نشریه معتبر فوربز (Forbes) در مقالهای به بیان دلایلی پرداخته است که میتوانند موجب رسیدن قیمت بیت کوین، ارز دیجیتال شماره یک دنیا، به ۱۰۰,۰۰۰ دلار یا بالاتر شوند. در ادامه با انتخاب همراه باشید.
ارزهای دیجیتال و علیالخصوص بیت کوین در سال ۲۰۱۷ به جلبتوجه سرمایهگذاران بسنده نکردند و در واقع آنها را شیفته خود کردند.
بیت کوین سال ۲۰۱۷ را با قیمت ۹۶۳ دلار شروع کرد و آن را با سود ۱,۳۳۸ درصدی و در قیمت ۱۳,۸۵۰ دلار به پایان برد. در دسامبر ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین به هر واحد ۲۰,۰۰۰ دلار هم رسید. این افزایش قیمت باعث شد که بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال توجه رسانهها را به خود جلب کنند و باعث بلند شدن هزاران ارز دیجیتال دیگر شود.
دلایل بسیاری برای صعود یا سقوط ارزش ارزهای دیجیتال وجود دارد ولی همه آنها در نهایت به عرضه و تقاضا منتهی میشوند. این ۹ دلیل میتوانند عرضه را کاهش و تقاضا را افزایش دهند که نتیجهای جز افزایش قیمت نخواهد داشت:
۱. کمیابی
فقط ۲۱ میلیون واحد از آن وجود خواهد داشت
تعداد بیت کوینهای قابل تولید یا استخراج، حداکثر بیست و یک میلیون است. اولین بیت کوین در سوم ژانویه ۲۰۰۹ استخراج شد و در حال حاضر حدود ۱۷٫۸ میلیون بیت کوین در گردش وجود دارد.
همانطور که در نمودار لگاریتمی زیر مشخص است، تولید بیت کوینهای اضافی روزبهروز سختتر میشود. سختتر شدن عملیات استخراج به همراه محدودیت اعمال شده در تعداد قابل تولید بیت کوین باعث میشود که عامل عرضه (Supply) اهمیت بسیار زیادی پیدا کند.
۲. اولین و شاید بهترین
اهمیت اولین بودن، اثر شبکهای و پوشش رسانهها را دست کم نگیرید
مهمترین مواردی که بیت کوین را از بقیه ارزهای دیجیتال متمایز میکند عبارتاند از یک، این واقعیت که بیت کوین اولین ارز دیجیتال اختراع شده است (اولین بودن)، دوم پذیرش آن توسط سرمایهگذاران و کسبوکارها (اثر شبکهای) و در آخر این که درصد بالایی از توجه رسانهها به بیت کوین تعلق دارد (پوشش رسانهها).
ایجاد کمپانیهای جدیدی برای حمایت و دادوستد بیت کوین باعث شده که توجه بقیه هم به آن جلب شده و آنها هم برای عقب نماندن از این قافله تلاش کنند.
از آنجایی که بیت کوین و بهتبع آن ارزهای دیجیتال فاقد هر نوع موجودیت فیزیکی هستند، این ویژگیها باعث میشوند که این دارایی جذابیت زیادی برای سرمایهگذاران داشته باشند.
۳. سرمایهگذاران آماده برای حمله
ترس از دست دادن (FOMO)، احساسی که به نفع بیت کوین است
ترس از دست دادن یا FOMO (سرنام عبارت Fear of Missing out) هم باعث شده که مردم نخواهند در خرید از بقیه عقب بیفتند. سرمایهگذاران نمیخواهند از حرکت بعدی بزرگ بیت کوین جا بمانند. البته اینکه بعدها بتوانند به بقیه برای مالکیت بیت کوین فخر بفروشند هم قسمتی از مسئله است.
شبکه CNBS در اکتبر سال ۲۰۱۷ گزارش داد که صرافی کوین ۱۱٫۵ میلیون حساب کاربری دارد (در مقابل ۱۰٫۶ میلیون حساب شرکت سرمایهگذاری معتبر Schwab) و این تعداد در ماه نوامبر با سیصد هزار افزایش در یک هفته به ۱۳٫۳ میلیون حساب کاربری رسید. این افزایش بهطور حتم نشانهای بر هجوم مردم برای سهیم شدن در این بازار است.
۴. کلیدهای گم شده
بیت کوینهای از دست رفته، کمیابی را افزایش میدهند
میدانیم که مردم همیشه داراییهایشان را گم میکنند یا جایش را فراموش میکنند و در کمال تعجب این اتفاق در مورد کلیدهای (رمزها) ارزهای دیجیتال هم صادق است. با اینکه ارزهای دیجیتال امن هستند اما درصورتی که صاحب آن کلیدها را گم کند و یا جایش را فراموش کند یا اینکه دستگاه کامپیوتری حاوی آن را به فرد دیگری هدیه دهد، این داراییها به احتمال زیاد برای همیشه از دست میروند. کیمبرلی گراور، اقتصاددان ارشد Chainalysis، تخمین میزند که حدود ۲۳ درصد از کلیدهای تولیدشده تاکنون، گم شدهاند که این خود باعث کاهش میزان عرضه میشود.
