,۰۰۰ تا ۱,۵۰۰ است. این در حالی است که در جریان آزمایشی که در سپتامبر سال ۲۰۱۸ بر روی بلاک چین بیت کوین کش انجام شد، هر بلاک این بلاک چین قادر به ثبت بیش از ۲۵,۰۰۰ تراکنش است.
فورک: گزینهای برای حل اختلافات
همانطور که احتمالاً میدانید، یک پروتکل مبتنی بر بلاک چین را نمیتوان تغییر داد. پس اگر لازم باشد تا روی آن بهروزرسانی صورت بگیرد، یا اگر عدهای از کار شبکه ناراضی باشند، راه حل چیست؟ اگر درباره یک بلاک چین عمومی، اختلافنظر وجود داشته باشد، دو راه بیشتر وجود ندارد: یا سافت فورک یا هارد فورک.
سافت فورک چیست؟
سافت فورک یک بهروزرسانی در بلاک چین بوده که با نسخههای قدیمی سازگار (backwards compatible) است. سازگاری با نسخههای قدیم مثل این است که یک فایل متنی را که با برنامه Word ۲۰۱۶ ساخته شده است، در برنامه قدیمی Word ۲۰۰۳ باز کنید. بهزبان ساده، با سافت فورک یک بهروزرسانی روی بلاک چین انجام میشود، اما کسانی هم که مایل به بهروزرسانی نیستند، همچنان میتوانند در اعتبارسنجی تراکنشها نقش داشته باشند.
هارد فورک چیست؟
هارد فورک به زبان ساده، تغییر در قوانین بلاک چین است که سازگار با نسخههای قدیمیتر نیست، بهطوری که نسخههای قدیمیتر نمیتوانند در شبکه فعالیت کنند. بنابراین، برای مشارکت در شبکه، مجبور خواهید بود که نسخه خود را ارتقا دهید.
طبق همان مثال فایل ورد که در بالا به آن اشاره کردیم، فرض کنید که نتوانید یک فایل متنی ساختهشده در برنامه Word ۲۰۱۶ را در برنامه Word ۲۰۰۳ اجرا کنید، زیرا ساختار این برنامه بهطور کلی تغییر کرده است.
هارد فورکها همیشه باعث تولد یک ارز دیجیتال جدید نمیشوند. در صورتی که اختلافنظر وجود داشته باشد و عده کثیری از کاربران همچنان بخواهند روی نسخه قدیمی فعالیت کنند، شاهد یک بلاک چین و یک سکه جدید خواهیم بود.
بیت کوین کش تنها هارد فورک بیت کوین نیست. بیت کوین گلد (Bitcoin Gold) هم یکی دیگر از هارد فورکهای مشهور بیت کوین است. جالب است بدانید که بیت کوین تاکنون بیش از ۱۰۰ بار فورک شده است، اما اغلب آنها گمنام هستند.
حامیان فورک
افرادی مانند هایپو یانگ (Haipo Yang)، راجر ور (Roger Ver) و وو جیهان (Wu Jihan) ازجمله حامیان ابتدایی بیت کوین بودند. اینها کسانی بودند که بهگفته خودشان میخواستند به آرمان ساتوشی ناکاموتو مبنی بر کاربرد پرداختی بیت کوین پایبند باشند و به همین دلیل، افزایش اندازه بلاک بیت کوین را پیشنهاد دادند.
اما آنها هرگز نتوانستند تمام جامعه بیت کوین را با خود همراه کنند. طرفداران بیت کوین معتقد بودند که با افزایش سایز بلاک، حجم بلاک چین افزایش پیدا میکند و به این ترتیب بسیاری از فعالان شبکه قادر نخواهند بود به ذخیره تراکنشها ادامه دهند و این تمرکززدایی را به خطر میاندازد. درنهایت، در ۱ اوت سال ۲۰۱۷ پس از کشمکشی طولانی، هاردفورک معروف بیت کوین اتفاق افتاد و بلاک چین بیت کوین دو قسمت شد: بیت کوین و بیت کوین کش.
پس از هارد فورک، همه دارندگانِ بیت کوین، بهاندازه دارایی بیت کوین خود، بیت کوین کش دریافت کردند و میتوانستند بنا به انتخاب خود در هر یک از دو شبکه فعالیت کنند.
فورک در فورک
حدود یک سال پس از تولد بیت کوین کش، در جامعه این ارز دیجیتال هم بر سر اهداف و اندازه بلاک اختلاف به وجود آمد که در نهایت بیت کوین کش را هم دچار هارد فورک کرد.
