بازار مالی ارزهای دیجیتال به یکی از پرسودترین بازارها تبدیل شده است اما یکی از مهمترین مشکل های این بازار موضوع کارمزد انتقال رمزارزهاست که کاهش کارمزد گس اتریوم از اولویت بالاتری نسبت به ارزهای دیجیتال دیگر برخوردار است. در واقع شبکه اتریوم برای عملکرد ایمن خود به کارمزد نیاز دارد که ما آن را به عنوان گس می شناسیم. با افزایش محبوبیت اتریوم، تراکنش های مالی غیرمتمرکز (DeFi) از آن استفاده میکنند. متأسفانه، به دلیل ازدحام بسیاری از DApps و کاربران فردی، این هزینه گس همچنان در حال افزایش است. دومین رمزارز بازار مالی کریپتوکارنسی – cryptocurrency یعنی اتریوم (ETH) با وجود کارایی بالا، کارمزد بیشتری برای خدمات خود می گیرد، بسیاری از معامله گران این بازار کارایی ارز دیجیتال اتریوم را بیشتر از پادشاه این بازار یعنی بیت کوین می دانند.
کارمزد گس اتریوم
کارمزد گس اتریوم در بستر تبادلات غیرمتمرکز مبلغ بالایی دارد، نکته امیدوار کننده در این موضوع این است که در حال حاضر جایگزین های مناسبی برای این مشکل وجود دارند و این احتمال نیز وجود دارد راه حل های دیگری در آینده نزدیک برای کاهش کارمزد گس اتریوم به وجود بیاید.
یکی از موانع پیش روی پذیرش برنامههای غیرمتمرکز اتریوم این است که کاربران مجبورند برای ثبت تراکنشهای خود در بلاک چین، گس (کارمزد تراکنش) پرداخت کنند. برای مثال، برنامه غیرمتمرکز رای گیری وجود دارد که به افراد امکان میدهد تا به کاندیدای مورد نظر خود رای بدهند و رای ها نیز در بلاک چین ذخیره شوند. کاربری که می خواهد رای خود را در بلاک چین ثبت کند باید کارمزد تراکنش پرداخت کند. این شرایط ایده آلی برای کاربران نیست چرا که کاربران باید برای پرداخت گس، ارز دیجیتال اتریوم داشته باشند.
در واقع کارمزد گس اتریوم هزینه ای است که هنگام انجام هر تراکنش در بلاک چین اتریوم پرداخت می کنید. عملیات بلاک چین اتریوم به مقدار مشخصی تلاش محاسباتی نیاز دارد که استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال با استفاده از نرم افزار استخراج اتریوم انجام می دهند.
برای عملیاتی و ایمن نگه داشتن شبکه اتریوم، ماینرها ETH (کوین رمزنگاری اتریوم) را به عنوان پاداش برای مشارکت خود در شبکه دریافت می کنند. جوایز سکه ETH از هزینه گس حاصل می شود. Gwei مبلغ هزینه گس است و یک gwei برابر با 0.000000001 ETH است.
تراکنشهای ارزهای رمزپایه در آنچه که به عنوان بلوک شناخته میشود، گروهبندی میشوند. اندازه بلوک بین بلاک چین ها متفاوت است. به عنوان مثال، اندازه بلاک بیت کوین از نظر تئوری 4 مگابایت محدودیت دارد اما به طور متوسط نزدیک به 1 مگابایت است.
برخلاف بیت کوین، اندازه بلوک اتریوم بر اساس میزان گس مصرف شده در هر بلوک به جای محدودیت داده متفاوت است. در حال حاضر محدودیت 30 میلیون گس در هر بلوک وجود دارد، اما اندازه مورد نظر 15 میلیون گس در هر بلوک است. اما به طور موثر، تراکنش شما با دیگران “رقابت” می کند تا در بلوک بعدی که برای اعتبارسنجی به شبکه ارسال می شود، ظاهر شود. بنابراین، رقیب شما ممکن است یک هزینه اولویت بپردازد تا شانس تراکنش خود را بالاتر از شما افزایش دهد و کارمزد گس را افزایش دهد.
این «رقابت» تراکنشها برای اعتبارسنجی شبکه به دلیل «تراکم شبکه» در بلاک چین اتریوم اتفاق میافتد. تراکم شبکه زمانی رخ می دهد که تراکنش های بیشتری از شبکه اتریوم برای اعتبارسنجی استفاده می کنند.
