بیت کوین از نظر ارزش همچنان برترین ارز دیجیتال در جهان محسوب می شود اما هنوز رمز و راز زیادی در مورد ایجاد آن وجود دارد. سوالات بسیاری در مورد این اولین رمزارز به ذهن افراد می رسد از جمله اینکه چه کسی بیت کوین را ابداع کرد؟ آیا توسط بیش از یک نفر ایجاد شده است؟ ساتوشی ناکاموتو کیست؟ همانطور که ایمیل به شما اجازه می دهد از بستر اینترنت برای ارسال نامه در سراسر دنیا استفاده کنید یا با اسکایپ با افراد در دورترین نقاط تماس تصویری برقرار نمایید، بیت کوین نیز به شما امکان می دهد تا برای هر کسی در هر نقطه از جهان به ازای هر تراکنش پول ارسال کنید! بیت کوین یک سیستم اجتماعی است که توسط هیچ بانک یا دولتی کنترل نمی شود. هیچ بانکدار یا واسطی با ایستادن بین شما و افرادی که می خواهید برای آنها پول ارسال کرده و یا از آنها پول دریافت کنید، پولدار نمی شود. در این مطلب سعی داریم تا به متداول ترین سوالات در مورد بیت کوین پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
خالق بیت کوین کیست؟
در سال 2008 اولین بیت کوین موجودیت خود را در اینترنت آغاز کرد. درواقع در آگوست 2008 بود که نام دامنه bitcoin.org بدون سر و صدا به صورت آنلاین ثبت شد. دو ماه بعد از آن، مقاله ای تحت عنوان “بیت کوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا” در یک لیست ایمیل رمزنگاری منتشر و بدین صورت اولین رمزارز پا به عرصه گذاشت.
این مقاله اولین مورد از ظاهرشدن شخصیت مرموز ساتوشی ناکاموتو در وب است و بدین صورت بود که نام “ساتوشی ناکاموتو” را به عنوان پدر و خالق بیت کوین به طور همیشگی به دنیای رمزارزها پیوند داد. به همین دلیل خالق اولین ارز دیجیتال یعنی بیت کوین را شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو می نامند. همواره و تا به امروز هویت خالق یا خالقان بیت کوین ناشناس باقی مانده است.
البته ساتوشی ناکاموتوی مرموز که تا سالهای ابتدایی با پروژه بیت کوین همراه بود ودر برطرف کردن مشکلات آن با سایر توسعه دهندگان شبکه همکاری می کرد، ناگهان در 23 آوریل 2011، ناپدید شد. او یک ایمیل خداحافظی به یکی از توسعه دهندگان بیت کوین ارسال کرد و نوشت: “من به چیزهای دیگر روی آورده ام.” و اطمینان داد که آینده بیت کوین “در دستان خوبی” قرار دارد. از آن به بعد دیگر خبری از او نیست.
تاریخچه ایجاد بیت کوین
با اینکه تاریخچه ایجاد بیت کوین را سال 2008 می دانند، یعنی زمانی که مقاله “بیت کوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا” نوشته شد اما برای تاریخچه بیت کوین به عنوان اولین رمزارز باید گفت پیدایش فناوری بلاک چین باعث بوجود آمدن بیت کوین گردید.
پس از انتشار مقاله مذکور در سال 2008، اولین بلوک بیت کوین در 3 ژانویه 2009 استخراج شد که با عنوان بلوک 0 شناخته می شود. این بلوک همچنین به “بلوک پیدایش” نیز معروف است. در تاریخ 8 ژانویه 2009 اولین نسخه از نرم افزار بیت کوین به لیست ارسال ایمیل رمزنگاری شده اعلام شد و درنهایت در تاریخ 9 ژانویه 2009 بلوک 1 استخراج شده و کار استخراج بیت کوین به طور جدی آغاز گردید.