در روز ۱۵ نوامبر ۲۰۱۸، این ارز دیجیتال فورک و به دو نسخه رقیب یعنی Bitcoin Cash ABC و Bitcoin SV تبدیل شد. این شکاف در اثر اختلافنظر و مشاجره داخلی راجر ور و کریگ رایت (Criag Wright) بههمراه دیگر چهرههای مرتبط با بیت کوین کش رخ داد.
عبارت ABC در Bitcoin Cash ABC که مورد حمایت راجر ور و جیهان وو نیز بود، خلاصه عبارت «Adjustable Blocksize Cap» (یعنی سایز بلاک تنظیمشونده) است و اندازه بلاک را تا ۳۲ مگابایت حفظ میکند.
اما جبهه مقابل بهرهبری کریگ رایت، نسخه نرمافزاری Bitcoin SV را که کوتاهشده عبارت «Satoshi Vision» (بهمعنای آرمان ساتوشی) است، ارائه کردند. کریگ رایت مدتهاست خودش را ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین معرفی میکند و مدعی است که توسعهدهندگان بیت کوین آن را از هدف اصلی خود دور کردهاند. بیت کوین اسوی محدودیت اندازه بلاک را تا ۱۲۸ مگابایت افزایش داده است.
بیت کوین کشی که ما در حال حاضر میشناسیم و از آن نام میبریم همان Bitcoin Cash ABC است که از کلاینت اصلی بیت کوین کش استفاده میکند.
چگونه کار میکند؟
بیت کوین کش مانند بیت کوین، بلاک چین مختص به خود را دارد و الگوریتم امنیتی آن اثبات کار یا همان ماینینگ است. بنابراین با مطالعه مقاله «بیت کوین چگونه کار میکند؟» به درک درستی از نحوه کار بیت کوین کش هم خواهید رسید.
از آنجایی که بیت کوین کش درنتیجه وقوع یک هارد فورک از بیتکوین جدا شد، پس میتوان دریافت که تاریخچه تراکنشها و پایگاهداده آنها مشابه یکدیگر است. بنابراین، زمان ایجاد یک بلاک در بلاک چین بیت کوین کش ۱۰ دقیقه به طول میانجامد و پاداش بلاک آن نیز در حال حاضر ۶.۲۵ واحد BCH است.
در حال حاضر، هر ۱۰ دقیقه ۶.۲۵ واحد بیت کوین کش تولید میشود. پاداش استخراج در شبکه بیت کوین کش مثل بیت کوین، تقریباً هر ۴ سال یکبار طی رویدادی بهنام «هاوینگ» نصف خواهد شد.
زمان لازم برای محاسبه و ایجاد بلاک جدید در بیت کوین کش همانند بیت کوین، تحت تأثیر پارامتری به نام «سختی استخراج» قرار دارد. درصورت افزایش توان محاسباتی ماینرها، با افزایش متناسب سختی استخراج میتوان زمان ایجاد یک بلاک را ثابت نگاه داشت.
در ابتدا، بیت کوین کش هم مانند بیت کوین برای اینکه واحدهای جدید در هر ۱۰ دقیقه استخراج شوند و نه زودتر یا دیرتر، از الگوریتم تنظیم سختی (DDA) استفاده میکرد. برمبنای این الگوریتم، میزان سختی پس از هر ۲,۰۱۶ بلاک ( تقریباً هر دو هفته) تنظیم میشود. مثلاً اگر امروز ناگهان قدرت پردازش ماینرهای شبکه افزایش پیدا کند و واحدهای جدید، بهجای ۱۰ دقیقه در ۸ دقیقه استخراج شوند، دو هفته بعد سختی استخراج افزایش پیدا میکند تا میانگین زمان بلاک همچنان روی ده دقیقه بماند. اما پس از مدت کوتاهی، توسعهدهندگان به این نتیجه رسیدند که برای ایجاد انگیزه در ماینرهای زنجیره و جذب بیشتر آنها باید این سازوکار را تغییر دهند. آنها در کنار DAA از الگوریتم تنظیم سختی اضطراری (EDA) نیز استفاده کردند. در صورتی که فاصله زمانی بین استخراج ۶ بلاک بیشتر از ۱۲ ساعت بود، این الگوریتم جدید، سختی استخراج را ۲۰٪ کاهش میداد.
تنظیمات EDA سبب اختلال در سختی استخراج شد و در نتیجه بلاک چین بیت کوین کش هزاران بلاک جلوتر از بیت کوین حرکت کرد. برای رفع این مشکل، توسعهدهندگان بیت کوین کش تغییری در الگوریتم DAA ایجاد کردند، به این صورت که این الگوریتم سختی استخراج را پس از هر بلاک تنظیم میکرد، نه پس از ۲,۰۱۶ بلاک. آنها همچنین الگوریتم EDA را بهطور کلی حذف کردند.