تراکنش ها در حال افزایش هستند زیرا بلاک چین عمومی اتریوم در فرآیندهای غیرمتمرکز مانند صرافی های غیرمتمرکز (DEX)، DeFi، بازی های بلاک چین، اجتماعی، انتقال توکن ERC-20 و بازارها موفقیت گسترده ای کسب کرده است.
علاوه بر این، DApp ها نیز ویژگی های جدیدی را معرفی می کنند و بنابراین عملکردهای آنها پیچیده می شود. در نتیجه، یک قرارداد هوشمند باید عملیات بیشتری را نسبت به قبل انجام دهد. از این رو، بلوک های محدود ETH شلوغ تر می شوند زیرا تراکنش های پیچیده فضای بیشتری را اشغال می کنند.
بنابراین، چگونه می توانید هزینه های گس اتریوم خود را کاهش دهید؟
شبکه OMG برای کاهش کارمزد گس اتریوم راه حل دارد
شبکه OMG به دنبال تبدیل شدن به بزرگ ترین صرافی غیرمتمرکز (DEX) ارزهای دیجیتال در جهان است، این شبکه به کاربران این حوزه این امکان را می دهد که تقریبا هر دارایی را بین مرزها و بین بزرگ ترین درگاه های پرداخت همچون پی پال (PayPal) و Alipay انتقال دهد، چارچوب و قوانین این شبکه را ویتالیک بوترین بنیان گذار ارز دیجیتال اتریوم و یکی از طراحان این رمزارز به اسم جوزف پون (Joseph Poon)، طراحی کرده اند.
شبکه OMG این هدف را دارد که انتقال اتریوم و توکن های با استاندارد ERC-20 را با یک سوم هزینه معمول آنها انجام دهد، در حال حاضر بلاک چین اتریوم امکان پردازش 14 تا 20 تراکنش در ثانیه را دارد اما شبکه OMG می تواند تا 4000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
مدیر ارشد فناوری استیبل کوین ارز دیجیتال تتر (Tether) در بیانیه ای به نکته ای اشاره داشت:
با انتقال USDT به شبکه OMG، ما در هزینهها صرفه جویی میکنیم، بهبود عملکرد را افزایش میدهیم و فشار را از روی شبکه اصلی کم میکنیم.
ترکیب بین تتر و شبکه بزرگ OMG منجر به کاهش زمان تایید و ارائه سریع خدمات پرداخت می شود؛ در حالی که هزینه ها بدون به خطر انداختن امنیت داخلی شبکه کاهش می یابد، جداسازی تراکنشهای لایه دوم اتریوم، مانند کاری که شبکه OMG انجام میدهد، میتواند راهحلی برای مشکل مقیاسپذیری این شبکه و در نتیجه کاهش کارمزدهای روی این شبکه شود.
مدیر ارشد عملیاتی OMG، استیفن مک نامارا (Stephen McNamara) در مصاحبهای با سایت Cointelegraph، چگونگی کاهش کارمزدهای اتریوم توسط این شبکه را اینگونه توصیف کرد:
شبکه OMG از انتقال سریع، ارزان و ایمن اتریوم و هر توکن ERC20 پشتیبانی میکند. با انتقال توکنها به شبکه OMG، سایر قراردادهای هوشمند آزمایشی و گران قیمت دیگر نیز میتوانند از لایه یک استفاده کنند. ملحق شدن به شبکه OMG هزینه تراکنشها را به اندازه بسیار زیادی کاهش میدهد و در کمترین زمان ممکن و با امنیت شبکه اتریوم، تمامی تراکنشها تایید میشوند.
پروتکل zkSync برای کاهش کارمزد گس اتریوم راه حل دارد
zkSync یک پروتکل بدون نیاز به اعتماد برای مقیاس پذیری و کم کردن کارمزدها در اتریوم است، پروتکل zkSync از گواه اثبات با دانش صفر (Zero Knowledge Proof) و دسترسی به اطلاعات روی زنجیره اصلی (OCDA) استفاده می کند.