هدف از ایجاد بیت کوین چیست؟
هدف از خلق بیت کوین درواقع خیلی ساده است. به گفته خالق یا خالقان آن، بیت کوین متولد شد تا امکان انتقال ارزش و یا ذخیره امن پول در سراسر دنیا و برای همه افراد فراهم باشد بدون آنکه نیاز به کنترل توسط شخص ثالثی باشد چرا که کنترل پول در دست خود افراد و کاربران شبکه است و آنها با استفاده از کلید خصوصی که در اختیار دارند می توانند به خرید و فروش بیت کوین بپردازند.
بیت کوین خود را چطور معرفی کرد؟
بیت کوین خود را به عنوان پول نقد اینترنتی معرفی کرد که قصد دارد تا امکان انتقال ارزش و دارایی را در بستری امن فراهم نماید. به طوری که همه افراد بتوانند از طریق بیت کوین تراکنش های خود را به صورت شفاف مدیریت کرده بدون آنکه دارایی شان توسط بانک مرکزی یا دولت کنترل شود.
شبکه بیت کوین برای انتقال دارایی ها یک دفتر کل عمومی به نام “بلاک چین” را به اشتراک گذاشته است. بلاک چین تمامی تراکنشهایی را نشان می دهد که تاکنون پردازش شده است و به کامپیوتر کاربر اجازه می دهد تا درستی هر تراکنش را بیازماید.
چه تعداد بیت کوین وجود دارد؟
در مجموع 21 میلیون بیت کوین موجود است. این محدودیت عددی در ابتدای طراحی شبکه توسط سازنده آن معین شده است. بیت کوین ها با نرخ کاهشی و قابل پیش بینی ایجاد می شوند. پروتکل بیت کوین به گونه ای طراحی شده است که بیت کوین های جدید با نرخ ثابت ایجاد می شوند. این امر استخراج بیت کوین را به یک تجارت بسیار رقابتی تبدیل می کند. زمانی که ماینرهای بیشتری به شبکه ملحق می شوند، بدست آوردن سود دشوارتر می شود و استخراج کنندگان برای کاهش هزینه های عملیاتی خود باید به دنبال کارآمدی باشند. هیچ مرجع مرکزی یا توسعه دهنده ای قدرت کنترل یا دستکاری سیستم برای افزایش سود خود را ندارد. هر نود (گره) بیت کوین در جهان هر چیزی را که مطابق قوانین مورد انتظار سیستم نباشد رد می کند.
تعداد بیت کوین های جدید ایجاد شده در هر سال به طور خودکار در طول زمان نصف می شود (هاوینگ) تا زمانی که انتشار بیت کوین به طور کامل متوقف می شود. در این مرحله، ماینرها و استخراج کنندگان بیت کوین احتمالا منحصرا با کارمزد معاملات کوچک متعدد پشتیبانی می شوند.
در واقع بیت کوین برخلاف پول فیات است. پول فیات توسط دولت ها و بانکهای مرکزی به صورت نامحدود چاپ و عرضه می شود و همین نامحدود چاپ شدن باعث کاهش ارزش پول ملی می شود اما در بیت کوین همانطور که گفتیم قضیه متفاوت است.
اگر بیت کوین تمام شود چه اتفاقی می افتد؟
یکی دیگر از متداول ترین سوالات در مورد بیت کوین، محدود بودن تعداد بیت کوین (21 میلیون واحد بیت کوین وجود دارد)است که یکی از تفاوت های عمده آن با ارز فیات محسوب می شود. دلار و تومان و پوند و یورو به عنوان ارزهای فیات در کنترل دولت و بانکهای مرکزی قرار دارند و به صورت نامحدود چاپ و عرضه می شوند اما بیت کوین اینطور نیست و تعداد آن محدود است. درصورتی که بیت کوین تمام شد و آخرین بیت کوین استخراج شد دیگر هیچ بیت کوین جدیدی نمی تواند وارد شبکه بلاک چین شود. در این صورت استخراج کنندگان و ماینرها فقط با تأیید تراکنش ها از کارمزد معاملات در شبکه سود خواهند برد.