تراکنش بدون نیاز به تأیید
تراکنش بدون نیاز به تأیید (Zero Confirmation) به تراکنشهایی اطلاق میشود که هنوز روی بلاک چین ثبت نشدهاند، اما فروشنده یک کالا یا خدمات، آن را بهعنوان دریافتشده در نظر میگیرد و خدمات را میفروشد. بسیاری از افراد جامعه ارز دیجیتال از ایده تراکنش بدون نیاز به تأیید استقبال میکنند، چراکه سبب میشود تراکنشها و پرداختها با سرعت بیشتری انجام شوند که مطلوب هر دو طرف معامله است.
با این حال، تراکنش بدون نیاز به تأیید بسیار بحث برانگیز است، زیر برخی افراد گمان میکنند بهدلیل امکان رخ دادن «حمله دو بار خرج کردن»، این ویژگی میتواند دردسر آفرین و خطرناک باشد. طبق این فرض، میتوان یک تراکنش برای یک فروشنده کالا یا خدمات ارسال کرد و بعد از دریافت خدمات، یک تراکنش برگشت به شبکه ارسال کرد و عملاً بیت کوینها را دوبار خرج کرد.
با این حال، کسبوکارهای پذیرنده بیت کوین کش میتوانند برای تراکنشهای خرد و کوچک (که انگیزه دوبار خرج کردن وجود ندارد) ویژگی تراکنش بدون نیاز به تأیید را بهعنوان یک مزیت بپذیرند. با این کار، بهمحض ارسال تراکنش، مشتری میتواند کالا یا خدمات را دریافت کند.
بیت کوین کش به سه دلیل اساسی زیر میتواند گزینه مناسبی برای ارائه ویژگی تراکنش بدون نیاز به تأیید باشد:
- بیت کوین کش امکان «جایگزینی تراکنش» را حذف کرده است.
- فضای بسیار زیادی حتی برای تراکنشهای با کارمزد کم وجود دارد.
- زمان تأیید تراکنشها همواره ثابت است.
حذف ویژگی «جایگزینی تراکنش»
بیت کوین از زمان آغاز فعالیتش از این ویژگی که یک تراکنش تأییدنشده ممکن است اصلاح و مجدداً به شبکه عرضه شود، پشتیبانی میکرد. این مفهوم بهعنوان «جایگزینی تراکنش» شناخته میشود، چراکه تراکنش جدید جایگزین تراکنش قدیمی میشود. از آنجایی که برای تراکنشهای پیشینی که با تراکنش جدید جایگزین شدهاند، کارمزدی پرداخت نمیشود، خطر حمله دیداس ایجاد میشود. مهاجمان میتوانند هر چه قدر که دلشان میخواهد تراکنش ایجاد کنند، درحالیکه تنها برای تراکنش نهایی کارمزد پرداخت میکنند. طی این نوع حمله، شبکه با تراکنشهای جفنگ شلوغ میشود و از کار میافتد.
جامعه بیت کوین برای رفع این مشکل، مفهوم «جایگزینی با کارمزد» را توسعه داد. با وجود چنین شرایطی، کاربر باید علاوهبر کارمزد جایگزینی، کارمزد تراکنش جایگزینشده را نیز بپردازد.
اما حتی به قابلیت جایگزینی با کارمزد نیز انتقاداتی وارد است. با وجود این ویژگی، هر کسی میتواند تراکنش خود را با کارمزد بالاتر دوباره به شبکه مخابره کند و شبکه بیت کوین نیز تراکنش مشابه با کارمزد بالاتر را بهعنوان تراکنش اصلی در نظر میگیرد.
برای مثال، شما میتوانید هزینه قهوه خود را با بیت کوین بپردازید و بهمحض خروج از کافه و پیش از تأیید تراکنش انجامشده، بار دیگر تراکنش خود را با کارمزد بالاتر به شبکه مخابره کنید و پولی که بابت خرید قهوه پرداخت کردید را به کیف پول خود برگردانید. درواقع، به این ترتیب شما پول قهوه خود را پس گرفتهاید.
