زمانی که میخواهید آینده قیمت بیت کوین را پیشبینی کنید، امکان ندارد بدون نگاه به گذشته آن را انجام دهید.
مهم نیست میخواهید آن را چگونه بررسی کنید، طبیعت حرکات قیمت دورهای بیت کوین انکارنشدنی است؛ مخصوصاً زمانی که چرخههای بدنام انقباضی و انبساطی آن را بخواهید در نظر بگیرید.
اگر ریزش اخیر بیت کوین از حمایت ۶ هزار دلاری که پس از رسیدن به قیمت تقریباً ۲۰ هزار دلار به آن دست یافته و برای مدت طولانی مأمن آرامش این ارز دیجیتال شده بود را در نظر بگیرید نیز درخواهید یافت که روند تکرارشونده تاریخی برای بیت کوین به این زودی متوقف نمیشود. این خط فکری آشکارکننده بالقوه چندین سقوط و ترکیدن حباب بیت کوین است که موضع متناقض اما برابری را دنبال میکنند.
به بیان دیگر، قیمت بیت کوین در وضعیتهای حباب مانند تمایل دارد در الگوی خاصی تثبیت شود که در نهایت با شکست حمایتی در جهت مخالف و با اندازه تقریباً برابر با ارتفاع الگو پیش میرود.
با این منطق، قائل شدن یک کف با اطلاعات پیشین قیمتی در بازار نزولی فعلی امری امکانپذیر خواهد بود.
شکستهای مثلث متقارن
مثلث متقارن در تحلیل تکنیکال از دو خط روند همگرا تشکیل شده است و معمولاً خاصیت یک الگوی تکرارشونده را دارد.
مانند بسیاری از الگوهای دیگر، یک تخمین نسبی از شکست روبه بالا یا رو به پایین الگوی مثلثی قابل پیشبینی است.
عموماً برای یافت هدف پس از شکسته شدن این الگو، ارتفاع از نقطه شکست کم یا به آن افزوده میشود، اما در مورد بیت کوین بهتر است درصد کاهش را از سقف تا کف اندازهگیری کنیم و به جای اندازهگیری فاصله از درصد تغییر استفاده کنیم.
مثلث بزرگی که در ژوئن و جولای ۲۰۱۶ در یک بازه ۳۰ درصدی شکل گرفته است. اگر با منطق شکست مثلثی «متناقض اما برابر» نگاه کنیم، قیمت نیز پس از شکسته شدن الگو باید در محدودهای نزدیک به ۳۰ درصد پایینتر متوقف شود. همانطور که در تصویر سمت چپ نیز نمایش داده شده، کاهش تقریباً ۳۰ درصدی در ادامه روند اتفاق افتاده است.
این اتفاق سال بعد نیز با الگوی مثلث متقارن دیگری تکرار شد. بازه کاهش در این سال ۲۸ درصد بود که با همان منطق قبلی به یک هدف ۲۸ درصد کاهش یافته از نقطه شکست منجر شد.
شکسته شدن مثلث ریزشی
عضو خرسی مجموعه الگوهای مثلثی، مثلث ریزشی است که از یک کف ثابت و سقف در حال کاهش تشکیل شده است.
این الگو نیز از قانون شکست «متناقض اما برابر» تبعیت میکند.
به بازار نزولی سال ۲۰۱۱ در تصویر بالا نگاهی بیاندازید. با اینکه حرکات قیمتی با وضوح پایینی قابل تشخیص است و دلیل آن نیز نقدینگی نسبی بیت کوین در صرافی بیتاستمپ در آن زمان بوده است. به وضوع میتوان دید که مثلث ریزشی ستون اصلی ساختار بازار با کف حدودی ۵.۴۳ دلار بوده است. بار دیگر با اندازه گیری ارتفاع، قیمت باید ۲۶درصد پس از شکستن کف خود نسبت به نقطه شکست کاهش یابد. همانطور که مشاهده میشود، بیت کوین در نهایت با کاهش ۲۴ درصدی نسبت به نقطه شکست، کفسازی خود را انجام داده است.
بازار نزولی سال ۲۰۱۴ از نظری الگوی بازار نزولی سال ۲۰۱۱ را در مقیاسی وسیعتر تکرار کرده است.
در تصویر پایینی، میزان کاهش رخ داده درون مثلث ۶۵ درصد است. زمانی که این تغییر پس از شکست و ریزش از کف مثلث نیز اندازهگیری شد، به طور عجیبی با کاهش ۶۲ درصد نسبت به نقطه شکست روبرو شدیم.
تاریخ باز هم تکرار خواهد شد؟
هماکنون به بازار نزولی سال ۲۰۱۸ نگاهی بیاندازیم. تاریخ تا به اینجای کار به ما آموخته که احتمال زیادی وجود دارد قیمت بیت کوین این مثلث را بشکند و تا فاصله مشخصی سقوط کند.
با این منطق، دو هدف قیمتی مختلف برای کف بیت کوین میتوان متصور شد.
از آنجایی که ارتفاع الگوی مثلث ریزشی در سال ۲۰۱۸ به اندازه تغییر ۵۴ درصدی بوده، هدف حاصله از این مثلث به سطح ۲,۶۷۶ دلار ختم میشود.
به نظر میرسد این محدوده قیمتی، مقصد ایدهآلی برای کفسازی بازار باشد. (با اندکی اختلاف درصدی) اما از آنجا که تاریخچه قیمتی بالای سطوح ۱۳ هزار دلار در الگو نمیگنجد، هدف ثانویهای به موجب طبیعت نوسانگر بیت کوین و منطق استفاده شده در این تحلیل میتوان تعیین کرد.
کاهش اتفاق افتاده از بالاترین قیمت بیت کوین یعنی ۱۹,۶۶۶ دلار تا کف مثلث ریزشی، نزدیک به ۷۰ درصد است. زمانیکه این میزان را از نقطه شکست بیت کوین محاسبه کنیم، به سطح قیمتی ۱,۷۲۵ دلار خواهیم رسید.
در مجموع قیمت بیت کوین تمایل دارد زمانی که شکست نزولی از ضلع پایینی الگوی مثلث اتفاق میافتد، از قانون «متناقض اما برابر» پیروی کند.
نتیجهای که نهایتاً از این تحلیل میتوان گرفت این است که بیت کوین با رسیدن به محدوده ۱,۷۲۵ تا ۲,۶۷۶ دلار (با چند درصد اختلاف اندک به سمت بالا یا پایین) میتواند کف سازی بازار نزولی جاری را انجام دهد.
منبع: coindesk