اولویت اصلی این پروتکل داشتن امنیت بالا برای کاربران فعال خود است اما تجربه کاربری در طراحی این پروتکل (zkSync) نقش بسیار پر رنگی دارد؛ نکته قابل توجه در ارتباط با کارمزد گس شبکه اتریوم این است که در حال حاضر کارمزد این شبکه در ماه بیش از 2 میلیون دلار است به همین خاطر می توان با استفاده از پروتکل zkSync این هزینه کارمزد را تا حد زیادی کاهش داد.
zkSync قصد دارد با انتقال بیشتر محاسبات به خارج از زنجیره، تراکنش ملکه ارزهای دیجیتال یعنی اتریوم (ETH) را تسریع بخشد؛ اما برای اینکه ویژگی های این پروتکل را به درستی درک کنید به جدول زیر مراجعه کنید:
ویژگی های پروتکل zkSync |
کارمزد تراکنشها به گونهای طراحی شده است که کاهش آن در بلندمدت قابل پیش بینی است (کمتر از ۰.۰۱ دلار) |
امکان پرداخت کارمزدها با توکنهایی که انتقال داده میشوند (بدون هیچ کارمزدی گس برای کاربران آنها) |
امنیت مانند زنجیره اصلی بدون نیاز به واسطه |
ساخت اکانت بر روی زنجیره بیرونی کاملا رایگان است |
امکان پرداخت لایه دوم به تمامی آدرس های اتریوم (شامل قراردادها هوشمند نیز میشود) |
تایید های فوری در مورد تراکنش ها و نهایی شدن آن در عرض چند دقیقه |
امکان برداشت لایه اول در کمتر از ۱۵ دقیقه |
امکان کارکرد با کیفپول های اتریوم |
شبکه Loopring برای کاهش کارمزد گس اتریوم راه حل دارد
عقیده فعالان بازار کریپتوکارنسی در خصوص شبکه اتریوم این است که بلاک چین ETH هرگز مقیاس پذیر نخواهد شد، دلیل این عقیده به خاطر اندازه نودهای شبکه اتریوم است. (در حالی که اندازه نودهای شبکه اتریوم در حدود 4 ترابایت و اندازه سایز بلاک چین آن در حدود چیزی بیش از 100 گیگابایت است و هر بلاک حدود 2 مگابایت به آن اضافه می کند.)
شبکه Loopring یک پروژه قرارداد هوشمند بر روی اتریوم و مستقر در کشور سنگاپور است، چند راه حل ویژه و مناسب برای حل مشکلات این شبکه دارد، فناوری Loopring در تلاش است که بستری برای ایجاد و استقرار یک صرافی غیرمتمرکز با کارایی بالا در بلاک چین اتریوم ایجاد کند.
شبکه Loopring توانسته است با استفاده از پروتکل ZK-Rollup، راه حل هایی برای مقیاس پذیری ضعیف دومین کوین بازار ارزهای دیجیتال یعنی اتریوم و همچنین سرعت تراکنش های کم آن ارائه دهد. پروتکل ZKRollup با استفاده از راهحلهای لایه دوم بسیاری از تراکنشهای انجام شده در بلاک چین اتریوم را مقیاسپذیر میکند.
Loopring ۳.۰ با استفاده از ZK-Rollup میتواند تا ۱۶۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام دهد؛ البته این مقدار هنگامی که تراکنشها بر روی شبکه اصلی On-Chain Data Availability (OCDA) وجود داشته باشند به ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه کاهش پیدا میکند. زیرا انجام آن بر روی OCDA سبب افزایش امنیت به سطح امنیت بلاک چین میشود. با استفاده از ZKRollup و OCDA، شبکه Loopring یک بستر امن و مقیاس پذیر برای ساخت یک صرافی غیرمتمرکز فراهم میکند تا معاملات را با سرعتی بالاتر در بلاک چین اتریوم انجام دهد.
رایگان بودن تراکنش های اتریوم در واقع یکی از نادرترین اتفاقات ممکن در بازار ارزهای دیجیتال (کریپتوکارنسی – cryptocurrency) است؛ زیرا کاربران اساسا برای هر فعالیتی هزینه پرداخت میکنند. Loopring Pay از این رو نه تنها راه حل جدیدی برای بلاک چین اتریوم، بلکه در واقع یک مفهوم جدید برای آن معرفی میکند. در حال حاضر، این سامانه پرداخت تمامی تراکنشها بین صرافی Loopring و آدرسهای اتریوم را به صورت رایگان انجام میدهد. با این وجود، با پیشرفتهای بیشتر و برنامهنویسی بیشتر بر روی Loopring Pay امکان اضافه شدن مبلغ اندکی کارمزد دور از ذهن نیست.