بیت کوین کش با هدف اینکه بهعنوان یک ارز دیجیتال و نه ابزاری برای ذخیره ارزش مورد استفاده قرار بگیرد، این ویژگی را از کد خود حذف کرد. به همین دلیل، آن را با نام «کافی کوین» بهمعنای «سکه قهوه» نیز میشناسند، چون میتوان با آن پرداختهای معمول روزمره را (که در میان مردم دنیا اغلب قهوه است) انجام داد. با وجود این ویژگی و همچنین تأیید فوری تراکنش، میتوان این ارز دیجیتال را روشی امن و سریع برای پرداخت دانست.
ساخت توکن مجزا
بیت کوین کش قابلیتی را در اختیار کاربران خود قرار داده است که بهواسطه آن هر کسی با استفاده از پروتکل دفتر کل ساده (SLP) و ورمهول لانچد (Wormhole-launched) میتواند بر روی شبکه BCH توکن ایجاد کند.
SPL پروژهای است که امکان ایجاد توکن، خریدوفروش و مدیریت آن را بر روی بلاک چین بیت کوین کش و تنها در عرض چند ثانیه و با هزینه بسیار ناچیز فراهم میآورد. شاید ساخت و توزیع توکن بر روی بلاک چین بیت کوین کش بسیار ساده و شاید تا حدی سرگرمکننده باشد، اما آن چیزی که اهمیت دارد افزودن ارزش به این توکنهاست.
تاریخچه قیمت بیت کوین کش
بیت کوین کش پس از عرضه در اواخر سال ۲۰۱۷، همواره بهعنوان یکی از برترین ارزهای دیجیتال بازار مطرح بوده است. در زمان نگارش این مطلب، بیت کوین کش با ارزش بازار بیش از ۴.۳ میلیارد دلار، چهارمین ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار است. اگرچه بازار ارزهای دیجیتال به نوسانات شدید خود مشهور است، اما قیمت بیت کوین کش حتی بیشتر از میانگین بازار هم نوسان دارد.
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، قیمت بیت کوین کش در اولین روز عرضه به صرافی، یعنی اوت ۲۰۱۷ حدود ۳۶۰ دلار بود و پنج ماه بعد، یعنی در ۲۰ دسامبر همان سال، به بالاترین قیمت تاریخ خود در رقم حدود ۴,۰۰۰ دلار دست یافت. این رشد سریع و قابلتوجه سبب شد تا سرمایهگذارانی که بر روی آن سرمایهگذاری کرده بودند، در کمتر از شش ماه سودی ۱,۰۰۰ درصدی نصیبشان شود.
با فرا رسیدن دوره نزولی ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۸ که به «زمستان ارزهای دیجیتال» نیز مشهور است، ارزش بیت کوین کش نیز همانند سایر ارزهای دیجیتال با کاهش مواجه شد. پس از آن برادر ناخلف بیت کوین نتوانست بهخوبی خودش را احیا کند و اکنون که در حال بهروزرسانی این مطلب هستیم (ژوییه ۲۰۲۰)، قیمت هر واحد BCH بیش از ۵۰٪ پایینتر از زمان عرضه به صرافیها است.
از مهمترین عواملی که میتوانند در بلندمدت رشد قیمت این ارز دیجیتال را رقم بزنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات مقیاسپذیری بیت کوین
- حرکت استخراجکنندگان به سمت استخراج بیت کوین کش به جای بیت کوین
- کاربردی شدن بیشتر نسبت به بیت کوین
در حقیقت میتوان گفت که رشد بیت کوین کش در گروی ناکامی بیت کوین در رسیدن به اهدافش است. بنابراین، اگر به آینده بیت کوین خوشبین نیستید، سرمایهگذاری در بیت کوین کش یا دیگر فورکهای این ارز دیجیتال میتواند یکی از گزینههای اصلی شما باشد.
کیف پولهای بیت کوین کش
برای بیت کوین کش دهها کیف پول در نامها و انواع مختلف عرضه شده است. با نرمافزارهای رایگانی که تعدادشان بسیار زیاد است، به راحتی میتوانید این ارز دیجیتال را روی کامپیوتر شخصی، گوشی تلفن همراه یا حتی روی اینترنت ذخیره، دریافت و ارسال کنید.
برای جلوگیری از خطر بدافزار و سرقت، حتماً کیف پولها را از منابع معتبر دریافت کنید و از آنهایی استفاده کنید که کاربران زیادی دارند و امتحان خود را پس دادهاند. همچنین اگر سرمایهگذاری زیادی انجام دادهاید، میتوانید برای امنیت بیشتر کیف پول سختافزاری خریداری کنید.
در جدول زیر نام چند مورد از بهترین کیف پولهای موجود برای بیت کوین کش را مشاهده میکنید.