۵. ورود غول های سرمایه گذاری
کمپانی سرمایهگذاری بزرگ اعتبار خود را معطوف بیت کوین میکنند
شرکتهایی مثل Chicago Board Options Exchange یا CBOE و CME Group در دسامبر ۲۰۱۷ اقدامات خود را برای راهاندازی یک بازار برای بیت کوین آغاز کردهاند. فیدلیتی هم اعلام کرده که این شرکت علاوه بر چند سرمایهگذاری کوچک در ارزهای دیجیتال، چند پروژه کوچک استخراج را هم آغاز کرده است. این اخبار بهعلاوه گزارشهایی مثل احتمال آغاز معاملات ارزهای دیجیتال توسط Goldman Sachs، باعث شود که سرمایهگذاران در سرمایهگذاری اولیه و ایجاد تقاضا در بازار، احساس امنیت بیشتری داشته باشند. مشخص است که این کمپانیهای عظیم اقتصادی تنها زمانی منابع و متخصصین خود را صرف ارزهای دیجیتال میکنند که آینده روشنی را برای آنها متصور باشند.
۶. نابرده رنج…
افزایش سختی و هزینه استخراج، ارزش را بالا میبرند
استخراج بیت کوین طوری برنامهریزی شده است که سختی استخراج آن با بالاتر رفتن تعداد تولید شده، افزایش پیدا کند و از آنجایی که عملیات استخراج تنها توسط کامپیوتر انجام میشود، میزان قدرت پردازشی مورد نیاز برای تولید آنهم (در طول زمان) افزایش مییابد. این فرایند باعث میشود که هزینه نگهداری و انرژی مورد نیاز آنهم روزبهروز افزایش پیدا کند.
طبق تحلیل شبکه CNBC، هزینه تولید یک بیت کوین ۳,۵۰۰ دلار بوده که نسبت به قیمت فعلی بیت کوین، بسیار سود ده است. مشخص است که اگر هزینه استخراج به همین صورت افزایش پیدا کند، سرعت تولید بیت کوینهای جدید کاهش خواهد یافت که باعث میشود میزان عرضه آن در کوتاهمدت کاهش پیدا کند.
۷. نمی فروشم!
طمع سرمایهگذاران باعث نگهداری طولانی مدت بیت کوین میشود
مالکان بیت کوین به دلیل انتظار افزایش قیمت آن در آینده دست به احتکار آن میزنند. با اینکه این کار باعث محدودیت عرضه بیت کوین میشود اما این چیزی است که برای همه داراییها اتفاق میافتد. مالکان بالاخره با رسیدن به قیمت موردنظرشان آنها را به فروش خواهند رساند.
۸. خلافکاران هم نقش دارند؟
افزایش فعالیتهای غیرقانونی با بیت کوین، تاثیرگذار خواهد بود
متأسفانه از ارزهای دیجیتال در فعالیتهای غیرقانونی استفاده میشود و به گفته تحلیل گر فوربز احتمالا این وضعیت در آینده هم تداوم خواهد داشت. از آنجایی که کاربران این امکان را دارند که تراکنش را بهطور ناشناس و از هر جای دنیا انجام دهند، تقاضا برای آن حداقل تا آینده نزدیک افزایش خواهد داشت.
۹. پناهگاهی امن
بیت کوین، یک ذخیره ارزش مناسب است
دلار آمریکا، از آنجا که اطمینان و پشتیبانی کامل دولت آمریکا را به همراه دارد، امنترین ارز دنیا محسوب میشود. با این وجود تعداد زیادی از مردم، که به نظر من تعدادشان مدام در حال افزایش است، به بیت کوین و ارزهای دیجیتال بهعنوان یک بهشت امن در زمان بحران نگاه میکنند. بیت کوین در ابتدا بین مردمی جلب توجه کرد که در کشورهایی با دولتهای غیرقابلاعتماد (مثل زیمبابوه) زندگی میکنند و یا میخواستند که به این کشورها پول ارسال کنند و یا اینکه درجایی زندگی میکنند که نرخ تورم فوقالعاده بالایی دارد (مثل ونزوئلا).
سوال اینجاست که آیا واقعا قیمت ۱۰۰,۰۰۰ دلاری برای بیت کوین منطقی است؟ آیا مشکلاتی مثل مقیاسپذیری (تراکنشهای آهسته و کارمزدهای بالا) و مقررات سد راه بیت کوین نخواهند شد؟