سوال فرعی دیگری نیز در این زمینه مطرح می شود مبنی بر این که اگر فردی رمز کیف پول بیت کوین خود را فراموش کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت هنگامی که یک کاربر کیف پول خود را گم می کند، این امر باعث حذف بیت کوین از گردش می شود. بیت کوین های گم شده همچنان مانند سایر بیت کوین ها در زنجیره بلوک باقی می مانند. با این حال، بیت کوین های از دست رفته برای همیشه در خواب باقی می مانند، زیرا هیچ راهی برای هیچکس وجود ندارد که کلید خصوصی شخص را پیدا کند و بتواند بیت کوین های گم شده را دوباره خرج کند.
نکته مهمی که در اینجا مطرح می شود: به دلیل قانون عرضه و تقاضا، هنگامی که بیت کوین کمتری در دسترس باشد، آنهایی که باقی می مانند تقاضای بیشتری خواهند داشت و در نتیجه ارزش آن را افزایش می دهند.
بیت کوین چگونه استخراج می شود؟
یکی دیگر از متداول ترین سوالاتی که در مورد بیت کوین مطرح می شود مربوط به استخراج آنها است. بیت کوین ها شبیه به طلا استخراج می شوند، طلا در معادن است و نیاز به استخراج دارد. بیت کوین ها نیز در پروتکل بلاک چین به صورت معماهایی با معادلات ریاضی پیچیده وجود دارند اما قابل دسترسی نیستند. بنابراین ماینرها یا استخراج کنندگان باید به کمک دستگاه های استخراج( کامپیوترها، سرورها و سخت افزارهای قدرتمند با قدرت پردازش بالا)، اعداد را یکی پس از دیگری امتحان کرده و به جواب معادله دست پیدا کنند تا پاداش آن را که همان ارز دیجیتال است، دریافت نمایند.
استخراج بیت کوین به زبان ساده یعنی حل معادلات ریاضی سخت، که باعث گرفتن پاداش خواهد شد و وظیفه حل این معادلات سخت ریاضی به عهده ماینرهاست. ماینرها قدرت پردازشگر خود را در اختیار شبکه قرار می دهند تا با تایید تراکنش ها امنیت شبکه بیت کوین حفظ شود.
در مجموع استخراج کردن، فرآیند تأیید تراکنش های رمزارزها و ثبت در دفتر کل توزیع می باشد.
چرا بیت کوین با طلا مقایسه می شود؟
بیت کوین را طلای دیجیتال می نامند چرا که شباهت هایی با طلا دارد. به عنوان مثال هردو استخراج می شوند اما استخراج آن ها متفاوت است. استخراج رمزارز بیت کوین به صورت الگوریتمی و بر بستر شبکه بلاک چین است.
شباهت دیگری که بین طلا و بیت کوین وجود دارد محدود بودن هردو است. هم معادن طلا در سراسر دنیا محدود هستند و هم تعداد بیت کوین ها. بیت کوین از همان ابتدا و توسط تیم توسعه دهنده اش به تعداد 21 میلیون تعین شد. از سوی دیگر قیمت و ارزش هردو بیت کوین و طلا تابع احساسات افراد قراردارد.
به رغم این شباهت ها همانطور که گفتیم طلا کالای فیزیکی و قابل ملموس است اما بیت کوین اینگونه نیست و این مهم ترین تفاوت بین این دو دارایی مهم است.
چگونه می توان بیت کوین را خریداری کرد؟
بیت کوین را می توان به عنوان پولی در نظر گرفت که برای خرید کالاها و خدمات به کار گرفته می شود. برای خرید بیت کوین هم می توانید به صرافی های آنلاین مراجعه کنید و هم از طریق افراد فروشنده. برای خرید بیت کوین کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- در اولین قدم یک کیف پول ارز دیجیتال نصب کنید
- در گام دوم یک صرافی آنلاین معتبر پیدا کنید(البته می توانید از یک شخص حقیقی مطمئن نیز بیت کوین بخرید).
- در مرحله سوم پول را برای صرافی یا فروشنده واریز می کنید و آدرس کیف پول خود را برای دریافت بیت کوین می دهید.
- و در مرحله پایانی بیت کوین خریداری شده به کیف پول شما منتقل می شود.
راه دیگر کسب بیت کوین همان ماینینگ یا استخراج است.