نام | نوع | لینک دانلود/دسترسی |
---|---|---|
تراست والت | نرمافزاری/ موبایل | دانلود |
کوینومی | نرمافزاری/ موبایل – کامپیوتر | دانلود |
کیف پول Bitcoin.com | نرمافزاری/ موبایل – کامپیوتر | دانلود |
اتمیک | نرمافزاری/موبایل – کامپیوتر | دانلود |
کیف پول لجر | سختافزاری | فیزیکی – باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود |
کیف پول ترزور | سختافزاری | فیزیکی – باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود |
فراموش نکنید قبل از استفاده از کیف پول یک ارز دیجیتال، حتماً از آن نسخه پشتیبان (بکآپ) تهیه کنید. معمولاً کیف پولها برای بکآپ به کاربر یک مجموعه ۱۲ تایی از کلمات انگلیسی نمایش میدهند که باید آنها را در جایی امن یادداشت کرد. در صورت حذف شدن کیف پول یا هر مشکل دیگری، کاربر میتواند داراییهای خود را دوباره بازیابی کند. اگر از کیف پول خود بکآپ نگیرید، با حذف شدن کیف پول، سرقت و یا خرابی دستگاه، هرگز نمیتوانید داراییهای خود را بازیابی کنید.
کیف پولهای نرمافزاری معتبر از امنیت کافی برخوردار هستند، اما همانطور که اشاره شد، اگر سرمایه قابل توجهی دارید و یا بهدنبال امنیت بالاتر هستید، کیفپولهای سختافزاری مانند لجر (Ledger) و ترزور (Trezor)، گزینههای خوبی برای ذخیره امن داراییهای شما هستند.
آموزش خرید بیت کوین کش
برای خرید بیت کوین کش، بهترین روش مراجعه به یک سایت صرافی ارز دیجیتال است. اغلب کاربران ساکن ایران معمولاً از یکی از دو روش زیر استفاده میکنند:
- خرید مستقیم از سایتهای ایرانی با ریال و کارت بانکی
- خرید بیت کوین یا تتر از سایتهای ایرانی با ریال و سپس تبدیل آن به بیت کوین کش در صرافیهای خارجی مانند بایننس (Binance.com)
روش دوم در گذشته از محبوبیت بالایی برخوردار بود. اما پس از اجباریشدن احراز هویت در تقریباً همه صرافیهای مطرح خارجی، از لیست گزینههای مناسب ایرانیها حذف شد.
بهعنوان مثال، در گذشته احراز هویت در بایننس اجباری نبود. بنابراین، کاربران ایرانی با استفاده از فیلترشکن و با رعایت ملاحظات امنیتی خاص، از این صرافی برای ترید استفاده میکردند. اما پس از اعلام بایننس مبنیبر لزوم احراز هویت، استفاده از این صرافی برای ایرانیها عملاً غیرممکن شد.
در حال حاضر صرافیهای داخلی بهترین گزینه برای کاربران ایرانی هستند. احراز هویت در این صرافیها برای ایرانیها بهراحتی یک ثبتنام اینترنتی است و کوینها و توکنهای محبوب بهسرعت در آنها فهرست میشوند.
برای پیبردن به اینکه کدام صرافی ایرانی برای خرید یک کوین مناسبتر است، پیشنهاد میکنیم از قابلیت جدید انتخاب استفاده کنید. بهطور خاص در ارتباط با بیت کوین کش، به صفحه راهنمای خرید بیت کوین کش بروید، گزینه میخواهم بیت کوین کش بخرم را انتخاب کنید و مقدار را تعیین کنید. خواهید دید که صرافیها بهترتیب بهترین نرخ خرید برایتان مرتب خواهند شد.
پس از انتخاب یک صرافی روی گزینه خرید در انتهای نام آن کلیک کنید تا به وبسایت صرافی منتقل شوید. فراموش نکنید که احراز هویت در صرافیهای ایرانی الزامی است. بنابراین اگر این مرحله را طی نکردهاید، ابتدا باید این کار را انجام دهید.
قابلیت جدید انتخاب در پیداکردن صرافی دارای بهترین نرخ فروش هم به کاربران کمک میکند. کافی است گزینه میخواهم بیت کوین کش بفروشم را انتخاب کنید تا فهرست صرافیها را بهترتیب بهترین نرخ فروش مشاهده کنید. واضح است که الزام احراز هویت برای فروش هم وجود دارد.
سوالات متداول
بیت کوین کش چگونه ایجاد شد؟
تفاوت بیت کوین با بیت کوین کش چیست؟
چگونه بیت کوین کش بخریم؟