اصلی ترین رقبای بیت کوین
از متداول ترین سوالات در مورد بیت کوین، میتوان به پرسش در مورد رقبای آن اشاره کرد. بیت کوین به عنوان اولین و بزرگترین رمزارز پا به عرصه کریپتوکارنسی ها گذاشت. بیت کوین همچنان از نظر ارزش بازار، تعداد کاربران و محبوبیت، پیشتاز ارزهای رمزنگاری شده است.
اما بعد از ظهور بیت کوین هرروز شاهد خلق رمزارزهای جدیدی هستیم که مدعی رقابت با بیت کوین هستند. در این میان اتریوم (ETH)، ریپل(XRP)، بیت کوین کش(BCH)، تتر(USDT) و لایت کوین(LTC)، کاردانو (ADA)، پولکادات(DOT)، استلار(XLM)، بایننس کوین(BNB) و چین لینک(LINK) را می توان به عنوان مهم ترین رقبای بیت کوین درنظر گرفت.
البته این لیست از ارزهای دیجیتال رقیب بیت کوین ممکن است هرروز متفاوت با دیروز باشند.
بزرگترین طرفداران بیت کوین چه کسانی هستند؟
ارزهای دیجیتال و پادشاه آنها یعنی بیت کوین روزبروز در حال پذیرش از سوی تعداد بیشتری از افراد در سراسر دنیا هستند. اولین و مهم ترین طرفدار بیت کوین خالق آن است یعنی ساتوشی ناکاموتو. یکی دیگر از مهم ترین و بزرگترین طرفداران بیت کوین ایلان ماسک مالک خودروسازی تسلا و شرکت هوافضای اسپیس ایکس است که با خرید 1.5 میلیارد دلار بیت کوین موجی از هیجانات را در دنیا برانگیخت. اما فقط ایلان ماسک نیست که طرفدار بیت کوین است. مایکل سیلور، مدیر اجرایی شرکت MicroStrategy Inc را نیز می توان یکی از طرفداران رمزارز بیت کوین درنظر گرفت.
از بزرگترین طرفداران دیگر بیت کوین که با رمز ارز به ثروت زیادی دست پیدا کردند می توان به سام بنکمن فرید مدیر عامل FTX Exchange و دوقلوهای وینکلووس بنیانگذاران صرافی Gemini، کریس لارسن بنیانگذار شرکت Ripple Labs و برایان آرمسترانگ مدیر عامل Coinbase، برد گارلینگ هاوس مدیرعامل ریپل، ویتالیک بوترین خالق اتریوم و چانگ پنگ ژائو بنیان گذار صرافی ارز دیجیتال بایننس اشاره کرد.
هال فینی کیست؟
هال فینی جز اولین اشخاصی بود که بیت کوین را پذیرفت. فینی فارغ التحصیل رشته کامپیوتر از دانشگاه کلتک است که توانست با کار درشرکت PGP بهترین مدل حریم خصوصی را ایجاد کند. یکی از مهم ترین دستاوردهای هال فینی ایجاد ساز و کار فروش ناشناس و نقدی دیجیتال بود.
فینی اولین بیت کوین ارسالی را به صورت مستقیم از ساتوشی ناکاماتو دریافت کرد و این کار باعث بروز شبهاتی شد که آیا هال فینی همان ساتوشی ناکاموتو است؟
وی همچنین اولین شخص غیر از ناکاموتو بود که اقدام به راه اندازی بیت کوین کرد. هالی فینی را می توان پیشرو واقعی بیت کوین دانست که در ژانویه 2009 توئیتی ارائه داد: «در حال راه اندازی بیت کوین».
هال فینی که مبتلا به بیماری ALS بود و می دانست که زمان چندانی ندارد، برای تامین هزینه های بیماری اش به دنبال راه چاره ای بود. به همین دلیل مشارکت در توسعه شبکه بیت کوین را انتخاب کرد تا بتواند به هدفش برسد.
بااینکه هال فینی در سال 2014 درگذشت اما نمی توان نقش وی را در رساندن بیت کوین به جایگاهی که در حال حاضر دارد نادیده گرفت.